15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Krooninen stressi ja masennus – syyt ja uudet hoidot

Pitkäaikainen tai krooninen stressi, joka ei lopu, kun välitön syy on ohi, voi olla merkittävä riskitekijä mielialahäiriöiden, kuten ahdistuneisuuden ja masennuksen, kehittymiselle. Tämä on tulosta uudesta tutkimuksesta, jonka tavoitteena on päästä aiheen pohjaan. Lisäksi tämän löydön avulla tutkijat halusivat löytää uusia hoitoja tämän tyyppiselle mielialahäiriölle.

Milloin krooninen stressi ilmenee?

Ylityö ja krooninen stressi johtavat masennukseen ja ahdistukseen

Miljoonia vuosia sitten ihmisen esi -isät kehittivät fysiologisia vasteita, joita tarvitaan selviytyäkseen kilpailijoiden ja saalistajien äkillisten uhkien edessä. Hormonien, mukaan lukien adrenaliinin, noradrenaliinin ja steroidihormonin kortisolin, vapautuminen laukaisee stressivasteen taistelussa tai pakossa. Traumaattiset kokemukset, esimerkiksi sotilastaistelussa, voivat myös heikentää kehon kykyä säätää stressireaktioitaan. Lisäksi se voi johtaa traumaattiseen stressihäiriöön. Ihmisillä, joilla on näitä mielialahäiriöitä, on epätavallisen korkea ja jatkuva stressihormonitaso. Sairastuneet ihmiset altistuvat lisääntyneelle sydän- ja verisuonitautiriskille.

tiedemies suojavaatteissa pitää pienen laboratoriohiiren

Tukholman Karolinska Institutetin tutkijat epäilevät, että p11 -nimisellä proteiinilla on ratkaiseva rooli stressivasteiden vaimentamisessa terveissä aivoissa. Heidän aiemmassa tutkimuksessaan todettiin, että p11 lisää serotoniinihormonin vaikutuksia. Tämä säätelee mielialaa ja vaikuttaa rauhoittavasti kehoon. Epätavallisen alhaisia ​​p11 -tasoja on havaittu masennuksen ja itsemurhaan kuolleiden aivoissa. Koehiirillä, joilla oli alentunut p11 -taso, ilmeni myös masennusta ja ahdistavaa käyttäytymistä. Lisäksi kolme eri luokkaa masennuslääkkeitä, jotka ovat tehokkaita ihmisillä, lisäävät tämän proteiinin pitoisuutta eläinten aivoissa. Äskettäin tutkijat havaitsivat, että alentuneet p11 -tasot hiirien aivoissa tekevät eläimistä herkempiä stressaaville kokemuksille.

tutkimustuloksia

väsynyt näköinen mies tietokoneen ääressä työskennellessään

Tutkijat osoittivat myös, että tämä proteiini ohjaa kahden erilaisen stressin signalointireitin toimintaa aivoissa. Se ei ainoastaan ​​vähennä kortisolin vapautumista yhdellä tavalla, vaan myös adrenaliinia ja norepinefriiniä toisella tavalla. Epänormaali stressivaste laukaisee masennuksen tai pahentaa ahdistuneisuushäiriöitä ja sydän- ja verisuonitauteja. Siksi on tärkeää selvittää, voidaanko p11 -puutoksen ja stressireaktion yhteys nähdä myös potilailla. Molecular Psychiatry -lehdessä julkaistu tutkimus oli Karolinska Institutetin ja Amsterdamin VU -yliopiston tutkijoiden yhteistyö.

neuronien väliset yhteydet keskushermostossa

Tulokset voisi vaikuttaa tehokkaampien lääkkeiden kehittämiseen mielialahäiriöihin, kuten ahdistukseen ja masennukseen, jotka voivat auttaa lievittämään kroonista stressiä. Lupaava lähestymistapa sisältää lääkkeiden antamisen, jotka parantavat paikallista p11 -ilmentymistä. Useita tällaisia ​​kokeita on jo tehty eläinmalleilla. Toinen mielenkiintoinen lähestymistapa on sellaisten lääkkeiden kehittäminen, jotka estävät stressihormonivasteen laukaisun aivoissa. Eläinten laboratoriotutkimukset tarjoavat hyödyllisiä vihjeitä lääkekehitykseen, mutta ne eivät ehkä heijasta ihmisten psyykkisten sairauksien kehittymiseen liittyvien sosiaalisten, ympäristöllisten ja biologisten tekijöiden monimutkaista vuorovaikutusta.

Previous Post
Hölkkä kuntoilun sijaan? Juoksun edut yhdellä silmäyksellä
Next Post
Bulgarian laukku tehokas lihasten rakentamiseen ja voimaharjoitteluun