15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Eteeristen öljyjen aktiivinen ainesosa parantaa haavan paranemista

Indianan yliopiston tutkijat havaitsivat, että eteeristen öljyjen sisältämä kemiallinen yhdiste paransi hiirien paranemisprosessia, kun sitä levitettiin ihon haavaan. Tämä havainto voisi parantaa ihovaurioiden hoitoa ihmisillä.

Tätä vaikuttavaa ainetta kutsutaan beetakarofylleeneksi tai lyhyesti BCP: ksi, ja sitä esiintyy eri kasveissa sekä erilaisissa yrteissä ja mausteissa, kuten mustapippurissa, laventelissa, rosmariinissa ja ylang ylangissa. IU: n tutkijat kertoivat myös, että käsitellyllä ihokudoksella oli lisääntynyt solukasvu ja se oli ratkaisevan tärkeä solujen siirtymisen kannalta haavan paranemisessa. He havaitsivat myös lisääntynyttä geeniekspressiota karvatupen kantasoluista hoidetussa kudoksessa.

Hänen tutkimuksensa julkaistiin 16. joulukuuta PLOS ONE -lehdessä.

Beetakarofylleeni parantaa paranemisprosessia

Beetakarofyleeni parantaa haavan paranemista

"Tämä on ensimmäinen havainto kemiallisten yhdisteiden tasolla, joka osoittaa paitsi muutoksia geeniekspressiossa iholla myös parantuneen haavan paranemisen", sanoi paperin kirjoittajista Sachiko Koyama. "Tapa, jolla geeniekspressio on muuttunut, viittaa paitsi parantuneeseen haavan paranemiseen myös mahdollisuuteen vähemmän arpia ja täydelliseen toipumiseen.

Laventelin eteerinen öljy sisältää beetakarofylleeniä

Eteeriset öljyt ovat luonnollisia, tiivistettyjä öljyjä, jotka on uutettu kasveista. Niiden käyttö ihmisille on peräisin muinaisesta Egyptistä, mutta tuoksuöljyjen suosio on lisääntynyt jälleen viime vuosina ja monet ihmiset käyttävät niitä aromaterapiassa.

Tutkijat eivät kuitenkaan havainneet hajujärjestelmän osallistumista haavan paranemiseen, jonka anturit sijaitsevat nenän sisällä. "Se on esimerkki eteeristen öljyjen toiminnasta, mutta ei hajuaistimme kautta."

"Haavan paranemisessa on useita vaiheita, alkaen tulehdusvaiheesta, jota seuraa proliferaatiovaihe ja uudistusvaihe", hän sanoi. "Ajattelin, että ehkä kun tulehdus on tukahdutettu, haavan paraneminen nopeutuisi, mikä stimuloi aikaisempaa siirtymistä tulehdusvaiheesta seuraavaan."

Tutkimuksen tulokset ovat lupaavia

Beetakarofyelejä löytyy eteerisistä öljyistä, kuten ylang ylangista

Vaikka tutkimuksen tulokset ovat lupaavia, Koyama sanoi, ettei hän suosittelisi ihmisten hoitavan vammojaan millä tahansa eteerisellä öljyllä, koska hänen tutkimuksensa keskittyy hyvin erityiseen erittäin puhtaaseen kemialliseen yhdisteeseen, joka laimennetaan tietyllä pitoisuudella..

"Ei ole kovin tarkkaa käyttää eteerisiä öljyjä itse, koska eroja on", hän sanoi. "Kun laventeli korjattiin, missä se korjattiin ja miten sitä säilytettiin – kaikki nämä vaikuttavat sen kemialliseen koostumukseen."

Beetakarofylleeniä löytyy rosmariiniöljystä

Koyama sanoi, että tarvitaan lisää tutkimusta sen selvittämiseksi, kuinka beetakarofylleeniä voitaisiin käyttää uusien ihovaurioiden hoitojen kehittämiseen ihmisillä.

"Vielä on paljon testattavaa, ennen kuin voimme käyttää beetakarofylleeniä kliinisesti, mutta tulokset ovat erittäin lupaavia ja jännittäviä. Lähitulevaisuudessa voimme ehkä kehittää lääkkeen käyttämällä eteeristen öljyjen aktiivisia ainesosia."

Lähde: Sachiko Koyama, Anna Purk, Manpreet Kaur, Helena A.Soini, Milos V.Novotny, Keith Davis, C.Cheng Kao, Hiroaki Matsunami, Anthony Mescher. Beeta-karyofylleeni parantaa haavan paranemista useilla reiteillä. PLOS ONE

Previous Post
Bandana -kampaukset – 28 ideaa naisellisuuden ilmaisemiseksi
Next Post
Harjoitukset selluliittia vastaan: vinkit ja harjoitussuunnitelma kiinteälle iholle yhdellä silmäyksellä!