15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Parvekepuutarhan luominen: tuoreiden vihannesten kasvatus ruukuissa

Luo parveke puutarha-salaatti-varjossa korotettu sänky

Jokainen, joka kuulee vihannesten kasvattamisesta, ajattelee pitkiä vihannesvuoteita valtavassa puutarhassa. Mutta vihanneksia voidaan istuttaa myös parvekkeelle. Voit kasvattaa yllättävän paljon ruokaa itse ruukuissa, kylpyammeissa ja laatikoissa. Kaupunkipuutarhatrendi esittelee käytännöllisiä tapoja käyttää jokaisen senttimetrin omaa parveketilaa omaan vihannespuutarhaasi. Tänään annamme sinulle muutamia vinkkejä siitä, mitä pitää mielessä parvekkeellista puutarhaa luodessasi.

Luo parveke puutarha-yrttejä-mansikoita

Tilan puute ei saisi olla este tälle miellyttävälle harrastukselle. On monia erilaisia ​​vihanneksia, jotka voivat kasvaa ikkunalaudalla ruukuissa, ruukuissa ja kukkalaatikoissa. Ja joskus satot ovat jopa parempia kuin ulkotarhassa, koska nämä lämpöä rakastavat kannat löytävät täydelliset kasvuolosuhteet parvekkeelta. Emme saa myöskään unohtaa niiden koristeellista vaikutusta. Sveitsiläinen mansikka houkuttelevilla punaisilla varsillaan, maukkailla kirsikkatomaateilla ja punaisella, keltaisella ja oranssilla minipippurilla näyttää upealta puutarhan parvekkeella.

Tuoreet vihannekset parvekkeen puutarhaan

parveke-puutarha-vihannes-salaatti-tuore

Parvekkeen vihannespuutarhan edut ovat ilmeisiä: sinulla ei ole vain vitamiinilähdettä aina käsillä, mutta myös hyödyllinen ja mielenkiintoinen harrastus. Kasveihin osallistuminen ei ole vain miellyttävää, vaan myös hyödyllistä. Puutarhanhoito lievittää stressiä ja luo positiivisia tunteita. Onko mitään parempaa kuin nähdä työnne kirjaimellisesti kantavan hedelmää? Palkintona tomaatit, kurkut ja mansikat laskeutuvat tuoreina lautaselle. Vihannesten kasvattaminen ämpärissä on myös erittäin käytännöllistä – rikkaruohoja ei ole, joten vedestä ja ravinteista ei ole kilpailua.

Huomaa parvekkeen suuntaus

parveke-puutarha-luo-kauhat-herukat-mansikat-laventeli

Talon itä- tai länsipuolella oleva parveke on ihanteellinen puutarhanhoitoon. Tomaatit, mansikat, herukat, paprikat ja munakoisot viihtyvät aurinkoisella etelään päin olevalla parvekkeella. Varjoisiin paikkoihin sopivat salaatit, sveitsinkukka, tilli, persilja, vesikrassi ja luonnonvarainen valkosipuli. Välimeren yrtit, kuten timjami, rosmariini, minttu ja oregano, sopivat erityisen hyvin aurinkoisiin ja tuulisiin paikkoihin.

Kiinnitä huomiota kasvien korkeuteen ja tarpeisiin

Parveke-puutarha-tomaatti-timjami-järjestely-basilika-tagetes

On olemassa erilaisia ​​pienikokoisia vihanneksia, jotka sopivat hyvin parvekepuutarhaan. Ihannetapauksessa sinun pitäisi luottaa lajikkeisiin, joita kutsutaan “pensaiksi”, “kääpiöiksi” tai “mini”. Parvekkeen pienen puutarhan suosituimpia kasveja ovat yrtit, kurkut, tomaatit, paprika- ja chililajikkeet, pavut, porkkanat, salaatit, sipulit ja munakoisot.

On suositeltavaa istuttaa useita viljelmiä yhteen kylvökoneeseen. Tämä houkuttelee pölyttäjiä ja takaa harmonisen järjestelyn. Kiinnitä huomiota kasvien oikeaan järjestelyyn sekakulttuurissa. Muuten suuret kasvit tarjoaisivat liikaa varjoa. “Thriller, Filler and Spiller” -konsepti toimii myös täydellisesti parvekkeen puutarhassa. Eli suuri kasvi takana, puolikorkea kasvi keskellä ja pieni kasvi edessä, joka roikkuu ammeen reunan yli. Timjami on ihanteellinen tähän.

Löydä oikea kylvökone

parveke-puutarha-vihannes-savi-istutus-paprika

Istutuskoneiden valikoima on uskomattoman laaja, eikä mielikuvituksella ole juuri mitään rajoja. Voit myös käyttää vanhoja astioita tai jopa rakentaa korotetun sängyn parvekkeelle itse. On otettava huomioon kolme tärkeintä asiaa: koko, materiaali ja viemäröinti. Pääsääntöisesti kuivuus tai seisova kosteus aiheuttaa ongelmia parvekkeen puutarhanhoidossa.

Ollakseni rehellinen, mitä isompi sen parempi. Suuret ruukut ja altaat täyttävät enemmän maaperää, mutta säästävät aikaa ja rahaa kastelussa. Suurten istutuskoneiden haittapuoli on niiden paino. Kukkien lasinaluset rullilla tarjoavat tässä hyvän ratkaisun.

parveke-puutarha-punajuuri-juurikas-kylpyamme-syvä

Juurikasvit, kuten retiisit, porkkanat ja punajuuret, istutetaan parhaiten syviin ruukkuihin. Syvyys on vähintään 30 senttimetriä. Sipulit ja sukulaiset, kuten valkosipuli ja luonnonvalkosipuli, rakastavat myös syviä astioita, jotta juuret eivät mätäne.

Kiipeilyapua tarvitaan kiipeilykasveille

parveke-puutarha-kiipeily-apu-vihannes-tipi

Kiipeilykasvit, kuten tulipavut, herneet, kurkut, kiipeily kesäkurpitsa ja jotkut melonityypit, voivat kasvaa hyvin ruukuissa, mutta ne tarvitsevat ehdottomasti kiipeilyapua. Tipi, joka on tehty puupylväistä ja joihin voi kiivetä, on aina hyvä ratkaisu. Kierrepuikot sopivat erityisesti tomaateille. Muita vaihtoehtoja ovat köydet, ristikot ja kiipeilyverkot.

Istutuskoneiden materiaali on erittäin tärkeää

Parveke puutarha kirsikkatomaatti ruukut

Kun valitset istutuskoneiden materiaalia, olet hemmoteltu valinnanvaraan, koska luettelo on melko pitkä – savesta muoviin, metalliin, puuhun ja kankaaseen. Ja jokaisella materiaalilla on omat etunsa ja haittansa. Alla nimetään joitain niistä.

parveke-puutarha-mansikka-savi-istutus

Savi kuivuu nopeasti ja vaatii enemmän kastelua. Mutta jos se on lasitettu, savipannu voi pitää kosteuden paljon paremmin. Savi on hyvä valinta kasveille, jotka eivät siedä märkiä jalkoja, kuten useimmat yrtit ja mansikat. Ne istutetaan yleensä saviastioihin, joissa on useita aukkoja sivulla.

parveke-puutarha-muovi-kauhat-maissi-orvokit

Muovi on vedenpitävä ja voi johtaa veden tukkeutumiseen, mikä voi vaikuttaa kielteisesti kasveihin, jotka haluavat kuivaa maaperää ja hyvää vedenpoistoa. Kuten useimmat yrtit ja paprikat.

parveke-puutarha-vihannekset-munakoiso-tina-astia-lämmin

Metalli on hyvin riippuvainen lämpötilasta. Erittäin korkeassa tai matalassa lämpötilassa se muuttuu nopeasti liian kuumaksi tai liian kylmäksi. Munakoisot pitävät siitä lämpimänä, joten metalliastiat sopivat tähän. Olisi kuitenkin edullista, jos suojaisit kasveja auringolta.

parveke-puutarha-tomaatti-korotetut vuoteet-puu

Puulla on erittäin hyvät ominaisuudet kosteuden ja lämpötilan suhteen. Se kuitenkin mätänee ajan mittaan, jos sitä ei suojata lammen vuorauksella. Puulaatikot, vanhat puulavat tai puiset tynnyrit ovat täydellisiä kasvisäiliöiksi.

Pystysuora puutarha parvekkeella

parveke-pystysuora-puutarha-kasvi-laukut-kangas

Tilaa on parvekkeilla tietysti rajoitetusti. Temppu, joka on tulossa yhä suositummaksi kaupunkipuutarhanhoidossa: käytät tilaa korkealla ja voit siksi käyttää pystysuoria pintoja. Kasvikorit, kasvien portaat, pystysuorat kuormalavat, savipannut ja muut rakenteet ovat ihanteellisia.

Kasvipussit on valmistettu pääosin hengittävästä kankaasta, joka säilyttää lämpöä ja kosteutta, mutta kohtuullisessa määrin. Nämä kassit voidaan myös kiinnittää erittäin helposti seinään tai parvekkeen kaiteeseen ja säästää tilaa.

Milloin rakentaa parvekkeen puutarha?

Aurinkoisella etelään päin olevalla parvekkeella parvekkeen puutarha voidaan laittaa huhtikuun lopussa toukokuun alussa. Länteen päin olevalla parvekkeella hieman myöhemmin – toukokuun puolivälissä tai lopussa. Pohjoiseen päin oleva parveke on alttiimpi tuulelle, joten on suositeltavaa istuttaa nuoret kasvit siementen sijasta ja vasta kesäkuussa.

Ruukku maaperän laatu

parveke-puutarha-kasvi-substraatti-sekoita-itse-perliitti

Ruukkukerroin on myös ratkaiseva hyvän sadon kannalta. Terve maaperä takaa terveet kasvit. Kun teet puutarhanhoitoa ämpäriin ja ruukkuihin, älä kuitenkaan käytä tavanomaista puutarhamaata, koska se on liian raskasta ja lisää painoa kastellessa. Halvalla maaperällä on myös taipumus kasautua yhteen. Maan tulee olla kevyt ja ilmava. Vaikka valmis kasvualusta voi olla hieman kallis, investointi on sen arvoista. Tällä tavoin suljet pois huonon sadon myöhemmin sadonkorjuukaudella.

Voit myös tehdä oman kasvisubstraatin sekoittamalla turvesammalta (maaperän ja juurien kosteuden säilyttämiseksi) kompostiin suhteessa 2: 1. Voit myös lisätä hieman perliittiä. Se tarjoaa lisäilmanvaihtoa ja estää veden tukkeutumisen.

Parvekkeen puutarha tarvitsee säännöllistä kastelua

parveke-puutarha-parveke-laatikko-salaatit-tuore-varjoisa

Ruukuissa kasvavat vihannekset on kasteltava useammin, koska maaperä kuivuu nopeammin. Kastelun tiheys riippuu ilmastosta ja astian materiaalista. Kuten jo mainittiin: savi useammin, muovi harvemmin. Jaa vesi hyvin kastelukannun avulla.

Kerros multaa olisi hyödyllistä

parveke-puutarha-mansikka-olki-multaa

Maaperän kosteus säilyy multakerroksen alla. Kuorimultti ei sovellu hyvin vihannespuutarhaan, koska se hajoaa hyvin hitaasti ja sitoo ravinteita maaperään. Valitse sen sijaan setri tai sypressi, joka myös pelottaa joitakin hyönteisiä. Olki toimii täydellisesti, mutta sinun on varmistettava, että se on siemenetön.

parveke-puutarha-luo-tomaatti-ristikot

Previous Post
Luonnonkivi sisustuksessa – tiili, laatta tai laatta?
Next Post
DIY -kirjontakehyksen koristelu – käsitöitä kuivatuilla kukilla tai tuoreilla leikkokukilla ja -kasveilla