15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Tulsi -vaikutus: Pyhän basilikan lukuisat edut lääkekasvina

Pyhä basilika (Ocimum tenuiflorum), joka tunnetaan yleisesti nimellä Tulsi hindinkielellä, on hindulaisuuden pyhä kasvi. Siinä on violetit kukat ja vihreät varret, mutta joskus niillä on violetti kiilto. Tämäntyyppinen basilika on paljon kuumempaa kuin muut basilikatyypit, kuten Ocimum basilicum. Lääkevalmisteet valmistetaan kasvin lehdistä, varsista ja siemenistä. Pyhää basilikaa käytetään usein thaimaalaisten ruokien valmistuksessa, ja sen mausteinen maku on antanut sille lempinimen “kuuma basilika”.

Tulsin vaikutus Intian pyhän basilikan lääkekasvin vaikutus

Intialaiset kutsuvat kasvia “äidin luonnon lääkkeeksi” ja “lääkekasvien kuningattareksi”. Pyhän kasvin sanotaan edistävän tervettä kehoa, mieltä ja henkeä, ja sitä istutetaan usein hindutemppelien ympärille. Nimi Tulsi tarkoittaa “vertaansa vailla”. Muut nimet pyhälle basilikalle ovat intialainen basilika, kuningas basilika, Kala Tulsi, Krishna Tulasi, Manjari, Ocimum Sanctum, Rama Tulsi ja Tulasi.

Terveyshyödyt

Tulsi -basilikalla on vihreät lehdet ja violetit kukat ja varret

Tulsi -basilikaa käytetään Ayurvedassa monien sairauksien hoitoon, mukaan lukien H1N1 (sikainfluenssa), diabetes, kylmä, päänsärky, kuume, stressi, vatsakipu, korvakipu ja monet muut. Sitä on myös käytetty hyttyskarkotteena ja paikallisesti (iholla) silsahoitoon.

Tulsi on adaptogeeni

Länsimaisessa lääketieteessä pyhää basilikaa arvostetaan ehkä eniten sen vaikutusten vuoksi adaptogeeninä. Adaptogeenit ovat kasveissa olevia aktiivisia ainesosia, jotka lisäävät kehon vastustuskykyä stressiä vastaan. Kasvia käytetään torjumaan stressin kielteisiä vaikutuksia kehossa, pitämään verensokeri vakaana ja ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä ikääntymisen merkkejä vastaan. Tulsilla on rauhoittava vaikutus ja se voi auttaa masennukseen, ahdistukseen tai paniikkikohtauksiin. Intialaista basilikaa yhdistetään usein muiden adaptogeenien kanssa, kuten ashwagandha, astragalus root, Siperian ginseng ja kurkuma, jotta saavutetaan optimaalinen hyöty synergiavaikutusten kautta.

Hyödyllisiä ainesosia intialaisessa basilikassa

Tulsi-teetä kylmää estävä vaikutus

Vuoden 2017 yleiskatsauksessa raportoitiin, että pyhät basilikalehdet sisältävät useita bioaktiivisia yhdisteitä. Tämä sisältää:

  • Eugenol: Terpeeni, jolla on kipua lievittäviä ominaisuuksia, löytyy myös kynsiöljystä
  • Ursoli- ja rosmariinihappo: Yhdisteet, joilla on antioksidantteja, anti-inflammatorisia ja ikääntymistä estäviä ominaisuuksia
  • Apigeniini: Flavonoidi, joka auttaa kehoa torjumaan tulehdusta ja tappamaan syöpäsoluja
  • Luteiini: Antioksidanttinen karotenoidi, joka on tärkeä silmien terveydelle
  • Ocimumosides A ja B: Yhdisteet, jotka vähentävät stressiä ja vaikuttavat positiivisesti välittäjäaineisiin serotoniiniin ja dopamiiniin, joka tunnetaan paremmin onnen hormonina

Vaihtoehtoisessa lääketieteessä Tulsia käytetään tyypillisesti astmaan, keuhkoputkentulehdukseen, niveltulehdukseen, vilustumiseen ja flunssaan. Joidenkin pyhän basilikan vaikuttavien aineiden uskotaan vähentävän turvotusta, kipua ja tulehdusta.

Mitä tutkimus sanoo?

Tulsi -lääkekasvi lähellä intialaista temppeliä

Vuonna 2017 tehdyssä katsauksessa 24 riippumattomasta Tulsin kliinisestä tutkimuksesta havaittiin yli 1000 tutkimushenkilöä (10-80 -vuotiaat) tulsi -basilikan ottamisen jälkeen eri muodoissa ja annoksina. Intialaisella basilikalla todettiin kolmessa pääryhmässä “olevan hyödyllisiä kliinisiä vaikutuksia”. Kolme ryhmää ovat:

– Aineenvaihduntahäiriöt (15 tutkimusta sairauksista, kuten diabeteksesta)

– Neurokognitiiviset häiriöt (4 tutkimusta sairauksista, kuten Alzheimerin taudista tai mielialahäiriöistä, kuten masennuksesta)

– immuniteetti ja infektiot (5 tutkimusta)

Tulsi ahdistusta, levottomuutta ja masennusta vastaan

Tutkimukset viittaavat siihen, että adaptogeenina tulsi voi lievittää ahdistusta ja parantaa mielialaa. Vuonna 2008 tehdyssä tutkimuksessa 35 aikuista, joilla oli yleistynyt ahdistuneisuushäiriö, tutkijat havaitsivat, että Tulsin ottaminen kapselimuodossa kahdesti päivässä 60 päivän ajan alensi merkittävästi ahdistustasoa. Koehenkilöt kertoivat myös tuntevansa vähemmän stressiä ja masennusta.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että pyhällä basilikalla on tärkeitä terveysvaikutuksia monissa tulehdussairauksissa. Itse asiassa yhden tutkimuksen analyysi osoitti, että Tulsi sisältää monia vaikuttavia aineita, jotka voivat toimia yksin tai synergistisesti (muiden aineiden kanssa) tulehduksen vähentämiseksi.

Vuonna 2009 hiirillä tehdyssä tutkimuksessa tutkijat havaitsivat, että tulsia ja neilikkaa sisältävä ravintolisä suojaa eläinten keuhkoja kolonisoitumiselta Klebsiella pneumoniaella, joka on sairaalassa hankittu bakteeri, jonka tiedetään aiheuttavan keuhkokuumetta ja virtsatietulehduksia.

mahdolliset haittavaikutukset

Tulsi -teen terveysvaikutukset

Kuten muidenkin ravintolisien kohdalla, Tulsin pitkäaikaisen tai säännöllisen käytön turvallisuudesta tiedetään vähän tutkimuksen puutteen vuoksi.

Tulsi voi alentaa verensokeria ja sitä tulee käyttää varoen diabeetikoilla, jotka käyttävät verensokeria alentavia lääkkeitä.

Raskaana olevien tai raskautta yrittävien naisten ei tule käyttää Tulsia, koska alustavat eläinkokeet ovat osoittaneet, että pyhä basilika voi aiheuttaa kohdun supistuksia ja vaikuttaa negatiivisesti hedelmällisyyteen. Tämä johtuu mahdollisesti sen ursolihappopitoisuudesta. Tulsi voi myös lisätä testosteronitasoja.

Tulsi sisältää eugenolia, joka suurina määrinä voi aiheuttaa maksavaurioita. Yliannostus on myös mahdollista ja johtaa oireisiin, kuten pahoinvointi, ripuli, nopea syke tai kouristukset.

Toinen eläintutkimus osoitti, että pyhä basilika voi hidastaa normaalia veren hyytymistä, ja on suositeltavaa lopettaa yrtti vähintään kaksi viikkoa ennen aikataulun mukaista leikkausta ja kaksi viikkoa minkä tahansa leikkauksen jälkeen.

Lääkkeiden yhteisvaikutukset

Tulsi -basilika violetilla värillä

Tulsi -basilikaa ei suositella niille, jotka käyttävät tiettyjä lääkkeitä, kuten antikoagulantteja (lääkkeitä, jotka hidastavat veren hyytymistä). Tämä sisältää:

Coumadin (varfariini)

Hepariini

aspiriini

Plavix (klopidogreeli)

Fragmin (daltepariini)

Lovenox (enoksapariini)

Ticlid (tiklopidiini)

Koska pyhän basilikan adaptogeenisten ominaisuuksien tiedetään aiheuttavan rentoutumista, ihmisten, jotka käyttävät myös uneliaisuutta aiheuttavia lääkkeitä, ei tule käyttää sitä.

Valinta, valmistelu & varastointi

Tulsi Ocimum sanctum -öljy aromaterapiaan

Tulsi on saatavana kapseleina, tinktuureina, jauheina ja yrttiteetä, ja sitä myydään tietyissä kaupoissa ja verkossa. Etsi ainesosaluettelosta tieteellinen nimi Ocimum sanctum tai Ocimum tenuiflorum.

Tulsia myydään usein yhdessä muiden yrttien ja mausteiden kanssa, ja sitä löytyy yrttiteetä, jotka edistävät stressin lievitystä ja energiaa. Yrtti itsessään on kofeiiniton, mutta se voidaan yhdistää muiden kofeiinipitoisten teelehtien kanssa.

Eurooppalaiset tuntevat Tulsin ensisijaisesti teenä, joka juodaan ennen nukkumaanmenoa sen rentouttavan vaikutuksen vuoksi. 2-3 tl kuivattuja basilikanlehtiä infusoidaan kiehuvalla vedellä ja liotetaan 5 tai 6 minuuttia. Perinteisen Ayurveda -lääketieteen mukaan koko kasvin käyttö on paras tapa varmistaa, että kaikki saatavilla olevat bioaktiiviset aineosat imeytyvät.

Lehtiä voidaan käyttää myös mausteena ruoanlaitossa, erityisesti aasialaisissa ruuissa. Maku on mausteinen ja katkera, mutta jotkut ihmiset haluavat silti syödä pyhää basilikaa raakana.

annostus

Tulsi -basilika kapseliteena ja uutteena

Minkä tahansa lääkkeen turvallinen ja tehokas annos vaihtelee henkilön iän, painon ja terveydentilan mukaan. Turvallinen pitkäaikainen annos pyhää basilikaa (tulsi) ei ole vakiintunut lääketieteellisissä tutkimuksissa. Lyhytaikaisissa tutkimuksissa on kuitenkin käytetty useita annoksia, mukaan lukien:

Aikaisemmat tutkimukset osoittivat, että 500 milligramman (mg) pyhän basilikan lehtiuutteen ottaminen kahdesti päivässä 60 päivän ajan vähensi ahdistusta ja masennusta.

Jos keskushermosto on häiriintynyt, voidaan antaa 300 mg pyhän basilikan lehtiuutetta päivässä (30 päivän ajan).

Alustavissa tutkimuksissa 400 mg pyhän basilikauutteen ottaminen aamulla ja 800 mg yöllä kuuden viikon ajan vähensi monia stressiin liittyviä oireita, mukaan lukien unihäiriöt ja väsymys.

Tinktuuraliuoksena keskimääräinen annos on 30 tippaa päivässä kolmeen yhtä suureen annokseen.

On myös tärkeää huomata, että sairauden itsehoidolla ja tavanomaisen hoidon välttämisellä tai viivästymisellä voi olla vakavia seurauksia. Jos aiot käyttää Tulsia terveydellisistä syistä, ota ensin yhteys lääkäriisi.

Kuivaa basilikan lehdet itse

Kasvata ja kuivaa Tulsi -basilika itse

Kun kasvatat pyhää basilikaa, voit korjata varret ja lehdet ennen kuin kukka ilmestyy. Kuivaa oksat ripustamalla ne ylösalaisin pimeään, viileään paikkaan kahden viikon ajan. Säilytä kuivattu yrtti purkissa, jossa on ilmatiivis kansi. Säilytä purkki viileässä ja pimeässä paikassa ja käytä pyhää basilikaa vuoden kuluessa.

Johtopäätös

Vaikka pyhä basilika on yksi lupaavimmista yrtteistä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi, ei ole tarpeeksi tutkimusta, joka osoittaisi lopullisesti sen turvallisuuden ja tehokkuuden monien vaivojen hoidossa. Tämä ei vähennä monia mahdollisia terveyshyötyjä, jotka tieteelliset tutkimukset ovat vahvistaneet. Lääkkeiden ja kulinaaristen yrttien käyttö Ayurvedassa perustuu Intian uskomattomaan biologiseen monimuotoisuuteen, jota mikään lääketieteellinen järjestelmä ei vertaa. Kuitenkaan yhdelläkään käytetystä yrtistä ei ole vertailukelpoista tulsia tai pyhää basilikaa (Ocimum sanctum).

Intialainen basilikkasvi neliömäisessä ämpärissä

Previous Post
Hyppynaruharjoitukset – edut, muunnelmat ja harjoitussuunnitelma yhdellä silmäyksellä!
Next Post
4 hyödyllistä jooga -asanaa naisille – helppoja harjoituksia aloittelijoille