15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Onko musta riisi terveellistä? – Yleiskatsaus ravintoarvoista, terveysvaikutuksista ja herkullisista resepteistä!

Maailmassa on yli 100 000 riisityyppiä ja hienot jyvät ovat ykkösruokaa yli puolet väestöstä. Me kaikki tiedämme jo, että ruskea riisi on terveellistä ja täynnä arvokkaita monimutkaisia ​​hiilihydraatteja. Mutta äskettäin oli uusi superruoka, musta riisi. Jos olet ruokaravintola, joka rakastaa tutkia uusimpia kulinaarisia suuntauksia, olet ehkä nähnyt useita reseptejä, jotka perustuvat mustaan ​​riisiin. Useiden tieteellisten tutkimusten mukaan mustalla riisillä sanotaan olevan tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia ja se vähentää erilaisten sairauksien, kuten diabeteksen, syövän, korkean kolesterolin ja Alzheimerin taudin, riskiä. Mutta mikä tekee siitä niin erityisen ja tekeekö vilja todella oikeutta kaikille hypeille? Lue lisää mustan riisin hyödyllisistä vaikutuksista terveyteemme ja kokeile sinulle tarjoamiamme mustan riisin reseptejä!

musta riisi terveellinen terveellinen ruoka laihtumiseen

Mustaa riisiä kutsutaan myös edelleen "kielletty riisi" tunnettu ja alun perin Kiinasta, mutta on nyt istutettu myös Indonesiassa, Thaimaassa ja Vietnamissa. Legendan mukaan musta riisi oli harvinaisuus muinaisessa Kiinassa, ja siksi vain keisari ja hänen perheensä saivat syödä sitä. Köyhiltä kiellettiin kulutus tai jopa kasvattaminen – tästä nimi "kielletty riisi". Nykyään se ei ole enää kielletty, mutta sitä kasvatetaan suhteellisen pieninä määrinä verrattuna muihin riisilajeihin. Miedon, pähkinäisen maun, pureskeltavan rakenteen ja lukuisten terveyshyötyjen ansiosta siitä on tulossa yhä suositumpi kaikkialla maailmassa. Jotkut Euroopan maat, kuten Itävalta ja Italia, aloittivat myös hienon viljan viljelyn muutama vuosi sitten. Olipa lisukkeena, paistinpannuissa tai mustana riisinä kookosmaidon ja tuoreiden hedelmien kanssa jälkiruoka – valmistusvaihtoehdot näyttävät loputtomilta.

Mustan riisin ravitsemustiedot

Riisilajikkeiden vertailu Mustan riisin vaikutus

Verrattuna muihin riisilajeihin, mustassa riisissä on korkeampi proteiinipitoisuus, mikä tekee siitä erinomaisen vegaanisen proteiinin lähteen. Monet uskovat, että riisin nauttiminen voi johtaa painonnousuun. Mutta tämä on vain myytti – se on helppo sulattaa ja korkealaatuiset monimutkaiset hiilihydraatit pitävät meidät täynnä pitkään. Joten niin kauan kuin seuraat annoksiasi ja kalorien saantiasi, et lihoa riisistä. 45 gramman annos mustaa riisiä tarjoaa myös 9% päivittäisestä raudan tarpeesta, ja kuten tiedät, raudanpuute voi olla erittäin vaarallista ja johtaa erilaisiin sairauksiin. Alla on mustan riisin kaloreita ja ravintoarvoja 100 grammaa kohti:

 • Kalorit – 354 
 • Hiilihydraatit – 72,9 grammaa, josta 4,5 grammaa kuitua ja 0,9 grammaa sokeria
 • Proteiini – 8,5 grammaa. Vertailun vuoksi – ruskea riisi sisältää 6,2 grammaa proteiinia 100 grammaa kohden.
 • Rasva – 2,8 grammaa

Musta riisi sisältää runsaasti antioksidantteja

Musta riisi Rezeot risotto terveen riisin lajikkeiden vertailu

Sen lisäksi, että musta riisi on loistava kuidun, raudan ja proteiinin lähde, sillä on antioksidanttisia ominaisuuksia. Kuten munakoisot, mustikat ja karhunvatukat, mustan riisin syvä musta väri osoittaa korkean antioksidanttipitoisuuden. Itse asiassa mustan riisin ulkokuorissa on suurin antosyaanipitoisuus kaikista elintarvikkeista. Jyvien havaittiin sisältävän antosyaanien lisäksi 23 muuta kasviyhdistettä ja antioksidanttia, mukaan lukien monia flavonoideja ja karotenoideja. Antioksidantit ovat yhdisteitä, jotka suojaavat kehon soluja oksidatiiviselta stressiltä ja auttavat ehkäisemään sairauksia, kuten Alzheimerin tautia, tietyntyyppisiä syöpiä ja sydän- ja verisuonitauteja. Antosyaanit voivat myös parantaa aivotoimintaa ja vähentää tulehdusta.

Parantaa sydämen terveyttä

mustan riisin vaikutusruoat sydämelle

Vaikka mustan riisin vaikutuksia sydämen terveyteen tarvitaan lisää tutkimusta, jotkut tutkimukset ovat jo osoittaneet, että sen sisältämät flavonoidit puhdistavat maksan ja puhdistavat kehon.. Tuoreessa tutkimuksessa tutki maksan ja veren antioksidanttista tilaa kaneilla, joita ruokittiin joko mustalla tai puhdistetulla valkoisella riisillä. Tulokset osoittivat, että mustalla riisillä ruokituilla kaneilla oli enemmän antioksidantteja veressä ja parempi maksan vieroitus. Ateroskleroosi on sydän- ja verisuonitauti, jossa valtimot tukkeutuvat plakin kertymisellä. Tämä voi johtaa lukuisiin muihin vakaviin ongelmiin, kuten aivohalvaukseen tai munuaisten vajaatoimintaan. Kuitenkin samassa tutkimuksessa todettiin, että musta riisi vähensi plakkien kertymistä kaneihin jopa 50%. Korkea kolesteroli on johtava syy useisiin sydän- ja verisuonitauteihin. Useat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että mustan riisin korkeat antosyaanipitoisuudet auttavat alentamaan LDL -kolesterolia.

Musta riisi on hyvä kuidun lähde

Mustan riisin diabetes kuitupitoiset elintarvikkeet vähäsokerinen ruokavalio

Kuitupitoiset elintarvikkeet suojaavat meitä sairauksilta, säätelevät ruoansulatusta, pitävät meidät täynnä pitkään ja pitävät verensokeritasot kurissa. Siitä huolimatta useimmat meistä kuluttavat sitä aivan liian vähän – Saksan ravitsemusyhdistyksen (DGE) mukaan aikuisten tulisi kuluttaa 30 grammaa kuitua. Kuitenkin noin 22 grammaa päivässä saksalaiset ovat selvästi suosituksen alapuolella. Kokojyväriisilajikkeet, kuten ruskea, punainen, villi ja musta riisi, tarjoavat noin 2-4 grammaa kuitua 40 grammaa kohden. Tutkimukset ovat osoittaneet, että mustan riisin syöminen suojaa meitä ruoansulatushäiriöiltä ja lihavuudelta ja estää insuliiniresistenssin.

Voi suojautua tietyiltä syöpätyypeiltä

Musta riisi nostaa verenpainetta terveellisesti

Antosyaanien kyky estää monenlaisia ​​sairauksia on vahvistettu useita kertoja eri tutkimuksilla. Yksi Kiinassa suoritti tutkimuksen havaitsi, että antosyaaneja sisältävien elintarvikkeiden suurempi saanti vähensi merkittävästi paksusuolen syövän riskiä. Lisäksi samassa tutkimuksessa todettiin, että musta riisi hidasti rintasyöpäsolujen kasvua ja leviämistä. Vaikka kaikki tämä kuulostaa lupaavalta, tällä alalla tarvitaan lisää tutkimusta.

Tukee aivotoimintaa

Oksidatiivisella stressillä voi olla negatiivinen vaikutus kognitiivisiin toimintoihimme. Antioksidantit, kuten antosyaanit, voivat auttaa vähentämään oksidatiivista stressiä ja siten ylläpitämään aivotoimintaa. Yksi Bulgarian lääketieteellisestä yliopistosta suoritti tutkimuksen havaitsi, että antosyaanit parantavat oppimista ja muistin suorituskykyä. Toisessa kuuden vuoden tutkimuksessa 16 000 aikuista havaittiin, että antosyaanipitoisten elintarvikkeiden pitkäaikainen kulutus voi hidastaa kognitiivista heikkenemistä jopa 2,5 vuodella.

Musta riisi terveelle iholle

Mustan riisin vaikutus riisivesi terveellisiä ihonhoitovinkkejä

Ei vain yleiselle terveydellemme, vaan myös hiuksillemme, musta riisi voi olla terveellistä. Antioksidanttiset ominaisuudet suojaavat ihoa auringolta, vähentävät ryppyjen, tummien läiskien ja hienojen juonteiden muodostumista. Se toimittaa iholle täysimittaisia ​​proteiineja, jotka voivat palauttaa ihon kimmoisuuden. Tee syväpuhdistus terveellä riisivedellä kerran viikossa, jotta iho hehkuu. Tätä varten keitä 100 grammaa mustaa riisiä ja 450 ml vettä 20 minuuttia. Siivilöi vesi pois ja liota siihen hienoa liinaa 5 minuutin ajan. Aseta pyyhe kasvoillesi 10-15 minuutiksi ja olet valmis!

Kuinka keittää mustaa riisiä?

Mustan riisin salaatti papuilla Illallinen Reseptit vähäkalorisia

Aivan kuten ruskean riisin, mustan riisin kypsentäminen kestää hieman kauemmin. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi ja kypsennysajan lyhentämiseksi on suositeltavaa, että riisi liotetaan vähintään 1 tunti tai mieluiten yön yli. Jotta se ei muutu kumimaiseksi kypsentämisen aikana, hävitä vesi liotuksen jälkeen ja huuhtele se puhtaaksi kylmällä vedellä. Laita riisi ja vesi kattilaan suhteessa 1: 2 ja kiehauta. Vähennä sitten lämpöä ja sen jälkeen "Turvotusmenetelmä" Hauduta 35-40 minuuttia. Kun se on tehty, voit käyttää sitä minkä tahansa ruuan valmistamiseen, johon tavallisesti käytät ruskeaa riisiä.

Herkullinen musta riisisalaatti, aasialainen tyyli

Mustan riisin reseptit terveellisiä salaattireseptejä laihtumiseen

Nopeasti valmistettu ja vain 350 kaloria annosta kohden tämä musta riisisalaatti on paras resepti kaikille, jotka haluavat hemmotella itseään terveellisellä ja maukkaalla aterialla.

Ainekset 4 annokselle:

 • 250 grammaa mustaa riisiä
 • 180 grammaa edamamea, kuorittuna
 • 1 punainen paprika, poistettu ja hienonnettu
 • 2 klementiiniä tai 1 pieni appelsiini, kuorittu ja leikattu pieniksi paloiksi
 • 2 kevätsipulia, hienoksi viipaloitu
 • 20 grammaa tuoretta korianteria, hienonnettuna
 • Koristeluun seesaminsiemeniä

Pukeutumiseen:

 • 2 rkl riisietikkaa
 • 2 rkl tuoretta puristettua appelsiinimehua
 • 1 rkl soijakastiketta, vähän natriumia
 • 1 rkl vaahterasiirappia tai hunajaa
 • 1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
 • 1 valkosipulinkynsi, hienonnettu
 • 20 ml oliiviöljyä

Valmistautuminen:

 • Laita riisi edamameen, paprikan, klementiinien, kevätsipulin ja korianterin kanssa isoon salaattikulhoon ja sekoita hyvin.
 • Vatkaa kulhossa kaikki kastikkeen ainekset paitsi oliiviöljy. Lisää vähitellen oliiviöljy ja jatka sekoittamista.
 • Valuta salaatti kastikkeella ja sekoita hyvin. Ripottele seesaminsiemenille, tarjoile ja nauti!

Riisivanukas, jolla on ero – musta riisi, kookosmaito ja tuoreet hedelmät

Musta riisi, kookosmaitoa sisältävä riisivanukas, banaaniresepti

Olipa kyseessä herkullinen, kevyt jälkiruoka tai vegaaninen aamiainen – tämä riisipudding toimii aina.

Ainekset 4 annokselle:

 • 185 grammaa mustaa riisiä
 • 400 ml purkitettua kookosmaitoa, täysrasvaista
 • 360 ml vettä
 • 1 rkl kookoskukkasokeria tai muuta valitsemasi sokerivaihtoehtoa
 • ripaus suolaa
 • Täytteenä kookoslastuja, hamppusiemeniä ja tuoreita hedelmiä

Valmistautuminen:

 • Laita musta riisi, kookosmaito, vesi ja suola kattilaan ja kiehauta korkealla lämmöllä.
 • Vähennä lämpöä ja hauduta kannen alla, kunnes riisi on kypsää ja on imenyt suurimman osan nesteestä. Tämä kestää noin 50-60 minuuttia.
 • Heti kun riisi on valmis, poista se lämmöltä ja sekoita joukkoon kookoskukkasokeri. Jos haluat sen hieman makeammaksi, voit lisätä 1 rkl.
 • Laita riisivanukas kulhoon ja päälle kookoslastuja, hamppusiemeniä ja hedelmiä. Nauttia!

Valmista musta riisi riisikeittimessä.Salaatti reseptejä laihtuminen

Previous Post
Askartelu 2-vuotiaiden lasten kanssa-20 ideaa eri materiaaleista
Next Post
Tee pääsiäislahjoja itse – 9 hienoa ideaa ja ohjeita