15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Talo dyyneillä – kestävää arkkitehtuuria meren rannalla ilman toimitusverkkoa

Brooklynissa sijaitseva arkkitehtitoimisto Studio Vural suunnitteli dyyniin talon, joka toimii verkon ulkopuolella sijaitsevana asuntona Cape Codissa, Massachusettsissa. Hanke sijaitsee rannalla, jolla on harvinainen rantaloma joka vuosi. Se sai inspiraationsa sateenkaarikalmarista yöretkellä. Arkkitehti ajatteli, että jos mustekalat voivat ajaa itseään, niin myös talojen pitäisi toimia. Tästä syystä hän toi rakennuksen kestävän suunnittelun esiin.

Talo dyynillä mallina off-grid-lomille

talo, joka on rakennettu dyynille ja jossa on eristetyt lasi -ikkunat, kestävä muotoilu

Dyyntalo on suunniteltu sulautumaan saumattomasti luontoon ja tunnistettavissa vain merestä. Se on siis ilman virtapistoketta ja siinä on itsenäinen sähköverkko. Sen tuottavat valtava aurinkokenttä ja pienet tuuliturbiinit, jotka tuottavat puhdasta energiaa. Arkkitehti mahdollistaa energiatehokkuuden kaivamalla talon dyyniin. Pohja on siis hiekan geotermisessä lämpötilassa, joka peittää 80% kuorestä.

yötaivas talon päällä dyyneillä tuuliturbiinin tulevan hankkeen rakentamisen kanssa

Elämä verkon ulkopuolella, joka oli kerran varattu muutamille hippeille, on nyt kestävä idea, jonka arkkitehtien tulisi ottaa vakavasti. New Yorkin kiinteistökehittäjä, joka haluaa rakentaa henkilökohtaisen loma -asunnon rannalle, palkkasi hankkeeseen Studio Vuralin. Arkkitehti näki mahdollisuuden valita radikaalimpi tie. Tämä kykeni tuottamaan jännittävän suunnittelun vaihtoehtoisilla rakennusmenetelmillä sekä rakennusmateriaaleilla ja älykkäällä tekniikalla. Näin rakennettiin talo dyynille. Tämä on käsitteellinen ehdotus kaksikerroksiseen, itsenäiseen, energiatehokkaaseen ja omavaraiseen asuntoon, joka on piilotettu hiekkadyyneille.

pienet tuuliturbiinit ja aurinkopaneelit toimittavat dyynitaloon energiaa ja vettä

Arkkitehti Selim Vural kutsuu dyynirakennusta seuraavan sukupolven “erittäin kestäviksi taloiksi”. Hänen mukaansa suunnittelijoiden on “jatkettava tätä aggressiivisesti saadakseen otteen ilmastonmuutoksesta”. Konsepti sisältää myös viimeaikaisen tutkimuksen imukykyisistä rakennusmateriaaleista ja maaperätekniikasta hiilimassassa. Tekniikan tavoittelu, joka toi hänet ja hänen tiiminsä tänne, on päärooli. Teknologiapohjainen maatalous, maaperätekniikka, imukykyiset rakennusmateriaalit ja älykkäät etälaitteet puhdistavat ja lopulta yhdistävät ihmiset luonteeseensa.

Vaihtoehtoinen lähestymistapa suunnitteluun

Käsitteellinen sisustus, jossa on lentotuhkaa ja minimalistisia huonekaluja

Dyyntalo luottaa älykkään lämmön talteenottojärjestelmän ja ilmaston automaattisen sopeutumisen teknologiaan. Esimerkiksi hiekkapaalut sisältävät myös johtavia nestelinjoja, jotka pitävät asuintilat viileinä kesällä ja lämpiminä talvella. Teoriassa dyynirakennus voi tuottaa enemmän puhdasta energiaa kuin kuluttaa. Konsepti sisältää myös kotoperäisten kasvien käytön. Kiilanmuotoiset ikkunat, jotka päästävät sisään luonnonvaloa ja tarjoavat näkymät veteen, ovat säänkestäviä.

kaikkialla säleistä ja alkuperäisistä kasveista valmistettu verhous hiilen absorboimiseksi dyynitalossa

Muita ympäristöystävällisiä elementtejä ovat sadeveden varastointijärjestelmä vesihuoltoa varten. Altaat ja suihkut käyttävät siksi suodatettua pohjavettä, jota alueella on runsaasti. Suunnitelmassa dyynitalon ylempi taso on kahdeksankulmion muotoinen. Se koostuu kahdesta siivestä, jotka on yhdistetty keskikäytävällä. Tässä ylimmässä kerroksessa on keittiö ja ruokailutila. Portaikko johtaa alaspäin alemmalle tasolle, joka on suorakulmainen. Sinne arkkitehti sijoitti useita makuuhuoneita ja luolan.

moderni olohuone baaritiskillä ja sohva sohvapöydällä talossa dyyneillä

Talo on ankkuroitu kiinteistöön syvillä paaluilla. Seinät on valmistettu lentotuhkabetonista ja suuria osia kolminkertaisesti eristetystä lasista, joka on upotettu metallikehyksiin. Polun jalkakäytävä on valmistettu laudoista, jotka muistuttavat puuta, mutta ovat itse asiassa posliinia. Sisätiloissa on valkoiseksi maalatut betoniseinät, kiillotetut betonilattiat ja siniset savilaatat. Tiimi on myös käyttänyt bambua huonekaluissa ja verhouksissa. Aurinkopaneeli ja pienet tuuliturbiinit tuottavat sähköä dyyni -talolle. Tämän seurauksena talo tallentaa ylimääräistä energiaa hapettuneisiin sinkkiparistoihin, joissa on kehittynyttä tekniikkaa.

Rakentaminen kritiikistä huolimatta

pohjapiirros talo dyynillä, jossa on kaksi makuuhuonetta energiatehokas arkkitehtuuri

Suunnittelu on herättänyt paljon kritiikkiä, mukaan lukien jotkut naapurikiinteistöjen asukkailta. Siitä huolimatta dyynirakennuksen rakentaminen alkoi jo vuonna 2020. Tämä on kuitenkin tuonut monia keskusteluja kestävyydestä seuraavalle tasolle. Talo esittelee ratkaisun, joka ei ole vain 100% omavarainen vaan jättää myös positiivisen jalanjäljen.

pohjapiirroksen ylempi taso, jossa on kaksi sohvaa ja keittiö olohuoneen vieressä

Vaikka todellinen toteutettavuus on haastavaa sekä teknisestä että taloudellisesta näkökulmasta, projekti johtaa ehdottomasti oikeaan suuntaan yhdistämällä tulevaisuuteen suuntautuva visio kiehtovaan ja futuristiseen muotoiluun.

* verkkosivusto arkkitehdiltä

Previous Post
Nuotioreseptit – Helppo retkeily ruoanlaittoon ja herkullisien aterioiden valmistaminen
Next Post
14 helppoa venytystä lapsille (hyvä ennen tai jälkeen harjoituksen)