15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Pionien istutus ja hoito – vinkkejä karsimisesta, lannoitteesta ja kauhoista

Pionit istuttavat lohi-väri-koralli-vaaleanpunainen-kaunis-istutuspuutarhan

Syksyyn on vielä vähän aikaa, mutta ei haittaa ajatella puutarhan kasvua nyt. Koska syksy on juuri oikea aika vuodesta uusille kasveille, koska se ei ole liian kuuma eikä liian kylmä ja siellä on myös tarpeeksi sadetta ja kosteutta, jotta uusi kasvi pääsee nopeasti kiinni. Erityisen suosittu kasvilaji, joka miellyttää silmää myöhään keväällä, on pioni. Oletko aina halunnut tuoda upeat kukat puutarhaan tai lisätä muutamia lisää jo olemassa oleviin, voit tehdä sen pian. Tämän päivän artikkelissa haluamme selittää yksityiskohtaisemmin, mitä sinun on kiinnitettävä huomiota pionien istutukseen ja kuinka huolehtia niistä oikein jälkeenpäin. Kaunista puutarhasi onnistuneesti vinkkien avulla.

Milloin istuttaa pionit

Pionikasvit lannoittavat-leikkaa-harrastus-puutarhuri-aita

Kuten aiemmin mainittiin, syksy on paras aika puutarhalle ja uusille istutuksille. Koska loppukesä ei ole enää niin kuuma meidän leveysasteillamme, voit aloittaa sitten. Jos et ole vielä valmistautunut loppukesään, älä huoli, koska sinulla on aikaa marraskuuhun asti, jos haluat istuttaa uusia pioneja. Mutta entä jos jäit syksyn väliin? Voitko istuttaa pionit keväällä vai joudutko odottamaan ensi syksyyn? Sinun ei tarvitse huolehtia täällä, koska kevät on myös sopiva aika uusille istutuksille.

Valitse paikka pioneille

Pionit istuttavat kelta-oranssi-kukkiva-aika-kukkiva-kevät-kesä

Kuten mikä tahansa muu kasvi, oikea sijainti on tärkeä parhaan kehityksen ja siten myös upean kukinnan kannalta. Pionin tapauksessa tämä riippuu ensisijaisesti pionin tyypistä. Useimmat yksilöt pitävät auringosta. Kuumaa lounasaikaa voidaan harkita myös. Vaikka pioni rakastaa aurinkoa, se tuntuu mukavimmalta, kun sitä rajoittavat esimerkiksi puiden tai muiden kasvien lehdet ja oksat. Loppupäivä voi olla aurinkoisempi.

Kun istutat pioneja, on myös tärkeää, että pionityypistä riippuen taat riittävästi tilaa uusien ja olemassa olevien tai uusien kasvien välillä. Pensaspensas tarvitsee enemmän tilaa kuin esimerkiksi nurmikasvien pioni, koska se kasvaa melko leveäksi. Tyypistä riippuen on otettava huomioon pinta -ala 60 x 60-100 x 100 cm. Maaperän suhteen ne ovat hyvin vaatimattomia. Vaikka humus-savi-maaperä on pionin suosikki, se ei häiritse heitä, jos nämä ehdot eivät täyty.

Pionien istutus – kuinka syvä?

Pioni-kasvit-puutarha-ideat-vinkit-pensas-pensas

Jotta kukinta -aika annettaisiin ajoissa ja ollenkaan, on huolehdittava siitä, että kasvi ei ole haudattu liian syvälle maahan. Periaatteessa tämä hetki on tärkein istutettaessa uudelleen, minkä vuoksi siihen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Pionien istutuksen yhteydessä uusien versojen (tai silmujen, joita kutsutaan myös silmiksi) ei pitäisi olla enempää kuin kolme – viisi senttimetriä maanpinnan alapuolella. Jos et ole varma, on parasta tarkistaa lastentarhasta, mistä ostat pionin.

Istuta pioni

Pioni-kasvit-etupuutarha-suunnittelu-helppohoitoinen

Tietenkin, kuten minkä tahansa muun tyyppisten kasvien kohdalla, maaperä on löysättävä hyvin, kun istutat pionit, jotta juuret voivat myöhemmin levitä helpommin. Istutusaukon koon tulisi mieluiten olla 40-60 cm. Älä missään tapauksessa valitse pienempää kokoa, koska silloin siitä voi tulla liian tiukka pionille. Sekoita kaivettu maa johonkin kompostiin ennen kuin laitat sen takaisin reikään. Tällä tavalla annat laitokselle riittävästi ravintoaineita heti alusta alkaen. Lisää ensin hieman maaperää ja sitten pioni. Jos juuret ovat liian pitkät, voit leikata ne saksilla. Tämä estää niiden taittumisen ja vaurioitumisen istutuksen aikana.

Lopuksi pionikasvi tarvitsee luonnollisesti runsaasti vettä. Maa voi muuttua mukavaksi ja mutaiseksi täällä. Pioni voi vajota hieman maahan. Jos näin on, vedä sitä tarvittaessa hieman ylös ja täytä lisää maaperää.

Pionien istutus ja hoito

Pioni-kasvit-valkoinen-bodeaux-puutarhan suunnittelu-inspiraatiota

Vaikka pionit olisi kasteltava useammin ensimmäisen vuoden aikana, katsotaan, että ne eivät siedä vesivettä ja tulevat paremmin toimeen pidemmällä kuivalla jaksolla. Joten älä kastele niitä liian usein. Päivittäistä kastelua tulee harkita vain kuumina päivinä. Jos tämä unohdetaan, se ei kuitenkaan vahingoita kasvia välittömästi. Tämä tekee niistä erittäin helppohoitoisia.

Lannoita pionit

pioni-kasvit-syksy-valkoinen-kukka-kukat-pioni-puu

Lannoitus tehdään pionien kukinnan jälkeen, joka tapahtuu huhti -kesäkuussa. Syynä tähän on se, että pioni alkaa sitten valmistautua seuraavaan kukintaan ensi vuonna. Komposti (joka on paras tehdä itse) ja muut luonnolliset lannoitteet ovat parhaita. On tärkeää, että valitussa materiaalissa on vähän typpeä, koska typpi tarjoaa paremmat olosuhteet sienille, joita jokainen puutarhuri haluaa välttää. Toinen lannoitus on suositeltavaa ennen ensimmäistä versoa.

Leikkaa pionit

Pioni-kasvit-leikattu-syksy-loppukesä-elokuu-syyskuu

Pioni tai maanpäälliset osat kuolevat itsestään talvella. Vuosittaista karsimista suositellaan kuitenkin edelleen sairauksien välttämiseksi. Tässä tarkoitetaan erityisesti harmaata multaa. Tämä muodostuu lehtiin ja selviytyy kylmästä talvesta ilman ongelmia. Tämä tarkoittaa, että uudet versot tarttuvat myös keväällä. Paras aika leikata pioni on syksy. Jätä varret noin käden leveydelle. Käytetyt sakset desinfioidaan sen jälkeen, jotta muut kasvit eivät vahingossa tartu.

Siirrä pionit

pionit kasvit pinkki-vaaleanpunainen-tuoksu-hoito-vinkkejä

Tästä aiheesta sinun pitäisi tietää, että kasvi itsessään on melko herkkä siirtämiselle, koska sen melko herkät juuret voivat vaurioitua helposti ja sairaus ei ole harvinaista siirron jälkeen. Joten ennen kuin päätät tehdä sen, sinun pitäisi ajatella kahdesti. Ja tämä koskee myös uutta paikkaa. Ole varma siitä. Ei niin, että jonkin ajan kuluttua et myöskään pidä tästä paikasta.

Kukinta -aika on sopivin. Valitse sen sijaan elokuu tai vielä parempi syyskuu. Tänä aikana voidaan havaita parempi menestys ja kasvit kärsivät vähemmän tai eivät lainkaan. Ole varovainen kaivaaessasi. Juurten tulee olla mahdollisimman vähän. Jos haluat levittää pioniasi, nyt on täydellinen aika myös sille. Ennen kuin istutat pionit, ne on helppo jakaa. Tätä varten on parasta käyttää terävää veistä. Jokaisessa juurikappaleessa on oltava vähintään kolme silmua. Valmistaudu myös siihen, että nämä osat eivät kukki seuraavien kahden vuoden aikana.

Pionit istuttavat ruukkuun

Pioni-kasvit-kukkaruukku-kylpyamme-terassi-parveke

Pionit voidaan myös kasvattaa ämpäriin, mutta kukinta -aikaa ei aina taata. Valitse astia, jonka halkaisija on vähintään 40 cm ja syvyys 50 cm, jotta kasvi voi kehittyä hyvin. Vältä muovia materiaalina ja takaa ruukkukasville vähintään 4 tuntia paahtavaa aurinkoa päivässä. Pionien istutustapa on sama kuin puutarhassa. Hän voi ja hänen täytyy jopa viettää talvi ulkona. On parasta tehdä niistä talvikestäviä lokakuusta lähtien. Aseta tämä ruukku talon seinälle tai muuhun tuulelta suojattuun paikkaan. Peitä kasvi sitten lehdillä suojaamaan juuria kylmältä. Miinus 10 asteesta suositellaan myös fleeceä, jolla koko ämpäri peitetään.

Previous Post
Arkkitehtitalo lasirintamalla avaa luonnon
Next Post
Käsityöideoita tuoreilla kukilla keväällä: Todellisia mielialan kohottajia!