15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Muovin välttäminen – Faktoja ja syitä puuttua muovijätteeseen

Kierrätä tyhjät muovipullot ja vältä muovia

Muovimateriaalien käyttö on osa elämäämme, mutta jos vältämme muovia, voimme pelastaa kokonaisia ​​ekosysteemejä. Muovi ei kuitenkaan vahingoita vain merieläimiä ja ekosysteemejä. Lukuisat tutkimukset osoittavat, että se on vaarallista myös ihmisten terveydelle. Tämän vuoksi jotkut järkyttävät tilastot voivat rohkaista sinua harkitsemaan uudelleen muovisia kertakäyttötuotteita. Joten tässä viestissä yritämme selittää, miksi sinun pitäisi välttää muovia.

Vältä muovia jokapäiväisessä hyvinvoinnissa

Linnut ja merieläimet kärsivät muovista ja muovista muovipussien ja olkien muodossa

Jos katsot ympärillesi keittiössä tai toimistossa, huomaat todennäköisesti, että muovi ympäröi sinua. Nämä voivat olla vesipulloja, take -away -kahvikuppeja, olkia, päivittäistavarakasseja, elintarvikepakkauksia, muovisäiliöitä ja monia muita tuotteita. Nämä ovat kaikki esimerkkejä kertakäyttöisistä muovituotteista, jotka ovat nykyään kuuma aihe sekä ympäristön että terveyden kannalta. Ei todellakaan ole realistista kieltää kaikkea muovia elämästäsi. Tässä suhteessa voit kuitenkin pienentää jalanjälkeäsi heittämällä oljet pois, vaihtamalla uudelleen käytettäviin vesipulloihin tai käyttämällä kangaskasseja ostoksille.

Muovin liiallinen tuotanto

roskasäiliössä on erilaisia ​​muovista ja muovista valmistettuja tuotteita, kuten olkia

Muovin suosio, joka alkoi nousta 1950 -luvulla, on ohimenevä. Joidenkin tieteellisten tutkimusten mukaan valmistajat maailmanlaajuisesti tuottavat noin 9 miljardia kiloa muovia, eikä hidastumisesta ole merkkejä. Tutkijat varoittavat, että 15 miljardia tuotetta luodaan maailmanlaajuisesti tuotteiksi vuoteen 2050 mennessä. Lisäksi muovin ja muiden jokapäiväisten esineiden hajoaminen maassa kestää ikuisuuden.

kilpikonna meressä lähestyy kelluvaa muovipussia

Muovi päätyy myös valtameriin, ja jokainen koskaan tehty kappale jää jossain muodossa ympäristöön. Kuitenkin heti kun hävitämme muovijätteemme kätevästi kotoa, tuuli ja vesi kuljettavat jätteemme kaatopaikoilta ja teiltä viemäriin ja suoraan mereen. Koska keskimääräinen maailman asukas heittää pois noin 80 kiloa jätettä vuodessa ja maailmassa tuotetaan vuosittain yli 320 miljoonaa tonnia muovia, päivittäinen hävittäminen vaikuttaa vakavasti meriympäristöön.

Hävitä muovijätteet koneilla ja vältä muovia suurkaupungissa

Muovinkulutuksellamme on siis suora vaikutus meren eläimiin, mukaan lukien kalat, jotka ovat myös merkittävä ravinnonlähde ihmisille. Usein yhteiskuntamme on niin suunnattu tekemään elämästämme mukavampaa lyhyellä aikavälillä, mutta pitkällä aikavälillä se vaikuttaa terveyteemme ja meren elämään.

Vältä kertakäyttöistä muovia

Vaihda elintarvikkeiden muovipussit kierrätettäviin tuotteisiin ja vältä muovia

Tiesitkö esimerkiksi, että noin puolet muovituotannosta on tarkoitettu kertakäyttötuotteille? Näitä ovat esimerkiksi muovipussit, pakkaukset, vesipullot ja oljet. Perinteiset nestemäiset pyykinpesuaineet pakataan myös tyypillisesti suuritiheyksiseen polyeteeniin. Ihmiset eivät kierrätä 68 prosenttia näistä astioista lainkaan. Jotkut yritykset ovat kuitenkin sitoutuneet vähentämään kertakäyttöisten muovijätteiden määrää käyttämällä pyykkikapseleita. Ne koostuvat kasvipohjaisista, biohajoavista ainesosista ja toimitetaan 100-prosenttisesti kierrätettävissä ja kompostoitavissa pahvilaatikoissa. Jopa Englannin kuninkaallinen perhe on vihreässä trendissä. Tämän vuoksi he kielsivät oljet Buckinghamin palatsista.

tutkimukset ja tutkimukset muovin aiheuttamista vaurioista jokapäiväisessä elämässä

Muovi sisältää bisfenoli A: ta, jota kutsutaan myös BPA: ksi, joka voi jäljitellä ihmisen hormoneja. Se on kemikaali, jota on käytetty muovien valmistuksessa 1960 -luvulta lähtien. Se tulee myös usein suoraan kosketukseen elintarvikkeiden kanssa, mukaan lukien muovipakkaukset, keittiövälineet ja tölkkien ja lasikansien sisäpinnoite. Tutkimukset osoittavat, että BPA on vuorovaikutuksessa estrogeenireseptoreiden kanssa ja sillä on rooli useiden endokriinisten häiriöiden patogeneesissä. Näitä ovat esimerkiksi naisten ja miesten hedelmättömyys, varhainen murrosikä, rinta- ja eturauhassyöpä sekä munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS). On siis hyvä syy, että valmistajat markkinoivat nykyään niin monia tuotteita BPA-vapaina. Tällä tavalla kuluttajat voivat välttää perinteistä muovia.

BPA voi olla haitallista terveydelle

vastasyntyneen lapsen terveyshaasteet välttämällä muovia

Tuoreessa raportissa todettiin, että muovisten astioiden käyttäminen elintarvikkeiden säilyttämiseen tai lämmittämiseen mikroaaltouunissa voi aiheuttaa potentiaalisen terveysriskin pikkulapsille. Useimmat organisaatiot vaativat uudistuksia sen jälkeen, kun raportissa todettiin, että jotkut elintarvikeväreissä, säilöntäaineissa ja pakkausmateriaaleissa olevat kemikaalit voivat aiheuttaa vaaraa lapsille. Raportti viittaa yhä useampaan tutkimukseen, jotka viittaavat siihen, että tietyt elintarvikelisäaineet voivat häiritä hormoneja, kasvua ja kehitystä ja lisätä lasten lihavuuden todennäköisyyttä.

Kuumenna muoviastiat riisiastioilla mikroaaltouunissa ja aiheuta mikromuoveja ruoassa

Suurin osa tästä johtuu keinotekoisista lisäaineista ja BPA: sta muovisäiliöissä ja metallipurkkeissa. Vanhempia kehotetaan olemaan käyttämättä mikroaaltoja ruoan ja juomien lämmittämiseen ja muovisten astioiden ja ruokailuvälineiden pesemiseen astianpesukoneessa. Tunnettuna hormonitoimintaa häiritsevänä aineena BPA voi häiritä endokriinisen järjestelmän normaalia toimintaa, mukaan lukien seerumin hormonitasot, jotka säätelevät aineenvaihduntaa. On yhä enemmän näyttöä siitä, että BPA: lla on rooli lihavuuden kehittymisessä sekä kohdussa että myöhemmin elämässä.

verenpaineen parantamiseksi pyydä lääkäriä tutkimaan sinut ja edistämään yleistä terveyttä

BPA-vuorattuista tölkeistä valmistettujen juomien kulutus voi myös nostaa verenpainetta. Kliinisissä tutkimuksissa vapaaehtoiset joivat saman juoman lasipulloissa tai tölkeissä. Kaksi tuntia kulutuksen jälkeen tutkijat mitasivat BPA: n pitoisuuden virtsassa ja verenpaineen. Virtsan BPA -tasot olivat korkeammat tölkkiryhmässä ja niiden systolinen verenpaine nousi keskimäärin 4,5 mmHg lasipulloihin verrattuna.Muovin välttäminen on vain yksi monista tavoista elää vihreämpää ja terveellisempää elämää.

Vältä kilpirauhasen toimintahäiriöitä vähemmän muovilla

hormonitoimintaa häiritsevät aineet vaikuttavat kilpirauhasen toimintaan muovin ja muovin kautta

BPA voi myös muuttaa kilpirauhashormoneja, jotka säätelevät kehomme energiaa. Marraskuussa 2016 International Journal of Environmental Research and Public Health julkaisi todisteita BPA: n yhdistämisestä autoimmuunisairauksiin, kuten Hashimoton tautiin. Laboratoriokokeet ylittivät mitattavat havaitsemisrajat 52 prosentilla ihmisistä, joilla oli kohonnut kilpirauhasen vasta -aine. Myrkylliset BPA -tasot olivat aiheuttaneet kilpirauhaselle autoimmuunivasteen.

lääketiede yhdistää lihavuuden pakkausten ja muiden muovituotteiden kulutukseen

Tutkijat yhdistävät myös BPA: n suolistosairauteen, jolloin aine vaikuttaa negatiivisesti mikrobien aminohappojen metaboliaan suolistossa. Ärtyvän suolen oireyhtymä on kokoelma sairauksia, joihin kuuluu haavainen paksusuolitulehdus ja Crohnin tauti. Lääketieteellinen tutkimus osoittaa myös, että altistuminen BPA: lle lisää useiden suoliston tulehdusta aiheuttavien yhdisteiden pitoisuuksia. Muovi ei kuitenkaan ole ainoa epäpuhtaus, joka voi vahingoittaa terveyttäsi, koska muut tuotteet ovat nykyään täynnä epäpuhtauksia.

Voitko välttää muovin BPA-vapailla tuotteilla??

Käytä bpa -vapaita tuotteita ruoan säilyttämiseen kotona ja vältä muovia

Vaikka on houkuttelevaa uskoa, että BPA-vapaat muovit ratkaisevat nämä ongelmat, totuus on monimutkaisempi. Tuoreessa tutkimuksessa tarkasteltiin yli 450 BPA-vapaata tuotetta, jotka ovat alttiina normaalille kulumiselle. Yli 95 prosenttia päästi kemikaaleja, jotka toimivat estrogeenin tavoin. Vaikka BPA on vähitellen kielletty jokapäiväisestä elämästä, tosiasia on, että BPA: n korvaamista ei yksinkertaisesti ole tutkittu hyvin ja sillä voi olla samanlaisia ​​vaikutuksia. Itse asiassa valmistajien ei tarvitse merkitä BPS: ää, joka on suosittu muovinen korvike BPA: lle vesipulloissa. Se toimii kuitenkin samalla tavalla kuin BPA nieltynä.

tuotannossa vedellä täytetyt muovipullot

Harkitse vaihtamista myrkyttömiin ruostumattomasta teräksestä valmistettuihin elintarvikeastioihin. Näitä ympäristöystävällisiä säiliöitä on saatavana erikokoisina ja niissä on tiiviit silikonikannet. Muoviin verrattuna silikoni kestää pidempään ja kestää paremmin lämpöä ja kylmää. Lisäksi se on hajuton, likaa hylkivä, hypoallergeeninen eikä siinä ole avoimia huokosia, joihin haitalliset bakteerit voivat asettua. On parasta saada lisätietoja BPA-vapaiden muovituotteiden piilotetuista vaaroista ennen niiden käyttöä.

Mikromuoveja vesipulloissa ja säiliöissä

rivi muovisia vesipulloja, joissa on sininen korkki

Suuret muoviosat hajoavat mikromuoviksi. Tuoreessa tutkimuksessa testattiin 259 vesipulloa 11 tuotemerkiltä, ​​joita myytiin yhdeksässä maassa, mukaan lukien Yhdysvallat. Täysin 93 prosenttia testatuista näytteistä sisälsi mikromuovisia epäpuhtauksia, keskimäärin 10,4 muovipartikkelia litraa vettä kohti. Se on kaksi kertaa enemmän muovia kuin vesijohtovedessä. Näistä muovipartikkeleista 65 prosenttia oli palasia, jotka tulivat pullon korkkeista. Voit sen sijaan vaihtaa uudelleen käytettäviin ruostumattomasta teräksestä valmistettuihin vesipulloihin, jotka eivät sisällä muoviosia. Kaksiseinäinen, eristetty muotoilu pitää juomasi kylmänä 24 tuntia tai kuumana jopa 12 tuntia. Tämä auttaa myös välttämään muovia, koska sinun ei enää tarvitse täyttää muovisia vesipulloja.

Suklaakeksejä erikseen pakattuina muovipusseihin

Harvardin lääketieteen asiantuntijoiden mukaan BPA ja ftalaatit voivat päästä ruokaan, jos käärit elintarvikkeet muoviin. He havaitsevat, että muuttoliike on todennäköisesti vieläkin suurempi rasvaisilla elintarvikkeilla, kuten lihalla ja juustolla. Lämmitetyn muovin ansiosta kemikaalit poistuvat 55 kertaa nopeammin. Lämmität lautasen mikroaaltouunissa, lisäät lämmintä ruokaa säilytysastiaan tai käytät lautasta, joka on pesty kuumassa astianpesukoneessa, lisäät kemikaalien vapautumisen mahdollisuutta. Jos aiot käyttää jäämiä mikroaaltouunissa, valitse lasikulho ja jätä BPA-vapaa kansi auki turvallisuuden vuoksi.

Kaikki muovi ei ole kierrätettävää

suuri kaatopaikka, jossa on muovijätettä, on haitallista ympäristölle ja saastuttaa maata ja ilmaa

Tiesitkö, että muovipussit, oljet ja kahvimukit eivät ole edes kierrätettäviä? Esimerkiksi National Geographic mainitsee kahvimukin kierrätysongelman. Vaikka kahvimukin ulkopinta on paperia, sen sisällä on ohut muovikerros. Tämän pitäisi suojata sinua palovammoilta ja estää kupin jäähtyminen liian nopeasti. Nämä kaksi eri materiaalia olisi kuitenkin erotettava joko käsin tai erikoiskoneella, ja tämä harjoitus on liian aikaa vievä ja kallis. Tilastojen mukaan maailma on tuottanut 8,3 miljardia tonnia muovia. Hämmästyttävää on, että siitä 6,3 miljardia tonnia, josta suurin osa kertyy kaatopaikoille, on muuttunut roskakoriksi. Joten ne saastuttavat maaperän, valtameret ja ilman samanaikaisesti. Jos suuntaukset jatkuvat entiseen tapaan, 12 miljardia tonnia muovia päätyy kaatopaikoille vuoteen 2050 mennessä.

Muovia meressä ja meressä

valkoinen muovipussi kelluu meressä koralliriutan ja kalan vieressä

Vuonna 1975 National Academy of Sciences arvioi, että noin 0,1 prosenttia maailman muovituotannosta päätyy valtameriin vuosittain. Vuonna 2015 tutkijaryhmä tutki, kuinka paljon muovijätettä rannikkovaltiot ympäri maailmaa ovat tuottaneet ja kuinka paljon siitä saattaa päätyä mereen. Julkaistun tutkimuksen tulokset osoittavat, että noin 40–120 miljoonaa tonnia muovia oli lähellä rannikkoa pelkästään vuonna 2010. Vielä pelottavampaa on ennustettavissa oleva tosiasia, että valtameren muovijätteen vuotuinen määrä kaksinkertaistuu seuraavan vuosikymmenen aikana.

käytöstä poistetut muoviset vesipullot uivat syvässä vedessä ilman korkkia

Vesipullot on valmistettu täysin kierrätettävästä polyeteenitereftalaatti (PET) -muovista, mikä tarkoittaa, että ne ovat 100 -prosenttisesti kierrätettäviä. Käytetyistä noin 50 miljardista muovipullosta kierrätimme kuitenkin vain 23 prosenttia. Pohjimmiltaan heitämme 38 miljardia pulloa vettä kaatopaikalle vuosittain. Nykyiset tilastot osoittavat, että miljoona muovipulloa ostetaan joka minuutti ympäri maailmaa ja tämän määrän odotetaan kasvavan vielä 20 prosenttia vuoteen 2021 mennessä. Jätä siis kertakäyttöiset muovipullot taakse ja investoi uudelleen käytettävään pulloon, joka on valmistettu kokonaan ruostumattomasta teräksestä, kansi mukaan lukien. Jos joudut kuitenkin juomaan muovipullosta, toimi seuraavasti: Poista kansi ennen tuotteen kierrätystä.

Kuinka välttää muovia keittiössä ja kylpyhuoneessa.

Previous Post
Birkenstockin sandaalit tyylikkäiksi kenkäsuunnitelmiksi tänä kesänä
Next Post
Kehitä lasten hienomotorisia taitoja peleillä ja harjoituksilla, joita he voivat tehdä itse