15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Mansikoiden istutus: Näiden vinkkien avulla voit odottaa hyvää satoa

Mansikat kantavat hedelmää kesäkuussa

Kypsät ja mehukkaat mansikat ovat yksi luonnon makeimmista herkuista. Olipa kyseessä smoothiet, salaatit tai yksinkertaisesti aterian välissä – mansikat ovat kaikkien huulilla kesällä. Mansikkakasvit ovat myös yksi helpoimmista ja monipuolisimmista lisäyksistä mihin tahansa puutarhaan tai parvekkeelle. Ne lumoavat meidät kauniilla kukilla keväällä, kantavat hedelmää kesällä ja pitävät koristeelliset vihreät lehdet syksyllä. Jos haluat poimia makeita mansikoita suoraan omasta puutarhasta, lue oppaamme mansikoiden istuttamisesta.

Mansikoiden istuttaminen ruukkuihin terassille

Voit käyttää perinteistä viljelymenetelmää ja istuttaa mansikkakasvit pitkille riveille. Useimmissa kotipuutarhoissa mansikat toimivat hyvin myös maanpeitteenä tai sängyn reunana. Jos puutarhassa ei ole hyvä maaperän laatu, yritä rakentaa korotettu sänky. Näin mansikat kypsyvät nopeammin ja niitä on helpompi poimia käsin. Jos tilaa on rajoitetusti, muista, että kaikki lajikkeet paitsi myskimansikat toimivat hyvin ruukuissa ja astioissa. Saviruukuista putkiin ja roikkuviin ripustuskoreihin – mansikoita voidaan istuttaa käytännössä mihin tahansa. Älä kuitenkaan istuta niitä paikkaan, jossa olet aiemmin kasvattanut munakoisoa, paprikaa, perunaa tai tomaattia, jotta vältytään Verticillium -kuivuudesta..

Mansikoiden istutus ulkona, vihreiden lehtien kastelu

Vaikka mansikkakasvit ovat monivuotisia ja monivuotisia, huomaat, että muutaman vuoden kuluttua satot alkavat laskea. Mansikkakasvit on parasta uusia kolmen tai viiden vuoden välein. Jos ilmastovyöhykkeellä olevat mansikat ovat pakkasvaarassa, niitä voidaan käsitellä vuosittain.

Mansikoiden istutus – kiinnitä huomiota oikeaan lajikkeeseen

Kasvi mansikat valitse oikea lajike

Kesäkuukaiset mansikat ovat puutarhureiden suosikkeja. Nämä lajikkeet kantavat suuria hedelmiä kahden tai kolmen viikon aikana kesäkuusta heinäkuun alkuun. Ne ovat kuitenkin melko aggressiivisia kasveja, jotka leviävät voimakkaasti juoksijoiden läpi.

Kuukausittain mansikoiden kanssa sinulla on suurempi mahdollisuus satoon. Kuten nimestä voi päätellä, nämä lajikkeet kantavat useita kertoja vuodessa – keväästä syksyyn. Hedelmät ovat pienempiä, mutta erittäin aromaattisia.

Metsän mansikan sävy hosta -naudan multaa

Jos haluat kokeilla jotain hieman eksoottisempaa, sinun pitäisi Metsämansikoita ja myskimansikoita harkita. Pienet, erittäin koristeelliset metsälajikkeet on helppo kasvattaa siemenistä ja kantaa pieniä hedelmiä koko kesän. Kuten nimensä viittaa, metsämansikat eivät siedä lämpöä ja ovat siksi ihanteellisia istutettavaksi puiden alle. Myskimansikoilla, joita kutsutaan myös kanelimansikoiksi, on erittäin voimakas maku, johon voit tottua. Sekä naaras- että uroskasvit kasvavat niin, että riittävä pölytys varmistetaan.

Milloin on paras aika istuttaa mansikoita??

paras aika istuttaa mansikoita

Alueilla, joilla on kylmät talvet, kylvö on tehtävä noin kolmesta viikosta kuukauteen ennen viimeistä pakkasta, jolloin maaperä voidaan muokata varhain keväällä. Leutoilla alueilla mansikkakasveja voidaan kylvää keväällä tai syksyllä. Puutarhamansikoiden kukat alkavat muodostua toukokuussa.

Sijainti: Täysi aurinko tai osittainen varjo useimmille mansikkalajeille, täysi tai osittainen varjo myskille ja metsämansikoille

Vesi: Kastele säännöllisesti ja anna kasvien kuivua välillä.

Suositut mansikkalajikkeet

Mansikoiden istuttaminen ulkona kuorimultaa jäätymissuoja

Kesäkuukausiset (yksikantaiset) mansikkalajikkeet: Sonata, Camarosa, Loran, Camino Real, Honeoye, Senga, Korona, Polka, Mieze Schindler

Ikuiset mansikkalajikkeet: Ozark Beauty, Ostara, Toscana, Merimaisema, Calypso, Rapella, Hummi Gento

Useita laakereita (kuukausittain mansikat): Albion, Selva, Monterey, San Andreas, Elvira

Metsän mansikat: Aleksandria, Forest Queen, Alpine Yellow, Pink Pearl, Florika, Coconut Strawberry

Myski mansikka: Capron, Profumata di Tortona, Marie Charlotte

Useimmat kasvit suosivat hyvin valutettua (jopa hiekkaista), hieman hapanta tai neutraalia maaperää. Jos maaperäsi on emäksinen, mansikoita voidaan kasvattaa korotetuilla riveillä tai korotetuilla vuoteilla. Tai harkitse kauhojen käyttöä.

Mansikoiden istuttaminen korotettuihin vuoteisiin ja nuorten kasvien kastelu

Valmistele maaperä ja käsittele lannoitetta. Luo pieniä kumpuja kasvien nostamiseksi ja rivien väliin.

Lajikkeesta riippuen nuoret kasvit istutetaan noin 20 – 30 cm: n välein. Suurhedelmäisten kasvien tapauksessa etäisyyden tulisi olla suurempi. Riviväli on ihanteellisesti 50-60 metriä.

Anna käyttöalustan, jota kutsutaan sydämeksi, seistä hieman maanpinnan yläpuolella. Sitä ei saa peittää maaperällä, muuten se mätänee. Peitä juuret kokonaan maaperällä. Jos on odotettavissa kovaa pakkasta, suojaa viljely olkikatteella tai -levyllä.

Jos istutat mansikoita kylpyammeeseen tai korotettuun sänkyyn, niiden tulisi olla vähintään 8 tuumaa syviä. Riippuvien ripustuskorien syvyyden on oltava vähintään 30 cm.

Mitä voit istuttaa mansikoiden viereen?

Mansikat, salaatti, purjo, pinaatti, istuta hyvät naapurit yhteen

Seurakasvit ovat erityisen tärkeitä, jos haluat luoda permakulttuurin. Nämä kasvit istutetaan välittömään läheisyyteen ja voivat auttaa parantamaan sängyn kasvuolosuhteita, houkuttelemaan hyödyllisiä pölyttäjiä tai torjumaan tuholaisia.

Mansikat ovat alttiita useille tuholaisille. Siksi on järkevää istuttaa ne naapureiden viereen, jotta tunkeutujat pysyvät poissa. Mansikat tekevät palveluksen takaisin palvelemalla hyödyllisenä elävänä multaa ja pitämällä maaperän viileänä ja kosteana. Mietitkö, mitä istuttaa mansikoiden viereen? Lue hyödyllisiä ehdotuksia.

Mansikat kasvi korotetut vuoteet olki multaa hyvät naapurit purjo timjamia

Hyvät naapurit: Sipulit, purasruoho, ranskalaiset pavut, valkosipuli, salaatti, purjo, retiisit, ruohosipuli, pinaatti, purjo.

timjami – Istuta timjamia mansikkalaastarin reunan ympärille pitääksesi matoja poissa. Timjami houkuttelee myös lentäviä kärpäsiä – hyödyllisiä hyönteisiä, jotka ruokkivat pehmeitä kehon tuholaisia, kuten kirvoja, trippejä ja toukkia.

Tilli, fenkoli, korianteri, minttu ja salvia – Nämä yrtit ovat erinomaisia ​​mansikoiden kumppaneita pitämään etanat ja muut tuholaiset loitolla. Huomaa, että jotkut yrtit, erityisesti minttu, on aina istutettava yksittäin ruukkuihin, koska ne leviävät erittäin laajasti.

Marigold kukkia – Mansikat ja marigoldit muodostavat mukavan joukkueen. Aurinkoisten kukkien erottuva aromi estää tuholaisia. Tagetien uskotaan torjuvan sukkulamatoja (pyöreitä matoja), jotka voivat aiheuttaa huomattavia vahinkoja mansikankasvien juurille.

Mansikat hyvät naapurit Tagetes kehäkukka

Epäsuotuisat naapurit mansikoille

jos Kasveilla on erilaiset vaatimukset vedelle, valolle ja lannoitteille, ne eivät sovellu naapureiksi. Esimerkiksi korkeat tomaatit heittävät varjonsa auringon nälkäisiin mansikoihin. Mansikat eivät tule hyvin toimeen kaalin, tomaattien, perunoiden, lehtipavujen, tulppaanien, ruusujen ja gladiolien kanssa.

Mansikkakasvien asianmukainen hoito

Jos kasvatat kasveja riveissä, viljele kevyesti maaperää 2–6 viikon ajan (kaksi viikkoa ikuisesti kasvaville ja päiväneutraaleille lajikkeille; kuusi viikkoa kesäkuussa kannettaville lajikkeille), jotta juoksijat voivat levitä. Poista rikkaruohot. Kasvukauden aikana voit estää rikkakasvien kasvamisen oljilla tai muulla mullalla.

Nosta ensimmäiset kukat pois, jotta kasvit voivat keskittyä kasvattamiseen hedelmän sijaan. Kesäkuun mansikoilla voit tehdä tämän vähintään kahden ensimmäisen viikon ajan. Voit jopa leikata kaikki kukat pois ensimmäisenä vuonna paremman tuotannon saavuttamiseksi myöhempinä vuosina. Metsämansikoiden kukkia ei saa poistaa.

Mansikat valkoiset kukat vihreät hedelmät

Pidä maaperä kosteana hedelmien muodostumisen aikana. Leikkaa rajojen ulkopuolelle laajenevat juoksijat takaisin saadaksesi vähemmän mutta suurempia hedelmiä.

Lannoita kesäkuukauden, metsän ja myskin mansikat vähätyppisellä lannoitteella, kun ne alkavat kasvaa keväällä. On suositeltavaa lannoittaa uudelleen sadonkorjuun jälkeen. Lannoita säännöllisesti koko kauden ajan, jos mansikoita on useita.

Sato: Kun mansikat ovat kirkkaan punaisia, ne ovat kypsiä ja valmiita syötäväksi. Jotta hedelmät eivät vahingoitu sadonkorjuun aikana, on parasta aina tarttua hedelmän varteen.

Mansikoiden sairaudet lehdet kuihtuvat

Mansikat altistuvat monille tuholaisille, mukaan lukien kirvat, punkit ja etanat. Mansikkamurjat voivat olla ongelma joillakin alueilla. Linnut ovat vielä suurempi ongelma. Käytä verkkoja pitämään heidät tai muut eläimet poissa kehittyvistä hedelmistä. He kaikki rakastavat mansikoita yhtä paljon kuin ihmiset.

Sairaudet, kuten myöhästyminen, hedelmämätä, lehtiongelmat, hometta ja verticilium wilt, voivat myös aiheuttaa ongelmia mansikoiden kanssa. Jos kuitenkin seuraat tarkasti ja poistat sairaita kasveja, sinun pitäisi pystyä pitämään tauti loitolla.

Jos asut kylmän ilmaston alueella, peitä kasvit olkimultaa myöhään syksyyn asti. Voit käyttää multaa uudelleen seuraavana keväänä, kun myöhäinen pakkanen uhkaa.

Kypsän mansikan sadon poiminta

Leikkaus ja kapeneva: Tämä on avain kesäkuun mansikoiden runsaaseen satoon. Heti kun hedelmä on päättynyt, poista vanhat, heikot tai sairaat kasvit ja jätä noin 15 cm jäljellä olevien mansikoiden väliin. Leikkaa lehdet pois, noin 3–10 cm verson pohjan yläpuolelta. Levitä kerros maaperää kasvien päälle ja lisää lannoitetta.

Jos mansikkaistutus on uupunut, sinun on luotava uusi sänky.

Kerää mansikoita omasta puutarhasta

Previous Post
5 ideaa ulkoalueelle – piristä kuistia
Next Post
7 yrttiä ja lääkekasveja, joita voit kasvattaa itse