15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Puutarhanhoito lasten kanssa – jännittävät kokeilut kasveilla tuovat luonnon lähemmäksi

puutarhanhoito lasten kanssa kokee kukkien toimittamisen vedellä

Ulkona viettäminen herättää lapsissa uteliaisuutta – he löytävät joka päivä jotain uutta puutarhassa tai puistossa. Vanhemmat voivat myös kannustaa kiinnostumaan luonnosta – esittelemme mielenkiintoisia kokeita kasveilla, jotka selittävät puutarhanhoidon leikkisästi. Pienet eivät ole vain tarkkailijoita, he saavat osallistua – he tekevät omat päätöksensä, tarkkailevat prosesseja ja tekevät johtopäätöksiä. Lasten puutarhanhoidon suurin etu on kuitenkin se, että käsittelemällä kasveja he oppivat tuntemaan ja arvostamaan ympäristöään paremmin.

Puutarhanhoito lasten kanssa – perusperiaatteet

puutarhanhoito lasten kanssa kokeilee kukkien värjäämistä

Tietyn iän jälkeen erilaiset puutarhanhoitotehtävät, joita perhe voi tehdä yhdessä, ovat sopivia. Mutta ennen kuin kaikki lähtevät puutarhaan, vanhempien tulisi opettaa jälkeläisilleen tieteelliset perusperiaatteet. Mitä vesikierto tarkoittaa, miten kasvit on rakennettu, miten ne saavat ravintoaineita, mikä rooli oikealla maaperällä on niiden kasvussa. Tätä varten voidaan tehdä useita kokeita, jotka tuovat luontoa lähemmäksi. Pienille on kerrottava tietyistä turvatoimenpiteistä heti alusta lähtien ja heidän on harjoiteltava puutarhanhoitovälineiden ja -työkalujen oikeaa käsittelyä. Vasta sitten voimme aloittaa.

Puutarhanhoito lasten kanssa – vesikierroskoe

selitä vesikierto puutarhanhoitoon lasten kanssa

Aiempi tieto: Kuinka vesi kuljetetaan ja varastoidaan, voidaan selittää termillä vesikierto. Prosessi alkaa auringon säteillä, jotka lämmittävät valtameren, lammen tai järven vettä. Vesi haihtuu ja kuljetetaan maahan ilman ja tuulen avulla. Kostea ilma kylmenee ja kylmenee ajan myötä, joten se voi imeä vähemmän vettä. Vesi tiivistyy ja muuttuu vesihöyryksi. Ensin muodostuu pieniä pisaroita, jotka yhdistyvät muodostaen pilviä, sitten suurempia pisaroita, jotka putoavat maahan sateena. Sadepisarat palautetaan merelle, lammelle tai järvelle maanalaisen järjestelmän kautta.

Koemateriaalit: pysyvä merkki, vetoketju- tai tyhjiöpussi, teippi, sininen elintarvikeväri (valinnainen), vesi.

Ohjeet: Piirrä ensin vesikierrosluonnos pussiin pysyvällä merkillä, kaada sitten vähän vettä pussiin, sulje pussi ja kiinnitä se ikkunaan teipillä. Auringon säteet lämmittävät vettä, joka ensin haihtuu pussista ja putoaa sitten taas suurina pisaroina pussin pohjalle. Tarkkaile prosessia yhdessä lasten kanssa ja vastaa tarvittaessa lisäkysymyksiin.

Tämä kokeilu on johdanto aiheeseen, ja sen pitäisi opettaa pienille, miksi vesikierto on niin suuri rooli kasvien kasvussa.

Puutarhanhoito lasten kanssa – vesikuljetus kukissa

puutarhanhoito lasten kanssa vesiliikenteen istutuskokeet

Aiempi tieto: Vesi on ratkaisevassa asemassa kasvien kasvussa – se on fotosynteesin lähtöaine. Kasvit ja kukat imevät vettä juuriensa kautta ja kuljettavat sen kasvien alusten – verisuonikimppujen – kautta lehtiin ja kukkiin. Leikkokukilla on myös kyky kuljettaa vettä, vaikka lyhyen aikaa. Prosessi voidaan selittää erityisen helposti kokeella.

Materiaalit: valkoiset kukat (kuten neilikat), vesi, kolme lasia ja elintarvikeväri.

puutarhanhoito lapset vesikuljetukset kukat kokeet

Ohjeet: Kaada lasiin vettä, lisää 10-20 tippaa vesiväriä ja sekoita hyvin. Leikkaa sitten kukkien varret vinosti, poista varren varressa olevat lehdet varovasti ja aseta sitten valkoiset kukat maljakoihin solisteina (1 kukka jokaisessa lasissa). Jätä kukat viileään huoneeseen 24 tunniksi. Tarkista 6 tunnin välein, ovatko kukat edelleen valkoisia tai muuttaneet väriä. Muuten, punainen ja sininen elintarvikeväri toimivat nopeimmin.

Tee ruohonpää lasten kanssa

puutarhanhoito lasten kanssa tinkering ruohon pään idea

Aiempi tieto: Seuraava koe osoittaa lapsille, kuinka kasvattaa kasveja siemenistä ja mikä on tärkeää myöhempää hoitoa varten. Nyt on oikea aika kuvata yksityiskohtaisesti päivittäiset puutarhatyöt päiväkirjaan. Kesto – noin 2 viikkoa.

Tarvitset ruohonpäähän seuraavia materiaaleja: ruukkumaa, ruohon siemenet, sukka, tölkki. Koristeluun googly -silmät, pysyvät merkit, viikset ja korvat huopasta, silmälasit paperista jne..

Ohjeet: Täytä ensin siemenet ja sen jälkeen sileä maaperä – ruohon siemenet tarvitsevat valoa, joten niitä ei saa peittää kokonaan maaperällä. Kasta sitten sukka veteen ja laita se sitten tölkkiin. Koristele tinapurkki omien mieltymystesi mukaan hölmöillä silmillä, huopakorvilla ja suulla. Laita valoisaan ja lämpimään huoneeseen. Saattaa loppuun! Nyt tulee päivittäinen hoito – tuuleta sukka hyvin kerran päivässä, jotta vettä ei tule. Suihkuta tarvittaessa vedellä. 4-7 päivän kuluttua ensimmäiset ruohot alkavat itää maasta.

Puutarhanhoito lasten kanssa – itäviä papuja

Gerternin lapset mieluummin kokeilevat papuja

Itämisprosessi voidaan selittää selkeästi papukasvin suurilla siemenillä. Jos pavut istutetaan suoraan puutarhaan, monet hellästä taimesta kuolevat – ne eivät yleensä kestä myrskyjä ja pakkasta. Siksi monet harrastajapuutarhurit haluavat mieluummin antaa pavut itää talossa tai kasvihuoneessa. Prosessi tapahtuu neljässä vaiheessa – ensin pavun siemenet imevät vettä ja muuttuvat sitten pehmeämmiksi. Siemenkuori avautuu ja varsi ja juuret alkavat kasvaa. Lopussa ensimmäiset oikeat lehdet ilmestyvät ja taimi voidaan istuttaa puutarhaan.

Materiaalit – lasipurkki, pavut, paperipyyhe. Ohjeet: Kostuta ensin pyyhe, kääri siemenet pyyhkeellä ja aseta lasipurkkiin. Sulje lasipurkki ja näytä se aurinkoisella ja lämpimällä ikkunalaudalla. Seuraa kehitystä joka päivä. Tärkeää – lapset oppivat puutarhanhoidon periaatteet, vanhempien tulisi rohkaista itsenäisyyttä.

Puutarhanhoidon periaatteiden oppiminen askel askeleelta

puutarhanhoitolapset kotona kokeilu

Kun itämisprosessi on selitetty, perhe voi kasvattaa kasveja erilaisista kasvisromuista. Yleensä ne yksinkertaisesti kompostoidaan tai heitetään pois – mutta ei enempää. Uusi ruokahävikkiä koskeva suuntaus edistää ympäristötietoisuutta. Itse asiassa useimmat vihannekset voivat kasvaa takaisin, jos niistä huolehditaan asianmukaisesti. Alla olevasta kuvagalleriasta voit selvittää, mitä on otettava huomioon ja mitkä vihannekset sopivat.

Mieluummin selleri, joka on valmistettu vihanneksista

puutarhanhoito lapset vihannespuutarha kokeilu napa sarja

Aiempi tieto: Selleri on kotoisin Välimeren alueelta. Nykyään selleri -tikuilla löytyy lukuisia reseptejä – selleri nauttii suurta suosiota maailmanlaajuisesti klassisesta Bolognese -kastikkeesta lukuisiin salaatteihin ja erilaisiin dippiruokiin. Välimeren kasvin optimaalinen sijainti on auringossa, savinen, märkä maaperä tarjoaa täydelliset olosuhteet sen nopealle kasvulle.

Kokeilun materiaalit: sellerin varsi, iso kulho, vesi. Ohjeet – laita ensin sellerin varsi kulhoon, täytä kulho vedellä ja aseta aurinkoiselle ikkunalaudalle. Suihkuta kasvi vedellä päivittäin, vaihda vesi 3-4 päivän välein. Heti kun sellerin varresta nousee tuoreita lehtiä, kasvi voidaan istuttaa uudelleen. Sitten se tarvitsee vähintään 6 viikkoa, ennen kuin se voidaan istuttaa puutarhaan toukokuun puolivälissä.

Puutarhanhoito lasten kanssa – perunat

puutarhanhoitolapset tekevät perunakokeita

Aiempi tieto: Perunat tulevat Etelä -Amerikasta, missä ne ovat perinteisesti peruselintarvike. Espanjalaiset toivat kasvin Eurooppaan – aluksi se oli vain puutarhan koristekasvi. Vuonna 1600 se oli jo yksi Euroopan suosituimmista elintarvikkeista ja jopa korvasi jyvät joillakin alueilla. Nykyäänkin se on erittäin suosittu monissa maissa – esimerkiksi Puola on yksi Euroopan suurimmista toimittajista.

Materiaalit: perunat, vesi, muurauspurkit. Ohjeet – Sirottele perunat aurinkoiselle ikkunalaudalle ja odota, että niistä kehittyy vähintään 1 cm: n pituisia taimia. Leikkaa sitten perunat paloiksi (kukin 3 cm paksuiksi) ja anna niiden kuivua useita päiviä valoisassa huoneessa tai täytä purkki vedellä ja liota perunoita 2-3 tuntia, anna niiden kuivua ja istuta ne puutarhaan toukokuun alusta. He rakastavat aurinkoisia paikkoja ja ravinteikasta savimaata, joten on parasta rikastuttaa maaperää kompostilla. Kasvit eivät voi sietää vettä.

Puutarhanhoito helppoa – kylvä tomaatteja

puutarhanhoito lapset tomaattien istutuskokeet

Seuraava koe on hieman monimutkaisempi verrattuna papuihin, selleriin ja perunaan. Täällä tomaatit on kylvettävä. Kasvit ovat erittäin helppohoitoisia ja vaatimattomia. Lapset voivat siis hallita tehtävän ilman ongelmia, kunhan he noudattavat muutamia perussääntöjä – tomaatit rakastavat aurinkoisia paikkoja, he voivat helposti uhmata voimakkaita auringonsäteitä. Erikoisruukkuja myydään erikoisliikkeissä – tämä sisältää kasvien kasvua stimuloivia elintarvikkeita. Kylvä siemenet yksitellen pieniin ruukkuihin ja peitä ne sitten mullalla. Tarkista maaperä päivittäin ja suihkuta kasvit vedellä. Heti kun ne saavuttavat 20 cm korkeuden, ne voidaan säilyttää kasvihuoneessa. Toukokuun lopusta voit istuttaa kasvit ja antaa niille lannoitetta.

Vedä porkkanat

puutarhanhoito lapset kasvattaa porkkanaa porkkanaa

Porkkanan kasvattaminen on idioottivarma tehtävä – leikkaa porkkanan yläosat pois ja laita se kulhoon vettä. Odota muutama päivä, sitten porkkanat muodostavat hitaasti ensimmäiset juuret – ja vihannekset voidaan istuttaa ruukkuihin. Lapset voivat seurata päivittäistä edistymistä ja kasvien kehitystä ja auttaa sitten istutuksessa puutarhassa keväällä. Jos lapset osallistuvat päivittäiseen puutarhatyöhön, he varmasti odottavat lopputulosta. Pienet kannattaa siis ottaa mukaan.

Puutarhanhoito lasten kanssa – paprikan kylvö

Puutarhanhoitolapset kylvävät paprikaa

Paprika on varsin vaativa kasvi – se tarvitsee paljon valoa siementen itämiseksi, on myös erittäin herkkä pakkaselle ja voi kasvaa vain keväällä lämmitetyssä huoneessa, jonka lämpötila on noin 25 astetta. Kylvö itsessään on erittäin yksinkertaista – siemenet sijoitetaan syvälle erityiseen ruukkumaaseen ja ruiskutetaan sitten vedellä. On parasta peittää ruukku läpinäkyvällä kalvolla lopussa ja sijoittaa se etelään päin olevaan huoneeseen. Mitä kevyempi ja lämpimämpi, sitä nopeammin kasvit kasvavat. Yhden tai kahden viikon kuluttua jokainen pippurikasvi muodostaa neljä lehteä – sitten se voidaan istuttaa uudelleen.

Kaikki harrastuspuutarhurit eivät voi kylvää paprikaa menestyksekkäästi – jotta pettymyksiä ei tulisi, sinun pitäisi mieluiten saada tietty kokemus. Luo nuorten kanssa päivittäinen suunnitelma, pyydä lapsia tarkistamaan huoneen lämpötila ja kosteus kolmen tai neljän päivän välein ja tarkista lattia kolmen tai neljän päivän välein. Tuuleta kasveja kerran päivässä, jotta ne eivät pääse kastelemaan.

Puutarhanhoito lasten kanssa – kasvien kasvun seuraaminen

puutarhanhoitolapset tarkkailevat kasvien kasvua

Tietyt kasvit, kuten sipulit, perunat, nauriit, nauriit ja porkkanat, kasvavat maassa ja kehittyvät samanaikaisesti kasveina, joissa on lehtiä, kukkia jne. Jos näitä kasveja ei istuteta suoraan puutarhaan, vaan ne on sijoitettu matalaan kulhoon lapset voivat jonkin aikaa seurata prosessia.

Materiaalit – erilaisia ​​vihanneksia, matala kulho, vesi. Hetken kuluttua istuta vihannekset puutarhaan. Muuten, nyt on oikea aika siirtää tehtäviä lapsille. On parasta luoda yksityiskohtainen luettelo ja aikataulu alussa, myös pienten on pidettävä siitä kiinni. Näin he oppivat ottamaan vastuun leikkisästi. Muuten, pieni, aurinkoinen markkinarako ulkoalueella mahtuu edellä mainittuihin kasveihin. Joten perhe voi odottaa tuloksia ja pienet tietävät, että heidän on huolehdittava näistä vihanneksista. Puutarhanhoito lasten kanssa on todella hauskaa kaikille.

Joka tapauksessa lapset saavat huolehtia kasveista vain valvonnassa. Puutarhatyökalut ja puutarhatyökalut eivät ole leluja, joten lapsen ei pitäisi päästä niihin käsiksi. Lannoitteet ja erilaiset torjunta -aineet on myös säilytettävä erikseen. Nyt on oikea aika näyttää pienille yksityiskohtainen luonnos puutarhasta ja kiinnittää heidän huomionsa erilaisiin myrkyllisiin kasveihin. Puutarhan vesialueet voivat myös osoittautua vaarallisiksi, joten varovaisuutta suositellaan myös täällä. Lapsen tulisi myös oppia käsittelemään käärmeitä, lintuja ja hyönteisiä oikein. Vasta sitten kesäkausi voi alkaa ulkona.

Previous Post
Sipulit kotitaloudessa – unelmaton käyttösi jokapäiväisessä elämässä
Next Post
Tee lankakuvia itse kynsillä – ideoita, ohjeita ja malleja