15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Tomaattien kasvattaminen korotetussa sängyssä – käytännöllisiä vinkkejä ja ohjeita harrastuspuutarhureille

Tomaattien kasvattaminen korotetussa sängyssä on yksi helpoimmista ja käytännöllisimmistä tavoista puutarhanhoitoon. Sinun ei tarvitse olla rakentaja tai tietää, kuinka käyttää työkaluja tällaisen DIY -projektin suorittamiseen. Luotettavat myyjät voivat myös tarjota sinulle edullisia komponentteja, yksinkertaisia ​​asennusohjeita ja asiantuntemusta. Jos kuitenkin haluat tietää, kuinka rakentaa korotettu sänky tomaateille itse, voit yksinkertaisesti noudattaa näitä perusvinkkejä ja voit nauttia runsaasta valikoimasta tuoreita ja mehukkaita luomuvihanneksia kesällä.

Tomaattien edut korotetussa sängyssä

valmis korotettu sänky rautakaupasta kypsillä tomaateilla ja lehtivihanneksilla terassilla

Vaikka korotettu puutarhanhoito eroaa hieman tavallisista menetelmistä, voit saada runsaan sadon kasvattamalla tomaattikasveja korotetuissa vuoteissa. Anna kasveillesi vain se, mitä he tarvitsevat. Suurin etu on, että sängyt on asetettu korkeammalle, mikä tarkoittaa, että vihannesten vesi valuu helpommin. Korotetussa sängyssä voit myös antaa kasvien kasvaa lähemmäs toisiaan ja tuottaa siten enemmän tomaatteja pienemmässä tilassa. Kuitenkin korkeammat sängyt tarkoittavat myös sitä, että sinun ei tarvitse kumartua niin paljon maaperän työstämiseksi.

Kypsät ja vihreät tomaatit ovat valmiita poimimaan auringon alla vihannespuutarhassa

Kompostin, maaperän ja lannoitteen lisääminen puutarhan sänkyyn mahdollistaa ravintoainepitoisen kodin tomaateillesi. Tämä säästää resursseja ja keskittää ne sinne, missä niitä voidaan parhaiten käyttää. Ne myös kävelevät polkuja vuoteiden välissä ja estävät puutarhan maaperän tiivistymisen. Jos sieni tai muu sairaus vaikuttaa tomaateihisi, voit korvata maaperän seuraavana vuonna. Tämä on askel, joka olisi hankalaa ja kallista normaalissa puutarhassa. Esimerkiksi etanoilla on vaikeampi tartuttaa korotetuissa sängyissä kasvavia tomaattikasveja. Näin on helpompi hoitaa ja ylläpitää näitä alueita ja vihannespuutarhoja tällä tavalla.

Ennen kuin aloitat

Tomaattien taimet kasvavat pienissä puutarhan sängyissä auringon alla

Paras paikka tomaateille korotetuissa vuoteissa on tasainen, hyvin valutettu ja lähellä vesilähdettä. Siksi on parasta valita paikka, joka on suorassa auringonvalossa vähintään kahdeksan tuntia päivässä. Piirrä korotetun sängyn ääriviivat narulla, puutarhaletkulla tai jopa jauhoilla ja mittaa sitten pinta -ala. Muokkaa ensin lattiaa. Tomaatit tarvitsevat paljon vettä ja korotetun sängyn kasvien juurien on päästävä maaperään. Suurin osa vihanneksista, mukaan lukien korotetun sängyn tomaatit ja kurkut, kasvaa kauniisti noin 30 cm syvässä maaperässä.

vihannesten, kuten paprikan ja tomaatin, hoito ja viljely korotetuilla vuoteilla

Jos teet projektin puutarhassa, sinun on myös valmisteltava paikka poistamalla nurmikko ensin. Käännä ja löysää maaperää esimerkiksi vähintään 30 cm syvällä lapalla tai haarukalla. Valitse reunaan kestävä materiaali, jotta voit kasvattaa tomaatteja korotetussa sängyssä ilman kattoa vuodesta toiseen. Valitse kaikenlaisista materiaaleista korotettujen sänkyjen valmistukseen, kuten muovi, kierrätetty komposiitti, sinkitty teräs tai puu. Varmista myös, että pääset sängyn keskelle molemmilta puolilta. Normaalisti sängyn ei tulisi olla leveämpi kuin 1,2 metriä. Näin voit helposti työskennellä ja viljellä kasveja. Yleinen virhe on rakentaa korotetut sängyt liian kapeiksi.

Kasvata tomaatteja korotetussa sängyssä ja rajaa niiden väliin puutarhapolku

Jos rakennat useampaa kuin yhtä vihanneslaastaria, säädä sitä tarpeeksi, jotta kottikärryt pääsevät läpi. Yleensä noin 80 senttimetriä, mutta varmista ensin kottikärryt mittaamalla. Reunamateriaalin asentamisen jälkeen vuoraa korotetun sängyn pohja kanalangalla, jotta tuholaiset, kuten jyrsijät, pysyvät poissa. Voit määrittää korotetun sängyn täyttämiseen tarvittavan maaperän määrän mittaamalla sen pituuden, leveyden ja korkeuden metreinä ja kertomalla nämä luvut yhteen. Tuloksena on tarvittava kuutiometrimäärä. Yhdistä maaperä ja orgaaniset aineet (murskatut lehdet, kompostit, hyvin mätäntynyt lanta, merilevä) korotetussa sängyssä. Sekoita komponentit hyvin lapion avulla. Raivaa pinta lopuksi tasaiseksi.

Milloin voit istuttaa tomaatteja korotettuun sänkyyn??

sopiva kausi tomaattikasvien kasvattamiseen puutarhassa

Asuinpaikkasi on tärkein tekijä päätettäessä, mihin aikaan vuodesta istuttaa tomaatit korotettuun sänkyyn katolla tai ilman. Yleensä voit istuttaa nämä, kun pakkanen on ohi. Monet ihmiset odottavat hieman kauemmin, ja rehellisesti sanottuna sillä ei ole paljon eroa sadon saamiseen kuluvassa ajassa. Ei ole väliä, istutatko mahdollisimman pian vai odotatko vielä viikon tai kaksi. Paikallinen puutarhakauppasi voi auttaa määrittämään oikean istutusajan sijaintisi mukaan. Jos odottamattomia pakkasia esiintyy kauden loppupuolella, peitä kasvit vain varhain illalla ennen odotettua tapahtumaa. Katon sijasta voit käyttää myös muovipulloja, pakkausmateriaalista jäänyttä kuplamuovia tai jopa telttakattoa.

Luo korotettu sänky tomaateille betonitiileillä

Rakenna itse korotettu sänky tomaateille betonitiileillä ja istuta siemeniä

Voit luoda seuraavan oppaan avulla pienen takapihan vihannespuutarhan alle tunnissa. Tätä varten tarvitset yksinkertaista pahvia tai pahvia, 8 betonitiiliä, pintamaa, tomaattisiemeniä tai tomaattikasveja ja vettä. Saatat tarvita myös lapion. Löydät nämä rautakaupasta. Valitse ensin alue ja mittaa tila. Varmista, että paikka on alttiina suoralle auringonvalolle 6-8 tuntia päivässä. Jos käytät maaperää maasta, sinun on lisättävä kompostia ja sopivaa lannoitetta. Kun tomaattikasvi on jo kasvanut, se kasvaa todennäköisesti nopeammin ja korkeammaksi. Tässä opetusohjelmassa on käytetty suurten punaisten kirsikkatomaattien siemeniä.

ohjeet

puutarhatarvikkeet, kuten lapio ja käsineet istutusta varten

  • Aseta ensin laatikko. Kumpikin lajike toimii tässä projektissa. Avaa laatikko ja aseta se valitulle alueelle. Pahvilaatikko on vihannespuutarhasi perusta. Se estää rikkakasvien ja ruohon kasvamisen tomaattien alla ja ruokkii kasveja.

Käytä vanhaa pahvia tai pahvia vihannespuutarhan perustana

  • Järjestä sitten betonitiili, jossa on 2 kummallakin puolella. Varmista samalla, että lohkot ovat päällekkäin pahvin reunojen kanssa ja painavat siten.
  • Levitä maa kartonkiin muotoiltuun altaaseen. Kuten edellä mainittiin, tämä voi tulla suoraan puutarhasta tai ostaa. Säkkipohja riittää tämän kokoiselle korotetulle sängylle. Kun maa on täyttänyt korotetun sängyn, tasoita se tasaisesti jakaaksesi pohjan.
  • Jos istutat siemenet noin 13 cm: n välein, tomaatit kasvavat korkeiksi eivätkä päällekkäin. Päätavoitteena on, että monet terveet kasvit kasvavat. Jos ne ovat liian lähellä toisiaan, tomaattikasvit muuttuvat vähemmän voimakkaisiksi ja epäterveellisiksi.

Betonitiilit kurkkujen ja tomaattien reunana korotetussa sängyssä

  • Peitä sitten siemenet mullalla. Siementen istuttaminen 3 cm: n syvyyteen maaperässä auttaa kasvussa, koska vesi varastoidaan paremmin juurien ruokintaan.
  • Kastele maaperää, kunnes maaperä on tasaisesti kostea. Siementen kastelu istutuksen jälkeen auttaa niitä hajoamaan ja kasvamaan kosteassa maaperässä. Suihkuta maaperää varovasti letkulla. ÄLÄ kuitenkaan kaada ylimääräistä vettä tai paina voimakkaasti.

Kastelu ja huolto

tarkista kosteasta maaperästä istutettujen tomaattisiementen varalta

Tarkista päivittäin, onko maaperä kostea. Sinun on pidettävä tämä kosteana, kunnes kaikki taimet ilmestyvät maan pinnalle. Tämän ansiosta kasvit voivat kasvaa korkeiksi ja vahvoiksi tuottaakseen suuria tomaatteja. Huomautus: Testaa maaperän kosteus painamalla sormea ​​siihen. On parasta kastaa tomaatit korotetussa sängyssä illalla. Tomaattilehtien vesi kuumassa auringossa voi vahingoittaa kasvia polttamalla sen. Kun kasvit ovat vähintään viisi tuumaa, voi olla hyödyllistä asettaa olkia, jotta maaperä pysyy kosteana ja vähennetään kastelun tarvetta.

Kasvavien kasvien kastelu puutarhan sängyssä vesisäiliöllä

Joten tomaatit ja muut vastaavat vihannekset tarvitsevat paljon vettä. Pitkä, hidas suihkutus on täydellinen, jotta se tunkeutuu kasvien syvään juurijärjestelmään. Jos et ole asettanut tätä asetusta, yritä kastella kasveja useita kertoja muutaman tunnin kuluessa. Silloin kosteus voi myös laskeutua syvälle maaperään. Myös kastelu maan lähellä on hyvä, varsinkin jos teet sen illalla, jotta lehdet eivät pysy kosteina koko yön. Märät lehdet sairastuvat todennäköisemmin.

Tomaatit, jotka on kasvatettu korotetussa sängyssä, jossa on katto ja olki parempaa kastelua varten

Olki auttaa ylläpitämään juurijärjestelmän välttämätöntä kosteutta ja maaperän lämpöä sekä vähentämään rikkakasvien esiintymistä. Varmista, että jätät muutaman tuuman jokaisen kasvin pohjan ympärille, jotta vesi pääsee tunkeutumaan ja antaa kasville tilaa hengittää. Kuten edellä mainittiin, sinun ei pitäisi edistää tauteja kasveissasi. Korotetut sängyt ovat hieman vähemmän alttiita ongelmille kuin tavalliset puutarhat, mutta seuraavat vinkit auttavat sinua välttämään mahdolliset ongelmat.

Vinkkejä ja temppuja tomaattien istuttamiseen korotettuun sänkyyn

tuholaisia, kuten oravia, jotka varastavat tomaatteja puutarhasta

Helppo tapa välttää mahdolliset tuholaiset korotetussa sängyssäsi on korvata vuoteiden vihannekset toisiinsa liittymättömillä vihanneksilla vuosittain. Näin kaikki edelliseltä vuodelta jäljellä olevat tuholaiset eivät jää odottamaan. Paprikat ja tomaatit korotetussa sängyssä ovat yökerhoja, samoin kuin perunat ja munakoisot. Tästä syystä suosittelemme niiden korvaamista ristikukkaisilla vihanneksilla, kuten salaatilla, herneillä, porkkanoilla, punajuurilla tai papuilla. Vaikka lierokset ovat vähemmän ongelma korotetussa sängyssä kuin istutettaessa maahan, nämä pienet tuholaiset voivat silti löytää tiensä niihin. Tämä pätee erityisesti, jos lisäät tavallista puutarhamaata tai jos sänky on vanhempi. Siksi, kuten ohjeissa mainitaan, pahvin asettaminen voi suojata nuoria tomaattikasvejasi.

mies tarkistaa tomaattien sadon korotetussa sängyssä kasvattaen suojaa tuholaisia ​​vastaan ​​ja vinkkejä kasteluun

Useimpien muiden tuholaisten osalta paras puolustuksesi on tarkkailla niitä. Jos huomaat, että jotkut kasvin osat ovat värjäytyneet tai kuihtuneet, tarkista heti, onko tartuntaa. Monet kotihoitotuotteet on helppo valmistaa, ja sopivia orgaanisia torjunta -aineita kasvipuutarhoihin on helppo löytää nykyään. Joten, kuten hyönteisten käsittely, korotettu sänky vaatii valppauttasi. Poista kypsät hedelmät välittömästi, koska ne houkuttelevat hyönteisten lisäksi myös eläimiä. Jos sinulla on ongelmia kukkapään mätänemisen kanssa, lisää sänkyyn kalsiumia. Sienitauteja voidaan usein välttää tukemalla tomaatteja oikein.

Previous Post
5 ideaa ulkoalueelle – piristä kuistia
Next Post
7 yrttiä ja lääkekasveja, joita voit kasvattaa itse