15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Omega 3 -ruoat suojaavat aivoja ilmansaasteilta

Vanhemmat naiset, jotka syövät 1-2 annosta kalaa tai äyriäisiä viikossa, voivat syödä tarpeeksi omega-3-elintarvikkeita. Siten ne voisivat torjua ilmansaasteiden vaikutuksia aivoihin. Tämä on uuden tutkimuksen tulos. Tutkijat havaitsivat, että vanhemmilla naisilla, jotka asuivat alueilla, joilla oli korkea ilmansaaste, niillä, joilla oli alhaisimmat omega-3-pitoisuudet veressä, oli enemmän aivojen kutistumista kuin naisilla, joilla oli korkeimmat pitoisuudet.

Aivojen suojaus omega -3 -elintarvikkeiden kautta

omega -3 -elintarvikkeiden lähteitä, joilla on aivosuoja saastunutta ilmaa vastaan

Kala on erinomainen omega-3-rasvahappojen lähde ja se on helppo sisällyttää ruokavalioon. Aiemmat tutkimustulokset osoittavat myös, että omega-3-rasvahapot torjuvat tulehduksia ja ylläpitävät aivojen rakennetta ikääntyvissä aivoissa. Tämän vuoksi tutkijat ovat havainneet, että ne vähentävät aivovaurioita, joita aiheuttavat neurotoksiinit, kuten lyijy ja elohopea. Tutkimuksen tekijät tutkivat siksi, voisiko omega -3 -elintarvikkeiden rasvahapoilla olla suojaava vaikutus pieniä pölyhiukkasia vastaan ​​ilmansaasteissa. Tutkimukseen osallistui 1315 naista, joiden keski -ikä oli 70 vuotta. Tutkimuksen alussa koehenkilöillä ei ollut dementiaa. Naiset täyttivät myös kyselylomakkeet ruokavaliosta, fyysisestä aktiivisuudesta ja sairaushistoriasta.

omega -3 -rasvahapot, jotka on muotoiltu pieniksi kaloiksi kapseleissa, ravintolisä

Tutkijat käyttivät ravitsemuskyselyä laskeakseen keskimääräisen kalan määrän, jonka jokainen nainen söi viikossa, mukaan lukien grillattua tai paistettua kalaa, säilykkeitä, tonnikalasalaattia ja paistamattomia äyriäisiä. Paistettua kalaa ei otettu mukaan, koska tutkimukset ovat osoittaneet, että paistaminen vahingoittaa omega-3-rasvahappoja. Osallistujat saivat verikokeita. Tutkijat mitasivat omega-3-rasvahappojen määrän punasoluissaan ja jakoivat naiset neljään ryhmään niiden veren omega-3-rasvahappojen määrän perusteella. Tiimi käytti naisten asuinosoitteita määrittääkseen heidän keskimääräisen kolmen vuoden altistuksensa ilmansaasteille. Osallistujille tehtiin sitten magneettikuvaus (MRI) aivotutkimuksia. Näin ollen hermokuiduista koostuvan valkoisen aineen tilavuus voitaisiin mitata. Nämä kuidut lähettävät signaaleja koko aivoihin. Mukana on myös hippokampus, aivojen osa, joka on kytketty muistiin.

tutkimustuloksia

esimerkki ilmansaasteiden vaikutuksista aivojen omega 3 -ruoan vastatoimiin

Iän, koulutuksen, tupakoinnin ja muiden aivojen kutistumiseen vaikuttavien tekijöiden jälkeen tutkijat havaitsivat, että naisilla, joiden veressä oli korkeimmat omega-3-rasvahapot, oli enemmän valkoista ainetta. Niillä oli 410 kuutiosenttimetriä valkoista ainetta verrattuna 403 kuutiosenttimetriin vähärasvaisten happojen ryhmässä. Tutkijat havaitsivat, että ilman saastumisen neljännesvuosittain lisääntynyt keskimääräinen valkoisen aineen määrä pieneni 11,52 cm3 ihmisillä, joilla oli alhaisempi omega-3-taso, ja 0,12 cm3 korkeammilla ihmisillä. Naisilla, joiden veressä oli korkeimmat omega-3-rasvahapot, oli myös suurempi määrä hippokampusta.

ketogeeninen ruokavalio lohipihvi vihanneksilla

Koska erilliset tutkimukset ovat osoittaneet, että jotkin kalatyypit voivat sisältää ympäristömyrkkyjä, on tärkeää keskustella lääkärin kanssa kalatyypeistä ennen kuin lisäät kalaa ruokavalioosi. Yksi tutkimuksen rajoitus oli, että suurin osa osallistujista oli vanhempia valkoisia naisia. Tuloksia ei siis voida siirtää muille ihmisille. Lisäksi tutkijat voisivat tutkimus tutkia altistumista vain myöhemmälle ilmansaasteelle, ei varhaista tai välitöntä altistumista. Tulevissa tutkimuksissa olisi siksi tarkasteltava altistumista ilmansaasteille ihmisen elinkaaren aikana.

Previous Post
Marmori-, muovi- tai puuleikkuulauta terveelliseen elämään
Next Post
Työskentely lasten kanssa: 14 puuntyöstöideaa ja yksinkertaisia ​​ohjeita