15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hölkkä sateessa: vinkkejä turvalliseen ja mukavaan juoksutreeniin

Useimmat juoksijat tuntevat tunteen: olet juuri nauhoittanut juoksukengät ja olet valmis lähtemään tielle, kun ensimmäiset sadepisarat alkavat pudota maahan. Sateessa juokseminen voi tuntua itsensä aiheuttamalta kidutukselta, mutta se voi itse asiassa olla älykäs harjoittelustrategia. Vaikka on usein vaikeaa ottaa ensimmäinen askel epätäydellisissä sääolosuhteissa, lenkkeily sateessa voi olla palkitsevaa ja jopa hyödyllistä. Jotta saat huonosta säästä juoksemisen henkistä ja fyysistä hyötyä – ja jotta se olisi mahdollisimman mukava – sinun on noudatettava muutamia sääntöjä.

Sateessa lenkkeily saa sinut sairaaksi?

mene lenkille sateessa

Mitä tulee viruksiin ja tavalliseen kylmään, ne supistuvat, kun kosketat jotain, jossa on virus, ja kosketat sitten nenääsi, suutasi tai silmiäsi. Voit myös saada tartunnan, jos hengität virusta ilman läpi. Vuoden sateisina kuukausina olet todennäköisemmin sisätiloissa, mikä lisää mahdollisuuksia joutua kosketuksiin virusten kanssa.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että henkilön ruumiinlämmön alentaminen voi tehdä hänestä alttiimman virustartunnalle edellä mainittujen tartuntareittien kautta. Toisin sanoen kylmä, ei märkä, saa sinut alttiimmaksi kuolemaan virukselle tai pahempaa, hypotermiaa, sanoo Wisconsinin yliopisto.

mitä vaatteita pukeutua sateessa lenkille

Joillakin alueilla sade voi johtua liiallisesta ilmansaasteesta – mikä voi johtaa ylähengitystieongelmiin tai astmakohtauksiin. Sade tarkoittaa myös kosteutta, mikä lisää liukastumis- ja putoamisriskiä. Lisäksi kuljettajat näkevät huonommin sademyrskyssä, joten myös riski osua autoon kasvaa. Vaikka tämä ei tee sinua sairaaksi, vamma voi estää sinua lenkkeilemästä.

Joten sateessa juokseminen itsessään ei voi sairastaa sinua. Kuitenkin, jos alennat kehon lämpötilaa juoksemalla kylmällä sateella, voit saada viruksen todennäköisemmin. On myös muutamia muita riskejä, mutta oikeilla varotoimilla voit ajaa turvallisesti ja mukavasti.

Siksi sateessa lenkkeily on terveellistä

lenkkeile sateella varusteilla ja kengillä

Sateessa lenkkeily voi auttaa juoksemaan nopeammin.

Tiesitkö, että suorituskyky voi kärsiä, jos lämpötila on jopa muutaman asteen korkeampi? Tämä johtuu siitä, että kehon lämpötila nousee juoksun aikana. Mitä lämpimämpää on, sitä enemmän sinun on hikoiltava jäähtyäksesi. Kun kosteutta lisätään, jäähtymisestä tulee entistä haastavampaa. Mutta sade toimii kuin luonnollinen ilmastointilaite, joka pitää kehon lämpötilan alhaisena, jotta voit jatkaa suorituskykyäsi.

Sateessa juokseminen auttaa sinua selviytymään vastoinkäymisistä.

Vaikka voi tuntua ihanteelliselta juosta kauniina aurinkoisena päivänä, haastava juokseminen huonoissa olosuhteissa, kuten sateessa, auttaa sinua pääsemään eroon tekijöistä, joita et voi hallita. Tämä ei ainoastaan ​​auta sinua menestyksekkäästi suorittamaan harjoituksia ja saavuttamaan tavoitteitasi kisoissa, vaan myös auttamaan sinua selviytymään vastoinkäymisistä loppuelämässä. Loppujen lopuksi arki on harvoin täydellinen, pilvetön päivä. Lisäksi useimpia lenkkejä ei peruuteta sateen vuoksi.

lenkkeily sateessa ilman sadetakkia korkilla

Sateessa juokseminen auttaa vähentämään stressiä.

Vedellä on puhdistava vaikutus ja sateen ääni on rentouttavaa … kunhan et kävele melkein pakkasella. Jos voit päästää irti sadepäivien pelostasi, voit lopettaa märän kesäjuoksun tietoisemmassa tilassa kuin aloitit.

Sateessa juokseminen voi lisätä itseluottamustasi.

Oletko koskaan huomannut, että maailma on autio sateen aikana (ellet asu Tyynenmeren luoteisosassa)? Sen sijaan, että antaisit säälle, nouse ylös ja lähde. Takaamme, että kun taistelet tiesi muutaman kilometrin läpi, tunnet olosi paljon rohkeammaksi.

Sateessa juokseminen voi polttaa enemmän rasvaa.

Jos sade on tarpeeksi viileää, jotta kehosi on työskenneltävä pysyäkseen lämpimänä, säätöjakson jälkeen lisäät aineenvaihduntaa ja poltat enemmän rasvaa harjoittelun aikana.

Jog sateessa: tässä on parhaat vinkit

lenkkeily sateessa ilman sadetakkia

Varo salamointia, kovaa tuulta tai nousuvettä

Se voi tuntua itsestään selvältä, mutta kannattaa ehdottomasti korostaa: vältä kävelyä kaikenlaisissa myrskyissä. Jos käytät näitä olosuhteita, turvallisuutesi on vaarassa. Ei kannata salaman iskeä.

Pieni sade ei vahingoita sinua, mutta viime kädessä juokseminen äärimmäisissä olosuhteissa aiheuttaa sinulle tarpeettoman riskin. Sateessa harjoittelu on järkevää vain, jos et ylitä riskin ja hyödyn välistä rajaa.

Käytä siis aina tervettä järkeäsi ja parasta harkintaasi. Onko sinun todella ajettava jo mutainen reitti sateessa? Luultavasti ei.

Tee varasuunnitelma

lenkkeilemässä sateessa kylmässä

Vaikka sääennuste ei sano mitään arvaamatonta, pysy lähellä kotiasi (tai kuntosalia) ja valitse reitti, jonka avulla voit turvautua ukonilman sattuessa. Voit aloittaa juoksusi ulkona ja säilyttää kuivia vaatteita ja kenkiä autossa. Kun sää muuttuu myrskyiseksi, voit vaihtaa vaatteet ja lopettaa juoksun sisätiloissa kuntosalilla.

Ota lämpötila huomioon

lenkkeily sateen vaatteissa

Ylipukeutuminen on yksi suurimmista virheistä, joita juoksijat tekevät lenkillä sateessa. Pukeudu lämpötilan mukaan ikään kuin se olisi kuiva päivä. Useiden kerrosten käyttäminen ei pidä sinua kuivana. Mikään juoksuasu ei pidä sinua täysin kuivana sateessa, joten odota kastuvan. Kun sinulla on monta kerrosta, päädyt vain märkiin, raskaisiin vaatteisiin.

Kun ulkona on kuuma ja kostea, älä huolehdi liikaa lenkkeilyasustasi. Sinun tulisi vain valita vettä hylkivä vaatetus ja käyttää useita kerroksia.

Pidä ydin lämpimänä

lenkkeily, kun sataa vinkkejä

Kun valitset vaatteita, varmista, että kehosi ydin pysyy lämpimänä. Ytimen suojaaminen on kriittistä kehon lämpötilan ylläpitämiseksi. (Kuten aiemmin selitettiin, kehon sisälämpötilan alentaminen voi tehdä sinusta alttiimman viruksille). Viileässä, mutta ei pakkasessa vedenpitävä liivi tai kevyt vedenpitävä takki voi riittää. Mitä kylmemmäksi tulee, sitä enemmän kerroksia ylävartalo tarvitsee.

Tärkein kerros on se, joka on lähinnä kehoasi. Varmista, että se on tekninen kangas, kuten polypropeeni tai CoolMax, joka imee vettä ja hikeä iholta.

Ulkokerroksen tulee olla tuulta ja vettä hylkivä takki tai liivi. Älä käytä vedenpitävää sadetakkia, koska se lukitsee kosteuden ja lämmön.

Älä käytä puuvillaa. Puuvillaiset t-paidat ja sukat toimivat kuin sienet sateessa, imevät vettä ja tarttuvat ihoon. Puuvilla ei kuivu yhtä nopeasti kuin synteettiset kuidut edes aurinkoisella säällä, ja märkä puuvilla voi aiheuttaa hankausta.

Käytä huppu tai korkki

lenkkeilevät sadepäähineet ja vedenpitävä takki

Onneksi monissa vettä hylkivissä juoksutoppeissa ja -takkeissa on myös huput, jotka voidaan vetää tiukasti. Jos tämä ei riitä, korkki pitää veden pois silmästäsi, jotta voit silti nähdä jotain ja katsella jalkojasi jopa sadesuihkussa.

Kun valitset hattua, ota huomioon lämpötila ja muut olosuhteet. Kun on lämmintä ja sateista, käytä hengittävää korkkia, jossa on riittävä ilmanvaihto, jotta et ylikuumene.

Jos on kylmää, sateista ja tuulista, valitse paksumpi hattu ja käytä fleece -päänauhaa korvien suojaamiseksi. Pääpanta voi myös estää hatun räjähtämisen tuulen puuskissa.

Valitse oikeat kengät

lenkkeillä sateessa

Sekä upouudet että raskaasti kuluneet kengät voivat olla valmiita lenkille sateessa. Vaikka vanhemmilla, kuluneilla kengillä ei ehkä ole tarpeeksi pitoa pitämään sinut turvassa liukkaalla ja märällä pinnalla, uudet kengät voivat silti olla hieman liukkaita ensimmäisillä juoksuilla. Juoksukengät on usein valmistettu hengittävästä materiaalista, joka mahdollistaa hyvän ilmankierron – mutta ne eivät ole ihanteellisia lätäköiden läpi. Harkitse sen sijaan paria juoksukenkiä, joissa on yleensä vedenpitävä päällinen.

Valmistaudu mahdolliseen kitkaan

lenkillä sateessa kesällä

Kitka – juoksijan pahin painajainen – on melkein väistämätön märissä olosuhteissa. Siksi on suositeltavaa käyttää herkkiä alueita, kuten Käytä ihon suojaavaa ainetta, kuten Body Glideä tai vaseliinia reiden sisäosissa, kainaloissa ja nänneissä. Jos olet huolissasi rakkuloista, voit käyttää sitä myös varpaidesi välissä ja kantapäässäsi.

Kun juoksuvyössä tai vyölaukussa on tilaa, laita ylimääräinen sukka muovipussiin. Saatat menettää aikaa niiden vaihtamisessa, mutta kuiva sukka tuntuu paljon mukavammalta ja toivottavasti estää rakkuloita. Tämä on erityisen hyödyllistä, jos sataa ja sukat kastuvat ajon alussa, mutta sade lakkaa ajon aikana.

Heijastimet ovat pakollisia

Heijastimet ovat välttämättömiä yöllä lenkkeillessä

Jos lähdet lenkille rankkasateessa, on tärkeää olla näkyvissä onnettomuuksien välttämiseksi. Heijastavat vaatteet – kuten takki tai liivi – auttavat muita ihmisiä (erityisesti autoilijoita) näkemään sinut. Tämä on hyvä idea päivällä, mutta ehdoton pakko yöllä.

Suojaa elektroniikka

lentokoneet lenkkeilevät sateessa

Säilytä elektroniikka, kuten B. Sinun Älypuhelin ja sinun iPod, vetoketjullisessa laukussa tai vedenpitävässä pussissa. Tai jättää ne vain kotiin. Suurin osa Juoksukellot ja Älykellot ovat vedenpitäviä, mutta eivät kaikki. Joten jos käytät kelloa sateessa, tarkista sen tekniset tiedot, jotta se toimii hyvin.

Monet myös ihmettelevät, voitko käyttää Airpodit lenkkeilevät sateessa voi. Applen langattomat kuulokkeet eivät ole virallisesti vedenpitäviä, mutta käyttäjäraporttien mukaan ne kestävät hikeä ja sadepisaroita tihkusateessa ilman ongelmia. Kuitenkin, sinun ei pidä pudota lätäkköön. Runsaissa sateissa sinun on joko otettava herkät korvatapit korvasta tai käytettävä niitä konepellin alla. Latauskotelo ei myöskään ole vedenpitävä.

Ole varovainen minne astut

lenkillä sateessa ja kylmässä

Sinun on aina oltava valppaana, mutta sateessa kävellessä on oltava erityisen varovainen, koska tie tai polku on liukas. Tärkeintä on ottaa pieniä askeleita ja todella pitää huolta jaloistasi, samalla tavalla kuin polkuja, joilla on paljon juuria, kiviä tai oksia, joihin voit kompastua. Pienellä ylimääräisellä varovaisuudella ja maltillisella vauhdilla voit hyvin.

Yritä välttää astumasta lätäköihin niin paljon kuin mahdollista. Juoksukengät ja jalat voivat kastua sateesta, mutta ne kastuvat kokonaan, jos astut suureen lätäkköön.

Lyhennä askelta

Lyhennä askeleesi pituutta, kun lenkkeilet sateessa

Lisää vakautta sateessa juoksuasiantuntijat suosittelevat askeleen pituuden lyhentämistä. Ihannetapauksessa sinun tulisi pitää hartiat jalkojen yläpuolella. Tämä auttaa sinua pitämään tasapainosi etenkin jos osut liukkaaseen kohtaan. Pitkä askel tekee sinusta epävakaamman ja saa sinut liukumaan helposti.

lenkkeily sateessa mitä pukea päälle

Johtopäätös

Sateessa lenkkeilyn vaikein osa on usein alku. Kun olet lämmittänyt ja aloittanut juoksemisen, huomaat, että todella nautit siitä. Se on myös loistava tapa muodostaa yhteys sisäiseen lapseesi, kun roiskuu lätäköiden läpi.

Samalla sinusta tuntuu siltä, ​​että sateessa juoksee todellinen paska. Kun sade puntaa kasvoillasi, rakenna henkistä voimaasi ja ymmärrä, että voit kohdata kaikki haasteet, jotka tulevat vastaan.

Previous Post
Kuvaus Rihannan, Naomi Campbellin ja Imanin kanssa
Next Post
Happo-emästasapaino tasapainossa: parhaat detox-vinkit kehon “happamuuden poistamiseksi”