15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Rinteiden istutuksen suunnittelu: mitkä maanpeitteet sopivat?

Esimerkki rinteiden istutuksesta-moderni-multaa-kuori-multaa-koristeellinen ruoho-esimerkki

Riippuvien sänkyjen istuttaminen houkuttelevasti ja helposti ei ole helppoa. Puutarhanomistajilla on paljon ongelmia, kuten maaperän liukuminen tai liian kuiva. Siksi on tärkeää vihertää rinteitä pysyvästi. Kasvit muodostavat vahvat juuret, jotka estävät eroosiota ja pitävät maaperän paikallaan. Seuraavassa kerrotaan, mitkä kasvit sopivat parhaiten rinteiden istutukseen ja mihin muuhun sinun on kiinnitettävä huomiota.

Vinkkejä ja ideoita rinteiden istuttamiseen

rinne-istutus-ruusut-punaiset kukkivat-maanpeitelajikkeet

Pitäisikö minun käyttää vain yhden tyyppisiä kasveja rinteiden istutukseen tai eri kasvien seos olisi parempi?

Vain yhden kasvityypin istuttaminen rinteelle ei ole hyvä idea. Yrittäessäsi luoda yhtenäinen ilme saattaisi korostaa kuolleita kasveja, kaljuja täpliä tai rikkaruohoja. Vihreytä pengerrys useiden kasvien, kuten puiden, pensaiden, monivuotisten kasvien ja maanpeitteen yhdistelmällä. Jos haluat valita vain matonmuodostuslaitoksia, valitse sekoitus eri aikoina kukkivia maanpeitteitä.

Millaiset kasvit sopivat rinteiden istutukseen??

kukkulan rinteiden istutus-ruusut-kuori-multaa-ruoho-askellamppu-puhdistus ruoho

Maanpäälliset ovat paras valinta rinteiden istutuksessa. Ne kasvavat nopeasti ja muodostavat kauniin maton kukista. Kasvit, jotka kehittävät useita versoja yhdestä varresta, voivat myös hyvin. Syvästi juurtuneet kasvit, kuten niittykukat, pitävät itsensä upeasti jopa jyrkin rinteessä. Koristekasvit, maanpäälliset ruusut ja pensaat (mukaan lukien pensasruusut, joilla on laajennettu tapa) toimivat hyvin rinteiden kasveina. Alkuperäiset kasvit ovat lähes aina erinomaisia ​​valintoja.

Voinko istuttaa kukkia rinteeseen?

kukkulan rinteiden istutus lähellä luonnollisia luonnonvaraisia ​​kukkia-niitty-kiviportaita

Villikukat tekevät rinteestä todellisen katseenvangitsijan, ja niitä on helppo hoitaa. Wildflower-niityt on leikattava vähintään kerran vuodessa itsekylvön jälkeen. Rikkominen on ratkaisevan tärkeää ensimmäisten tai kahden vuoden ajan, kunnes kukat vahvistuvat. Toisin sanoen luonnonkukat toimivat parhaiten, kun rinne ei ole niin jyrkkä ja helppo pääsy ei ole estetty. Kun kylvet luonnonvaraisia ​​kukkia siemenistä, hanki korkealaatuinen siemenseos, joka sisältää vähemmän rikkakasvien siemeniä.

Sopivat niittykukat köyhälle maaperälle kuivissa paikoissa: Värikäs virna, timjami, sametti, kartuusian neilikka, sypressinsusi, maito, todellinen bedstraw.

Onko kasveja, joita minun pitäisi välttää??

kukkuloiden istutus-luonnonvaraiset kukat-lähellä luonnon-kiviportaita

Monet kasvit, joita tyypillisesti suositellaan rinteiden istutukseen, voivat helposti tulla liian invasiivisiksi. Pyydä puutarhakeskukselta neuvoja sen varmistamiseksi, että tämä kasvilajike täyttää tarpeesi ja ettet vaaranna kotiasi esimerkiksi maaperän eroosion vuoksi. Kasveja, jotka voivat olla ongelmallisia niiden invasiivisen potentiaalin vuoksi, ovat: virna, japanilainen karhunvatukka, luudaluuta ja kolmipiikkinen neitsyt viiniköynnös. Kasvit, kuten muratti, liriope, Vinca Minor ja Ajuga, sopivat toisaalta hyvin rinteille, mutta voivat tunkeutua läheisille nurmikoille. Pidä nämä kasvit kurissa sopivalla kivi- tai metallireunalla.

Vältä myös kasveja, joilla on matalat juuret rinteessä. Maanvyörymän riski on liian suuri.

Mulchin rooli

kukkuloiden istutus-kuori-multaa-puita-erilaisia ​​lajikkeita

Multaa on helppo ratkaisu, kun haluat tehdä jotain hyvää puutarhallesi. Multaa tukahduttaa rikkaruohot, suojaa kasvien juuria ja maaperää lämmittävän peiton tavoin kylmältä talvella, säätelee maaperän lämpötilaa ja varastoi kosteutta. Multaa peittävä kangas estää myös maaperän saostumisen sademäärästä.

Kuorimultti on ihanteellinen rinteiden istuttamiseen

kukkulan rinteellä puiden istutus-maanpäällinen-laventeli-hiipivä-kataja

Levitä paksu multaa maaperän pinnalle rinteessä olevien kasvien väliin. Älä peitä kasvin kruunua, vaan alue, jossa juuret ja runko kohtaavat. Vältä kevyitä multaa, kuten olkia, jotka voivat puhaltaa tuulessa. Orgaanisista materiaaleista, kuten kuorista, hakkeesta, männynpuista ja kompostista valmistettu multaa on ihanteellinen maaperän suojaamiseen tai ravitsemiseen. Kaatuneet lehdet, jotka kerätään syksyllä ja leikataan ruohonleikkurilla, ovat ihanteellisia multaa tulevana keväänä. Ruohonleikkurilla juuri leikattua ruohoa voidaan käyttää myös katemateriaalina.

Rinteiden istutus ruohoilla

rinne-istutus-ruoho-sedum-hehtaarin-riippuvat kasvit

Koristekasvit tarjoavat erilaisia ​​suunnitteluideoita ja vaihtoehtoja penkereen viherryttämiseen. Tässä muutamia sopivia lajikkeita:

Imperata cylindrica var. Pienemmissä puutarhoissa on suositeltavaa käyttää juurakkosuojaa. Sijainti: aurinkoinen-osittain varjostettu. Veriruoho ei siedä kuivuutta.

Festuca cinerea (sininen ruoho) ja Festuca Scoparia (karhunnahkainen ruoho)

kukkulan rinteellä istutus-kääpiö ruoho-helppohoitoinen-sininen kuusi-karhunnahka ruoho

Festuca cinerea (sininen ruoho) on hyvä esimerkki helppohoitoisesta rinteiden istutuksesta. Koristekasvi kasvaa puolipallon muotoiseksi, on tyynyä muodostava ja kestävä. Yhdistettynä Festuca Scopariaan (karhunnahka ruoho), riippuva sänky loistaa kauniissa vihreissä sävyissä.

Bouteloua gracilis (hyttysruoho) toimii parhaiten auringossa ja tarjoaa hyvän eroosionhallinnan.

Hakonechloa macra -lajike (japanilainen vuoristoruoho) kasvaa 20–60 senttimetrin korkeuteen ja sopii aurinkoisiin tai osittain varjostettuihin paikkoihin. Kasvi tulee myös hyvin toimeen varjossa.

Ruusutyypit, jotka soveltuvat rinteiden istutukseen

kukkuloiden istutus-maa-kansi-ruusut-boxwood-pallot-varjo

Rosa rugosa (perunaruusu) leviää juoksijoiden kanssa ja saavuttaa 120-150 cm korkeuden. Kukkii kauniisti alkukesällä ja muuttuu kullankeltaiseksi syksyllä. Sijainti: aurinko osittain varjoon

Rosa pimpinellifolia (Bibernell rose) on juoksijoita muodostava ruusu. Se sopii hyvin kiinnitykseen maahan ja suosii aurinkoisia paikkoja.

Rosa rugotida (pengerry rose) on matalakasvinen kasvilaji ja muodostaa juoksijoita, joilla on syvät juuret. Se ei saa olla korkeampi kuin metri.

Rosa nitida tunnetaan edelleen kiiltävänä ruusuna, koska sen lehdet ovat kiiltävät. Kiiltävälehtinen ruusu on noin 70 cm korkea ja rakastaa aurinkoisia paikkoja.

Maaperä, pensaat ja monivuotiset kasvit rinteille istutusta varten

kukkuloiden istutus maanpeite-kukinta-ajuga-etupiha

Ajuga reptans (Ajuga) – Täysi aurinko osittain varjoon – erittäin helppohoitoinen ja kestävä. Käytä jonkinlaista sängynreunaa pitämään tämä maanpeite pois nurmikoilta.

Berberis thunbergii Atropurpurea Nana (Pikkuverinen karhunvatukka) – Sijainti aurinko -Tämä kääpiöpensas, jossa on violetinruskeat lehdet, saavuttaa vain 30-40 cm korkeuden ja on ihanteellinen kivikkopuutarhoihin ja rinteisiin. Poikkeuksellisen kestävä ja vaatimaton.

Euonymus fortunei (karan pensas). Matalakasvuinen ikivihreä pensas, jossa kauniit lehdet. Paras valinta kuiville ja aurinkoisia paikkoja.

Noudata kasvien vaatimuksia sijainnin ja maaperän suhteen

rinne-istutus-ruoho-maan peite-rinteen kiinnitys

Calluna vulgaris (tavallinen kanerva) – Aurinko – mieluummin hapan, hyvin valutettu maaperä. Valittavana on monia lajikkeita ympärivuotiseen värisävyyn. Yleensä kasvaa 10 – 45 cm: n korkeuteen ja 30 – 90 cm: n leveydellä.

Cotoneaster horizontalis (yhteinen cotoneaster) – Aurinko – kasvaa vaakasuoraan leviävillä oksilla ja muodostaa erittäin tiheitä mattoja. Kasvin alla oleva multaa tarjoaa parhaan rikkakasvien torjunnan.

helppohoitoisia kasveja varjoisiin paikkoihin

mäenrinteen istutus-ajuga-varjoisa-multaa neula pentue

Convallaria majalis (laakso) varjo – Levittää syvät juurakot nopeasti ja on erittäin mukautuva. Laakson liljan oranssinpunaiset hedelmät ovat myrkyllisiä.

Erica carnea (lumi kanerva) – Aurinko – Kääpiöpensas, jossa on ikivihreitä neulanmuotoisia lehtiä. Yksi suosituimmista talvikukkaisista, jotka kukkivat usein täydessä kukassa kuukausia.

Maanpäällinen auringolle

kukkuloiden istutus-täysi aurinko-laventeli-hedera-sedum-kanerva

Hedera helix (muratti) – Varjo – Käytä rinteillä eroosion hallintaan. Voi tulla invasiiviseksi. Reunaharjanteen kanssa leikkaa häikäilemättömästi kaikki ristit.

Waldstenia ternata (Waldstenie / Dreiblatt kultainen mansikka) – varjo – ikivihreä maanpeite, joka tarjoaa kirkkaan keltaista varjoisiin paikkoihin. Kukkii huhti- ja toukokuussa.

Waldstenie kasvaa varjossa

rinne-istutus-kukkiva-Waldsteinia-ternata-aurinkoinen

Hemerocallis fulva (keltainen päivän lilja) – Aurinko – Leviää paksujen mukuloiden juurien läpi. Erinomainen valinta eroosion hallintaan rinteillä ja penkereillä. Tuholaisia ​​kestävä.

Juniperus horizontalis (hiipivä kataja) – aurinkoista tai osittain varjostettua – Vihreyttämään jopa jyrkkiä rinteitä, joilla muut kasvit eivät voi menestyä. Levitä multaa rikkakasvien torjuntaan. Ei siedä jalkaliikennettä.

Maaperä ja kasvit varjoisiin paikkoihin

rinne-istutus-varjo-maa-kansi-funkia-japani-vuoristo-ruoho

Liriope spicata (lilja rypäle) – Suosittu osittain varjostettu varjoisiin paikkoihin ja hapan maaperä. Maanalaisten juoksijoiden levittämä ja voi tulla invasiiviseksi. Mukana reunanauha.

Microbiota decussata (Siperian kääpiö arborvitae) – koko aurinko varjoon – Maaperä, jonka pH on 5-7. Kasvaa hyvin varjossa. Vihreä pinnate lehtineen muuttuu pronssiksi syksyllä.

Liljaryhmä varjoisiin paikkoihin

kukkuloiden istutus-lilja rypäle-liriope-maan peite-varjo-osittainen varjo

Oenothera speciosa (vaaleanpunainen helokkiöljy) – aurinkoista – Levittyy nopeasti maanalaisten juoksijoiden ja tiheiden matalien kohoumien läpi. Hyvä valinta kuiviin, aurinkoisiin paikkoihin.

Pachysandra terminalis (lihava mies) – tarpeeton sijaintiin nähden – Suosittu ikivihreä maanpeite, joka tarjoaa hyvän peiton varjoisille rinteille. Helppo huoltaa.

Vinca Minor

mäenrinteen istutus-vinca-minor-aurinkoinen-varjoisa-helppohoito-kestävä

Parthenocissus quinquefolin (neitsyt viiniköynnös, luonnonviini) – aurinkoista tai osittain varjostettua, suojattu tuulelta. Sitä pidetään invasiivisena metsäkasvina.

Phlox subulata (verhoilu phlox) – sijainti auringossa – Hieman hapan maaperä. Tämä matalakasvuinen ikivihreä kasvi tarjoaa kauniin kevään värin.

Laventeli Välimeren tunnelmaan

rinne-istutus-laventeli-välimerellinen-luonnonkivi-tukiseinä

Potentilla fruticosa (sormipensas) – täysi aurinko – Matalakasvuinen pensas, joka kukkii koko kesän.

Stephanandra incisa (matala seppele Spar Crispa) – Aurinko osittaiseen varjoon – leveiden ulkonevien versojen ansiosta se kasvaa 100-150 cm ja sopii erinomaisesti suurille alueille.

Symphoricarpos alba (lumimarja) – sopii Aurinko ja täysi varjo – kasvaa tiheästi haarautunut ja kehittyy erittäin hyvin myös epäsuotuisissa paikoissa.

Esimerkki yksinkertaisesta rinteiden istutuksesta

kukkulan rinteiden istutus-esimerkki-talon-maan peite-kestävät puut

Tämä tontti on erittäin jyrkkä rinne, minkä vuoksi kiinnitettiin huomiota oikeaan istutukseen vakaan ja kiinteän kaltevuuden takaamiseksi. Kiipeilykasvit koristavat seinää ja vihreä maa peittää rinteen. Koska tämä jyrkkä tontti on melko epämiellyttävä puutarhanhoitoon, valittiin kasveja, jotka eivät vaadi erityistä hoitoa ja ovat suurelta osin omavaraisia.

Gabionit rinteiden vahvistamiseen

rinteiden istutus-esimerkki-talo-rinteiden-gabion-tukiseinä

Vihreiden kasvien lisäksi on myös joitakin kukkivia kasveja, jotka valittiin jyrkän rinteen istutukseen. Gabionit toimivat muun muassa tukiseininä ja ne voidaan kauniisti koristaa roikkuvilla kasveilla. Tasaisemmille alueille luotiin kivipuutarhoja, joissa kivien lisäksi käytetään nurmikkoa ja pensaita.

Karan holkki ja puksipuu

kukkuloiden istutus-maa-kansi-ruusut-boxwood-pallot-varjo

Jos rinne on liian jyrkkä istutusta varten, voit myös jakaa sen useiksi terasseiksi ja saada siten tasaiset tai ainakin vähemmän jyrkät vuoteet. Tätä vaihtoehtoa käytettiin myös tällä ulkoalueella. Laatikkoa ja kaunista ja helppohoitoista Sindel-pensasta käytetään rinteisiin istutukseen.

Koristekasvit erittäin kuivalle maaperälle

rinne-istutus-kivet-koriste-ruoho-aurinkoinen-eri lajikkeet

Koristekasvit ovat erityisen suosittuja modernissa ja minimalistisessa puutarhan suunnittelussa, mutta niitä voidaan käyttää myös muihin puutarhatyyleihin, joilla on viisto luonne. Erityisesti eteläiset tai länsimaiset alueet, jotka kuivuvat nopeasti, etenkin kesällä, sopivat ruohojen valintaan. Muuten rinteiden kivet voivat tarjota lisätukea. Puita voidaan istuttaa jopa rinteiden yläalueille, kuten tässä tapauksessa.

Yhtenäinen ulkoasu kolmen tyyppisellä maanpeitteellä

rinne-istutus-maanpeite-pensaat-esimerkki-moderni-portaat

Maanpäällisessä on hienoa, että se kattaa suuret alueet hyvin lyhyessä ajassa ja luo rehevän puutarhan. Jos peität maan täysin kuin matto, kuten täällä, kasvit eivät vain näytä kovin houkuttelevilta kukinnan aikana. Lehdineen ne antavat puutarhalle raikkaan ja luonnollisen ilmeen, jota voit täydentää ikivihreillä pensailla.

Creeper maanpeitteenä

kukkulan rinteiden istutuspuut-porrastettu-rinteiden sijainti

Jotta rinteiden istutus näyttäisi kauniilta, rinteen ei välttämättä tarvitse olla kokonaan peitetty kasveilla. Yllä näet mielenkiintoisen mallin, jossa on indeksointikara, joka ei kasva kovin korkealle ja jota voidaan käyttää joko maanpeitteenä tai, kuten tässä, leikata pallomaiseksi muotoksi edustamaan erityisen mielenkiintoista rinnerakennetta.

Cotoneaster sietää täyttä aurinkoa

kukkuloiden istutuspuut-cotoneaster-aurinkoinen-sijainti

Erittäin aurinkoiselle alueelle, joka tulisi istuttaa rehevästi lämmöstä ja kuivuudesta huolimatta, cotoneaster on loistava idea. On tärkeää miettiä leveyttä, jotta koristepensas voidaan myös leikata säännöllisesti ja mukavasti, jotta se säilyy siistinä. Koska pensas ei kuitenkaan kasva liian korkeaksi, voit hyvinkin todeta leikkaamisen tarpeettomaksi. Muotoleikkausta suositellaan edelleen.

Välimeren rinteiden istutus

rinne-istutus-laventeli-välimeren-sora-sänky-askel-puulaudat

Täällä voit nähdä hienon yhdistelmän soraa ja kasveja. Päätös, mikä väri valita koristeelliselle soralle, on täysin sinun. Pienistä kivistä voidaan luoda mielenkiintoisia kivipuutarhoja rinteille. Kuitenkin, jotta sora pysyy paikallaan, rinne ei saa olla liian jyrkkä. Muuten seuraava rankkasade voi pilata kaiken työsi. Jos haluat tehdä rinteestä entistäkin mielenkiintoisemman, suunnittele eri vuoteet eri täytteillä. Yksi vuode voidaan täyttää vaaleilla kivillä ja toinen tummilla kivillä. Kolmas sänky voi sisältää multaa ja toinen nurmikkoa tai yksinkertaista maaperää. Näillä alueilla voi olla myös abstrakteja muotoja, ja oikean rinneistutuksen ansiosta ne tekevät erityisen modernista puutarhasta erittäin houkuttelevan.

Vihreää pysyvästi jyrkkää rinnettä

kukkuloiden istutus-ruoho-tukiseinä-kivi-takka-terassi

Joten, kuten huomaat, valinta on valtava. On vain tärkeää, että otat kasvien valinnassa huomioon jyrkkyyden ja tietysti sijainnin auringonvalon voimakkuudella. Olet tervetullut pyytämään neuvoja puutarhakeskuksesta ja jopa näyttämään vastaavat kasvit. Jos haluat luoda kauniin rinteen, älä aliarvioi asianmukaista ja huolellista suunnittelua.

Vaaleanpunainen helokki, kultainen asteri, laventeli

kukkulan rinteellä istutus-laventeli-vaaleanpunainen-helokkiöljy-kulta-asteri-laventeli

Koristeelliset ruohot ja monivuotiset kasvit

kukkuloiden istutus-lähellä luonnollisia koristepensaita

Pennisetum Syksyn taikuutta

rinne-istutus-timjami-lamppu-puhdistus-ruoho-keltainen-koriste-ruoho

Previous Post
Remontoitu moderni asunto, jossa on tyylikäs sisustus
Next Post
Rakenna lintuhuone itse – 9 mielenkiintoista ideaa ja ohjeet