15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Punainen vaahtera: nopeasti kasvavat puut “Acer rubrum” tarjoavat upean värin syksyllä

Punainen vaahtera (bot. Acer rubrum), joka tunnetaan myös nimellä punainen vaahtera, punainen vaahtera tai suovaahtera, on nopeasti kasvava koristepuu. Keväällä se on katseenvangitsija runsaalla kukinnallaan ja syksyllä puu houkuttelevalla punaisella lehdellään tarjoaa upean värin puutarhassa. Puu ei ole vain todellinen katseenvangitsija, vaan myös käytännöllinen sisustuselementti ulkoalueella. Sen pyöreä puulattia heittää viileää varjoa kesällä ja tarjoaa yksityisyyttä talolle ja ulkoalueelle.

Punainen vaahtera Acer rubrum Puutarha nurmikolla ja maanpeitteellä nurmikon reunalla ja puutarhapolku, jossa on kivilaattoja

Helppo hoitaa ja vaatimaton: punainen vaahtera ei ole vain suosittu kotimaassaan Yhdysvalloissa. Myös Saksassa se on yksi suosituimmista koristepuista. Ja jos sinulla ei ole tarpeeksi tilaa puutarhassa puulle, voit lisätä värin tilkalle terassille, jossa on bonsai -puu. Selitämme sinulle, mitä on otettava huomioon valittaessa sijaintia, miten voit edistää kasvua oikealla hoidolla ja miten voit tunnistaa ja torjua sairauksia ajoissa.

Punainen vaahtera: alkuperä ja lajikkeet

Punainen vaahtera Acer rubrum muuttuu vihreäksi puutarhassa Aurinkosuoja ja nopeasti kasvava puu keskellä puutarhaa

Punainen vaahtera kuuluu saippuapuun perheeseen ja on kotoisin Pohjois -Amerikasta. Nykyään se on yleistä Kanadan itäosissa ja Amerikan metsissä, joissa se kasvaa 400–1 600 metrin korkeudessa. Erityisesti “intialaisen kesän” aikana, kuiva ja lämmin sää syyskuusta lokakuuhun, puu inspiroi punaisella lehdellään. Vaikka puusta ei ole alkuperäiskansoja, mutta se tuotiin Eurooppaan, puusta on tullut tärkeä osa ekosysteemiä ja “mehiläispuuna” se edistää mehiläisten suojelua.

Punaisen vaahteran Acer rubrum puunlehtien istutus syksyllä puutarhan punaiseen koristepuuhun

Koska luonnonvaraiset lajit voivat saavuttaa jopa 30 metrin korkeuden, useita alemmat lajikkeet puutarhaan kasvatettu. Harrastuspuutarhuri voi löytää kaupoista seuraavia koristepuita:

1. Lokakuun Glory -lajike on koristepuu, joka voi nousta jopa 12 metrin korkeuteen. Sen tummanpunaiset oksat, harmaansininen runko ja kauniit syksyn värit tekevät siitä katseenvangitsijan. Puu säilyttää punaiset lehdet joulukuuhun asti. Sopii: yksinäinen puu etupihassa, joka tarjoaa yksityisyyttä ja aurinkosuojaa terassille. Herkkä pakkaselle ja siksi levinnyt vain Etelä -Saksassa.

2. “Northwood” on erittäin kestävä kasvi, joka kestää helposti lunta, pakkasta ja voimakkaita tuulia. Menettää lehdet nopeammin kuin “October Glory” -lajike. Se kasvaa jopa 12 metriä korkeaksi ja sitä käytetään pääasiassa yksinäisenä puuna keskikokoisissa puutarhoissa.

3. “Lumipalo” on nopeasti kasvava lajike, jonka lehdet ovat kirkkaanvärisiä punaoranssi-kelta-vihreä. Syksyllä sen vihreät lehdet muuttuvat keltaisista tulipunaisiksi. Kruunu on laajasti pyramidinen, koristepuu saavuttaa jopa 10 metrin kasvuleveyden ja korkeuden 15 metriä.

4. “Punaisen auringonlaskun” kruunu on myös pyramidinen ja leveä. Tämä lajike pudottaa lehtensä syksyn lopussa ja on suosittu kauniista punaisista lehdistään. Koristepuu on erittäin pakkasenkestävä, jopa nollan pakkasessa se voi menestyä ilman ongelmia.

Punainen vaahtera: ulkonäkö

Punainen vaahtera Acer rubrum etupihalla Hoitovinkkejä nopeasti kasvaville puille Valitse paikka ja siirrä

Punainen vaahtera on keskipitkä puu. Viljeltyjen lajikkeiden korkeus on 12-14 metriä ja ne ovat yleensä noin 8 metriä leveitä. Puu kasvaa keskimäärin 50 cm vuodessa, ja se kuuluu nopeasti kasvaviin puihin. Se on sydänjuuri, mikä tarkoittaa, että sen juuret kehittyvät ensin alaspäin ja vasta sitten muodostuu toinen järjestelmä maanpinnan alle. Sydämen juuria pidetään erittäin vaatimattomina ja ne voivat sopeutua maastoon. Nopeasti kasvavat juuret voivat nostaa terassipäällysteitä ja puutarhapolkuja.

Kasvutottumus ja kruunu

Punainen vaahtera Acer rubrum nopeasti kasvavat puut yksityisyyttä ja aurinkosuojaa varten puutarhassa

Lajikkeesta riippuen punainen vaahtera voi kasvaa joko tavallisena puuna tai monivartisena pensaana. Vain muutamilla lajikkeilla on kompakti, pystysuora tapa. Useimmilla niistä on leveä kruunu, joka vaihtelee kartiomaisesta pyöristettyyn. Oksat ovat tummanpunaisesta punaruskeaan ja puunrunko on harmaansininen. Vain neljän vuoden kuluttua puu voi tarjota varjoa ja alkaa houkutella mehiläisiä ja perhosia puutarhaan. Kesällä sitä käytetään usein pesimäpaikkana.

Punainen vaahtera: lehdet

Punainen vaahtera acer rubrum on puutarhan korkea koristepuu, jossa on oranssinväriset syksyn lehdet

Puun lehdet ovat kiiltäviä, kolmesta viiteen liuskaisia ​​ja järjestetty toisiaan vastapäätä. Puu muuttuu vihreäksi keväällä ja säilyttää vihreät lehdet kesällä. Vasta syksyn alussa, eli syyskuussa, lehdet muuttuvat ensin kultaisiksi, sitten oranssiksi ja sitten syvänpunaisiksi. Juuri tämän tyydyttyneen punaisen sävyn vuoksi punainen vaahtera on niin suosittu. Se tuo vaihtelua muuten tylsään syksyiseen puutarhaan ja antaa etupihalle lisää väriä. Jos talvi on leuto, uusi orastaminen voi alkaa jo tammikuussa. Lehdet ovat vain erittäin myrkyllisiä hevosille.

Kukkia ja hedelmiä

Punainen vaahtera kasvaa nopeasti ja punaisilla lehdillä syksyllä yksityisyyttä ja aurinkosuojaa varten talon etupihalla

Punaisen vaahteran kukinta -aika on vain kaksi kuukautta. Varjonmuotoiset kukat, kuten uudet versot, on väriltään kullanruskeita. Kuukautta myöhemmin puu tuottaa hedelmiä, jotka putoavat alkukesästä. Juuri tämä varhainen kukinta -aika ja hedelmien muodostuminen ovat erittäin tärkeitä luonnonvaraisille mehiläisille. Koska hyvästä erittäin hyvään mesi- ja siitepölyarvoon perustuva punainen vaahtera osoittautuu tärkeäksi ravinnonlähteeksi useiden luonnonvaraisten mehiläispesien kehittämisessä.

Punainen vaahtera: vaatimukset sijainnille ja maaperälle

Punainen vaahtera etupihalla Acer rubrum nurmikolla ikivihreiden kotoperäisten ja pensaiden ja pensaskasvien vieressä etupihalla

Sijainti

Punainen vaahtera on vaatimaton puu, joka tuntuu mukavalta osittain varjossa sekä aurinkoisissa paikoissa. Puu ei kestä lämpöä, minkä vuoksi eteläpuutarha ei ole sille ihanteellinen. Lämmin, länteen päin oleva puutarha tai itään tai pohjoiseen päin oleva tontti sopivat paremmin. Muuten puulla ei ole erityisiä vaatimuksia sijainnille ja se voi menestyä ilman ongelmia pakkasessa, lumessa, sateessa ja tuulessa.

Kun valitset sijaintia, sinun on myös odotettava korkeuden ja leveyden nopeaa kasvua. Punainen vaahtera leikkaa erityisen hyvän hahmon yksinäisenä puuna nurmikon keskellä. Joten hänellä on tarpeeksi tilaa juurijärjestelmänsä kehittämiseen. Sen kruunu kasvaa myös tulevina vuosina, joten jätä vähintään 10 metriä vapaata puun ympärille tai istuta se maanpeitteellä ja matalalla kukalla.

Punainen vaahterakasvien etupiha, jossa on nurmikoita, pensaskasveja ja korkeita monivuotisia kasveja, luovat yksityisyysnäytöt nopeasti kasvaville puille

lattia

Mitä tulee maaperään, punainen vaahtera on myös vaatimaton. Löysä, ravinteikas, kostea ja hieman hapan maaperä osoittautuu optimaaliseksi. Kesän pitkät kuivat kaudet eivät häiritse häntä. Se voi kasvaa nopeasti hiekkaisessa maaperässä ja sietää lyhytaikaisia ​​tulvia. Ainoa ongelma on kalkkipitoinen, tiivistetty maaperä, johon voi muodostua vettä. Koristepuu kestää kohtalaisen suolaa.

Punainen vaahtera Acer rubrumin kasvien sijaintituki muuttuu vihreäksi

Istutus ja istutus

Kevät on oikea aika istuttaa punainen vaahtera. Kun olet valinnut paikan, sinun on kaivettava vähintään kaksi ja mieluiten kolme kertaa leveämpi reikä. Löysää maata ja paranna maaperää tarvittaessa kvartsihiekalla. Kompostin avulla voit lisätä maan humuspitoisuutta.

Emme suosittele punaisen vaahteran siirtämistä. Hän ei todellakaan voi ottaa sitä hyvin ja puu voi kuolla. Jos muuta tapaa ei ole, kaivaa puun ympärille 1 metriä leveä ja vähintään 80 cm syvä reikä ja yritä vasta sitten poistaa puu.

Punainen vaahtera: hoito, karsiminen ja lisääminen

Punainen vaahtera etupihalla pensaiden ja ikivihreiden kotoperäisten kasvien vieressä

Punainen vaahtera voi hyvin hyvin vähäisellä huollolla. Hän tarvitsee vettä vain, jos kesällä on pidempi kuiva -aika. Myös lannoitetta ei yleensä tarvitse lisätä. Voit lannoittaa nuoria puita vain kerran keväällä. Kuitenkin niin kauan kuin maaperä täyttää kaikki vaatimukset, sinun ei enää tarvitse antaa koristepuulle lannoitetta ensimmäisen vuoden jälkeen. Sinun ei myöskään tarvitse leikata punaista vaahteraa, koska puu ei toisaalta sitä tarvitse eikä toisaalta siedä kovin hyvin. Jos sen kruunu on liian tiheä ja hauras, voit leikata yksittäiset oksat kesän lopussa.

Punainen vaahtera syksyllä on väriltään vihreä punainen koristepuu puutarhanhoitovinkkejä ja leviämisopasta varten

Lisääntymisen osalta punaista vaahteraa on periaatteessa mahdollista levittää kylvämällä. Useimmissa puiden taimitarhoissa puut kuitenkin lisätään pistokkailla. Tätä tarkoitusta varten 15-20 cm pitkät versot ilman kukkia katkaistaan ​​kevään lopussa tai kesän alussa. Jos haluat kokeilla tätä menetelmää, täytä kukkaruukku ruukkumaalla ja työnnä versot puoliväliin maaperään. Aseta ämpäri varjoisaan tai osittain varjostettuun paikkaan ja peitä kattila läpinäkyvällä kalvolla. Tuuleta kasvi päivittäin poistamalla kalvo puoli tuntia. Vuoden kuluttua nuori puu on pohjimmiltaan valmis istutettavaksi puutarhaan.

Punainen vaahtera: käytä yksityisyyttä ja aurinkosuojaa

Punainen vaahtera lokakuun Glory -lajikkeesta.Syksyllä lehdet muuttuvat punaisiksi

Punainen vaahtera tuntuu kotona keskikokoisessa tai suuressa puutarhassa. Se voi tarjota viilentävän sävyn puutarhan viihtyisillä oleskelualueilla. Puu leikkaa myös hienon hahmon puutarhan reunasta ja kiinnittää automaattisesti ohikulkijoiden huomion. Koska puu kasvaa nopeasti ja kasvaa melko korkeaksi, sinun on sallittava marginaalinen etäisyys naapureistasi ja talostasi istutettaessa. Ota suunnittelussa huomioon myös paikallisten viranomaisten puita koskevat määräykset. Periaatteessa sinun on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Suunnittele aina vähintään kolmen metrin rajaetäisyys naapureihin.
  • Jätä puun ja terassin väliin vähintään kaksi metriä. Tällä tavoin voidaan välttää terassin pinnan juurien aiheuttamat vauriot.
  • 5 metrin etäisyys talostasi takaa, että taloon tulee riittävästi auringonvaloa myös 5 tai 10 vuoden kuluttua.

Punainen vaahtera: sairaudet ja tuholaiset

Punaisen vaahteran hoito lajikkeelle October Glory leikkasi kruunun syksyllä

Punainen vaahtera ei ole altis useimmille tuholaisille. Kuitenkin, jos maaperä pysyy kuivana pitkään, sen lehtiin voi muodostua tummia täpliä. Päinvastoin – jos sen on kestettävä kosteutta pitkään, se voi hyökätä eri sienitautien kimppuun. Jos se on vesinen, sitä vaarantavat myös kirvat.

Bonsai punainen vaahtera

Bonsai vaahtera punaiset lehdet huonekasvit ruukkukasvit

Jos etsit helposti hoidettavaa ja erittäin kestävää huonekasvia, tämä kasvi on sinua varten. Bonsai-vaahterat ovat vähäisiä sijainnin ja maaperän suhteen, ja ne kiehtovat kauniilla lehtineen, joka muuttuu vihreäksi kesällä ja punaruskeaksi syksyllä. Pienikokoiset puut ovat jopa 40 cm korkeita ja 20 cm leveitä, joten ne ovat erittäin pienikokoisia. Voit näyttää ne lipastolla tai sivupöydällä tai järjestää ne muiden kasvien kanssa haluamallasi tavalla. Amerikkalaiset leikkasivat kuitenkin hienon hahmon solisteina parhaiten. Ja kun on kyse kauniista lehdistä ja puiden latvoista, ne eivät ole millään tavalla huonompia kuin suuret sukulaiset.

Bonsai-vaahtera, jossa on punaruskeat lehdet Ideoita helppohoitoisiin huonekasveihin

Huonekasvit ovat ihanteellisia aloittelijoille, koska ne voivat menestyä lämpimässä huoneessa. Se ei kuitenkaan ole aurinkoinen paikka, joka osoittautuu optimaaliseksi, vaan sijainti osittain varjossa. Bonsai -puiden alusta, jossa on hiekkaa, tarjoaa parhaat edellytykset niiden nopealle kasvulle. Mitä tulee veden lisäämiseen, sinun on varmistettava, että maaperä ei kuivu kokonaan eikä tule liian kosteaksi. Kasvit ovat erittäin herkkiä kastumiselle ja tuskin sietävät niitä.

Bonsai Maple tarjoaa vihreitä lehtiä ideoita pienille helppohoitoisille ruukkukasveille

Bonsai -vaahtera voi viettää talven kotona, kesällä voit näyttää sen terassilla tai parvekkeella. Puu voi pysyä siellä myöhään syksyyn. Jos lämpötila laskee alle 0 asteen, sinun on tuotava bonsai -puu takaisin taloon. Aseta kasvi ensin viileään ja kuivaan huoneeseen, kunnes se tottuu lämpötilan muutokseen. Vasta sitten voit laittaa ne huoneesi parrasvaloihin.

Bonsai -vaahterat maksavat yleensä vähemmän kuin muut bonsai -puut, mutta ne näyttävät yhtä kauniilta. Ne sopivat myös lahjaksi erityistilaisuuksiin.

Punainen vaahtera Acer rubrum Nopeasti kasvavat puut aurinkoiseen puutarhaan Kruunu punaisena Varjostin terassille

Punainen vaahtera on pitkäikäinen puu, joka voi elää puutarhassa 70-130 vuotta. Vaatimaton ja nopeasti kasvava koristepuu on täydellinen lisä suureen puutarhaan. Se voidaan järjestää erityisen tehokkaasti solistina ja leikkaa hienon hahmon etupihalla.

Punainen vaahtera muuttuu vihreäksi kesäpihalla Aurinkosuoja ja yksityisyyden suoja talolle ja puutarhalle

Previous Post
Arkkitehtitalo lasirintamalla avaa luonnon
Next Post
Käsityöideoita tuoreilla kukilla keväällä: Todellisia mielialan kohottajia!