15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Kastelujärjestelmä puutarhassa – hyödyllisiä vaihtoehtoja ja vinkkejä

kastelujärjestelmä puutarhassa-kastelu-kukat-yksinkertainen-istutus-hoito

Vihreällä puutarhalla on taivaallinen ja rentouttava vaikutus. Riittävä hoito on kuitenkin myös erittäin tärkeää, ja kastelulla on tärkeä rooli erityisesti kesällä. Jotta tämä voidaan tehdä helpommin ja nopeammin, kastelujärjestelmät ovat erittäin hyödyllisiä. Olipa ruiskut tai suihkut manuaaliseen kasteluun tai kokonaiset automatisoidut järjestelmät – työtä yksinkertaistetaan merkittävästi monenlaisten tekniikoiden ansiosta. Että Kastelujärjestelmä puutarhassa on loistava vaihtoehto paitsi suuremmille puutarhoille. Vaikka sinulla ei olisi tarpeeksi vapaa -aikaa puutarhan manuaaliseen kasteluun. Tässä artikkelissa haluamme esitellä sinulle joitain suosituimmista muunnelmista.

Kastelujärjestelmä puutarhassa – milloin kastella?

kastelujärjestelmä puutarhan sprinklerijärjestelmässä-halpa-nurmikko-vihreä

Riippumatta siitä, minkä tyyppistä kastelua käytät, oikea aika on erittäin tärkeä kaikille muunnelmille. Kuten manuaalinen kastelu, myös puutarhan automaattinen kastelujärjestelmä kastelu lämpimän lounaan aikana on turhaa. Vesi haihtuu nopeammin kuin maaperä voi imeä ja varastoida. Se myös vahingoittaa kasveja. Saat järkytyksen suurten lämpötilaerojen vuoksi, koska lehdet ovat erittäin kuumia veden ollessa kylmää. Siksi on parasta valita ilta kasteluun. Maaperällä on sitten riittävästi aikaa seuraavaan keskipäivään asti makean veden varastoimiseksi.

Kastelujärjestelmä puutarhassa – oikealla vesilähteellä

kastelujärjestelmä puutarhassa sade-tynnyri-idea-tietysti-kastelupumppu

Kastelu vesijohtovedellä voi olla melko kallista. Ja vaikka puutarhan automaattinen kastelujärjestelmä voi vähentää rajusti kulutusta, ei varmasti haittaa etsiä lisävaihtoehtoja kustannusten leikkaamiseksi. Voit esimerkiksi harkita suihkulähdettä tähän tarkoitukseen. On olemassa erityyppisiä kaivoja, jotka eroavat muun muassa poraustavasta ja koosta. Jos kaivo on liian monimutkainen sinulle, voit yksinkertaisesti perustaa sadeveden tynnyrin. Voit kaivaa nämä maahan haluamallasi tavalla, mutta sinun ei tarvitse. Sadevesikouru liitetään sitten tynnyriin ja jokaisen suihkun yhteydessä vesi kerätään siihen. Voit käyttää sitä puutarhan kasteluun maksutta ja samalla käyttää mitä tahansa puutarhan kastelujärjestelmää. Kasvit sietävät myös sadevettä paljon paremmin kuin hanasta tuleva vesi, joka on puhdistettu kemikaaleilla.

Pumppu

kastelujärjestelmä-puutarhassa-pumppu-sadevedetön-sprinkle

Kaivon tai sadeveden käyttämiseksi tarvitaan kuitenkin pumppu, joka yhdistää vesilähteen kastelujärjestelmään. Siinä on imuletku, joka imee veden lähteestä. Kun puutarhaletku on kytketty, voit kastella puutarhan kasveja helposti joko manuaalisesti tai automaattisesti puutarhan kastelujärjestelmällä.

Kastelujärjestelmä

kastelujärjestelmä-puutarha-nurmikko-sprinkling-vinkit-suuri puutarha

Sprinklerijärjestelmä on yksinkertaisin, lähes täysin automaattinen vaihtoehto kasteluun. Letku kytketään yksinkertaisesti sprinkleriin ja alkaa keinotekoinen sade, jolloin sprinkleri voi liikkua edestakaisin vedenpaineen vaikutuksesta suuremman alueen kostuttamiseksi. Tämä puutarhan kastelujärjestelmä on luultavasti halvin, mutta sen haittana on, että sinun on oltava läsnä ainakin saadaksesi veden virtaamaan ja sammuttamaan sen uudelleen. Suuremmassa puutarhassa sprinkleriä on joko siirrettävä säännöllisesti tai useita sprinklereitä on yhdistettävä keskenään. Sprinklerit puutarhan kastelujärjestelmäksi voidaan valita myös puutarhan muodon mukaan. Näin ollen on niitä, jotka sopivat paremmin neliömäiseen puutarhaan, ja niitä, jotka sopivat paremmin pyöreään puutarhaan.

Tippakastelu

kastelujärjestelmä-puutarhassa-tippukastelu-letku-vihannes-sänky

Puutarhan tippakastelu on erityisen käytännöllistä sängyille. Sekä kukat että vihannekset kostutetaan suoraan juuresta ja oikea määrä. Tämä takaa erittäin taloudellisen kastelun ja on siten tehokkaampi ja ympäristöystävällisempi kuin esimerkiksi sprinklerit. Koska vettä ei roisku puutarhassa tällä kastelujärjestelmällä, vältetään kosteat julkisivut tai jopa ärsyttävät vesiroiskeet ikkunoihin. Kasvin maanpäälliset osat ovat yhtä vähän kostutettuja. Tämä estää niiden polttamisen ja myös sieni -iskun riski pienenee merkittävästi. Jos kukkapenkki on rinteessä, tämä ei ole ongelma tippakastelun kannalta, jos käytät korkealaatuista mallia. Jyrkät paikat eivät ole enää ongelma!

Ruukkukasvit ja pensasaidat

kastelujärjestelmä-puutarhakasvit-kukkaruukku-istutin-tippukastelu

Pensaskasveja ja jopa ruukkukasveja voidaan myös kastella täydellisesti tippakastelun ansiosta. Voit kastella määrän tietyn kasvin tarpeiden mukaan ja siten varmistaa rehevän kasvun ja henkeäsalpaavat kukat. Riveihin järjestetyt kasvit kostutetaan erityisesti puutarhan kastelujärjestelmällä. Tämä myös vaikeuttaa rikkakasvien muodostumista, joten myös tämä pysyy rajoissa uusimman teknologian ansiosta. Joidenkin järjestelmien ansiosta ruukkukasveja voidaan myös lannoittaa samanaikaisesti kastelun kanssa. Järjestelmä hoitaa täydellisesti oikean määrän ja yksittäisten lannoitusjaksojen välisen ajan.

Innovatiivinen kastelujärjestelmä nurmikolle

kastelujärjestelmä-puutarha-maanalainen-nurmikko-innovatiivinen kasvi

Tippukastelua tarjotaan myös erityisesti nurmikolle. Järjestelmä on asennettu nurmikon alle, mikä poistaa haihtumisongelman. Tämä käytännöllinen kastelujärjestelmä puutarhassa on paitsi tehokas, myös miellyttävä, koska voit käyttää nurmikkoa myös kastelun aikana. Puutarhakalusteita ja muita asioita ei tarvitse järjestää joka kerta. Maaperä kostutetaan suoraan nurmikon juurille, eli juuri siellä, missä ruoho sitä tarvitsee.

Digitaalinen kasteluohjaus

kastelujärjestelmä-puutarha-digitaalinen-vesiputki-asetukset-kasvit

Jos haluat puutarhaan täysin automatisoidun kastelujärjestelmän, kastelutietokoneet ovat erinomainen vaihtoehto. Voit helposti asettaa keston, taajuuden ja tarkan ajan sen avulla, joten läsnäolosi ei ole enää tarpeen puutarhan kastelun aikana. Lisäksi säästät arvokasta aikaa tällä tavalla ilman, että sinun tarvitsee luopua vihreästä ja ystävällisestä puutarhasta. Kun valitset tietokonettasi, varmista, että se on vedenpitävä malli. Koska hana, johon tietokone on kytketty, on yleensä ulkona, sade voi muuten vahingoittaa sitä ja se on poistettava joka kerta huonolla säällä.

Tietokone kosteusanturilla

kastelujärjestelmä-puutarha-moderni-graeser-lampi-vesililja-sora

Digitaalinen kasteluohjaus on erityisen hyödyllinen lomasi aikana. Tänä aikana sinun on huolehdittava kasveistasi ja sinun on palkattava joku ajoissa ja mahdollisesti jopa kustannuksellasi. Monet puutarhan automaattisen kastelujärjestelmän tietokoneet voidaan myös varustaa kosteusanturilla. Tämä välittää tärkeät tiedot maaperän kosteudesta tietokoneelle, jotta tietokone voi sitten arvioida, milloin on aika kastella uudelleen. Ylivirtaus vältetään tällä tavalla ihanasti.

Kastelujärjestelmä talvella

kastelujärjestelmä-puutarha-huolto-vinkit-kostea-maaperä-pensasaita-nurmikko

Koska kastelua ei tarvita talvella, koko puutarhan kastelujärjestelmä on myös valmisteltava sitä varten. Ensinnäkin puutarhan vesi on sammutettava. Linjat, jotka ovat ulkona tai joissa vesi voi jäätyä talvella, on avattava ja vesi on tyhjennettävä. Muutoin putket voivat räjähtää. Myös maahan integroidut järjestelmät on vapautettava vedestä. Sekä pumput että muut laitteet on säilytettävä kuivassa paikassa, jotta ne eivät vahingoitu kylmällä kaudella. Jos sinulla on sadesäiliö, se on myös tyhjennettävä, jotta se ei halkeile jäätynyt vesi. Lisätietoja puutarhan kastelujärjestelmästä. Voit lukea käyttöohjeista tärkeitä “talvivuosien” vinkkejä turvallisuussyistä.

Previous Post
Arkkitehtitalo lasirintamalla avaa luonnon
Next Post
Käsityöideoita tuoreilla kukilla keväällä: Todellisia mielialan kohottajia!