15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Tämän DIY -korotetun sängyn avulla voit kasvattaa jopa 60 hyödyllistä kasveja parvekkeella!

Puutarhanhoito parvekkeella ja terassilla on ollut erittäin trendikästä useiden vuosien ajan. Tilanpuutteesta huolimatta yhä useammat ihmiset eivät halua pärjätä ilman itse kasvatettuja vihanneksia ja hedelmiä ja etsivät helposti toteutettavia ideoita tilaa säästäviin ja helposti hoidettaviin korotettuihin vuoteisiin. Tänään esittelemme sinulle luovan ja käytännöllisen DIY -korotetun sängyn parvekkeille ja terassille, jonka avulla kaupunkipuutarhan ystävät voivat kasvattaa monia hyödyllisiä kasveja pienimmissä tiloissa.

Kuinka tämä DIY -korotettu sänky toimii?

Korotettu sänky ja komposti yhdessä kompostimadojen kanssa

Ajatus pystysuorasta puutarhasta ei ehkä ole uusi, mutta tämä korotettu sänky vie konseptin aivan uudelle tasolle ja täydentää sitä. Sen salaisuutta kutsutaan: kompostimadot! Tynnyrin keskelle on asennettu putki, joka toimii ruokahävikin kompostorina. Madot muuttavat ruokajäämät erinomaiseksi lannoitteeksi (humukseksi), joka on paras orgaaninen lannoite. Putkessa on riittävästi reikiä ympäri, jotta madot voivat ryömiä maahan ja siten lannoittaa kasvit. Ne antavat maaperän pysyä hedelmällisenä pitkään ja estävät usein maaperän vaihtamisen.

Korotettu sänky parvekkeille ja terasseille yrteille ja salaatille

Lisäksi kastelun aikana vesi tunkeutuu putkeen ja huuhtelee jätteet. Vesi virtaa astiaan tynnyrin alla ja käytetään uudelleen kasteluun, mikä tuo ravinteet takaisin maaperään. Joten poistamme lannoitteet, säästämme vettä ja tuhlaamme vähemmän ruokaa.

Tarvitaanko kompostimadoja todella?

tilaa säästävä korotettu sänky parvekkeille ja terasseille

Kyllä, madot ovat korotetun sängyn sisäinen moottori, joka saa kasvit kasvamaan hulluksi. Ja jokaisen, joka niitä pelkää, tulisi tietää, että he eivät koskaan tule ulos tynnyristä eivätkä ole kosketuksissa kasvien syötäviin osiin.

Kompostimatot (Eisenia foetida) kuuluvat lierojen perheeseen. Värinsä vuoksi niitä kutsutaan usein “punaisiksi kalifornialaisiksi matoiksi” (englantilainen punamato, punainen kalifornialainen maamato). He vihaavat voimakasta valoa ja kuivuutta eivätkä voi selviytyä tynnyrin ulkopuolella. Kun ne on asetettu putkeen, ne ovat tuskin näkyvissä, mutta niiden hyödyt ovat valtavat. Niiden tuottama humus on ihana aine maaperälle ja sisältää lähes kaiken, mitä kasvi tarvitsee, mukaan lukien typpi, fosfori ja kalium (NPK).

Minikorotettu sänky yrteille ja kukille terassille

Jos kaikista edellä mainituista eduista huolimatta olet päättänyt olla laittamatta matoja tynnyriin, suosittelemme lannoittamaan korotettua sänkyä keinotekoisesti jollakin nestemäisellä lannoitteella (varsinkin jos aiot kasvattaa syötäviä vihanneksia). Voit tietysti istuttaa kukkia taskuihin.

Kuinka voit rakentaa tämän korotetun sängyn parvekkeelle itse??

Rakenna DIY -korotettu sänky PE -tynnyristä itse

Jos haluat rakentaa tämän korotetun sängyn itse, tarvitset leveäkaulaisen tynnyrin, mieluiten elintarviketurvallisesta polyeteenistä tai lyhyesti PE: stä. Voidaan käyttää myös kierrätettyjä tynnyreitä, esimerkiksi elintarviketeollisuuden tynnyreitä, joita käytetään glukoosisiirapin kuljettamiseen. 220 litran tynnyri on ihanteellinen suureen vihannespuutarhaan. Voit käyttää 60 litran tynnyriä parvekkeiden minikorotetussa sängyssä.

Korotettu vuode muovista tynnyristä rakenna ohjeet itse

Ensin raot vedetään tynnyrin ympärille. Yksittäisten tasojen välisen etäisyyden tulisi olla noin 15 senttimetriä. Esimerkiksi 5-6 tasoa, joissa jokaisessa on 8-10 paikkaa, ovat ihanteellisia.

Sitten reiät porataan aloitus- ja päätepisteiden läpi ja sitten raot leikataan palapelillä. Muovia kuumennetaan lämmöllä, jotta niitä voidaan laajentaa ja muotoilla. Tässä vaiheessa on parempi työskennellä pareittain. Kun toinen pitää kuumailmapuhallinta, toinen voi asettaa puukiilat (tai muun sopivan esineen). Niiden on pysyttävä reikässä, kunnes muovi on jäähtynyt.

Tee pussit istutusta varten

Kun kaikki taskut on muodostettu, voit jatkaa keittiöputken sisäputkella. 200 litran tynnyriin tarvitset putken, jonka halkaisija on noin 190 mm ja pituus noin 1,5 metriä. Putki ei saa olla liian pieni, jotta kompostille jää riittävästi tilaa. Tämän jälkeen putken ympärille porataan reikiä, joiden halkaisija on vähintään 20 mm.

Korotettu sänky parvekkeelle yrteillä ja kukilla

Toinen reikä on leikattu ulos tynnyrin pohjasta keskellä, jonka halkaisija on sama kuin sisäputken. Jotta putki ei liukua tynnyrin pohjassa olevan reiän läpi, se suljetaan sen ympärille silikonilla tai kuumaliimalla. Lopuksi avoin putki suljetaan korkilla. Tynnyrin tyhjentämiseksi porataan ympärille muutama tyhjennysreikä syvimpiin kohtiin.

Pitääkö tynnyrin aina seisoa paalujen päällä??

Korotettu sänky mansikoille muovitynnyristä

Jos tynnyri asetetaan maahan ilman jalkoja, se voi olla epävakaa putken korkin vuoksi. Siksi on suositeltavaa sijoittaa korotettu sänky puujaloille tai muulle jalkojen runkoon.

Jalat palvelevat useita tarkoituksia:

1. Ne helpottavat pääsyä tynnyriin ja kasveihin.

2. Ne helpottavat tynnyrin alla puhdistamista.

3. Ne mahdollistavat valumaveden keräämisen, joka on pohjimmiltaan nestemäistä humusta. Tämä matoliuotus on yksi parhaista nestemäisistä lannoitteista.

4. Tynnyriä voidaan tarvittaessa siirtää ja kiertää helpommin.

5. Tämä mahdollistaa tynnyrin pohjassa olevan korkin avaamisen, jotta kompostin voi poistaa.

Minne sinun pitäisi sijoittaa korotettu sänky?

Kasvata salaattia DIY -korotetussa sängyssä parvekkeella

Oikea sijainti on erittäin tärkeä, ja on otettava huomioon muutamia tekijöitä ennen korotetun sängyn täyttämistä:

Sijainti ja auringonvalo

Paikka, joka voi tarjota kasveille aurinkoa vähintään 3 tuntia päivässä, on ihanteellinen. Tämä on tärkein edellytys kasvien fotosynteesille. Esimerkiksi tomaatit, paprikat, kesäkurpitsa ja kurkut tarvitsevat paljon enemmän aurinkoa.

Korotettu sänky mansikoille ilman kosketusta maahan

Onneksi jos parvekkeesi on varjossa, siellä voi kehittyä myös yrttejä ja vihanneksia. Hyviä satoja, jotka ovat mukavia varjossa pohjoispuolella, ovat pinaatti, krassi, ruohosipuli ja eräät salaattityypit.

Rakenna korotettu sänky itse koskematta maahan

Kuinka korotettu sänky kastellaan??

Korotettua sänkyä voidaan pohjimmiltaan kastella kasteluletkulla tai kastelukannulla. Jos olet usein poissa kotoa tai unohdat kastella, voit käyttää automaattista kastelujärjestelmää. Letkut käpristyvät tynnyrin sisään ja kastavat kasvit suoraan juurille tarkalla pudotuksella.

Riippumatta siitä, käytätkö kastelujärjestelmää vai et, lähellä vesilähdettä voit ylläpitää nostettua sänkyäsi helpommin.

Täytä parvekkeen korotettu sänky oikein

Mini korotettu sänky parvekkeille yrteillä ja kukilla

Heti kun parvisänky on löytänyt paikkansa hyvin valitusta paikasta, se voidaan täyttää.

Mikä maaperä korotetulle sängylle?

Korotetun sängyn maaperän tulee olla kevyttä, hyvin valutettua, ravitsevaa ja vettä varastoivaa. On suositeltavaa sekoittaa puutarhamaata ja kompostimaata suhteessa 1: 1. On tärkeää täyttää tynnyri maaperällä ylhäältä, koska alusta menettää osan tilavuudestaan ​​ensimmäisen kaatamisen yhteydessä.

Eikö korotettu sänky ole liian raskas parvekkeelle??

Korotettu sänky salaattia ja yrttejä parvekkeella

Vakioparvekkeen maksimikuorma on 250 kg neliömetriä kohti. Täyteen nostettu sänky 200 litran tynnyrissä painaa noin 100 kg ja minikorotettu sänky noin 35 kg, joten paino ei ole ongelma.

PE -tynnyrit ovat 100 cm korkeita ja 60 cm leveitä. Rungon päälle asetettuna korkeus on noin 135 cm. Pienempi tynnyri on 18 tuumaa leveä ja 75 tuumaa korkea, kun se asetetaan jaloilleen.

Ensimmäinen kastelu

Vesi tynnyrissä oleva korotettu sänky

Kun tynnyri on täytetty maaperällä, aseta astia tynnyrin alle, johon kastelujäämät voivat kerätä. Aloita nostetun sängyn kastelu. Kun vesi alkaa tippua säiliön pohjaan, tiedät, että alusta on kyllästynyt ja valmis istutettavaksi.

Istuta korotettu sänky

Istuta korotettu vuode kukilla ja yrteillä

Nyt voit laittaa kasvit aukkoihin. Jos haluat paremman mahdollisuuden menestyä, istuta nuoret taimet siementen sijasta. Mieti etukäteen, mitkä kasvit haluat laittaa korotettuun sänkyyn. Eri lajien eri vihannesten ja yrttien kasvattaminen yhdessä koholla on useita etuja. Sinun on myös otettava huomioon kasvien vaatimukset ja niiden ominaisuudet. Hyvin suuret lajikkeet, kuten lehtikaali, kirsikkatomaatit, paprikat ja munakoisot, on istutettava päälle. Korotetun sängyn istuttaminen on erittäin helppoa ja hauskaa. Löydät lisää inspiraatiota artikkelistamme: Puutarhanhoito parvekkeella: 10 ideaa siitä, mitä istuttaa korotettuun sänkyyn

Täytä kompostimadot sisäputkeen

Mitä ruokkia kompostimadoja korotetussa sängyssä?

Laita kourallinen maata matoputkeen ja tyhjennä säkki, jossa on punaisia ​​matoja. Tämän jälkeen seuraa kuppi jäänyttä ruokaa ja sitten toinen kourallinen maata.

Millä matoja pitäisi ruokkia??

Kompostimatoja, kuten banaaninkuorta

On suositeltavaa ruokkia matoja pehmeillä elintarvikkeilla ja mieluiten korkealla ravintoarvolla. He pitävät parempana korkean sokeripitoisuuden omaavia ruokia, kuten makeita ja pehmeitä hedelmiä, banaaninkuorta, mangoa, kurpitsaa, omenoita, persikoita jne. (Voidaan antaa kokonaisina tai siemeninä). Voit myös syöttää kahvinporoja matoille. He sulattavat myös leipää, riisiä, pastaa ja muita vihanneksia. On suositeltavaa välttää mausteisia tai rasvaisia ​​ruokia, kuten lihaa, maitotuotteita, munia ja happamia elintarvikkeita, kuten tomaatteja ja sitrushedelmiä.

Kompostimadot tulee ruokkia vähitellen:

Ensimmäisen kuukauden aikana – yksi kuppi ruokaa viikossa

Toisen kuukauden aikana – kaksi kuppia ruokaa viikossa

Kolmantena kuukautena – kolme kuppia ruokaa viikossa

Jatka kolmannesta kuukaudesta alkaen 3 kupillista ruokaa viikossa.

Matojen pituus on noin 5 cm. Jokainen mato syö noin puolet kehon painostaan ​​päivässä ja sulattaa kilogramman jätettä joka vuosi! Ne lisääntyvät 40 päivän välein ihanteellisissa olosuhteissa, mutta älä huoli: väestö ei räjähdä, koska ne mukauttavat lukumääränsä olemassa oleviin olosuhteisiin: käytettävissä oleva tila, ruoan määrä jne..

Vesi korotettua sänkyä kuinka usein?

Korotettu sänky, jossa vermikompostitoiminto

Istutuksen jälkeen, kun taimet ovat vielä nuoria, on suositeltavaa kastella jokainen yksittäinen tasku. Noin kahden viikon kuluttua, kun juuret ovat vakiintuneet, korotettua sänkyä on kasteltava vain ylhäältä. Tarkista maaperän kosteus sormellasi ja vedellä, kun maaperä on kuiva.

Käytä ylimääräistä vettä, joka kertyy astiaan tynnyrin alle. Sitä kutsutaan edelleen mato teeksi. Tämän seurauksena matojen hajoamistuotteet (humus nestemäisessä tilassa) palautetaan tynnyriin kasvien hyödyksi.

pystysuora korotettu sänky, jossa on kukkia parvekkeelle ja terassille

Previous Post
Conseils pour décorer votre tête de lit dans la chambre
Next Post
Koronamaskit käytön jälkeen – enemmän lääketieteellistä jätettä pandemian aikana