15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Puu varjostimena terassille: nopeasti kasvavat puulajit ja kauniit espalier-puut

Kesällä kaikki puutarhanomistajat siirtävät elämän terassille. Ulkoalue täyttää useita toimintoja ja on ihanteellinen sekä oleskeluun että grillaamiseen. Kun terassi paistaa auringossa koko päivän, vain yksi asia auttaa: aurinkosuoja. Puu sopii purjeiden, päivänvarjojen ja vastaavien lisäksi myös terassin varjoksi. Tämän päivän postauksessa luetellaan useita puulajeja, joilla on sateenvarjon muotoinen latva.

1. Mitkä puut sopivat varjojen tarjoajiksi?

Puu varjostimena terassille

Ne tarjoavat varjon terassille ja puutarhaan kesäisin kuumina aikoina: talon puut, joissa on sateenvarjon muotoinen latva, ovat välttämättömiä aurinkoisille istuinalueille. Kun valitset puuta, sinun on kuitenkin otettava huomioon muutama asia:

 • Puun valinta: ikivihreä tai lehtipuu. Puun pitäisi sopia harmonisesti puutarhaan ja täydentää kokonaiskuvaa.
 • Puun korkeus ja leveys: Tämä on erittäin tärkeää puutarhan suunnittelussa, koska sen avulla voit arvioida, onko käytettävissä oleva tila riittävä.
 • Juurten leviäminen: Jos puun juuret leviävät liikaa, ne voivat aiheuttaa paljon vahinkoa, kuten nostaa kiviä.

Puu varjostimena terassille ja istuimelle puutarhassa

 • Puun latvan muoto: Korkeat puut tarjoavat tarpeeksi tilaa ruokapöydälle ja puutarhatuoleille. Ne eivät kuitenkaan ole paras sävyn tarjoaja, koska niillä on yleensä kompakti kruunu. Puut, joissa on roikkuvat oksat, eivät myöskään sovellu. Yksivartiset puut, joilla on suuret lehdet, ovat paras valinta.
 • Kasvuvauhti: Puut, jotka kasvavat liian hitaasti, tarjoavat varjoa vain 10-20 vuoden kuluttua. Puut, jotka kasvavat liian nopeasti eivätkä voi sietää karsimista, voivat kehittyä siten, etteivät ne heitä varjoa terassille ollenkaan.

2. Mikä puu antaa varjon terassille?

Mikä puu valita varjostimeksi terassille

Mietitkö, mikä puu sopii varjostimeksi terassillesi? Seuraavat neljä ryhmää sopivat hyvin: nopeasti kasvavat lehtipuut, nopeasti kasvavat havupuut, puulajit, joilla on sateenvarjon kaltainen latva ja espalier-puut. Jokaisella ryhmällä on omat etunsa ja haittansa.

Lehdet sopivat hyvin terassille, joka on lähellä taloa. Puu tarjoaa viilentävän varjon talolle ja puutarhalle kesällä. Syksyllä se heittää lehdet ja terassi ja talo saavat enemmän auringonvaloa. Näin talon julkisivu kuivuu nopeasti sateen jälkeen. Lehtipuiden haittana on, että ne vaativat enemmän hoitoa: sinun on hävitettävä syksyn lehdet.

Valitse lehtipuita terasseille, joissa on sateenvarjon muotoinen kruunu

Havupuita on helpompi hoitaa ja ne suojaavat aurinkoa ja yksityisyyttä ympäri vuoden. Ne eivät kuitenkaan siedä aliviljelyä ja ovat myös melko korkeita. Siksi ne sopivat paremmin puutarhassa istumiseen.

Puut, joissa on sateenvarjon muotoinen kruunu, vaativat säännöllistä topiary-karsimista. Suurempi huoltotyö kannattaa kuitenkin, koska ne heittävät varjoja vain terassille kohdennetusti.

Espalier -puut voivat korvata kokonaan pergolan. Oikean lajikkeen valitseminen on tässä ratkaisevan tärkeää menestyksen kannalta.

Puun valinta ei ole helppo tehtävä. Lähinnä siksi, että se kehittyy monien vuosien aikana. Kun se on istutettu, se on pysyvä osa puutarhaa. Siksi kannattaa ajatella tulevaisuuteen suuntautuneella tavalla ja kysyä neuvoa asiantuntijoilta.

2.1. Nopeasti kasvavat lehtipuut tarjoavat varjoa terasseille

Nopeasti kasvavat lehtipuut tarjoavat varjoa sinikellopuille

Sinikellopuu (Paulownia tomentosa) on löysä kruunu ja suuret sydämen muotoiset lehdet. Keväällä se muodostaa erittäin kauniita violetteja kukkia. Koska se on syvälle juurtunut, se sopii aliviljelyyn. Se kasvaa noin 50 cm vuodessa. Sen ainoa haitta: sen koko. Se on 10 metriä leveä ja 15 metriä korkea.

Etikkapuu (Rhus) on tiheä, mutta ei täysin läpinäkymätön puulattia. Lajikkeesta riippuen se saavuttaa enintään 6 metrin korkeuden. Siitä huolimatta se voi tarjota jäähdytysvarjon ja päästää tarpeeksi valoa ruukkukasveille. Etikkapuulla ei ole erityisiä maaperävaatimuksia ja se kestää sekä lämpöä että pakkasta. Jopa kaupunkien ilmasto ja ilmansaasteet eivät häiritse häntä. Etikkapuu on matala juuri ja itää voimakkaasti. Juurieste on siksi välttämätön.

Trumpetipuu on kompakti, pallomainen ja erittäin tiheä puulattia. Se sietää muodon leikkausta, joten se on täydellinen istutettavaksi terassille. Se on jopa 12 metriä leveä ja korkea. Trumpetipuu kasvaa nopeasti, ja korkealla hoidolla se kasvaa korkeudella 40 cm vuodessa. Sen laaja sateenvarjon muotoinen kruunu tekee siitä täydellisen varjostimen terassille.

Pihlaja on erinomainen varjostin terassille. Lehtipuun korkeus kasvaa jopa 70 cm: iin vuodessa ja saavuttaa suurimman 12 metrin kasvukorkeutensa alle 20 vuodessa. Pihlaja pudottaa lehdet myöhään syksyllä, jotta talo ja terassi saavat tarpeeksi auringonvaloa talvella.

Nopeasti kasvavat lehtipuut terassille Kenttävaahteran hoito

Toisin kuin muut kotimaiset sävytarjoajat, se kasvaa Kenttävaahtera (Acer campestre) melko kompakti. Tämän puulajin korkeus kasvaa 45 cm joka vuosi ja saavuttaa korkeuden 15 metriä. Sen pyöreä, tiheä kruunu on 10 metriä leveä. Puutarhassa, terassin vieressä, se ei ainoastaan ​​suojaa auringolta vaan myös tuulelta. Kenttävaahteralla on suuri ekologinen arvo, koska se houkuttelee mehiläisiä ja kimalaisia ​​ja tarjoaa linnuille pesimäpaikan.

2.2. Mikä puu antaa varjon puutarhaan? Nopeasti kasvavat havupuut

Havupuut varjolähettäjinä puutarhan alkukevääille

Sininen atlas -setri on nopeasti kasvava havupuu, joka sopii erinomaisesti suureen puutarhaan. Se on täydellinen varjostin terasseille, jotka eivät ole suoraan talossa. Atlas -setri kasvaa noin 25 metriä korkeaksi ja 12 metriä leveäksi.

Puolikuu tulee Kiinasta, missä se saavuttaa 40 metrin korkeuden. Kotipuutarhaan lajikkeet ovat kuitenkin erityisen mielenkiintoisia. Esimerkiksi Compacta -lajike kasvaa jopa 4 metriä korkeaksi. Älä anna puutarhakeskuksen nuorten kasvien hämätä: nuoret puut ovat hyvin ohuita, mutta useiden vuosien kuluttua ne muodostavat tyypillisen pyramidipuun.

Harvinaisen männyn nopeasti kasvavat havupuut terassille osittain varjossa

Mänty (Pinus Sylvestris) kasvaa korkeudella noin 50 cm lajikkeesta riippuen. Siinä on sateenvarjon muotoinen, löysä ja läpikuultava kruunu. Joten jos haluat istuimen osittain varjossa, havupuu on oikea sinulle.

Alkuperäinen sekvoiapuu (Metasequoia glyptostroboides) kasvaa nopeasti. Se saavuttaa korkeuden 35 m ja on jopa 10 m leveä. Se on hyvä valinta puutarhan aurinkoisiin kulmiin, joihin haluat luoda istuimen. Jos terassi ei ole aivan talon vieressä, vaihtoehto on vaihtoehtoinen sequoia -puu. Kuitenkin, koska se on matala juuri, sinun on pidettävä tarvittava etäisyys terassille ja puutarhan poluille.

2.3. Puu terassin varjostamiseen: laji, jolla on sateenvarjon muotoinen latva

Puutarhasuunnittelu Judas -puun kanssa varjopalveluideoina

Japanilainen vaahtera (Acer palmatum) kasvaa todella voimakkaasti ja saavuttaa enintään 7 metrin korkeuden. Se on osittain kestävä eikä kestä kovaa tuulta.

Juudaspuu (Cercis siliqaustrum) kasvaa hitaasti. Nuorella puulla on aluksi kompakti puulattia ja suuret munuaisen muotoiset lehdet. Monivartiset lajikkeet kehittävät tyypillisen sateenvarjon muotoisen kruununsa useiden vuosien jälkeen.

Musta vanhin puu terassille

Musta vanhin (Sambucus nigra) on pystyssä mutta melko löysä tapa ja sateenvarjon muotoinen kruunu. Musta vanhin kasvaa todella nopeasti ja saavuttaa 7 metrin maksimikorkeutensa 6 vuodessa.

Kuparikivipäärynä (Amelanchier lamarckii) on monivartinen puu, jolla on sateenvarjon muotoinen kruunu. Kivipäärynä sietää topiaaria, vaikka tämä ei ole useimmissa tapauksissa välttämätöntä. Se saavuttaa korkeuden 6 metriä ja on yhtä leveä. Puu tarjoaa ruokaa linnuille ja hyönteisille.

3. Istuta säleikköpuu varjostamaan

Espalier -puut tarjoavat varjon terassille ja puutarhaan

Säleikköpuu on ehkä täydellinen varjostin terassille. On monia lajikkeita, joissa on kruunu katon muotoinen, mutta pressu on suosikki. Sen nopea kasvu ja suuret lehdet puhuvat pressua. Mutta on myös muita puulajeja, jotka eivät ole millään tavalla huonompia kuin aurinkosuoja. Ja heillä kaikilla on samanlaiset hoitotarpeet. Puiden latvoja tulee opastaa ensimmäisinä vuosina. Tarvitset siis säleikön. Kaikki espalier -puut tarvitsevat topiaarin, mutta tämä tulisi tehdä vain keväällä, kun niillä ei ole lehtiä.

Jos sinulla ei ole kokemusta espalier -puista, kysy neuvoa lastentarhasta. Muista keskustella seuraavista tekijöistä asiantuntijan kanssa:

Espalier -puu varjopalveluna patio -ideoille

 • Ilmasto,
 • Maaperän luonne,
 • Kaikki kokemukset tuholaisista ja taudinaiheuttajista omassa puutarhassa
 • Puun enimmäiskorkeus, kasvunopeus, puun katoksen suurin leveys.
 • Käytettävissä oleva tila, mukaan lukien läheiset puutarhapolut ja vesiputket.
 • Etäisyys terassille, taloon, puutarhavajaan ja kiinteistöön. Mahdollisesti etäisyys muihin puihin (juurikilpailu)
 • Jotkut puulajit vaativat juuriesteen.
 • Naapuruuslain ja valtion säännöt talon puista.

Suosittuja tyyppejä:

Sarvipuu säleikköpuuna (Carpinus betulus). Sarvipuu on saatavana puutarhakeskuksissa vakiopuuna ja pensaskasvina. Lajikkeesta riippuen tavallinen puu saavuttaa korkeuden 14 metriä ja on 8 metriä leveä. Sen kruunu on hieman kaareva alaspäin, erittäin tiheä ja siinä on vaakasuorat oksat.

Kattoteline ristikkopuuna pienelle terassille

Kattotaso (Platanus hispanica) on espalier -puiden klassikko. Se saavuttaa enimmäisleveyden 20 metriä ja saavuttaa pallomaisen kruunun. Puu kasvaa jopa 60 cm vuodessa ja nousee 35 metriin.

Ikivihreä espalier -puu: Kirsikkalaakeri (Prunus laurocerasus Caucasica) säilyttää vihreän lehtinsä ympäri vuoden ja täyttää tällä tavalla kaksi tärkeää tehtävää toimimalla varjostimena ja yksityisyyden suojana. Lajikkeesta riippuen se voi nousta 3–6 metrin korkeuteen. Puulla on tiheä kruunu, jossa on pitkänomaiset ja kapeat lehdet. Se on syvälle juurtunut ja voidaan helposti istuttaa alle. Kirsikkalaakeri on mukava lisä Välimeren tyyliselle terassille ja leikkaa hienon hahmon yhdessä oliivipuiden, laventelin ja Välimeren alueen kukkien kanssa.

Tietyt hedelmäpuut, kuten päärynät, sekä tietyt lehmityypit sopivat myös espalier -puiksi.

Previous Post
Tähtilihasten rakentaminen – Miten Hollywoodin näyttelijät harjoittelevat roolejaan supersankareina?
Next Post
Ydinlihasharjoitukset: Perimmäinen ydinvoimaharjoittelu vahvalle ytimelle!