15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Pystysuorat puutarhat ja vihreät seinät – trendi kaupunkimaisemissa

pystysuora puutarha penkki puu deco pyöreä muotoilu graeser

Pystysuorat puutarhat ovat yksi viimeisimmistä trendeistä ja silti yksi vanhimmista. Ehkä olet koskaan kasvattanut viiniköynnöstä tai murattia aidan tai ristikon päällä? Se on täydellinen ratkaisu melkein mihin tahansa puutarhaan – sisätiloissa tai ulkona, minimaalisesti tilaa vaatien.

Pystysuorat puutarhat yksityisyysnäytöinä

pystysuorat puutarhat laukut tekstiili ruokapöytä terassi puu pergola

Pystysuora vihertäminen voi kiinnittää huomion tiettyyn alueeseen tai peittää epämiellyttävän tai ei -toivotun näkymän. Kiipeilykasvit tai pylväspuut muuttavat huoneilmastoa ja toimivat yksityisyyden suojana. Voit kasvattaa viiniköynnöksiä, kukkia ja vihanneksia lattiaan kiinnitetyillä ristikoilla tai suurilla kasvisäiliöillä. Pystysuorat puutarhat vaativat paljon vähemmän tilaa kuin perinteinen puutarhan suunnittelu.

Pystysuorat puutarhat – rehevä istutus

pystysuora puutarha kaupunkien tontti terassi rehevä istutus

Ikivihreät istutukset pystysuorille seinille voivat olla siunaus kaupunkilaisille, joilla ei ole paljon tilaa. Ne sopivat tietysti myös puutarhureille, joilla on suuret, perinteiset puutarhat. Sisätiloissa voit kasvattaa sisäkasveja elävinä seininä luomalla kuvakudoksen, jolla on upea väri ja rakenne. Ne koristavat asuintilaa raikkaalla vehreydellä suodattaen ilmansaasteita. Talvella kylmässä ilmastossa huonekasvit lisäävät kaivattua kosteutta sisätiloihin, kun liesi kuivuttaa ilman. Pystysuorat puutarhat ovat yhä useammin hotellien ja toimistorakennusten elävinä muureina. Vaikka pystysuorat puutarhat saattavat vaatia kastelua useammin, ne luovat hyvän ilmankierron.

vihreät seinät – koristeelliset ja terveet

pystysuora puutarha vesiputous idea puu lampi boxwood pensasuoja

Seinän viherryttäminen tai vihreät seinät

Vihreät tai elävät seinät ovat pystysuoran puutarhan uusin trendi. Jotkut ovat yksinkertaisesti kiipeilykasvien peittämiä seiniä, kun taas toiset edustavat modulaarista järjestelmää, jossa kasvit voivat kasvaa rakenteiden sisällä.

Ranskalaista kasvitieteilijää Patrick Blancia pidetään pystysuoran puutarhan isänä. Hän suunnitteli ensimmäisen projektin Pariisin tiede- ja teollisuusmuseon julkisivulle vuonna 1988. Kymmeniä hänen muita teoksiaan on nyt asennettu sekä sisä- että ulkotiloihin ympäri maailmaa. Blanc kuvailee projektejaan elävinä maalauksina tai kasvien seininä.

Suunnittele patio 

pystysuora puutarha penkki sisäänkäynti alue moderni muotoilu

Kasviseinän luomiseksi Blanc -menetelmillä tarvitset metallikehyksen, kovamuovilevyn ja huovan. Kehys voidaan ripustaa seinälle tai jättää yksin. Runkoon kiinnitetty jäykkä muovi tekee seinästä vedenpitävän. Kasvin juuret kasvavat huopassa, joka jakaa veden ja lannoitteen tasaisesti. Paikan valinta riippuu valon määrästä ja muista kasvuolosuhteista. Kastelun ja lannoituksen lisäksi viherseinät vaativat muita huoltotoimenpiteitä, kuten karsimista, pölyämistä, rikkaruohoja ja kuihtuneiden kasvien vaihtamista. Pystysuorat puutarhat ovat raskaita, joten keskustele asiantuntijan kanssa varmistaaksesi, että seinäsi kestää kuorman.

Kiipeily ruusuja parvekkeella

pystysuora puutarha vihreät seinät ruusut köynnös

Ominaisuudet ja vinkit pystysuoran puutarhan rakentamiseen

Ota huomioon seuraavat asiat, kun luot pystysuoran puutarhan ulkona:

– Kun kiinnität rakenteen paikoilleen ennen istutusta, et saa häiritä kasvien juuria tai runkoja jälkikäteen. Käytä vakaampia rakenteita raskaille tai vaativille kasveille.

– Korkeat kasvit ja rakenteet heittävät varjoja, jotka voivat vaikuttaa lähellä kasvaviin kasveihin.

– Kasvit kasvavat eri tavalla. Jotkut, kuten kiipeilyruusut, on kiinnitettävä fyysisesti rakenteisiin, kun taas toiset, kuten side, kietoutuvat ristikkorakenteen ympärille.

– Pystysuunnassa kasvatetut kasvit tarvitsevat enemmän kastelua ja lannoitusta, koska ne altistuvat enemmän valolle ja tuulelle.

Mustasilmäinen Susan

pystysuora puutarha vihreä seinä mustasilmäinen susan keltainen kiipeilijä

Kasvilajit pystysuorat puutarhat

Vihreillä seinillä voidaan käyttää monenlaisia ​​kasveja, ja kasvien valinta määräytyy valaistusolosuhteiden mukaan.

Perinteisessä pystysuorassa puutarhanhoidossa harkitse näitä vaihtoehtoja:

– Vuotuiset kukkivat viiniköynnökset, jotka eivät ole liian raskaita – Mustasilmäinen Susan (Thunbergia alata), kardinaalin sitruunaruoho (Ipomoea x multifida), kevätkukka (Ipomoea quamoclit), kuukukka (Ipomoea alba), tulipavut (Phaseolus coccineus) ja punainen papu ( Dolichos Lablab). Kaikki kasvavat parhaiten auringossa.

Clematis -hybridi

klematis hybridiaita violetit kukat

– Helposti kasvavia monivuotisia viiniköynnöksiä ovat klematis-hybridit, amerikkalainen puukarttu (Celastrus scandens) ja muratti (Hedera). Kaikki kasvavat parhaiten auringossa; Klematiksen mieluummin kukat ovat auringossa ja juuret varjossa.

– Kiipeilykasvit varjossa- Monilehtinen kiivi (Actinidia kolomikta), sormilehtinen acebia (Akebia quinata), tuulilasi (Aristolochia macrophylla) ja kiipeilyhortensia (Hydrangea petiolaris).

Puinen ristikko klematiksella puutarhassa

pystysuora puutarha vihreä seinä klematis ristikko puu puutarha

– Hedelmäkasveja, jotka ovat myös hyviä pystysuora puutarha Rypälelajikkeet, kuten pienhedelmäinen kiivi (Actinidia deliciosa), karviaiset (Actinidia arguta), syötävät kukat, kuten nasturtiums, ja vihannekset, kuten herneet, kurpitsa, tomaatit ja juoksupavut ovat sopivia.

-Pylvään muotoiset kasvit luovat pystysuoran katseenvangitsijan. Monia voidaan kasvattaa ilman tukirakennetta. Pylväänmuotoiset omenapuut, arborvitae (Thuja occidentalis), kataja (Juniperus scopulorum) tai musta poppeli (Populus nigra).

Kiipeilykasveja pystysuoraan puutarhaan

kiipeilykasvien punaiset kukat

Tekniset vaatimukset

Aidat, kirveet, ristikot, putkimaiset teräsrakennustelineet ja muut rakenteet helpottavat kasvien pystysuoraa kasvatusta. Ripustuskoreja voidaan käyttää pystysuoran puutarhan elementteinä, koska ne rikkovat puutarhanhoidon vaakasuoran tason.

Jos sinulla on olemassa olemassa oleva rakenne, kuten huvimaja tai autotalli, lisää verkko yhden seinän eteen, jotta kasveilla on tukirakenne ja ne eivät vahingoita seinää. Muista jättää tilaa säleikön ja seinän väliin ilman kiertämiseksi.

Kasvien tyypit ja tarpeet

    pystysuorat puutarhat vihreät seinät kasvit lajit ja olosuhteet

Ikivihreä julkisivu, jossa on kasveja       istutettu julkisivu pystysuora puutarha

Hyasith -pavut

Hyasinttipapu köynnös puutarha pystysuora

Verhottu betoniseinä muratilla

istutettu vihreä muuri muratti köynnös ulkoseinä

pystysuora puutarha vihreä seinä vihreä keidas sisäilma

pystysuora puutarha vihreän seinän patio

pystysuora puutarha vihreä seinä huonekasvit puurunko

pystysuora puutarha aidan yksityisyysnäyttö kiipeilykasvit

Previous Post
Kierreportaat sisällä – esimerkkejä kiehtovista moderneista ja minimalistisista malleista
Next Post
Rihanna, Iman ja Naomi kuvasivat Balmainia vuonna 2014