15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Sinkkiä sisältävät elintarvikkeet – ruokavalion vinkit ja ruokalista

sinkkiä sisältävät ruokavinkit-lista-ruoka-terveellinen-syöminen

Kuten tiedätte, on olemassa melko vähän kehomme kannalta tärkeitä vitamiineja, ravintoaineita ja hivenaineita, jotka imeytyvät erilaisten elintarvikkeiden ansiosta. Tämä sisältää myös sinkin. Tässä artikkelissa haluamme selittää sinulle, mikä tehtävä tällä hivenaineella on kehossamme ja missä elintarvikkeissa se esiintyy. Saat selville myös päivittäisen sinkkitarpeen ja tyypilliset sinkin puutteen ja yliannostuksen oireet. Lue vain ja löydät taulukosta runsaasti elintarvikkeita, joiden avulla voit tehdä ruokavaliosta tasapainoisemman.

Sinkkiä sisältävät elintarvikkeet – mihin sinkkiä käytetään?

sinkkiä sisältävät elintarvikkeet miehet-lapset-terveys-perhe-kasvu

Sinkillä on paljon suurempi positiivinen vaikutus kehoomme kuin jotkut uskovat. Yleensä elementti on tärkeä aineenvaihdunnallemme ja jos se toimii hyvin, se vaikuttaa luonnollisesti moniin muihin asioihin. Toisaalta se vahvistaa immuunijärjestelmää ja kehon puolustuskykyä. Tämä tietysti varmistaa, että olemme paremmin suojattuja sairauksilta ja paranemme nopeammin, jos meillä on vilustuminen. Kasvuun vaikuttaa myös sinkkitasapaino. Tämä tekee elementistä niin tärkeän lapsuuden ja nuoruuden kasvuvaiheissa.

sinkkiä sisältävät elintarvikkeet-terveys-hivenaineet-sinkki-ravitsemus

Iho tarvitsee myös sinkkiä sisältäviä ruokia, koska se parantaa haavan paranemista. Joten iho selviää tästä tehtävästä paljon paremmin. Hivenaine parantaa ihonväriä, sillä sillä on anti-inflammatorinen vaikutus ja se auttaa aknen, psoriaasin ja neurodermatiitin hoidossa. Ihon tulehdusta estävät riittävästi sinkkiä kehossa, mutta myös mahalaukku ja suoliston limakalvo. Insuliinin varastointi, proteiinisynteesi ja siittiöiden tuotanto riippuvat myös suuresti sinkkitasapainosta.

Kuinka paljon sinkkiä päivässä on ihanteellinen ja sallittu?

Sinkkiä sisältävät elintarvikkeet pöytä-kananmunat-juusto-maissi-nuudelit-maito

Päivittäinen sinkin tarve riippuu pääasiassa sukupuolesta. Naiset tarvitsevat 7 milligrammaa päivässä, kun taas miesten tulisi kuluttaa jopa 10 milligrammaa päivässä. Mutta ei pitäisi ajatella, että enemmän tarkoittaa myös parempaa samaan aikaan. Koska jos liioittelet sitä, aiheutat sivuvaikutuksia, jotka voivat jopa johtaa myrkytykseen. Suositeltua päivittäistä tarvetta ei siksi saa ylittää. Alla on yhteenveto sinkin puutteen oireista ja sitten sinkin yliannostuksen merkit. Ensinnäkin tässä ovat lasten tarpeet iästä riippuen, jotka voidaan saavuttaa sinkkiä sisältävien elintarvikkeiden avulla:

 • Imeväiset enintään 4 kuukautta – 1 mg
 • 4–12 kuukauden ikäiset pikkulapset – 2 mg
 • 1 – alle 4 vuotta – 3 mg
 • 4 – alle 7 vuotta – 5 mg
 • 7 – alle 10 vuotta – 7 mg
 • Tytöt 10 – alle 13 -vuotiaat – 7 mg
 • Pojat 10 – alle 13 -vuotiaat – 9 mg
 • Tytöt 13 – alle 15 -vuotiaat – 7 mg
 • Pojat 13 – alle 15 -vuotiaat – 9,5 mg

Sinkin puutteen merkit

Sinkkiä sisältävät elintarvikkeet-herneet-linssit-palkokasvit-pellava-säkki

Kaikilla myönteisillä vaikutuksilla on vain loogista, että puutteella on puolestaan ​​monia haittoja. Tämä johtaa kasvun hidastumiseen ja jopa diabetes ja maksakirroosi voivat olla seurausta puutteesta. Periaatteessa seuraa päinvastoin kuin mitä edellä funktiossa selitettiin. Sinkin puute ilmenee, kun suositeltua päivittäistä tarvetta ei noudateta pitkään aikaan.

Erityisesti tietyt ihmisryhmät kärsivät useammin. Tämä sisältää raskaana olevat ja imettävät naiset, koska heillä on lisääntynyt tarve sinkkiä sisältäville elintarvikkeille. Sama koskee urheilijoita, koska he puolestaan ​​kuluttavat sinkkipitoisuuden nopeammin paremman suorituskyvyn vuoksi ja joutuvat siksi tekemään enemmän ottaakseen sen uudelleen käyttöön.

sinkkiä sisältävä ruoka-täysjyvä-leipä-pähkinät-salaatti-terveellinen ravitsemus

Ei ole tuntematonta, että kasvissyöjien ja vegaanien tulisi kiinnittää erityistä huomiota vitamiinien ja ravinteiden tasapainoon. Vaikka tämän ryhmän ihmisten ruokalistalla on sinkkiä sisältäviä elintarvikkeita, he myös kuluttavat enemmän ns. Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä on mainittava myös ikääntyneet. He kiinnittävät vähemmän huomiota ruokavalioonsa, joka on nyt epätasapainoinen eri syistä (olipa kyse ruokahalun menetyksestä tai hammasongelmista).

sinkkiä sisältävä ruoka-kurpitsansiemenet-syö-vinkit-ruoka

Jotkut tyypilliset ilmiöt löytyvät seuraavasta luettelosta:

 • halkeileva ja kuiva iho
 • hauraat hiukset hiustenlähtöön asti
 • hauraat kynnet
 • Ihon tulehdus ja haavojen hitaampi paraneminen
 • Hämäräsokeus
 • Ruokahalun menetys
 • impotenssi
 • heikentynyt immuunijärjestelmä
 • heikentynyt suorituskyky, väsymys, keskittymisvaikeudet
 • masennukset

Sinkkimyrkytyksen oireet

sinkkiä sisältävät elintarvikkeet-pähkinät-maapähkinät-saksanpähkinät-brasilialaiset pähkinät

Jos kuitenkin liioitellaan, sinulla on tietysti liikaa sinkkiä, mikä voi olla melko epämiellyttävää. Tämä ei kuitenkaan voi tapahtua tavanomaisen ruokavalion kautta. Vain ne, jotka ottavat lisäravinteita, voivat yliannostua. Vain aikaisemmin, kun ruokaa säilytettiin vielä sinkkiä sisältävissä astioissa, tapahtui myrkytyksiä usein. Muussa tapauksessa hivenaineita ei myöskään pidetä erityisen myrkyllisinä. Jos yliannostus tapahtuu, esiintyy useimmiten ripulia, pahoinvointia tai jopa oksentelua. Kun hengität sisään sinkkiä (ja myös muita metalleja), seuraa niin sanottu kaatokuume tai metallikuume.

Missä sinkkiä on?

sinkkiä sisältävät elintarvikeosterit-superruoka-sinkki-äyriäiset

Monet elintarvikkeet, joita haluamme syödä päivittäin, sisältävät sinkkiä. Tämä sisältää juustoa, hiutaleita ja myös eksoottisia Brasilian pähkinöitä. Seuraavassa taulukossa olemme koonneet joitakin sinkkiä sisältäviä elintarvikkeita yhdessä mg: n kanssa.

Sinkkiä sisältävät elintarvikkeet – taulukko yleiskatsauksena

Ruoka mg sinkkiä / 100 g
Emmentaler 4.6
Camembert 2.7
Voijuusto 3,5-4
Pavut 2.6
maapähkinöitä 3,0-3,5
Saksanpähkinät 2.7
brasilialaiset pähkinät 4
kaurapuuro 4,0-4,5
naudanlihaa 4.4
maksa jopa 6.3
lammas 2.6 – 6
kalastaa 0,4-1,1
kana 1.0
Täysmaito 0.4
jogurtti 0,3-0,5
Maissi 2,5-3,5
Sekoitettu vehnäleipä 3.5
näkkileipä 3.1
Täysjyväkeksejä 2.7
Täysjyväpasta 3.0
Pasta 3.1
riisi 1.7
Kananmuna 1.35
Tumma suklaa 2.1
katkarapu 2.3

Kaiken kaikkiaan sinun ei tarvitse huolehtia puutteesta niin kauan kuin syöt tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota. Jos haluat silti olla varma, voit kysyä neuvoa lääkäriltä. Hän varmasti osaa suositella sinulle asiantuntijaa. Jos edellä mainitut oireet ilmenevät (riippumatta siitä, johtuvatko ne puutteesta tai yliannostuksesta), on parasta kääntyä välittömästi lääkärin puoleen. Verinäytteellä voidaan sitten määrittää, mitä sinulla ei ole. Sen ei välttämättä tarvitse olla sinkin puute. Tällaiset oireet johtuvat monista muista syistä, joten ne on tutkittava mahdollisimman pian.

Previous Post
Korujen tekeminen lapsille – 11 värikästä ideaa, joissa on ohjeet kauniille kaulakoruille ja rannekoruille
Next Post
Kuinka saat Heidi Klumsin unelmahahmon ja kiinteät jalat