15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Luonnonpuutarhat syksyllä: Puutarhanhoito luonnon rytmissä tarjoaa niin paljon runsautta

Luonnollisen puutarhan ylläpito vuoden aikana on haaste, mutta samalla erittäin antoisa harrastus. Kaikella värien loistollaan syksy on nyt tullut maahan. Jos haluat suojella vihreää keidasasi pakkaselta, aloitit viikkoja sitten parvekkeen, terassin ja puutarhan talvikestävyyden. Mutta se ei tarkoita, että talon ympärillä olevien viheralueiden on nukahdettava kevääseen mennessä. Erityisesti luonnonpuutarhat tarjoavat valtavia mahdollisuuksia syksyllä ja voivat olla arvokas panos kotoperäisten kasvien ja eläinten tuomisessa läpi kylmän kauden.

Enemmän kuin hillitsemätön villi kasvu

luonnonpuutarhan lehdet haravat marraskuussa

Luonnonpuutarhat saavat yhä enemmän suosiota. Ne välittävät omaperäisyyden tunteen ja tukevat biologista monimuotoisuutta hyvin luonnollisella tavalla. Luonnollinen puutarha on paljon enemmän kuin alue, jolla kaikenlaiset kasvit ja eläimet leviävät hillittömästi. Luonnonpuutarhat luovat tilaa elämälle ja kasvulle luonnon rytmissä. Ne ovat elinympäristö monille eläin- ja kasvilajeille, ja juuri siksi ne inspiroivat värien loistolla.

Luonnollisen puutarhan tulisi sisältää erityisen paljon alkuperäisiä kasvilajeja. Suurin mahdollinen biologinen monimuotoisuus houkuttelee hyödyllisiä hyönteisiä kuten hyönteisiä, lintuja, pieniä nisäkkäitä ja matelijoita. Monet heistä ovat kuitenkin erikoistuneet kotoperäisiin kasveihin ruokalähteidensä vuoksi. Luonnollisen puutarhan pitäisi tarjota tätä ympäri vuoden, jos mahdollista.

Lampi luonnollisessa puutarhassa eläinten ja kasvien elinympäristönä

Mitä monipuolisemmat ovat puutarhojen rakenteet, mitä laajemmat ovat eläimille ja kasveille tarjottavat elinympäristöt. Puut ja pensaat ja luonnolliset pensasaidat, märät biotoopit, vesipisteet, ruohoalueet, kukkivat kasvit, kompostikasa, kaikki nämä ovat pesäpaikkoja, ravinnonlähteitä ja vetäytymispaikkoja monille eläinlajeille. Monivuotiset kasvit, sängyt ja kuolleet puusuojat luovat puutarhan rakenteen ja luovat täysin luonnollisia osia, jotka ovat myös visuaalisesti houkuttelevia.

Luonnollinen puutarha kehittyy luonnon rytmissä. Kaikki toimenpiteet on suoritettava mahdollisimman pienessä laajuudessa ottaen huomioon luonnonolot ja -vaatimukset. Jokainen, joka osallistuu luonnolliseen puutarhan kokeiluun ja jättää tilaa luonnolliselle kasvulle ja kehitykselle, palkitaan vaikuttavalla biologisella monimuotoisuudella, voi katsella vuodenaikojen tuloa ja menoa aivan ikkunan ulkopuolella ja antaa myös elinympäristön monille kotoperäisille eläimille ja kasveille. “Ympäristöä ja lajien suojelua ei tapahdu missään – vaan kotiovellasi”, sanoo biologi Uwe Westphal keskustelussa GEO: n kanssa. “Ja luonnollinen puutarha ei ole vain lajeille sopiva elinympäristö monille villieläimille vaan myös ihmisille.”

Puutarhajätettä, kuten lehtiä, harjapuuta tai kuollutta puuta, ei hävitetä luonnonpuutarhassa

Luonnonpuutarhoissa puutarhanhoidossa noudatetaan periaatetta: vähemmän on enemmän. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että puutarhajätettä, kuten lehtiä, harjapuuta tai kuollutta puuta, ei hävitetä, vaan kasataan sopivaan paikkaan, jotta eri eläinlajeille voidaan tarjota pakopaikka. Rajoittaminen on myös päivittäinen nurmikonhoito. Ruohonleikkuria käytetään harvemmin luonnollisessa puutarhassa ja leikkuukorkeus on myös asetettu muutama sentti korkeammaksi. Syvemmällä ruoholla monilla mikro -organismeilla on elinympäristö, joka tuhoutuu liian usein nurmikolla leikattaessa. Luonnollisten puutarhureiden tulisi välttää lannoitusta ja arpeutumista mahdollisimman paljon. Monet kotoperäiset kasvilajit pitävät parempana ravinteita sisältävää maaperää, joka voidaan luoda tällä tavalla luonnollisesti.

Vaikka monet koristepuutarhat valmistellaan huolellisesti talvehtimiseen syksyllä, luonnollisella puutarhalla on vielä yksi erityinen potentiaali. Vain muutamalla yksinkertaisella askeleella keidas voidaan nyt muuttaa talvihuoneiksi monille eläin- ja kasvilajeille ja samalla valmistautua luonnon uudelleenkäynnistykseen keväällä.

Näin luonnollisesta puutarhasta tulee talvinen asunto

Lähes luonnollinen puutarha syksyllä on ihanteellinen talvihuone siileille

Kun lämpötila laskee, monet kotoperäiset lajit tarvitsevat talven. Luonnollinen puutarha tarjoaa tähän monia mahdollisuuksia. Puutarhurilla ei ole paljon tehtävää. Monissa paikoissa riittää pidättely ja luonnon antaminen omalle tielleen.

Putoavat lehdet ja kuollut puu pensasaitoista, pensaista ja puista ovat ihanteellinen talvihuone hyönteisille, matoille ja pienille nisäkkäille. Erityisesti pensasaitojen ja pensaiden alla lehtikerroksen tulisi yksinkertaisesti jäädä niin, että se voi muodostaa suojapeitteen. Lehtien alla oleva maaperä pysyy kosteana ja tarjoaa siten ihanteellisen ympäristön matoille ja hyönteisille. Sängyille ja nurmikoille putoavat lehdet voidaan pyyhkiä ja kasata kasaan. Lehtipaalut ovat suosituimpia talvi -asuntoja pienille nisäkkäille, kuten siileille ja hiirille. Ihannetapauksessa kasa lehtiä kannattaa kasata puutarhan suojattuun paikkaan. Mikro -organismien suojelemiseksi on parasta haravoida lehdet huolellisesti yhteen eikä käyttää lehtipuhallinta.

Perusta syksyllä lintujen ja oravien ruokintapaikat

Heti ensimmäisen pakkan saapuessa voidaan perustaa lintujen ja oravien ruokintapaikkoja. Sopivat pienet puutalot, joihin pääsee usealta puolelta ja jotka on sijoitettu tai ripustettu suojattuun mutta helposti saavutettavaan paikkaan. Puiden oksissa tai pensasaidoissa ruokintapaikat on suojattu säältä, ja niihin pääsee myös kiipeilevillä oravilla. Ja Naturschutzbund Deutschland e.V. (NABU) on antanut verkkosivuillaan yksinkertaisia ​​ohjeita lintujen syöttölaitteiden rakentamiseen ja antaa myös hyödyllisiä vinkkejä lintujen ja pienten nisäkkäiden ruokintaan talvella. Vesipisteet tai lintuhauteet ovat myös tärkeitä talvella. Sinun tulisi seisoa suojatussa paikassa, etenkin talvella, jotta vesi ei jääty niin helposti.

Kevään heräämistä odotellessa

Jätä hedelmätarhat monivuotisille kasveille ja syksyllä sänkyyn

Jo syksyllä ja talvella luonto ryhtyy varotoimiin uuden alun saamiseksi keväällä. Luonnonpuutarhurit voivat tukea heitä tässä. Kasvien karsimisessa vaaditaan hillintää. Puutarha -asiantuntijat suosittelevat, että hedelmätarhat jätetään syksyllä monivuotisille kasveille ja sänkyihin. Talvella ne toimivat ruokalähteenä linnuille kuivien siemenpuistojen kautta ja elinympäristönä monille mikro -organismeille, jotka voivat talvehtia kuivissa kasvien varsissa. Villimehiläiset sijoittavat mieluummin jälkeläisensä monivuotisten kasvien jäännöksiin. Kohtuullinen karsiminen ei ainoastaan ​​helpota puutarhurin työtä, vaan myös edistää merkittävästi biologisen monimuotoisuuden säilyttämistä.

Jos haluat antaa linnuille ja matoille lisäravinteita karuille talvikuukausille, voit istuttaa kylmiä bakteereita ja paljasjuurisia pensaita syksyllä. Puutarhan rakenteesta ja käytettävissä olevasta tilasta riippuen voidaan valita maanpeitevaihtoehtoja tai korkeita ja kiipeileviä kylmiä bakteereita. Yksittäiset monivuotiset kasvit voidaan istuttaa myös syksyllä ennen pakkasen tuloa. Täällä on laaja valikoima erilaisia ​​kukinta -aikoja, jotka tarjoavat monille paikallisille mikro -organismeille ravinnonlähteen ympäri vuoden.

Istuta sipulit maahan syksyllä

Syksy on myös aikaa, tuomaan varhaisia ​​kukintoja maahan. Lamppukukat on istutettava ennen ensimmäistä pakkasta. Suosittuja kotoperäisiä lajeja ovat lumikellot, tulppaanit, squill, hyasintit, krookukset ja talvilinnut. Monivuotiset vuoteet, jotka ovat tyhjiä kylmänä vuodenaikana, ovat ihanteellinen paikka. Kasvisipulit tulee aina sijoittaa kaksi kertaa syvemmälle maahan kuin ne ovat korkeita. Joten ne ovat suojattu pakkaselta ja voivat paljastaa loistonsa keväällä. Tämä valmistautuminen kevään heräämiseen on tärkeää, koska ensimmäiset kukat eivät ole vain kauniita katsella, vaan ne ovat myös tärkeä ravinnonlähde mehiläisille, kimalaisille ja perhosille pitkän talviloman jälkeen.

Vihreä lannoitus syksyllä Phacelian kanssa vahvistaa vihanneskasveja

Jos haluat kasvattaa vihanneksia keväällä, aloita vihreän lannan käyttö syksyllä. Tämä tarkoittaa sopivien kasvien kylvämistä, jotka peittävät tyhjän maaperän ja sitovat viimeiset ravintoaineet, jotka muuten talvella huuhtoutuisivat pois. Tällä tavoin maaperä voidaan rikastuttaa uusilla ravinteilla kevään syksyllä. Vihreä lanta rikastuttaa maaperää pääasiassa typellä. Lisäksi kylvettyjen kasvien juuret löysää maaperää talvikuukausien ajan. Sopivia vihreän lannan kasveja ovat öljy retiisi, auringonkukat, pelto pavut, talirukki, lupiinit, facelia, virna tai keltainen apila. Vihreä lanta työstetään tasaisesti maahan keväällä noin neljä viikkoa ennen uutta kylvöä ja valmistelee sen optimaalisesti vaativammille viljelykasveille.

Luonnonpuutarha syksyllä riippumatolla ja kahdella tuolilla

Kuvan lähteet: pixabay.com

Previous Post
Nest Designsin rannalla sijaitseva välimerellinen huoneisto
Next Post
Hula Hoop Fitness: Ohjeet ja parhaat harjoitukset hoikalle vyötärölle!