15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Mitä syödä närästykseen? Kuinka kuitupitoinen ruokavalio voi lievittää oireita

Erityisen runsaan aterian jälkeen, jossa on mausteisia tai rasvaisia ​​ruokia, vatsa tuntuu yhtäkkiä siltä: jokainen meistä on tuntenut tuskallista närästystä ainakin kerran elämässämme. Tämä on refluksi, jossa mahalaukun sulkijalihas ei toimi kunnolla ja mahahappo tulee ruokatorveen. Kivulias polttava tunne lisääntyy makuulla tai kun vaatteet painavat vatsaasi. Vaikka on olemassa useita lääkkeitä ja kotilääkkeitä, jotka voivat auttaa akuutissa närästyksessä. Jos sinulla on kuitenkin usein tällaisia ​​valituksia, sinun on muutettava ruokavaliotasi. Jos mietit, mitä syödä närästykseen, lue eteenpäin!

Kuitupitoinen ruokavalio närästykseen: miksi se toimii

Entä närästys välttää rasvaisia ​​ruokia

Kuitupitoisen ruokavalion syöminen voi lievittää närästystä. Ainakin näin väittävät tutkimusta suorittaneet venäläiset tutkijat. Tulokset julkaistiin World Journal of Gastroenterology -lehdessä. Tutkijat havaitsivat, että ihmiset, jotka syövät runsaasti sokeria ja rasvaa sisältävää ruokavaliota ja syövät harvoin vihanneksia, hedelmiä ja pähkinöitä tai kaurapuuroa, ovat huomattavasti hitaampia. Kuinka nopeasti vatsa tyhjenee, riippuu ensisijaisesti syömästäsi ruoasta. Kevyellä aterialla se kestää enintään kaksi tuntia, suurella aterialla se voi kestää jopa 5 tuntia. Mitä hitaammin vatsa tyhjenee, sitä enemmän protoneja vapautuu mahalaukun limakalvosta. Lopulta mahahapon tuotanto kiihtyy, happo tunkeutuu sulkijalihakseen useammin ja refluksi tapahtuu. Siksi lääkärit ja ravitsemusterapeutit neuvovat välttämään ylensyöntiä ja suosittelevat sen sijaan pieniä annoksia useita kertoja päivässä.

Juuri tästä syystä terveellinen ruokavalio on erittäin tärkeä. Kuitupitoiset elintarvikkeet ovat yleensä vähärasvaisia ​​ja voivat siksi vähentää mahahapon tuotantoa. Ne sisältävät myös prebiootteja, jotka helpottavat probioottien imeytymistä ja parantavat ruoansulatusta.

Kuitupitoinen ruokavalio parantaa alemman ruokatorven sulkijalihaksen toimintaa

Runsaasti kuitua sisältävät ruoat närästykseen

Kuitupitoinen ruokavalio täyttää toisen tärkeän tehtävän. Ravintokuitu sitoo rasvaisissa ja mausteisissa elintarvikkeissa olevia nitraattioksideja ja vähentää siten niiden kielteistä vaikutusta ruokatorven sulkijalihakseen. Epäterveellinen syöminen voi johtaa sulkijalihaksen rentoutumiseen ajan myötä. Mahan sisäänkäynnin lihakset eivät voi enää sulkeutua kunnolla, joten mahahappo voi päästä ruokatorveen. Toisaalta ne, jotka valitsevat kuitupitoisen ruokavalion, varmistavat, että lihakset toimivat paremmin.

Vinkki: Refluksin estämiseksi sinun tulee ottaa noin 35 g ravintokuitua päivittäin.

Kuitupitoinen ruokavalio voi myös neutraloida mahahapon

Kaurapuuro sisältää kuitua ja auttaa lievittämään närästystä

Kuitupitoinen ruokavalio voi kuitenkin tehdä paljon enemmän. Tutkijat väittävät, että tietyt kuidut voivat neutraloida mahahapon. Joten jos sisällytät ruokavalioosi kaurapuuroa, täysjyväleipää ja täysjyväriisiä, teet jotain hyvää vatsallesi.

Lisää ruokia, jotka ovat tehokkaita närästykseen

Mitä tehdä närästykselle, älä nuku selälläsi

Havainto, että kuitupitoiset elintarvikkeet ovat tehokkaita närästykseen, ei ole yllättävää. On olemassa useita elintarvikkeita, jotka voivat tehokkaasti lievittää epämukavuutta. Nämä sisältävät:

1. Juo kivetöntä vettä. Mutta älä kahvia, alkoholia ja mehuja. Jogurtti on myös tabu, koska se voi pahentaa tilannetta. Maidon, jota vasta äskettäin pidettiin närästyslääkkeenä ykköslääkkeenä, sanotaan myös olevan vähän tai ei lainkaan tehokasta. On jo useita tutkimuksia, jotka osoittavat, että maidolla on vain vähän tai ei lainkaan vaikutusta.

2. Myös ruokasooda liuotettuna haaleaan veteen voi auttaa. Käytä tätä kotihoitoa kuitenkin vain lääkärisi kuulemisen jälkeen ja vain harvoin. Kasviperäiset katkerot, joiden pitäisi normaalisti stimuloida ruoansulatusta, eivät ole tehokkaita närästykseen.

Mitä tehdä närästystä vastaan ​​Syö terveellistä ruokaa ravintolassa

3. Jos haluat estää närästystä, kävele puoli tuntia pitkän aterian jälkeen. Päiväunet puolestaan ​​voivat pahentaa asioita, koska mahahappo virtaa ruokatorveen makuullamme.

4. Tärkkelyspitoiset elintarvikkeet, kuten korput, uuniperunat tai sokerittomat vauvankeksit, ovat erittäin tehokkaita närästystä vastaan, koska ne voivat sitoa mahahapon.

5. Tietyt pähkinätyypit voivat myös sitoa mahahapon. Esimerkiksi mantelit ovat erittäin hyviä ja voivat tehokkaasti lievittää epämukavuutta, jos pureskelet niitä hyvin hitaasti. Älä syö enempää kuin 2-3 ruokalusikallista manteleita kerrallaan.

6. Ja jos olet liikkeellä ja sinulla ei ole mitään edellä mainituista elintarvikkeista, purukumi on hätäratkaisu. Ota aina paketti mukaasi. Purukumi stimuloi syljen tuotantoa ja nielemme useammin. Sylki voi myös neutraloida mahahapon.

Mitä tehdä närästykselle Vinkkejä ennaltaehkäisyyn

Jos sinulla on närästystä usein, sinun ei pitäisi muuttaa vain ruokavaliotasi. Pitää myös tottua paljon. Seuraavassa on muutamia vinkkejä närästyksen estämiseen jokapäiväisessä elämässä.

  1. Älä syö liikaa. Pienet annokset kuusi kertaa päivässä ovat parempia kuin kolme suurta annosta.
  2. Syö hitaasti. Pienet puremat lisäävät kylläisyyden tunnetta nopeammin ja syöt huomattavasti vähemmän.
  3. Vältä seuraavia: kofeiinia sisältävät juomat, paistetut ruoat, pikaruoka, kermaiset kastikkeet, täysmaito, suklaa, piparminttu.
  4. Ole varovainen, mitä syöt, vaikka menisit syömään ystävien kanssa.
  5. Älä makaa heti syömisen jälkeen.
  6. Älä nuku selälläsi, koska tämä nukkumisasento painaa vatsaasi.
  7. Älä tupakoi.
  8. Älä juo liikaa alkoholia. Alkoholijuomat on parempi laimentaa vedellä.
  9. Käytä mukavia vaatteita, jotka eivät paina vatsaasi.
  10. Elä mahdollisimman stressittömästi.

Previous Post
Uusi upea kasvitieteellinen puutarha Singaporessa
Next Post
Harjoja onttoa selkää vastaan: yleiskatsaus parhaista harjoituksista vahvalle ja terveelle selälle!