15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Japanilaiset talot – Japanilaisen arkkitehtuurin erityispiirteet

Japanilaisten talojen sisustus-leveät ikkunat-ovet-aukot-puutarha

Perinteinen japanilainen talo erottuu yksinkertaisesta rakenteestaan, monikäyttöisistä huoneista ja minimalistisista kalusteista. Se koostuu kokonaan puusta, paperista ja ruokoista tai tiilistä katolle. Leveät ikkuna- ja oviaukot korvaavat klassiset ikkunat ja ovet ja tarjoavat ristituuletuksen kesällä, mutta huonon lämmöneristyksen talvella.Japanilaiset talot siksi on joustava huonesuunnittelu, joka pyrkii yhdistämään jokapäiväisen elämän luontoon – käsite, joka liittyy läheisesti buddhalaiseen uskontoon. Saat lisätietoja perinteisestä japanilaisesta arkkitehtuurista ja talonrakennuksesta artikkelista.

Mitä kutsut japanilaisiksi taloiksi?

Japanilaiset talot minka-perinteinen-japanilainen-talo-päätykatto

Perinteiset japanilaiset talot tunnetaan nimellä “Minka”. Tätä termiä käytetään perinteisissä japanilaistyylisissä rakennuksissa, jotka kattavat erityyppiset talot. Maalaistaloja kutsutaan nimellä “Noka” ja tyypillisiä kaupunkitaloja “Machiya”.

Japanilaiset talot ja niiden rakentaminen

Japanilaisissa taloissa on puurunko-kuisti-liukuovet-paperi-puu

Japanilaisen arkkitehtuurin erityispiirteet vastaavat maanjäristyskestävyyttä, jolla on tärkeä rooli japanilaisessa rakentamisessa. Talojen kantava rakenne on puurunko, joka on suhteellisen joustava. Toisaalta seinät on valmistettu kevyimmästä mahdollisesta materiaalista ja niitä voidaan siirtää optimaalisen tilankäytön vuoksi.

Perustus ja maaperä japanilaisessa arkkitehtuurissa

Japanilaiset talot arkkitehtuuri-puu-perusta-paalut-kivet

Japanilaisissa taloissa on tukirakenne, joka on erillään lattiasta ja kohoaa noin 50-80 cm sen yläpuolelle. Tämä mahdollistaa ilman kiertämisen, mikä takaa raikkaan ilman asunnossa. Olohuoneet on sijoitettu kasoihin, jotka on ankkuroitu maahan ja varmistavat talon sivuttaisen vakauden. Muu rakenne on rakennettu kivilaatoille. Tämän perustan vuoksi talo liikkuu, mutta ei putoa maanjäristyksen sattuessa.

Rakennusmateriaali japanilaisiin taloihin

Japanilaiset talot arkkitehtuuri-puu-ruoko-puurunkorakenne

Perinteiset japanilaiset talot on tyypillisesti rakennettu luonnonpuusta ja paperista rakennusmateriaaleina, jotka mahdollistavat joustavan huonesuunnittelun. Talot on rakennettu joko satula- tai laippakatolla, joka on sijoitettu runkoon. Tähän käytetään yleensä tiiliä tai ruoko. Tällaisilla materiaaleilla varustetulla rakenteella on kuitenkin myös joitain haittoja. Toisaalta puusta ja paperista valmistetut talot voivat palaa helposti ja toisaalta niillä ei ole hyvää lämmöneristystä.

Japanilaiset talot ja joustava huonesuunnittelu

japanilainen talo-sisustus-monitoimihuone-makuuhuone-takka

Japanilaisessa arkkitehtuurissa talot on suunniteltu neutraaleihin eri kokoisiin huoneisiin, joten ne ovat täysin joustavia. Kun istuintyyny on lattialla, huone muutetaan olohuoneeksi. Jos toisaalta futon asetetaan lattialle, sama huone muuttuu viihtyisäksi makuuhuoneeksi.

Monitoimihuoneet perinteisessä japanilaisessa talossa

japanilaiset talot-sisustus-minimalistinen-sisustus-istuintyynyt

Tilanpuutteen vuoksi japanilaiset talot on suunniteltu monikäyttöisiksi ja kalustettu minimalistisella tavalla. Päivän aikana muutamia huonekaluja käytetään eri tarkoituksiin tarpeen mukaan. Jopa puupaneelit, jotka on peitetty läpikuultavalla paperilla, eivät pysy kiinteinä, vaan liukuvat talon läpi ja yhdistävät eri huoneet toisiinsa ja puutarhaan. Joten ne toimivat liukuovina, joita käytetään avoimessa asumiskonseptissa.

Japanilaiset talot: sisustus

japanilaiset talot-sisustusarkkitehtuuri-sisustussuunnittelupöytä-kuva-kapealla-keskipiste

Japanilaisissa taloissa on takka, joka on huoneen keskipiste ja jota käytetään lämmitykseen sekä liesi. Perinteisen japanilaisen talon pöydät lämmitetään ja rakennetaan matalalle niin, että yksi polvistuu lattialle istuessaan. Vierailijoiden huoneessa on “tokonoma” – markkinarako, joka on koristeltu kukilla, kasveilla, keramiikalla ja kuvilla. Tämä kuvarako toimii myös optisena keskipisteenä tässä huoneessa.

Tatamit japanilaisen sisustuksen piirteinä

japanilaiset talot-puiset katot-tatami-matot-lattiat-perinteiset

Perinteisen japanilaisen talon huoneet on sisustettu puupaneloiduilla katoilla ja tatamilattialla. Alueesta riippuen makaavaa henkilöä edustaa keskimäärin suorakulmio, jonka koko on 190 × 90 cm. Tästä syntyi kansallinen mittayksikkö – tatami. Japanilaiset eivät siksi puhu neliömetreistä pinta -alana, vaan noin kuudesta, kahdeksasta, kymmenestä tatamista.

Japanilaiset talot, joissa on tatamimatot lattialle

japanilaiset talot-tatami-mat-kuva-kapeat-perinteiset-japanilaiset talot

Yleensä tatami on riisipillistä valmistettu matto, jota käytetään japanilaisten talojen lattiana. Tatamit eivät ole vain käytännöllisiä, vaan ne luovat myös miellyttävän tunnelman huoneeseen. Siksi niitä käytetään nykyään myös monien nykyaikaisten eurooppalaisten asuntojen sisustuksessa.

Puskurivyöhykkeet japanilaisissa kodeissa

japanilaiset talot-arkkitehtuuri-veranta-katto-puu

Perinteisissä japanilaisissa taloissa on alue, jota kutsutaan kihlaksi, joka kirjaimellisesti tarkoittaa sivureunaa, mutta sitä on todella vaikea luonnehtia. Se on eräänlainen veranta, mutta myös eteinen, joka kulkee ympäri taloa. Joskus käytävä on myös suunniteltu talon sisälle ympäröimään terassia.

Veranta rentoutumisalueena

japanilaiset talot-puskurivyöhyke-veranta-puunäkymä-puutarha

Japanilaisen talon puskurivyöhykettä pidetään siirtymänä sisä- ja ulkotilojen välillä, mutta myös rentoutumis- ja meditaatioalueena, koska se tarjoaa näkymän puutarhaan. Kuisti on peitetty katoksella, joka suojaa sekä auringolta että sateelta.

Japanilaiset piha -talot

japanilaiset talot-sisäpiha-siirtymäalue-kasvi-kivet

Perinteisissä japanilaisissa taloissa on useita sisä- ja ulkotiloja, joten huoneiden välille luodaan raja. Esimerkiksi sisäpiha erottaa yleisön huoneiston yksityisestä osasta ja sitä pidetään siirtymäalueena. Sade tai paisto, sisäpiha antaa asukkaille mahdollisuuden elää läheisessä yhteydessä luontoon.

Perinteinen japanilainen talo, jossa on puutarha

japanilaiset talot-japanilainen puutarha-syksy-kasvit-lampi

Japanilaista taloa ei voi kuvitella ilman puutarhaa, koska ne liittyvät läheisesti toisiinsa. Tuskin on rajaa näiden kahden välillä – talo sulautuu puutarhaan verannan kautta. Japanilainen puutarha luonnon esityksessä kapeassa kehyksessä. Sen tarkoituksena on esitellä elävä hahmo maailmalle. Yksinkertaisuus ja ajallisuus ovat perusta zen -tyylille, joka on keskeinen osa perinteistä japanilaista puutarhaa.

Japanilaisten puutarhojen talojen erityispiirteitä

japanilaiset talot-maisemointi-talo luonnon ympäröimänä

Japanilaisia ​​taloja ei yleensä rakenneta kadulle, vaan puutarhaan, joten niitä ympäröi viheralue. Useimmissa tapauksissa puutarhan muuri on suojaus tai bambu -aita, joka voi jopa “piilottaa” talon uteliailta katseilta.

Japanilainen puutarha, jossa on puutarhapolkuja

japanilaiset talot-puutarha-askeleet-vihreä-alue

Kaarevat puutarhapolut, joissa on portaat, yhdistävät puutarhaportin etuoven kanssa. Yleisesti ottaen perinteiset japanilaiset puutarhat näyttävät maisemakuvilta ja niillä on pikemminkin koristeellinen kuin käytännöllinen tehtävä.

Japanilainen sisäpihan puutarha

japanilaiset talot-piha-puutarha-kasvit-kivet

Kasvit ja luonto ovat erottamaton osa japanilaista kulttuuria, ja niiden katkaiseminen on synonyymi rikokselle. Vaikka japanilaisen talon sisäpihan puutarha on ikivanha kulttuuri, se elää edelleen nuorempien sukupolvien kanssa. Vielä tänäkin päivänä, kun käytettävissä oleva asuintila on kaventumassa, japanilaiset eivät luovu puutarhoistaan ​​ja yhteydestään luontoon.

Penumbra osana sisustusta

japanilaiset talot-seinäkoriste-liukuovet-paperi-puusävy

Japanilaisissa taloissa on erityinen seinärakenne, joka koostuu läpikuultamattomista, läpikuultavista ja raidallisista osista. Sisätiloihin luodaan eräänlainen penumbra, jolla on positiivinen vaikutus talon ilmapiiriin.

Previous Post
Vesipyöräily – innovatiivinen idea Schiller Sportilta
Next Post
Pyyhelahja: Pyyhekakun ohjeet ja lisää inspiraatiota!