15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Leikkuulaudan puhdistus – vinkkejä puu- ja muovilautojen oikeaan puhdistukseen

kotitalouksien vinkit leikkuulauta puhdistus puu muovi

Meillä kaikilla on kotona keittiön laudat, mutta harvat meistä tietävät tarkalleen, miten ne puhdistetaan oikein. Kotitalouksissa käytetään pääasiassa puu- ja muovilevyjä, mutta kumpi vaihtoehto on hygieenisempi, on edelleen kiistanalainen. Yksi asia on kuitenkin varma – leikkaa leikkuulauta jokaisen käytön jälkeen riippumatta siitä, leikkaatko lihaa, leipää vai vihanneksia.

Leikkuulauta näyttää puhtaalta – miksi se on puhdistettava??

leikkuulauta puu keittiön laudan puhdistusvinkkejä

Usein käy niin, että huuhtelet keittiönlaudan vedellä käytön jälkeen ja se näyttää jo puhtaalta. Pelkkä vesi ei kuitenkaan riitä. Bakteereja ja bakteereja muodostuu leikkuulaudan pinnalle, eikä niitä voi nähdä paljaalla silmällä. Ne kuitenkin löytävät myöhemmin tiensä ruokaan ja voivat vahingoittaa terveyttämme. Siksi keittopöydän perusteellinen puhdistus on suositeltavaa etenkin ruoan, kuten lihan tai kalan leikkaamisen jälkeen.

Aivan kuten astioiden, kattiloiden ja pannujen puhdistaminen jokaisen käytön jälkeen, sinun on myös puhdistettava leikkuulauta. Se riippuu levyn materiaalista ja oikeista puhdistusaineista.

Puhdista puinen leikkuulauta kunnolla

puun leikkuulaudan puhdistusöljykärjet

Puiset keittiön laudat eivät yleensä ole niin helposti puhdistettavia, varsinkin kun niihin jo on jo likaa ja tahroja. Jos se on uusi puulevy, sinun tulee ensin öljyä se ja vasta sitten käyttää sitä. Harjaa levyn koko pinta huolellisesti ruokaöljyllä (esim. Rypsi- tai pellavaöljyllä), anna sen levätä 24 tuntia ja pyyhi se puhtaalla liinalla seuraavana päivänä. Tällä tavoin puu on suojattu vedeltä, eikä se voi enää imeä sitä. Ja missä ei ole kosteaa mikroilmastoa, siellä ei ole myöskään bakteereita. Puiset leikkuumatot tulee öljyttää 3-4 viikon välein – näin niitä voidaan käyttää pidempään.

puhdistus leikkuulauta vinkit keittiölauta puu

Leikkuulaudan puhdistus riippuu ensisijaisesti käyttötarkoituksesta. Jos olet leikannut vihanneksia, pähkinöitä tai vastaavia ruokia, lauta voidaan puhdistaa helposti kuumalla vedellä ja tiskikoneella. Varmista vain, että leikkuulauta ei ole liotettu veteen pitkään aikaan. Tämä ei ainoastaan ​​suojaa keittiöapua bakteereilta, vaan myös materiaalin turpoamiselta.

Jos olet leikannut raakaa lihaa puisella leikkuulaudalla, voit desinfioida leikkuumaton valkoisella etikalla ja 3 -prosenttisella vetyperoksidiliuoksella. Yksinkertaisesti kaada liuos levyn päälle ja jaa se tasaisesti sienellä. Anna vaikuttaa muutaman minuutin ajan ja pyyhi loput neste puhtaalla astianpesuaineella.

leikkuulaudan puhdistaminen mitä puhdistusaineita tarvitset

Jos haluat tehdä ilman kemikaaleja, voit myös harkita kokeiltuja ja testattuja kotilääkkeitä. Bakteerit voidaan tappaa tehokkaasti ruokasoodalla. Puoli lusikallista ihmelääkehoitoa riittää. Jos kuitenkin haluat leikata raakaa lihaa tai kalaa, vältä puisten leikkuulautojen käyttöä.

Puisia leikkuulautoja ei saa laittaa astianpesukoneeseen. Niin paljon vettä voi tehdä puupohjan pinnan huokoiseksi ja aiheuttaa halkeamia. Siksi sinun on puhdistettava puulevy vain käsin.

puhdista leikkuulauta ja poista värimuutokset

Värinmuutos on myös yleinen ongelma puulevyjen kanssa. Ne johtuvat pääasiassa elintarvikkeista, joilla on voimakkaat värit, kuten punajuuri tai punainen kaali. Jos haluat puhdistaa värjäytynyttä leikkuulautaa, voit kokeilla yksinkertaista temppua. Sekoita sitruunamehua ruokasoodan kanssa, kunnes siitä tulee eräänlainen tahna. Levitä tahna värjäytyneen alueen päälle ja anna sen vaikuttaa. Jos värjäytyminen on poistunut tarkastuksen jälkeen, pese levy normaalisti ja anna sen kuivua.

Puhdista leikkuulauta ja poista mahdolliset hajut

leikkuulauta puu vihannekset leikkaa haju

Keittiön laudat voivat niellä aromaattisten elintarvikkeiden, kuten sipulien, valkosipulin ja kalan, itsepäisiä hajuja ja välittää ne muihin elintarvikkeisiin leikkaamisen yhteydessä. Onneksi on olemassa yksinkertainen temppu, jonka avulla voit paitsi puhdistaa leikkuulaudan myös saada sen hajuttomaksi.

puhdas leikkuulauta neutraloi hajut sitruunasuola

Tämä puhdistusmenetelmä on yksinkertainen eikä käytä lainkaan kemikaaleja. Tätä varten tarvitset karkerakeista suolaa ja sitruunaa. Ripottele vain ruokalusikallinen (tarvittaessa enemmän) suolaa leikkuulaudalle ja hiero se sitruunapuoliskolla. Lopuksi huuhtele huolellisesti vedellä ja olet valmis. Temppu toimii sekä puu- että muovilevyillä.

Leikkuulauta puhdas muovinen puolikas

Kuinka muovinen leikkuulauta voidaan puhdistaa??

leikkuulauta keittiö muovinen paprika

Muoviset leikkuumatot ovat yhtä suosittuja keittiössä. Aivan kuten puulevyt, ne on puhdistettava jokaisen käytön jälkeen. Sitä vastoin muovilevyt ovat konepestäviä. Aseta astianpesukone korkeimpaan mahdolliseen lämpötilaan tappaaksesi tehokkaasti kaikki leikkuualustan bakteerit ja bakteerit. Automaattisen puhdistuksen ansiosta levylle jääneet hajut häviävät myös ensimmäisen astianpesujakson aikana.

leikkuulauta muovinen puhdas kuuman veden astianpesukone

Jos keittiössä ei ole astianpesukonetta, voit tietysti myös puhdistaa leikkuulaudan käsin. Normaalin huuhtelujakson jälkeen kuumalla vedellä ja astianpesukoneella voit suihkuttaa levylle 1 1/2 teelusikallista kloorivalkaisuainetta ja 500 millilitraa vettä ja antaa vaikuttaa 2 minuuttia. Huuhtele sitten klooriliuos huolellisesti pois ja anna puhtaan muovisen leikkuulaudan kuivua pystyasennossa.

Leikkuulauta muovista raakaa lihaa

Raakalihan tai aromaattisten elintarvikkeiden leikkaamiseen muoviset leikkuulaudat ovat parempia kuin puiset. Ne ovat vähemmän huokoisia ja helpompia ja tehokkaampia puhdistaa.

Yllättäen muovisen leikkuulaudan värimuutokset voidaan poistaa auringossa. Suorat auringonvalot sytyttävät pinnan ja poistavat värilliset tahrat, esimerkiksi tomaateista tai vastaavista vihanneksista.

Vinkki: Älä käytä hammastettuja veitsiä (esim. Leipäveitsiä) muovilevyllä, sillä ne voivat karhentaa pintaa. Sinun tulisi myös välttää hankaavien puhdistusaineiden käyttöä.

Keittiön lauta ei riitä

kotitalouksien leikkuulaudat puu muovi erilaisia ​​ruokia

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä haluamme antaa muutamia vinkkejä keittiön lautojen oikeaan käyttöön kotitaloudessa. Huomaa, että pelkkä leikkuulauta ei riitä. Toisin kuin tuoreet vihannekset, elintarvikkeet, kuten raaka liha, kala ja siipikarja, ovat usein saastuneita bakteereista tai bakteereista. Jos leikkaat kaiken samalle levylle, bakteerit voidaan helposti siirtää muihin elintarvikkeisiin. Siksi on suositeltavaa käyttää erilaisia ​​leikkuulautoja lihalle ja vihanneksille.

milloin leikkuulaudan kärjet vaihdetaan

Vaikka sinulla olisi erillinen leikkuulauta eri elintarvikeryhmille, se ei tarkoita, että se kestää ikuisesti. Hygieniasyistä keittiön laudat on vaihdettava uusiin tietyn ajan kuluttua. Helpoin tapa määrittää kunto on katsoa pintaa – jos on jo vakavia naarmuja ja jumissa olevia värimuutoksia, on aika hankkia uusi leikkuulauta.

Previous Post
Birkenstockin sandaalit tyylikkäiksi kenkäsuunnitelmiksi tänä kesänä
Next Post
Kehitä lasten hienomotorisia taitoja peleillä ja harjoituksilla, joita he voivat tehdä itse