15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Friesenwallin rakentaminen – vinkkejä ja ideoita ainutlaatuiseen kuivaan kiviseinään

Friesenwall rakentaa istutusideoita

Friesenwall on yksi Pohjois -Saksan vanhimmista puutarhan sisustuselementteistä ja siitä on tulossa yhä suositumpi muualla Saksassa. Tämä puutarhan koristeellinen reunus on rakennettu suurista kivistä ja luo visuaalisen katseenvangitsijan ulkoalueelle. Istutetut friisiseinät voivat toimia yksityisyysnäytönä tai jakaa puutarhan eri alueisiin. Jos haluat rakentaa Friesenwallin viheralueellesi, sinun on harkittava rakentamista, kustannuksia ja haluttua suunnittelua. Tämän päivän artikkelista löydät lisää friisiseinistä ja niiden toiminnasta ulkoalueella sekä hyödyllisiä vinkkejä friiseinän rakentamiseen ja istuttamiseen.

Mikä on Friesenwall?

friesenwall-build-simple-plot-delimitation

Friesenwall on eräänlainen kuiva kiviseinä, joka on kasattu pyöreistä kivistä erikokoisina ja -värisinä. Seinä on yleensä noin 80 senttimetriä korkea ja koostuu kokonaan kivistä ja maasta. Koska Friesenwallin rakentamisessa käytetään pääasiassa erikokoisia ja -rakenteisia luonnonkiviä ja lohkareita, muuraus näyttää siltä kuin se olisi luonnon luoma ja antaa ulkopuolelle luonnollisen tunnelman. Friesenwall tarjoaa mukavan vaihtoehdon perinteisille puusta ja metallista valmistetuille aidoille, jotka rajoittavat omaisuutesi kadun puolelle.

friesenwall-rakentaa-lohkareita-puutarhan raja

Alunperin friisiläiset muurit rakennettiin Frieslandin suoalueille, koska siellä ei juuri ollut puuta eikä kivilouhoksia aitojen valmistukseen. Pelloilta löytyi kuitenkin runsaasti epäsäännöllisiä lohkareita, ja niitä käytettiin kiinteistörajojen rakentamiseen. Vaikka nykyään on olemassa laaja valikoima materiaaleja aidan valitsemiseksi, Friesenwall ei ole menettänyt merkitystään. Pikemminkin tämä koristeellinen kotelo on levinnyt ja nähdään yhä enemmän Frieslandin ulkopuolella. Seinä voi toimia aidana, seinänä tai jopa suojauksena ja luo kauniin aksentin puutarhassa tai etupihan suunnittelussa.

friesenwall-build-privacy-protection-terrace

Friisiläiset seinät voidaan peittää kivillä molemmin puolin ja toiselta puolelta. Kaksipuolista varianttia pidetään hieman vakaampana, ja siinä on vapaasti seisova rakenne, joka sopii mihin tahansa puutarhan alueeseen. Jos haluat kuitenkin rakentaa yksipuolisen Friesenwallin, seinä saa ulkopuolelta vain kuivan muurauksen. Pikemminkin se täyttää seinän tehtävän tukitoiminnolla ja on siksi täydellinen etupihalle. Yksipuolisen friisiseinän ansiosta seinää ei näy sisältä, vaan vain yksinkertainen rinne, mikä on etu asukkaille.

Friesenwallin rakentaminen – materiaalit ja kustannukset

friesenwall-rakentaa-kipsilevy-puutarha

Kivet antavat puutarhalle voiman ja voiman tunteen, minkä vuoksi yhä useammat puutarhanomistajat valitsevat friisiseinät rajoittaakseen omaisuuttaan. Jos haluat myös rakentaa friisiseinän, sinun on ensin kerättävä tarvittavat materiaalit ja laskettava kustannukset.

Tarvittavien materiaalien suhteen tällä seinällä ei ole pitkää materiaaliluetteloa. Tarvitset vain luonnonkiviä ja löysää maata, jota käytetään kivien vakauttamiseen. Voit hankkia kiviä rakennusmateriaalikaupoista sekä luonnonkivien erikoisliikkeistä. Omista mieltymyksistä riippuen voit käyttää erityyppisiä kiviä seinän suunnittelemiseen täysin oman makusi mukaan. Eri kivet on yleensä värjätty eri tavalla ja valinta voidaan mukauttaa puutarhan suunnitteluun.

friesenwall-rakentaa-puutarha-istutus-koriste-ruoho

Karkeasti laskettuna tarvitset noin puoli tonnia kiviä neliömetriä kohti Friesenwallille. Sen mukaan, mitkä kivet olet valinnut seinärakenteeseen, hinnat tonnilta voivat vaihdella suuresti. Luonnonkiviä löytyy yleensä 50–120 euroa tonnilta, vaikka toisinaan myös koolla on merkitystä. Jos haluat rakentaa klassisen friisiseinän, tarvitset sekä suuria kiviä alakerrokseen että pienempiä kiviä seinän yläkerroksiin.

Vinkki: Kivien ostamisen sijaan voit kerätä luonnonkiviä lähimmästä louhoksesta tai käyttää peltokiviä tai lohkareita. Sinun on kuitenkin myös harkittava kivien siirtämistä, jota varten tarvitset todennäköisesti pienen nosturin.

Kuinka voit rakentaa Friesenwallin?

friesenwall-build-landscaping-stones-nurmikko

Friesenwallin tekniikka on erittäin helppo rakentaa, mutta se vaatii jonkin verran taitoa ja kokemusta. Varsinkin jos haluat seinän pidemmäksi aikaa, suosittelemme, että jätät tehtävän asiantuntijoille sen sijaan, että rakentaisit sen itse. Friesenwallin rakentaminen on opittava hyvin, jotta kivet eivät liuku yhteen muutaman vuoden kuluessa. Jos seinä on oikein rakennettu, se pysyy vakaana yli 30 vuotta.

friesenwall-build-kasvit-patio-alue

Jos haluat rakentaa vakaan friisiseinän, sen tulisi olla ihanteellisesti 10-15 prosentin kaltevuus. Perustetta ei kuitenkaan tarvita friisiseinää rakennettaessa. Sen sijaan tarvitaan tiivistetty hiekkakerros, jonka paksuus on noin 20 senttimetriä ja leveys 80-100 senttimetriä. Jos rakennat kaksipuolisen friisiseinän, sinun on suunniteltava se kaksiseinäksi, jossa on väli. Yksipuolisessa muunnoksessa penkeri on varustettu kuivamuurauksella.

Jos rakennat kipsilevyä, laastia ei tarvita. Kivet kasataan yksinkertaisesti maahan ja yksittäisten kivikerrosten välinen tila täytetään myös maalla ja tiivistetään tiivistämällä. Liitokset voidaan täyttää myös turpeella, mikä tekee seinän luonnollisemmaksi. Istutetuilla saumoilla on myös erityisen koristeellinen vaikutus ja ne kaunistavat koko seinän. Valmis Friesenwall istutetaan sitten halutulla tavalla kasveilla tai puilla.

friesenwall-build-beautiful-garden-design-stones

Seuraavassa olemme tiivistäneet tärkeimmät vaiheet Friesenwallin rakentamisessa. Tässä tapauksessa se on kaksiseinä, jonka välissä on väli.

1. vaihe: Kaivaa 80-100 cm leveä ja 20 cm syvä hiekkapohja ja kerää maaperä toiselle puolelle.

2 askelta: Laita alimman rivin suurimmat kivet tiukasti maahan, kaada ne vasaralla ja tiivistä maahan.

3 askelta: Täytä aukko maaperällä ja kasaa lisää rivejä kivillä.

4 askelta: Purista maa kivien väliin vasaran kahvalla ja istuta tila kasveilla tai nurmella halutulla tavalla.

5 askelta: Täytä Friesenwallin aukko maaperällä ja istuta se.

Rakenna ja istuta Friesenwall

friesenwall-istutus-koriste-ruoho-laventeli

Riippumatta siitä, haluatko käyttää Friesenwallia tukimuurina, aidana tai kiinteistön rajana, se näyttää paljon mukavammalta sopivalla istutuksella. Ilman kasveja kiviseinällä on kylmä vaikutus ja keskeneräinen ilme. Siksi haluamme esitellä ideoita sopivista kasveista ja monivuotisista kasveista, jotka tuntevat olonsa mukavaksi Friesenwallilla ja kaunistavat puutarhaasi tyylikkäästi.

friesenwall-rakentaa-kivet-lohkareita

Jos rakennat friisiseinää, odota muutama päivä ennen istutusta ja jätä muuri rauhaan tänä aikana. Muutaman päivän kuluttua voit täyttää paikat, joihin maa on asettunut, ja vasta sitten seinä on valmis istutusta varten. Perinteisille friisiseinille asetetaan yleensä mätää, joka pitää ylemmät kivet yhdessä ja piirtää kauniin viivan seinän yläosaan. Vihreä möykky yhdistyy upeasti kiviin ja luo onnistuneen väripelin.

friesenwall-rakennus-puutarha-vuodevaatteet-kasvit

Ja mitkä kasvit todella sopivat Friesenwalliin? Vastaus tähän kysymykseen riippuu useista näkökohdista. Sinun on ensin mukautettava kasvien valinta asuinalueesi sääolosuhteiden mukaan. Alueilla, joilla vallitsee kuivuus ja lämpö, ​​kannattaa valita kuivuutta sietävät kasvit. Nämä ovat esimerkiksi kaikki tyyny- ja sängyn perennat, jotka kestävät kuivuutta. Bellflower, neilikka, laventeli ja cranesbill ovat siksi sopiva valinta.

friesenwall-istutus-kukka-ideoita

Friisiseinille on paras löysä istutus, joka ei vaadi säännöllistä karsimista. Esimerkkejä sopivista puumaisista kasveista ovat etikkapuu, vammainen mänty ja peruukki. Koristekasvit ovat erityisen koristeellisia monivuotisten kasvien välillä ja luovat upeita aksentteja puutarhaan.

friesenwall-build-plant-ruusut

Ruusut sopivat myös Friesenwalliin, mutta vain alueilla, joilla on riittävästi sadetta. Parhaita ruusulajeja tähän tarkoitukseen ovat villiruusut ja pensasruusut. Toinen suosittu istutus kuivalle kiviseinälle on maanpeite, joka tarvitsee myös riittävän määrän vettä. Oikeilla kukilla ja kasveilla friisiläiset seinät näyttävät houkuttelevilta ja näyttävät paljon mukavammilta. Kukkivat monivuotiset kasvit yhdessä ikivihreiden kasvien kanssa sopivat täydellisesti kiviin ja luovat aidon helmen puutarhaan.

Rakenna Friesenwall yksityisyyden suojaksi ja tuulensuojaksi puutarhaan

friesenwall-rakentaa-suojaava-seinä-isot kivet

Jos rakennat friisiseinän, voit muuttaa sen toimivaksi yksityisyysnäytöksi oikeilla kasveilla ja suojata omaisuutesi uteliailta katseilta. Tätä tarkoitusta varten Friesenwall voidaan istuttaa ikivihreillä kasveilla, kuten puksilla, arborvitaella ja kirsikkalaakerilla. Nämä yhdistyvät kauniisti muihin kasveihin, kuten sedum- ja stonecrop -kasveihin, ja takaavat monipuolisen vehreyden ulkoalueella. Istutetun friisiseinän avulla voit yhdistää kiinteistön aidan toiminnon tuuli- ja yksityisyyssuojan kanssa. Tämä estää näkymän ulkopuolelta ja vain kauniit kasvit ja pensasaidat näkyvät sisältä.

friesenwall-build-arkkitehdit-house-yksityisyyden suoja

Runsaasti istutetut friisiseinät toimivat paitsi yksityisyyden suojana, myös täydellisesti tuulisuojana. Hyödyt hyvästä tuulisuojauksesta, varsinkin jos omaisuutesi on hyvin vedollinen. Tätä varten sinun on istutettava Friesenwall sopivilla puilla, kuten tuulikammalla. Tällä tavalla voit muuttaa vedettömästä puutarhasta upean terassin ja viettää aikaa ulkona ystävien ja perheen kanssa.

friesenwall-istutus-maan peite-turve

Friisiläiset seinät ovat upea päätös puutarhaan ja luovat visuaalisia kohokohtia ulkoalueelle. Jokainen friisiseinä on ainutlaatuinen, koska käytetyt kivet vaihtelevat aina kooltaan, muodoltaan ja väriltään. Tällaisen seinän avulla voit antaa omalle puutarhallesi pohjoismaisen viehätyksen ja luoda kauniin maiseman.

Previous Post
Nest Designsin rannalla sijaitseva välimerellinen huoneisto
Next Post
Hula Hoop Fitness: Ohjeet ja parhaat harjoitukset hoikalle vyötärölle!