15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Ruohot ikkunalaatikoihin ja kukkaruukkuihin: Koristekasvit ja sopivat yhdistelmäparvekkeet parvekkeellesi

Keväällä kaikki harrastuspuutarhurit etsivät istutusideoita parvekkeelle. Uuden tyyppisten kirkkaanväristen kukkien ja filigraanilehtisten maanpeitteen lisäksi koristekasvit juhlivat paluuta tänä vuonna ja valloittavat parvekkeet ja kattoterassit. Ne osoittautuvat todellisiksi monikäyttöisiksi, jotka täyttävät useita tehtäviä kylvökoneessa ympäri vuoden. Keväällä ruoho on viehättävä kumppani ensimmäisille kevätkukille, ja astu sitten takapenkille kesällä aukkojen täyteaineena, jota syksyllä juhlitaan jälleen vaikuttavina solisteina. Selitämme, mitkä ruohot sopivat parvekelaatikoihin ja kukkaruukkuihin ja millä yhdistelmäkumppaneilla ne voidaan lavasttaa erityisen tehokkaasti.

Ruohot ikkunalaatikoille ja kukkaruukkuille: Yleisiä vinkkejä harrastuspuutarhurille

Ruohojen istuttaminen kukkaruukkuihin Vinkkejä harrastajapuutarhureille

Loppukesällä ja alkusyksystä puiden taimitarhoissa ja puutarhakaupoissa on laaja valikoima koristekasveja. Koska elo-syyskuu-lokakuu on ihanteellinen monivuotisten ruohojen istuttamiseen kukkalaatikoihin. Herkät eksoottiset lajit voivat sitten viettää talven sisätiloissa ja saada tarpeeksi aikaa juurtua. Kestävät kotoperäiset koristoruohot tuntuvat myös hyviltä ulkona talvikuukausina, kestävät lunta, tuulta ja sadetta ilman ongelmia ja lisäävät värillisen parvekkeen puutarhaan filigraanivarsineen. Muuten, on monia ruohoja, jotka kukkivat loppukesällä ja muuttavat väriä syksyisin. Loppukesä on siis oikea aika istuttaa kukkalaatikot tai laatia istutussuunnitelma.

Pienet ruohot pitävät kukista ja maanpeitteestä kukkalaatikkoyrityksessä. Toisaalta koristekasvit, jotka saavuttavat yli 80 cm korkeuden, tarvitsevat yleensä kukkaruukun itselleen. Mutta ne voidaan yhdistää hyvin alhaisiin vuotuisiin kukkiin, joilla on samanlaiset vaatimukset maaperälle ja kosteudelle. Toinen vaihtoehto, joka sopii hyvin kattoterassille, on istuttaa koristekasveja erillisiin istutuslaitteisiin ja järjestää ne kukkien viereen kukkaruukkuihin. Tämä johtaa tyylikkäisiin ja samalla helppohoitoisiin kokonaisuuksiin, jotka ovat täydellisiä aloittelijoille.

Ruohojen istuttaminen ikkunalaatikoihin Vinkkejä kukkien valintaan Petuniat ja ruoho

Kokeneet harrastajapuutarhurit tai harrastajat, joilla on vihreä peukalo, haluavat kokeilla ja etsivät aina sopivia yhdistelmäkumppaneita. Jos haluat istuttaa koristekasveja kukkalaatikoihisi, sinun on ensin tehtävä luonnos ja merkittävä kaikki kasvit siihen. Myös seuraavia sääntöjä on noudatettava:

 • Kun istutat kukkalaatikon, suunnittele vähintään 15 cm: n etäisyys yksittäisten kasvilajien välillä
 • Yksivuotiset ja monivuotiset kasvit voidaan yhdistää, mutta ne on merkittävä oikein luonnokseen.
 • Kaikilla kasveilla on oltava samat vaatimukset sijainnille, maaperälle ja kosteudelle.
 • Yksittäisten kasvilajien ja kukkien tulee olla värikoordinoituja.
 • Kukkalaatikot on istutettava siten, että siellä on katseenvangitsijaa kaikkina vuodenaikoina.

Ruohojen istuttaminen kukkalaatikoihin: mitä pitää mielessä tätä tehdessäsi

Istuta ruohoa ikkunalaatikoihin ja yhdistä karhunruoho ja värillinen nokkonen

Koristekasvit, kuten maanpeite ja monivuotiset kasvit, vaativat hieman enemmän tilaa kuin kukat parvekkeella. Yleinen sääntö on jättää riittävästi vapaata tilaa, eli vähintään 15 cm: n etäisyys ruohonjuuripallon ja muiden kasvien välillä. Korkeat koristekasvit, jotka on istutettu solisteiksi erilliseen kukkaruukkuun, tarvitsevat myös tilaa juuripalloilleen. Maaperän osalta suurin osa ruohoista on melko vaatimatonta. Useimmissa puutarhakeskuksissa saatavilla oleva kontti- tai ruukkumaa toimii hyvin. Parvekelaatikkoa istutettaessa sovelletaan samoja sääntöjä kuin suuren kukkaruukun istutuksessa. Useat reiät lattiassa estävät veden vuotamisen. Paisutettu savi- tai sorakerros parantaa vedenpoistoa.

Ruohot parvekkeille: Riippuu oikeasta hoidosta

Yhdistä ruohot ja kukat parvekkeeseen

Mitä tulee hoitoon, jokaisella ruoho- tai koristekasvilajikkeella on omat vaatimukset, joita on noudatettava. Pääsääntöisesti useimmat koristoruohot ovat kuitenkin herkkiä pakkaselle ja tarvitsevat talvisuojaa marraskuun ja tammikuun välisenä aikana. Sopiva aluskerros, juutista tai kylmäsuojafleecestä valmistettu kylvökone sekä kookospähkinämatto estävät ruohoa jäätymästä kuolemaan kovassa pakkasessa talvella. Marraskuusta alkaen ruohonkerrat voidaan myös sitoa yhteen, jotta niihin ei kerry sadevettä tai lunta. Talvikuukausina kastellaan vain ikivihreitä lajeja ja vain silloin, kun lämpötila on yli 1 celsiusastetta eikä ole satanut vähintään viikkoon. Muiden koristekasvien kastelu voidaan peruuttaa kokonaan talvella. Keväällä maaperää lannoitetaan ja sitten ruoho leikataan voimakkaasti. Kuivat tai tuholaisten hyökkäämät juuripallot ja varret poistetaan. Kesällä koristekasveja kastellaan huomattavasti useammin omien tarpeidesi mukaan. Tässä on yleiskatsaus puutarhanhoitoon eri vuodenaikoina:

Ruohot kukkalaatikoihin, minkä tyyppisiä koristekasveja syksyllä

 • Ruohojen ylläpito keväällä: Leikkaa monivuotiset koristekasvit keväällä eli huhtikuusta alkaen, lannoita ja mahdollisesti lisää. Tätä varten kaivaa juuripallo varovasti keväällä ja jaa se neljään osaan. Aseta osat sitten vierekkäin maahan.
 • Kastele ruohoa säännöllisesti juhannuksena. Ne on varustettava säännöllisesti vedellä, erityisesti lämpöaaltojen aikana. Keväällä istutetut nuoret kasvit tarvitsevat enemmän vettä.
 • Ruohot loppukesällä ja syksyllä: nyt on oikea aika istuttaa vuotuisia koristekasveja. Monivuotisia kasveja ei tarvitse leikata syksyllä.
 • Ruohot talvella: Varusta pakkasella talven alussa. Useimmat koristoruohot voidaan sitten jättää talvella ilman ongelmia, ne kestävät jopa pakkasta, jos kukkalaatikko on suojaava fleece.

Ruohot kukkalaatikoille ja kukkaruukkuille: Matalat, keskikorkeat ja leviävät lajit

Ruohojen istuttaminen kukkalaatikoihin. Vinkkejä seepraruokoille

Riippuen siitä, miten ruoho on järjestetty kukkalaatikoihin ja kukkaruukkuihin, ne on jaettu kolmeen ryhmään. Ensimmäinen ryhmä koostuu matalista koristekasveista, jotka sopivat täydellisesti ikkunaluukun rakojen täyttöön. Keskikorkeat koristekasvit saavuttavat korkeuden 20–60 cm ja sopivat korostuksiksi kukkalaatikon keskelle. Korkeat koristekasvit tarjoavat yksityisyyttä ja tuulensuojaa parvekkeelle, ja ne voidaan järjestää joko solistina istutuksessa tai kokoonpanoissa, joissa on kukkiva maanpäällinen.

Matala ruoho ikkunalaatikoille: Nämä tyypit ovat mahdollisia

Koristekasveja rottinkikorissa erityyppisille parvekkeille

Matalat ruohot on järjestetty joko aukon täyteaineeksi kukkalaatikossa tai raja -istutukseksi. Lajikkeet, joiden varret ulottuvat reunan yli ja ovat täydellisiä istutettavaksi reunalle, ovat esimerkiksi:

Sininen rypsi. Koristekasvilla on puolipallomainen kasvu, se saavuttaa enintään 25 cm korkeuden ja muodostaa kesän alussa pieniä, panicle-muotoisia keltaisia ​​kukkia. Kasvi on erittäin suosittu sinisistä varsistaan. Tarvitset istutusetäisyyden 20-30 cm ja voit istuttaa jopa 17 juuripalloa neliömetriä kohti. Koristekasvi sietää lämpöä hyvin ja tarvitsee hyvin valutettua maata. Täydellinen sijainti on auringossa. Käyttöalueet: kivikkopuutarhassa, kukkalaatikoiden raja-istutuksena etelään päin olevalle parvekkeelle.

Karhunnahan festuka -festucaheinät ikkunalaatikoihin Vinkkejä

Karhunnahkainen ruoho on koristekasvi, jolla on nurmikon kaltainen tapa ja jonka korkeus on enintään 30 cm. Kasvilla on houkuttelevat, terävät ja erittäin hienot tuoreet vihreät varret. Kukinta alkaa heinäkuussa ja kestää 2 kuukautta. Istutettaessa kasvien välillä on oltava vähintään 30 cm etäisyys. Ruoho sietää vahvaa aurinkoa, mutta menestyy myös osittain varjossa. Hyvin valutettu ja hieman kuiva maaperä on tärkeä edellytys nopealle kasvulle. Monivuotinen koristekasvi voidaan lavasttaa kauniisti kevät- ja kesäkukilla.

Keskikorkea ruoho ikkunalaatikoille ja kukkaruukkuille

Alempi Moorbins Maidenhairgrass parvekkeiden kukka -altaissa

Maidenhair ruoho saavuttaa 60 cm korkeuden. Koristekasvi rakastaa aurinkoisia paikkoja, mutta sillä on suuri veden tarve. Monivuotista kasvia viljeltiin ensimmäistä kertaa Japanissa, ja sitä pidetään eksoottisena lajina löytääkseen paikan bonsai -puutarhassa. Se ei ole pakkasenkestävä ja talvehtii kasvihuoneessa 0–5 asteen lämpötiloissa. Koristekasveja käytetään sivukasvina Aasiassa, mutta filigraanivarsiensa vuoksi se voidaan istuttaa myös solistina erilliselle kukkaruukulle parvekkeelle.

Höyhen ruoho on nauttinut suurta suosiota viime vuosina. Pehmeällä ruoholla on hieman murentunutta, kaarevaa ja erittäin hienoa vartta. Se saavuttaa maksimikorkeuden 50 cm. Hyvin valutettu, liituinen maaperä osoittautuu täydelliseksi kasveille. Mitä tulee sijaintiin, sen pitäisi olla auringossa. Kasvi on kestävä ja muodostaa erittäin houkuttelevan hedelmäkoristeen juhannuksena.

Höyhenharjaksinen ruoho 'Rubrum' on koristekasvi parvipuutarhan kukkaruukkuihin

Höyhenharjaksinen ruoho kasvaa pystyssä, harjakkaasti ja saavuttaa korkeuden 90 cm. Se muodostaa ruskeanpunaisia ​​kukkarullia. Niiden varret muuttuvat keltaisiksi syksyllä. Koristekasvi rakastaa ravinteikasta, hieman hiekkaista maaperää, jossa on paljon savea. Kukkalaatikon istutuksessa on ehdottomasti jätettävä vähintään 60 cm: n etäisyys eri kasvien välillä. Parvekelaatikossa se korostaa ja täyttää aukot, kukkaruukulla se on päärooli kokoonpanoissa, joissa on maanpeite ja matalat perennat.

Aloittelijoille pennonpuhdistajan ruoho näyttää hämmentävän samanlaiselta kuin höyhenharjakset. Itse asiassa molemmat muuttuvat kullanruskeiksi syksyllä ja muodostavat hedelmäklustereita. Lampunpuhdistajan ruoho on keskikorkea ja saavuttaa korkeuden 60 cm. Se suosii tuoretta ja hyvin valutettua maaperää ja toimii parhaiten aurinkoisissa ja varjoisissa paikoissa. Sen filigraaniset varret ovat todellinen katseenvangitsija ja syy siihen, miksi monet harrastajapuutarhurit käyttävät ruohoa koristeena kukkalaatikossa.

Japansegge Carex morrowii Variegata on koristekasvi ikkunalaatikoille

Kämmenlehden saralla on kapeat, valkoiset raidalliset varret ja tummanvihreä reuna. Sillä on houkutteleva ulottuva tapa. Koristeheinän korkeus on enintään 70 cm. Se suosii humuspitoista, mutta hieman kuivaa maaperää. Varjoisa tai osittain varjostettu paikka osoittautuu optimaaliseksi. Sara sopii täydellisesti kukkaruukun tai parvekelaatikon reunaan, mutta se voidaan istuttaa myös minilammikon reunaan.

Korkeat ruohot solisteina kukkaruukkuissa ja istutuslaatikoissa

Litteä korvaheinä on koristekasvi kukkaruukkuille ja ikkunalaatikoille Ideoita istutukseen

Litteällä korvan ruoholla on erittäin koristeellinen vaikutus kauniiden hedelmäkoristeidensa ansiosta. Se on pystyssä, tuuhea tapa ja voi saavuttaa jopa 100 cm korkeuden. Kasvi suosii tuoretta, humusta sisältävää maaperää ja viihtyy parhaiten aurinkoisilla ja osittain varjostetuilla parvekkeilla. Se ei sovellu yksityisyysnäytöksi, mutta voi asettaa aksentteja kukkalaatikkoon tai kylvökoneeseen. Koristekasvi soveltuu myös maljakoiden leikkaamiseen.

Hiekkaputki on ruoho, jossa on lähekkäin olevat, terävät terät, joiden korkeus on enintään 150 cm. Monivuotinen kasvi on jäykästi pystyssä. Se suosii tuoretta, mutta hyvin valutettua maaperää, jossa on paljon hiekkaa. Osittain varjostettu ja varjoisa paikka edistää kasvien kasvua. Hiekkaputki ei ainoastaan ​​leikkaa hienoa hahmoa parvekelaatikkoon, vaan on myös erittäin houkutteleva leikattu kasvi.

Laita ruoho oikeaan valokeilaan kukkalaatikkoon: oikeat yhdistelmäkumppanit

Ruohojen istuttaminen ikkunalaatikoihin, vinkit ja mahdolliset yhdistelmät

Mutta mitkä ovat koristekasvien oikeat yhdistelmäkumppanit? Vastakkaisen yhdistelmän muodostavat esimerkiksi korkeat kukat, kuten daalia, ja filigraaniset matalat koristekasvit. Muuten, matalia ruohoja voidaan täydellisesti yhdistää yrtteihin ja Välimeren kasveihin, kuten laventeliin, sekä pienikukkaisiin kukkiin, kuten laakson liljaan tai hyasinttiin. Keskikorkeita ruohoja voidaan myös lavasttaa monin eri tavoin. Ne luovat harmonisen kuvan hostasista, ruusuista ja petunioista. Korkeat ruohot joko lavastetaan solisteina tai ne muodostavat upean kokonaisuuden yhdessä matalan kukan, kuten höyhen neilikoiden kanssa.

Ruohojen istuttaminen parvekelaatikkoon Vinkkejä

Tässä on joitain mahdollisia yhdistelmäparvekkeita parvekkeellesi:

 • Suosittuja sinikukan yhdistelmäkumppaneita ovat esimerkiksi auringonnousu, sulka -neilikat tai yrtit, kuten laventeli ja timjami.
 • Karhunnahkainen ruoho muodostaa harmonisen kokonaiskuvan narsissien, neilikoiden ja krookusten kanssa.
 • Maidenhair -ruoho antaa parvekkeelle rakenteen ja muodostaa onnistuneen kaksikon yhdessä niittypainikkeiden, punaisten aurinkohattujen tai koristepipulien kanssa.
 • Höyhen ruoho ja pallomainen purjo voidaan yhdistää täydellisesti.
 • Violetit astrit sopivat hyvin höyhenharjaisten ruohon kanssa.
 • Voit yhdistää pennonpuhdistajan ruohon syksyn vuokkoihin, sedum -kasveihin tai hybridi -ruusuihin kukkalaatikossa.
 • Palmut, sara ja violetit kellot muodostavat ihastuttavan kaksikon, ja hostat antavat kokonaisuudelle monipuolisuutta.
 • Litteäkorvainen ruoho leikkaa hienon hahmon yhdessä syyhyjen, aurinkolippujen ja sedum-kanojen kanssa.
 • Hiekkalaatikko voidaan yhdistää muiden koristekasvien ja maanpeitteen kanssa.

On olemassa monia koristekasveja, joiden avulla voit lisätä lajiketta ja rakennetta istutukseen. Niitä on helppo hoitaa, niillä on koristeellinen vaikutus ja ne antavat parvekkeelle erilaisia ​​vaihtoehtoja.

Ruohot kukkaruukkuille: solistina tai kokonaisuutena?

Kukkaruukkujen ruoho yhdistää vinkkejä

A-ruusun hibiscus ja B-japanilainen veriruoho sekä C-fire salvia ja D-jalo liskoja

Ruohojen istuttaminen kukkalaatikoihin ja ruukkuihin A-ruusunhaukan ja B-japanilaisen veriruohon sekä C-tulen salvian ja D-jalojen liskojen kanssa

Punainen lampunpuhdistaja ruoho yhdessä värillisen nokkonen ja kiinalaisen ruoko kanssa

Ruohojen istuttaminen parvekkeille ja suositut punaisen lampunpuhdistajan ruohon yhdistelmät ovat värikkäitä nokkosia ja kiinalaista ruoko

Previous Post
Wieniläiset pajuhuonekalut – kauniit punokset huonekaluissa ja kodin tarvikkeissa
Next Post
Kasvihuoneen rakentaminen ja asettaminen puutarhaan – mitä sinun on harkittava