15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Kuinka terveellisiä ovat sokerialkoholit? Määritelmä, luettelo, kalorit ja yhteistyö.

Sokerialkoholeja löytyy monista elintarvikkeista, mukaan lukien karkit, purukumi ja leivonnaiset. Nimestään huolimatta sokerialkoholit eivät ole sokeria eikä alkoholia. Vaikka ne ovat makeita, ne eivät vaikuta verensokeriin, kuten pöytäsokeri (sakkaroosi). Sokerialkoholeja sisältävistä elintarvikkeista käytetään yleisesti nimitystä “sokeriton”, “ei lisättyä sokeria”, “vähähiilihydraattinen” tai “ketoystävällinen”. Maltitoli, ksylitoli ja sorbitoli ovat esimerkkejä sokerialkoholeista, joita saatat nähdä ainesosan etiketissä. Erytritolia pidetään usein terveimpänä sokerialkoholina, koska sillä on vähiten vaikutusta verensokeritasoon. Mutta jokaisella makeutusaineella on etuja ja haittoja. Kerromme sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää erilaisista sokerialkoholeista.

Mitä ovat sokerialkoholit? määritelmä

Ksylitolisokerin korvike kuuluu sokerialkoholien perheeseen

Sokerialkoholit ovat eräänlainen hiilihydraatti, jota kutsutaan “polyoleiksi”. Osa niiden kemiallisesta rakenteesta muistuttaa sokeria ja osa alkoholia. Vaikka sana “alkoholi” on osa heidän nimeään, sokerialkoholit eivät aiheuta myrkytystä.

Jotkut näistä makeutusaineista löytyvät luonnollisesti kasveista, mukaan lukien marjat ja muut hedelmät, ja ne saadaan suoraan kasveista. Suurin osa sokerialkoholeista valmistetaan kuitenkin sokerista ja tärkkelyksestä kemiallisella prosessilla. Elintarvikevalmistajat lisäävät niihin makeutta ja tekstuuria tuotteisiin, kuten purukumiin, makeisiin ja leivonnaisiin.

Luettelo sokerialkoholeista

Sokerialkoholi maltitolia löytyy purukumista

Sokerialkoholeja on erilaisia. Tarkista ravitsemusmerkinnöistä, onko elintarvikkeessasi sokerialkoholia. Sokerialkoholiperheeseen kuuluvat:

Maltitoli

Maltitolissa on 75 prosenttia sokerin makeudesta. Makeutusainetta käytetään laajalti kovissa karkkeissa, purukumissa, jäätelössä, suklaanmakuisissa jälkiruokissa ja energiapatukoissa, koska se on houkuttelevan makuinen ja koostumukseltaan.

Makeuta kahvi sokerialkoholeilla ja säästä kaloreita

Erytritoli / erytritoli

Erytritolia esiintyy luonnollisesti hedelmissä ja vihanneksissa, kuten rypäleissä, päärynöissä, meloneissa, sienissä ja tietyissä fermentoiduissa elintarvikkeissa. Sokerialkoholilla on vähiten vaikutusta verensokeritasoon. Tästä syystä tätä makeutusainetta käyttävät monet vähähiilihydraattista tai vähäsokerista ruokavaliota noudattavat ihmiset.

Sorbitoli / sorbitoli

Sorbitoli on valmistettu maissisiirapista, mutta sitä esiintyy luonnollisesti myös hedelmissä ja vihanneksissa. Sitä käytetään yleisesti sokerittoman purukumin ja karkkien valmistukseen, mutta se voi aiheuttaa vatsavaivoja tai ripulia. Tästä syystä sorbitolia sisältävissä elintarvikkeissa on oltava varoitus: “Liiallisella kulutuksella voi olla laksatiivinen vaikutus”.

Sokerialkoholit ovat kovissa karkkeissa

Isomalt

Tämä hammasystävällinen makeutusaine kestää kiteytymistä, joten sitä käytetään joskus kovien pisaroiden, yskätippojen tai toffeen valmistukseen. Jotkut kuluttajat kuitenkin väittävät, että se aiheuttaa kaasua ja muita vatsavaivoja.

Ksylitoli / ksylitoli

Tämä makeutusaine löytyy luonnostaan ​​luumuista, mansikoista, kukkakaalista ja kurpitsasta. Ksylitoli on yleisesti mainittu purukumin, mintun tippojen ja hammashoitotuotteiden, kuten hammastahnan ja suuveden, ainesosana.

Sokerialkoholeja käytetään purukumissa, hammastahnassa ja muissa hammashoitotuotteissa

Hydratut tärkkelyshydrolysaatit (HSH)

Nämä ovat useiden sokerialkoholien seoksia ja ne saadaan enimmäkseen maissitärkkelyksen osittain tuotetusta hydrolyysistä. Hydrattuja tärkkelyshydrolysaatteja käytetään usein suuvedessä ja leivonnaisissa. Arviot niiden suhteellisesta makeudesta vaihtelevat. Jotkut sanovat, että ne ovat vain 33 prosenttia makeampia kuin sokeri, toiset arvioivat niiden olevan jopa 90 prosenttia.

Mannitoli

Mannitoli on valmistettu merilevistä, mutta sitä löytyy myös luonnollisesti hedelmistä ja vihanneksista, kuten ananaksista, oliiveista, parsasta, bataateista ja porkkanoista. Mannitolia voi olla vaikea sulattaa ja se voi joskus aiheuttaa kaasua ja ripulia. Tästä syystä mannitolia sisältävissä elintarvikkeissa on oltava varoitus, jossa todetaan: “Liiallisella kulutuksella voi olla laksatiivinen vaikutus”.

Huomaa hiilihydraattien kokonaismäärä

Sokerialkoholit etiketin ravitsemustiedoissa

On yleinen väärinkäsitys, että sokerialkoholit eivät vaikuta verensokeriin. Vaikka ne ovat vähemmän kaloreita kuin sokeri, useimmat niistä eivät ole yhtä makeita. Tämän seurauksena sinun on käytettävä enemmän sitä saadaksesi saman makeutusvoiman. Optimaalisen määrän laskeminen voi kuitenkin olla vaikeaa.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston (FDA) mukaan elintarvikevalmistajat voivat vapaaehtoisesti ilmoittaa sokerialkoholin määrän etiketissä kohdassa “Kokonaishiilihydraattisisältö”. Elintarvikkeiden valmistajien on kuitenkin sisällytettävä sokerialkoholit etiketin ravitsemustietoihin, jos elintarvikkeen kuvaamiseen käytetään merkintää, kuten “sokeriton” tai “ei lisättyä sokeria”.

Huomaa hiilihydraattien kokonaismäärä etiketissä

Terveydenhuollon ammattilaiset – erityisesti diabeetikoita neuvovat – suosittelevat, että kaikkien elintarvikkeiden hiilihydraattien kokonaismäärä tarkistetaan, vaikka se olisi merkitty “sokerittomaksi” tai “ei lisättyä sokeria”. Hiilihydraattien kokonaismäärä elintarvikkeissa vaikuttaa glukoositasoon.

Sokerialkoholien kulutus voi vaikuttaa verensokeritasoosi. Kun seuraat hiilihydraattien saantiasi, tarkista aina ravitsemusmerkinnöistä, kuinka monta grammaa hiilihydraatteja syöt-vaikka ruoka olisi merkitty sokerittomaksi tai vähäsokeriseksi.

Makeuden vertailu

Sokerin korvikevaihtoehtojen makeuden vertailu

Alla olevassa taulukossa verrataan erilaisia ​​sokerialkoholeja glykeeminen indeksi (GI) ja kaloreita grammaa kohti (cal / g). Huomaa, että glykeeminen indeksi on enemmän kuin kiinteä luku, ja eri tutkimukset antavat erilaisia ​​tuloksia.

Sokerialkoholi Makeus GIkcal / g
Sakkaroosi (sokeri) 100% 60 4
Maltitolisiirappi 75% 52 3
Hydrattu tärkkelyshydrolysaatti 33% 39 2.8
Maltitoli 75% 36 2.7
Ksylitoli 100% 13 2.5
Isomalt 55% 9 2.1
Sorbitoli 60% 9 2.5
Laktitoli 35% 6 2
Mannitoli 60% 0 1.5

Erytritoli 70% 0 0.2

Sokerialkoholien edut

Vähennä sokerin saantia ja syö terveellisesti

Makeiden herkkujen ja muiden elintarvikkeiden, joissa on vähemmän sokeria ja sokerialkoholia, syöminen voi tarjota mahdollisia terveyshyötyjä.

Vähentynyt sokerin saanti

Sokerialkoholit eivät imeydy kokonaan elimistöön. Tämän seurauksena sokerialkoholien vaikutus verensokeritasoon on yleensä pienempi kuin sokerin, ja ne tuottavat vähemmän kaloreita grammaa kohden. Ihmiset, jotka yrittävät vähentää sokerin saantiaan, sokerialkoholeja sisältävät elintarvikkeet voivat olla fiksu ensimmäinen askel kohti siirtymistä kohti terveellisempiä ruokia vaihtamaan luonnollisen makeuden (kuten tuoreet tai jäädytetyt hedelmät). Kaikista sokerialkoholeista erytritoli vaikuttaa vähiten verensokeriin.

Syö sokeriton ja laihduta terveellisesti

Parannettu hammasterveys

Sokerialkoholit eivät edistä hampaiden reikiintymistä kuten sokeri. Ne sopivat myös hyvin mintun kanssa, ja siksi niitä käytetään usein purukumin, hammastahnan ja muiden hammashoitotuotteiden makeuttamiseen. Ksylitoli itse asiassa estää bakteerien kasvua suussa ja virkistää hengitystä.

Voi auttaa säästämään kaloreita

Jos noudatat vähähiilihydraattista ja vähäkalorista ruokavaliota, sokerialkoholit ovat loistava vaihtoehto. Ne sisältävät paljon vähemmän kaloreita kuin klassinen sokeri. Esimerkiksi 100 grammassa erytritolia on vain 20 kcal. Voit siis juoda kahvisi ilman omaatuntoa.

mahdolliset haittavaikutukset

Sokerialkoholien sivuvaikutukset vatsakipu

Ennen kuin teet päätöksen sokerialkoholien sisällyttämisestä ruokavalioosi, harkitse joitain mahdollisia haittoja ja sivuvaikutuksia.

vatsavaivat

Sokerialkoholit sulavat ja imeytyvät puutteellisesti, mikä aiheuttaa monille vatsakipuja. Ne voivat käydä suolistossa, aiheuttaen kaasua ja ripulia. Verrattuna muihin sokerialkoholeihin, erytritolilla ei todennäköisesti ole niin negatiivista vaikutusta ruoansulatuskanavaan. Ihmiset kuitenkin reagoivat eri tavalla eri sokerialkoholeihin. Siksi erillistä testiä suositellaan. Annos sokerialkoholia ei saisi aiheuttaa liikaa epämukavuutta, mutta joillakin ihmisillä on ongelmia joidenkin vähähiilihydraattisten jälkiruokien kanssa.

Tarkista hiilihydraattien kokonaismäärä jokaisesta ruoasta

Ylensyönti

“Sokeriton” tai “ei lisättyä sokeria” -merkitty ruoka kulutetaan usein liikaa. Mutta nämä laskeutuvat edelleen lonkalle ja tarjoavat vähän tai ei lainkaan ravintoarvoa.

Prosessoitu ruoka

Terveysasiantuntijat suosittelevat yleensä, että käytämme elintarvikkeita niiden luonnollisessa muodossa – tai mahdollisimman lähellä. Esimerkiksi kokonainen omena sisältää vähemmän sokeria ja enemmän kuitua kuin lasi omenamehua tai omenakastiketta, joka on makeutettu lisättyllä sokerilla tai vähäkalorisella makeutusaineella. Suurin osa sokerialkoholeja sisältävistä elintarvikkeista on jalostettuja, eivätkä ne välttämättä tarjoa optimaalisen terveyden kannalta välttämättömiä ravitsemuksellisia etuja (kuten vitamiineja, kivennäisaineita tai kuituja).

Ksylitoli on hengenvaarallinen koirille

Vaarallinen koirille

Suuret määrät ksylitolia voivat olla vaarallisia koirille. Makeutusaine vapauttaa nopeasti insuliinia, joka voi johtaa hengenvaarallisiin maksaongelmiin tai hypoglykemiaan. Alhainen verensokeri voi johtaa koordinaation menetykseen, masennukseen, romahtamiseen ja kohtauksiin vain 30 minuutissa nauttimisen jälkeen. Jos sinulla on koira kotona, pidä ksylitolia sisältävät elintarvikkeet tai hammashoitotuotteet lemmikkisi ulottumattomissa.

Keittäminen ja paistaminen sokerialkoholeilla

Paista erytritolin kanssa ja huomioi makeus

Yleensä sokerialkoholeja on käytetty pitkään laajamittaisessa elintarviketuotannossa. Voit käyttää näitä tuotteita myös kotona. Suurin osa niistä on helposti saatavilla kaupoista. Vähähiilihydraattisen ja keto-ruokavalion ansiosta niiden suosio on nyt kasvanut.

Voit ostaa makeutusaineita, kuten erytritolia ja ksylitolia, rakeistettuna tai jauheena käytettäväksi makeiden herkkujen leipomiseen. Koska nämä tuotteet eivät kuitenkaan ole yhtä makeita kuin sokeri, ne on yleensä yhdistettävä toisen makeutusaineen kanssa halutun vaikutuksen saavuttamiseksi.

Sokerialkoholi erytritoli jauheena leivontaan

Paras vaihtoehto on kokeilla makeutusainetta ja valitsemasi reseptiä. Saatat myös huomata eron leivonnaisten rakenteessa, vaikka sokerialkoholit ovat yleensä rakenteeltaan parempia kuin keinotekoiset makeutusaineet. Leivonnassa voit käyttää erytritolia suunnilleen samalla tavalla kuin pöytäsokeria.

Verkossa on jo lukuisia reseptejä juustokakkuihin, muffineihin, suklaakakkuihin, evästeisiin ja vastaaviin, jotka on makeutettu erytritolilla ja jotka voivat antaa sinulle inspiraatiota. Huomaa erytritolin ja sokerin suhde: ota 1,2–1,4-kertainen määrä (200 grammaa sokeria vastaa 240–280 grammaa erytritolia).

Makeita kesäjuomia erytritolin kanssa

Jos reseptisi koskee juomaa, makeaa kastiketta tai kuorrutetta, saatat huomata, että sokerialkoholit eivät liukene hyvin. Itse asiassa jotkut kokit valittavat rakeisesta rakenteesta käyttäessään erytritolia nesteissä. Pidä tämä siis mielessä ruoanlaitossa.

Lopuksi sokerialkoholien käyttö voi muuttaa ruoan makua hieman. Noudata tuotteen ohjeita ja käytä aikaa kokeilla keittiössä ja löytää oikea sekoitus.

Previous Post
Kampa hiuskoristeena – kaunis lisävaruste jokaiseen kampaukseen
Next Post
Tee söpöjä kastanjaeläimiä näillä 14 luovalla käsityöidealla nuorille ja vanhoille