15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

7 yrttiä ja lääkekasveja, joita voit kasvattaa itse

yrtit lääkekasvit potin oma yrttitarha

Yrtit ja lääkekasvit ovat loistava tuki kokonaisvaltaiselle polulle terveyteen. Ne tuoksuvat ihanilta ja sopivat myös ruokien valmistukseen. Kun aloitat yrttitarhan, sinulla ei ole vain tuoreita mausteita ruoanlaittoon, vaan myös luonnollisia yrttilääkkeitä luonnollisen paranemisen saavuttamiseksi käden ulottuvilla. Olemme valinneet 7 parasta yrttiä ja lääkekasvia, joita voit kasvattaa ja käyttää itse.

Todellinen kamomilla (Matricaria chamomilla)

Yrtit Lääkekasvit Kamomilla Keskinäinen vaikutus

Lääkekasvi kamomilla on arvostettu rauhoittavan vaikutuksensa puolesta useiden sukupolvien ajan. Sitä käytetään myös monenlaisiin ruoansulatushäiriöihin, kuten vatsavaivoihin, pahoinvointiin, oksenteluun, ruokahaluttomuuteen ja kaasuun.

Kuivaa kamomillan kukat tai tee kamomillatee tuoreista kasveista. Kamomilla on myös todellinen ihmelääke pienille lapsille.

Todellinen kamomilla on vuotuinen ruohokasvi, joka voi saavuttaa noin 60 cm korkeuden. Kamomilla on helppo kasvattaa siemenistä. Keväällä kylvettäessä kukinta alkaa touko-kesäkuussa. Kasvi suosii aurinkoista paikkaa osittaiseen varjoon ja kohtalaiseen kasteluun.

Feverfew (Tanacetum)

yrtit lääkekasvit nivelkipuja päänsärkyyn ja migreeniin

On tieteellisesti todistettu, että kuumeharja (Tanacetum parthenium) auttaa migreeniin. Feverfew -tee on edelleen tehokas kuukautishäiriöihin, kipuun ja kouristuksiin. Ruusunmarjan kukat muistuttavat kamomillaa, minkä vuoksi sitä kutsutaan usein vääräksi kamomillaksi. Feverfew kasvatetaan kylvämällä keväällä. Lääkekasvi on itse asiassa monivuotinen kasvi, joka talvehtii myös leudossa ilmastossa.

laventeli

yrtit lääkekasvit laventeli

Laventeli on kipulääke ja auttaa lievittämään jatkuvaa jännityspäänsärkyä ja migreeniä. Laventeliöljyä käytetään yleensä aromaterapiassa. Laventelin kukat ovat myös syötäviä ja niitä käytetään salaateissa tai juomissa. Laventelia käytetään sisäisesti teena.

Tavallinen laventelipensas rakastaa aurinkoa ja on kuivuutta kestävä. Kasvi ei tarvitse erityistä hoitoa ja on erittäin säästäväinen. Ihanteellinen istutusaika on keväällä ja kukinta alkaa heinäkuusta syksyyn.

piparminttu

yrtit lääkekasvit ruukussa piparminttu vatsavaivat

Piparminttu on yksi parhaista lääkkeistä vatsakipuun. Se todella auttaa lievittämään pahoinvointia ja jopa vatsakramppeja.

Piparminttu on aggressiivinen kasvi, joka voi tunkeutua koko puutarhaan, jos annat sen! Siksi on suositeltavaa istuttaa piparminttu ruukkuihin. Se on monivuotinen kasvi, joka itää uudelleen joka vuosi. Kasvaa parhaiten hedelmällisessä, kosteassa maaperässä. Lehdet ovat erittäin aromaattisia ja niitä käytetään salaateissa, jälkiruokissa ja kastikkeissa. Voit jopa jäädyttää ne jääkuutioiksi ja tarjoilla kylmissä juomissa.

timjami

Yrtit, lääkekasvit, vedä timjamia kattilaan

Timjami on voimakas antiseptinen aine ja vähentää tulehdusta ja kipua niveltulehduksessa, reumassa ja kihassa. Sitä käytetään myös yskään ja kurkkukipuihin. Timjamin ja piparmintun seos toimii hyvin poskiontelotulehdusta vastaan. Voit tietysti juoda teetä tai käyttää sitä kurkutukseen.

Timjami on yrtti, josta on tullut suosittu viime vuosina useiden koristelajikkeiden joukossa, mukaan lukien vaaleanpunaiset kukat sisältävä Lemon Thyme ‘Doone Valley’. Kasvi rakastaa aurinkoa ja sietää kuivuutta.

Timjami (Thymus vulgaris) sisältää suurempia pitoisuuksia eteeristä öljyä tymolia. Paras aika kylvää timjamia ulkona on huhtikuusta kesäkuuhun ja optimaalinen paikka on täysi aurinko.

Sitruunamelissa (Melissa officinalis)

yrtit lääkekasvit sitruunamelissa

Pääasiassa sitruunamelissaa pidetään rauhoittavana yrttinä. Se on hyödyllinen unen apuna. Sitruunamelissaa käytetään ahdistusta ehkäisevänä teena.

Kylvettäessä on huomattava, että sitruunamelissa on kevyt alkio. Joten siemeniä ei saa peittää maaperällä. Sitruunamelissa on liian suuri kasvamaan kukkaruukussa, mutta sitä voidaan pitää riittävän leveissä ruukuissa parvekkeella. Saat parhaat tulokset asettamalla sitruunamelissa osittain varjostettuun kohtaan.

persilja

yrtit lääkekasvit tuoretta persiljaa kattilassa

Persilja on enemmän kuin vain lisuke. Persilja auttaa puhdistamaan maksan, poistamaan ylimääräisen liman kehosta ja rauhoittamaan vatsaa.

Persiljasiemenet tulee laittaa maahan helmikuun puolivälistä alkaen. Se on yksi tummista bakteereista, joten siemenet on peitettävä maaperällä. Persilja suosii osittaista varjoa ja sitä voidaan kasvattaa hyvin aurinkoisella ikkunalaudalla.

Yrtit ja lääkekasvit ovat luonnon lahja!

yrtit lääkekasvit Joukko tuoretta persiljaa

Previous Post
Arkkitehtitalo lasirintamalla avaa luonnon
Next Post
Käsityöideoita tuoreilla kukilla keväällä: Todellisia mielialan kohottajia!