15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Miksi ilman happi ei ole vaarassa Amazonin tulipaloista

Amazon -joella ja sademetsillä on oma ekosysteemi ja ainutlaatuisia kasveja ja eläimiä

Amazonin sademetsien tulipalot ovat tällä hetkellä suuri ongelma ja ne ovat huolestuttavia ihmisiä ympäri maailmaa. Loppujen lopuksi ne vaikuttavat tulevaan hapen tuotantoon. Tai ehkä ei? Amazonia kutsutaan säännöllisesti “maailman keuhkoiksi”. Sen sanotaan tuottavan yli 20% maailman hapentuotannosta. Kuten professori Scott Denning selittää, se ei näytä pitävän paikkansa. Se on valheellinen tilasto, joka on levinnyt uutisiin, sosiaaliseen mediaan ja jopa muun muassa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kaltaisiin poliitikkoihin. Totuuden havainnollistamiseksi ilmastotieteiden professori selittää The Conversation -sivulla, miten hapen luonnollinen tuotanto toimii. Ja kuten käy ilmi, maapallon kasvit eivät suinkaan ole ainoa ja tärkein tuoreen hapen lähde ilmassa.

Happi ilmassa - Amazonin sademetsä ei ole maailman keuhkoja

Amazonin sademetsä ei ole ollut ongelma vain viime viikkojen tulipalojen jälkeen. Vuonna 2004 80% sademetsistä oli jo tuhoutunut. Tämä on monella tapaa huolestuttavaa ja jopa hälyttävää. Tämä ei vaikuta suuresti ilman happipitoisuuteen. On huolestuttavampaa, että monien vain tässä metsässä esiintyvien kasvilajien ja elävien olentojen elinympäristöt ovat uhattuina ja tuhoutuvat. Nämä sisältävät puolestaan ​​merkittävän määrän hiiltä ja muita orgaanisia aineita, joiden väheneminen aiheuttaisi ilmastonmuutoksen.

Mistä ilmassa oleva happi tulee??

Ilmassa olevaa happea tulee pääasiassa valtameristä eikä monien tavoin metsistä

Periaatteessa lähes kaikki hengitettävästä hapesta tulee valtameristä. Happea on myös saatavilla niin paljon, että voisimme elää siitä useita miljoonia vuosia. Scott Denning selittää: “Monet elementit, mukaan lukien happi, vaihdetaan jatkuvasti maa-, valtameri- ja ilmakehän ekosysteemien välillä mitattavilla ja kvantifioitavilla tavoilla.”

Happi ilmassa metsistä maalla

Organismit kuluttavat happea, jonka kasvit tuottavat maalla

Lähes koko hapen määrä ilmassa muodostuu kasvien fotosynteesistä, kolmasosa fotosynteesistä sademetsien maalla ja suurin osa Amazonin altaasta. “Joten väitteet ovat lopulta totta”, saatat ajatella nyt. Sinun pitäisi kuitenkin tietää, että me ihmiset, ensinnäkin, emme voi käyttää ilmassa olevaa happea, joka syntyy vuosittain maalla tapahtuvan fotosynteesin vuoksi. Sen sijaan elävät organismit ja tulipalot kuluttavat sitä. Tämä viittaa hyönteisiin, bakteereihin ja muihin organismeihin, jotka muodostavat oman ekosysteemin ja ruokkivat putoavia lehtiä, oksia, juuria ja muuta jätettä. Tietysti he myös kuluttavat happea prosessissa. Joten vaikka metsässä tuotetaan paljon happea, kulutetaan myös paljon ja ylimääräistä happea on aivan liian vähän. Lopulta maaperän metsien hapen nettopitoisuus on noin nolla.

Happi valtameristä

Merien ja valtamerien levät tuottavat ylimääräistä happea fotosynteesin avulla

Happi valtamerissä ja merissä tuottaa pieniä leviä, samoin kasvit. Mutta sama menettely tapahtuu siellä kuin maalla: mikro -organismit hajottavat kasveista peräisin olevan jätteen ja kuluttavat prosessissa syntyvän hapen. Tästä syystä tämä prosessi on keskeytettävä, jotta happea voi syntyä liikaa. Tämä tapahtuu, kun leväjätteet saavuttavat merenpohjan, jossa organismit eivät hajota niitä vaan hautaavat ne. Tämä ei ainoastaan ​​muodosta öljyä ja kaasua, vaan levien tuottama happi ennen niiden kuolemaa voi päästä ilmakehään, koska mikro -organismit eivät kuluta sitä.

Ilmassa olevaa happea ei uhkaa Amazonin tulipalot

Happi, jota levät tuottavat suoraan veden pinnalle, voi myös paeta ilmakehään ja happea kertyy ilmaan. Koska näitä prosesseja on tapahtunut miljoonia vuosia ja ne toistuvat yhä uudelleen, ilmakehässä on jo valtava tarjonta, jota maan päällä elävät olennot voivat käyttää erittäin pitkään.

Ilmastotutkija Scott Denning kumoaa suosittua väitettä Etelä -Amerikan sademetsistä

Se, että happi ilmakehästä saavuttaa maan pinnan, johtuu erilaisista kemiallisista reaktioista metallien, rikin ja muiden alkuaineiden välillä. Esimerkiksi kun rauta ja happi reagoivat kosteassa ympäristössä, jota kutsutaan hapetukseksi ja jonka tiedetään aiheuttavan ruostetta, ilmakehän happitasot tasoittuvat.

Johtopäätös

Amazonin metsäpalot vaarantavat kasviston ja eläimistön, mutta eivät hapen määrää

Tästä voidaan päätellä, ettemme ole millään tavalla riippuvaisia ​​ilmakehän hapesta, jota metsät tuottavat. Joten vaikka nämä häviäisivät yhtäkkiä kerralla, vain noin 1% maailman hapesta katoaisi heidän kanssaan. Tämä ei tietenkään tarkoita, että tulipalot ja metsäkato ovat edelleen huolestuttavia. Koska tämä vaarantaa monia eläin- ja kasvilajeja ja tuhoaa kokonaisia ​​ekosysteemejä. Amazonin eläimet ovat vain yksi esimerkki, koska myös muita metsiä raivataan ja niissä olevat eläimet, kuten Amazonin eläimet, ajetaan pois tai jopa tapetaan. Ja se on riittävä syy taistella sitä vastaan.

Previous Post
Lastenhuoneen kalusteet – valitse huonekalut
Next Post
50 seinätarraideaa sisustukseesi