15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Iän kutistumisen estäminen: Voimmeko pysäyttää prosessin?

Saatat olla tietoinen siitä, että näön, kuulon ja muistin menetys on merkki ikääntymisestä, mutta iän myötä kutistuminen on jotain, joka ei ehkä ole niin havaittavissa. Korkeuden lasku johtuu eri tekijöistä, jotka liittyvät kehon luiden, lihasten, nivelten ja muiden kudosten muutoksiin.

Tärkeimmät syyt kutistumiseen vanhuudessa

kutistua ikäinen estää poika luuranko

Vaikka jonkinlainen pituuden menetys on normaali osa ikääntymistä eikä se todennäköisesti aiheuta terveysongelmia, merkittävä muutos kehon koossa voi viitata taustalla oleviin ongelmiin. Joten on tärkeää ymmärtää, mitä kehollesi tapahtuu vanhetessasi. Näin voit torjua joitain ikääntymisprosessin kielteisiä vaikutuksia.

Ikään liittyvä lihasten menetys voi tapahtua jo kolmekymppisenä. Sille on jopa tieteellinen termi: sarkopenia. Tämä tarkoittaa, että menetät lihasmassaa vuosikymmenellä 3-5%. Erityisen huolestuttavia ovat ylävartalon lihakset, jotka ovat ensisijaisesti vastuussa siitä, että pysyt pystyssä. Jos kykysi ylläpitää ryhtiäsi, saatat näyttää kumaralta ja lyhentyä.

ortopedin suorittama luuston terveystarkastus

Toinen syy korkeuden menetykseen vanhuudessa on luuston terveys. Luilla on erittäin monimutkainen sidekudos, joka mukauttaa kokonsa ja muodonsa mekaanisiin kuormituksiin. Näin luut voivat uudistaa itseään koko elämän ajan. Nuorempina vuosina käydään läpi kasvukausi ja talletetaan luu niin nopeasti, että saavutat 90% suurimmasta luumassastasi myöhään teini -iässä. Kasvu vakiintuu parikymppisen puolivälissä, kun ihmiset saavuttavat huippunsa.

lääkäri selittää selkärangan rakenteen

Kuitenkin 35-40 -vuotiaana menetät enemmän luuta kuin tuotetaan. Viime kädessä tämä prosessi johtaa usein osteoporoosiin. Tälle on ominaista ennen kaikkea alhainen ja huokoinen luumassa sekä lisääntynyt luun hauraus. Yhdessä nämä tekijät johtavat suurempaan luun haurauden riskiin. Vaikka lonkat ja kyynärvarret ovat alttiita taudille, se esiintyy yleisimmin nikamissa (selkärangassa), missä se vaikuttaa negatiivisesti kasvuun.

Tee ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä

liikunta ja urheilu ovat tärkeitä ikääntymisprosessissa

Vaikka suurin kutistuminen tapahtuu iän myötä geenien takia, on olemassa muutamia elämäntapatekijöitä, joita voit seurata korkeutesi säilyttämiseksi. Ehkä vielä tärkeämpää on, että se vähentää ikääntymisen vaikutuksia terveyteesi ja ylläpitää hyvinvointiasi.

Säännöllinen liikunta on ensimmäinen asia, jonka voit tehdä. Erityisesti toiminnot, joihin liittyy jonkinlainen painokuorma, ovat hyviä luun luomiselle. Joten et ole koskaan liian vanha hyötymään liikunnasta. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että vahvojen luiden kehittäminen teini -iässä tarjoaa jonkin verran suojaa ikääntyessäsi. Tämäntyyppinen harjoitus vaikuttaa luonnollisesti myös lihasten kasvuun, joten se voi suojata sekä osteoporoosia että sarkopeniaa vastaan.

ryhmä vanhuksia ulkona

Vaikka terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion syöminen on tärkeää yleiselle terveydelle, D -vitamiinia ja kalsiumia sisältävät elintarvikkeet, mukaan lukien mantelit, parsakaali ja kaali, edistävät myös luuston terveyttä. Myös savukkeiden välttäminen ja alkoholin ja kahvin kulutuksen rajoittaminen auttaa. Hieman kutistuminen iän myötä on normaali osa ikääntymistä, mutta se voi viitata vakavampiin ongelmiin. Siksi on tärkeää maksimoida terveytesi ja hyvinvointisi koko elämän ajan.

Previous Post
Askartelu 2-vuotiaiden lasten kanssa-20 ideaa eri materiaaleista
Next Post
Tee pääsiäislahjoja itse – 9 hienoa ideaa ja ohjeita