15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

15 fiksua ideaa mansikoiden istuttamiseen

Oman puutarhan tuoreet mansikat ovat erityisen maukkaita ja aromaattisia. Jos haluat kerätä omia mansikoita kesällä, aloita kasvien kasvattaminen keväällä. Paras aika istuttaa mansikoita on huhtikuun lopusta kesäkuun puoliväliin. Pääsatokausi on sitten toukokuun alussa ja heinäkuun lopussa. Mansikoita on helppo kasvattaa ja kasvaa melkein missä tahansa, kunhan niillä on ravinteikas maaperä ja aurinkoinen paikka. Olitpa puutarhassa tai ruukuissa, parvekkeella tai ikkunalaudalla – tässä artikkelissa näytämme sinulle joitain parhaita ideoita mansikoiden kasvattamisesta tilaa säästävällä tavalla.

Mansikoiden istutusideoiden edut

Kasvata mansikoita parvekkeen kukkalaatikoissa

Jos sinulla ei ole tilaa puutarhassa tai parvekkeella, voit yrittää kasvattaa mansikoita pystysuunnassa. Pyramidit, tornit ja putket mansikoineen vievät hyvin vähän tilaa ja sopivat helposti pienelle parvekkeelle tai terassille.

Toinen etu mansikoiden kasvatuksessa ruukussa tai eräänlaisessa korotetussa sängyssä on, että kypsyvät hedelmät eivät ole kosketuksissa maahan ja ovat siten suojattu lialta, mätältä, taudeilta ja etanoilta. Voit myös antaa kasveillesi juuri ne olosuhteet, joita he rakastavat, esimerkiksi sijoittamalla istutusalusta tai korotettu sänky aurinkoisimpaan paikkaan edistääksesi ihanteellista kasvua.

Kuinka paljon tilaa mansikat tarvitsevat ruukussa tai kukkalaatikossa

Riippumatta siitä, minkä mansikan istutusidean valitset, on tärkeää huomata, että kastele kasveja säännöllisesti, jotta ne pysyvät kosteina. On myös tärkeää vahvistaa maaperää kaliumlannoitteella viikoittain kasvukauden aikana hyvän sadon varmistamiseksi. Voit lukea lisää mansikoiden hoidosta oppaastamme.

Istuta mansikoita kattilaan

Mansikat ruukuissa parvekkeella

Mansikat kasvavat myös hyvin ruukussa, mutta ne eivät saa olla liian pieniä, jotta kasvit voivat kehittyä kunnolla. Kuinka paljon tilaa mansikat tarvitsevat kattilassa? Jokainen mansikkokasvi tarvitsee yleensä noin 25-30 cm³ substraattia. Voit esimerkiksi laittaa enintään 3 nuorta kasvia (taimia) ruukkuun, jonka koko on 25 cm x 25 cm. Tämän viljelymenetelmän haittana on, että sillä on alhainen sato. Tarvitset siis useita ruukkuja suuremman sadon saamiseksi.

Mansikat terrakottaastiassa parvekkeella

Terrakotta -ruukut ovat ihanteellisia mansikoiden kasvattamiseen, koska ne säilyttävät auringon säteiden lämmön pidempään. Ne ovat myös muita materiaaleja raskaampia, joten ne sopivat täydellisesti suojaamattomaan terassiin tai puutarhaportaisiin. Varmista vain, että maaperä kuivuu nopeammin terrakotta -astioissa ja -altaissa. Muoviastiat ovat kevyempiä, mutta ne ovat vettä läpäisemättömiä ja voivat johtaa veden tukkeutumiseen.

Mansikat pienessä kattilassa parvekkeella

Tee potin torni itse

Potin torni mansikoille terrakotta -kattiloista

Jotta voit kasvattaa mahdollisimman paljon mansikoita mahdollisimman pienellä alueella, voit myös rakentaa potin. Se on ihanteellinen patioille ja parvekkeille. Tarvitset vain useita erikokoisia ruukkuja, jotka täytät sitten mullalla ja pinoat tornin muodostamiseksi. Sitten kasvit asetetaan ruukun vapaille reunoille ja yläosaan.

Tämä liikennevalokori, jossa on kookospähkinöitä, on myös mielenkiintoinen vaihtoehto

Mansikat riippuvaan koriin, jossa on kookospähkinä

Istuta mansikoita ikkunalaatikoihin

Istuta mansikoita kukkalaatikkoon

Mansikoita voidaan myös istuttaa kukkalaatikkoon. Kompaktin muodonsa ansiosta se sopii erinomaisesti ikkunalaudalle tai parvekkeelle. Tässäkin on tärkeää, että mansikkakasveilla on riittävästi tilaa. Voit esimerkiksi istuttaa 4 taimia parvekelaatikkoon, joiden koko on 60 cm x 15 cm x 18 cm. Suuremman sadon saamiseksi sinun on istutettava uudelleen useita ikkunalaatikoita mansikoilla.

Mansikat pitkissä ja kapeissa ikkunalaatikoissa

Istuta mansikoita riippukoreihin

Istuta mansikoita rottinkirippukoreihin

Paras tapa kasvattaa roikkuvia mansikoita on käyttää ripustuskoria. Tällä tavoin makeat hedelmät suojataan myös optimaalisesti etanoilta. Voit istuttaa jopa 6 mansikan taimia 40 cm: n halkaisijaan ripustuskoriin. Ripustuskorissa olevat mansikat on kasteltava ja lannoitettava säännöllisesti, koska rajallisen substraatin ravinteet loppuvat yleensä hyvin nopeasti.

Anna mansikoiden kasvaa parvekkeen ripustuskorissa

Istuta mansikoita putkeen

Kasvata mansikoita PVC -putkissa ja kauhoissa säästääksesi tilaa

PVC -putkista valmistetut mansikkapilarit ovat saaneet suurta suosiota useiden vuosien ajan. Putket voidaan asentaa pystysuoraan tai vaakasuoraan. Ohjeet mansikkaputken rakentamiseen sekä vinkkejä parhaista mansikkalajeista löydät artikkelistamme “Mansikoiden istuttaminen putkeen”.

mansikat pvc -putkessa vaakasuorassa

Mansikoita PVC -putkessa vaakasuunnassa

Istuta mansikat ämpäriin

Istuta mansikat muovisäiliöihin

20 litran muovisäiliö on toinen mielenkiintoinen ja edullinen ratkaisu mansikoiden kasvattamiseen. On suositeltavaa olla irrottamatta kauhan kahvaa, jotta voit siirtää “minipuutarhaasi” helpommin. Joten voit laittaa mansikat autotalliin tai puutarhavajaan sadonkorjuun jälkeen, jotta saat ne turvallisesti talven yli. Se helpottaa myös kauhan kääntämistä niin, että kasvit saavat tasaisen auringonvalon ympäri.

Istuta mansikoita 20 litran muovisäiliöihin

Rakenna mansikka torni kauhoista

Mansikoista valmistettu torni kauhoista

Haluatko saavuttaa korkean sadon pienellä tilantarpeella? Rakenna sitten mansikatorni muoviastioista. Tämän kasvatusmenetelmän avulla voit kasvattaa monia taimia pienellä alueella. Tässä artikkelissa näytämme sinulle, kuinka rakentaa mansikatorni itse.

Istuta mansikoita muovitynnyriin

Mansikoiden istuttaminen muovitynnyriin puutarhassa

Sen sijaan, että rakentaisit tornin muoviastioista, voit yksinkertaisesti käyttää suurempaa muovista tynnyriä. Kuitenkin, koska tämä voi olla melko vaikeaa istutuksen jälkeen, rullilla varustettu riipus olisi erittäin hyödyllinen. Sen avulla voit siirtää tynnyriä helpommin.

Korotettu sänky mansikoille muovitynnyristä

Istuta mansikat pystysuoraan muovitynnyriin

Mansikat pienessä muovisessa tynnyrissä parvekkeella

Istuta mansikoita puutynnyreihin

Istuta mansikoita isoon puiseen tynnyriin

Jos sinulla on vanha viski tai viinitynnyri, jota et enää käytä, älä heitä sitä pois. Muuta sen sijaan puutarhan mansikatorniksi. Se ei ole vain käytännöllinen, vaan se lisää myös maalaismaisen, vintage -ilmeen mihin tahansa mökin puutarhaan.

Puinen tynnyri korotettu vuode mansikoille puutarhassa

Mansikka -torni hedelmä- ja vihanneslaatikoista

Mansikka torni muovilaatikoista

Voit myös käyttää tyhjiä muovisia hedelmä- ja vihanneslaatikoita DIY -mansikatornille. Nämä ovat loistavia tähän projektiin, koska ne ovat erittäin tukevia ja niissä on jo suuria reikiä. Tämä takaa optimaalisen ilmankierron ja säästää vaivaa leikata sitä käsin.

Mansikan torni muovisista vihanneslaatikoista

Istuta mansikoita pyykkikoriin

Mansikoiden istuttaminen pystysuoraan pyykkikoriin

Ja tässä on toinen helppo ja edullinen mansikan istutusidea. Markkinoilla on myös pyykkikorit, joissa on reikiä, jotka voidaan helposti muuttaa mansikatorniksi. Laita siihen säkki perunaa, täytä se mullalla, pistä reikiä säkkisäkkiin saksilla ja istuta mansikat reikiin. Voit istuttaa kukkia päälle, jotta mansikatornista tulee todellinen katseenvangitsija.

Istuta mansikoita muovisiin pyykkikoreihin

Tee mansikkapylväät itse metalliverkosta

Istuta mansikat pystysuoraan pusseihin ja ristikkoihin

Jos etsit kestävää ratkaisua ilman muovia, nämä metalliverkosta tehdyt seisovat mansikkapylväät olisivat oikea asia sinulle. Sinä päätät, kuinka korkeat ja leveät sylinterit ovat. Tornin sisäpuolen vuoraamiseen voit käyttää kuitukangasta, kookoskuitumattoja tai jopa olkia. Muuten, voit löytää kaiken, mitä voit kasvattaa oljilla tässä artikkelissa.

Mansikoiden kasvattaminen tilan säästämiseksi Idea ristikkotornien kanssa

Mansikkapyramidi puusta

Mansikan pyramidi puutarhaan

Mansikkapyramidi on alkuperäinen vaihtoehto klassisille puisille korotetuille sängyille. Rakenteen elvyttäminen ei ole vaikeaa, mutta vaatii jonkin verran manuaalista taitoa. Levyjä leikattaessa on työskenneltävä huolellisesti. Tässä artikkelissa kerrotaan, kuinka rakentaa mansikkapyramidi itse!

Puusta tehty kotitekoinen mansikkapyramidi

Mansikan pyramidi tai pylväs autonrenkaista

Korotettu vuodepyramidi vanhoista renkaista mansikoille

Jos pidät viileistä puutarhan kierrätysideoista, voit rakentaa pyramidin auton renkaista. Tätä varten tarvitset vain erikokoisia vanhoja renkaita, jotka pinotaan päällekkäin ja sitten istutetaan. Ruukku sijoitetaan yleensä aivan keskelle.

Pyramidi vanhoista renkaista mansikoille

Erittäin korkeat mansikatornit voidaan rakentaa myös samankokoisista autonrenkaista. On tärkeää laittaa rei’itetty PVC -putki pylvään keskelle, jotta kastelu olisi tehokkaampaa. Mansikat tuntuvat erityisen mukavilta täällä, koska auton renkaat pitävät ne mukavina ja lämpiminä. Löydät lisää puutarhaideoita vanhoista autonrenkaista tässä artikkelissa.

Mansikatorni vanhoista renkaista

Mansikan torni vanhoista renkaista puutarhassa

Kasvata mansikoita puulavoilla

Kasvata mansikoita ja yrttejä pystysuunnassa puulavassa

Puulavat ovat kestäviä, edullisia ja erittäin monipuolisia. Terassikalusteiden, keinujen ja yksityisyysnäyttöjen lisäksi lavoista valmistetut itse valmistetut vuoteet ovat nykyään erittäin suosittuja. Ohjeet pystysuoran korotetun sängyn rakentamiseen kuormalavoista löytyvät artikkelistamme “Korotetun sängyn rakentaminen lavoista: mansikoille, vihanneksille ja muille yrityksille”.

Mansikat istutettu puulavaan

Previous Post
Luonnonkivi sisustuksessa – tiili, laatta tai laatta?
Next Post
DIY -kirjontakehyksen koristelu – käsitöitä kuivatuilla kukilla tai tuoreilla leikkokukilla ja -kasveilla