15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Käveltävä maanpeite nurmikon korvikkeena: 10 sopivaa kasvia

Käveltävä maanpäällinen matto-verbena-kesähelmet-phyla-nodiflora-japani

Nykyään maanpeite on yhä tärkeämpi ja sitä käytetään useammin puutarhan nurmikon korvikkeena. Maapinta on termi, jota käytetään kuvaamaan matalakasvuisia monivuotisia kasveja, jotka peittävät maan yhtä leveänä ja paksuna kuin matto. Valitettavasti kaikki kasvit eivät siedä kävelemistä lujasti. Tämän päivän artikkelissa opit, mitkä näistä ovat käveltävä maanpäällinen merkki. Esimerkkejä tästä ovat mattoverbena, ikivihreä hasselpähkinäjuuri, jotkut nokkonenlajit, sarvikasvuinen suolaheinä, tähtisammal, timjami, roomalainen kamomilla, höyhenpeite, pennywort ja coton loquat.

Käveltävä maanpäällinen – kestävä mattoverbena Japanista

walk-in-ground-cover-verbena-plant-phyla-nodiflora-summer-pearls-japani

Mattoverbena Summer Pearls (Phyla nodiflora) on japanilainen puutarhan ihme. Kasvi ei tarvitse leikkuutyötä, joten sitä voidaan käyttää monin tavoin puutarhassa. Phyla nodiflora sopii erityisen hyvin nurmikon korvikkeeksi. Se kukkii toukokuusta lokakuuhun ja kestää kuivuuden ja kosteuden. Kasvilla on pieniä pyöreitä, vaaleanpunaisia ​​kukintoja, jotka kukkivat ensimmäiseen pakkaseen saakka. Niiden korkeus on enintään viisi senttimetriä, joten ruohonleikkuria ei tarvita. Monivuotinen kasvaa erittäin nopeasti ja voi kattaa noin neliömetrin alueen muutamassa kuukaudessa. Hieman makean tuoksunsa ansiosta mattoverbena sopii täydellisesti puutarhan nurmikolle.

Käveltävä maanpäällinen – ikivihreä hasselpähkinä

käveltävä maanpäällinen-hasselpähkinä-juuri-ikivihreä-nurmikko-set-hardy-garden

Jos puutarhassa on vähän aurinkoa, tarjoamme sinulle vaihtoehdon mattoverbenalle – ikivihreä hasselpähkinä. Kasvi tuntuu mukavalta varjossa, ja kuka tahansa voi helposti hoitaa sitä ilman vaatimuksia. Kiiltävä tummanvihreä lehdet ovat täydellisiä nurmikon korvikkeena, koska ne tarjoavat samanlaisen ilmeen ja värin. Toisin kuin mattoverbena, pähkinäjuuri kasvaa paljon hitaammin, mutta muodostaa tiheitä mattoja, joiden korkeus on 5-10 senttimetriä. Pähkinänruskean punaruskeat kukat jäävät yleensä huomaamatta, koska ne ovat piilossa lehtien alla ja kukkivat vasta maaliskuun ja huhtikuun välisenä aikana. Tällä kasvilla on myös erityinen tuoksu – se haisee hieman pippurilta. Tämän maanpeitteen suuri etu on ikivihreä lehvistö, joka säilyttää värinsä ympäri vuoden.

Hasseljuuri sopii ihanteellisesti pimeisiin kulmiin

walk-in-ground cover-hazel-root-nurmikko-korvike-kasvit-vihreä-kestävä

Lukuisten etujen lisäksi pähkinäjuurilla on yksi suuri haitta – se on yksi myrkyllisistä kasveista. Siksi suosittelemme, että jätät hasselpähkinän juuren pois tietyissä olosuhteissa, jos perheessäsi asuu lapsia tai eläimiä. Tämän lisäksi et saa kävellä tämän kävelykelpoisen maanpeitteen yli paljain jaloin. Vaikka tämä on lempeä kasville, se voi olla vaarallista jaloille. Siksi sopivat jalkineet ovat suositeltavia.

Käytä violettia kuollutta nokkonen nurmikon korvikkeena

kävely-maan peite-kuollut-nokkonen-nokkonen-lajit-violetti-nurmikko-korvike-vihreä

Nokkonen on matalakasvuisia kukkivia kasveja, jotka nauttivat auringonvalosta ja joilla on lajikkeesta riippuen värikkäitä lehtiä ja kukkia violetilla, valkoisella, vaaleanpunaisella tai sinivihreällä. Kuollut nokkonen on vankka, sopeutuu nopeasti ja sietää myös kivistä tai hiekkaista maata. Kukat ja varret ovat kasvin erityispiirteitä. Kuolleita nokkosia ei yksinkertaisesti voida sekoittaa neliönmuotoisiin varsiin ja kaksiosaisiin huulipunaisiin kukkiin. Kukinta on huhtikuusta kesäkuuhun ja lehdet pysyvät vihreinä ympäri vuoden.

Käveltävä maanpeite – esimerkissä kukkiva kuollut nokkonen

walk-in-ground-cover-garden-dead-nokkonen-violetti-punaiset kukat

Kuollut nokkonen on paras vaihtoehto varjollesi tai osittaiselle varjollesi, mutta jos kastat kasvia usein, se voi kasvaa auringossa. Voit myös siirtää kuolleen nokkonen eri paikkoihin. Jos kasvi istutetaan oikeaan paikkaan, huolto on vähäistä. Kompostin tai lannoitteen lisääminen silloin tällöin riittää. Jos jotkut versot ovat kasvaneet liian korkeiksi, ne voidaan leikata syksyllä.

Keltainen puusuola sopivana nurmikon korvikkeena

walk-in-ground cover-nurmikko-korvike-sarvi-hedelmäinen suolaheinä-oxalis-corniculata-keltainen

Sarveshedelmäinen puusuola on erittäin houkutteleva rikkaruoho, joka sopii kävelykenttään. Se on peräisin Aasian maista, tuotiin Manner -Eurooppaan, ja siksi sitä esiintyy usein puutarhoissamme ja niityillämme. Kuten nimestä voi päätellä, puusuola pitää hieman happamasta maaperästä ja sitä esiintyy usein saumojen välissä. Houkuttelevasta ulkonäöstä huolimatta tämä rikkaruoho on otettava vain varoen omassa puutarhassa.

Sarvihedelmäiset puusuolan kukat

käveltävä maanpäällinen-sarvipähkinä-suolaheinä-keltainen-kukkiva-oxalis-corniculata

Lehdet ovat sydämenmuotoisia ja punaisia, kun taas pienet kukat loistavat keltaisena. Kukinta -aika kattaa toukokuun ja syyskuun välisen ajan, mutta kesäkuu on kasvin sesonkiaika. Puusuola (Oxalis corniculata) on siemen ja samalla juurikasvi. Tämän vuoksi taistelu sen kanssa on hieman monimutkaista. Kasvi muodostaa juoksijoita, jotka leviävät ja lisääntyvät voimakkaasti. Niiden torjunta vaatii yleensä paljon vaivaa ja on joskus mahdollista vain kemiallisilla aineilla.

Evergreen höyhenpehmusteet (cotula) nurmikon sijasta

walk-in-ground-cover-garden-höyhenpeite-perennat-nurmikonvaihto-cotula

Tämä suuri, kääpiömäinen kasvi, höyhenpehmusteet (cotula) ovat vain osittain askelkestäviä. Se on saanut alkunsa Uudesta -Seelannista, kasvaa vain noin 2,5 cm korkeaksi ja leviää yli 45 cm. Cotula on hyvä vaihtoehto ruoholle, joka ei myöskään vaadi leikkaamista. Useimmat kasvilajikkeet ovat monivuotisia, pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta. Jos kasvi istutetaan nurmikon korvikkeeksi, on valittava kestävät monivuotiset kasvit. Näillä on kesällä vihreät lehdet, jotka muuttuvat kuparipunaisista melkein mustiksi talvella.

Keltainen kukkava höyhenpeite (cotula) monivuotisena kasvina

kävely-maan peite-höyhenpeite-perennat-cotula-perennat-kukkiva-keltainen

Kasvi pitää humosmaasta ja aurinkoisesta tai puolivarjoisesta paikasta puutarhassa. Höyhenpehmusteet tuskin tarvitsevat huoltoa. Kukat ovat keltaisia ​​ja kukinta -aika kestää toukokuusta kesäkuuhun, kun taas lehdet pysyvät vihreinä miedoissa paikoissa talvella tai muuttuvat hieman ruskeiksi kylmässä. Ennen höyhenpehmusteiden istuttamista valmistele maaperä poistamalla rikkaruohot ja maaperän tiivistyminen. Paras aika istuttaa on syksy tai varhainen kevät.

Roomalainen kamomilla – loistava esimerkki nurmikon vaihtamisesta

walk-in-ground-cover-garden-nurmikko-korvike-roomalainen-kamomilla-kukkiva-aurinko

Shakespeare kuvailee roomalaisen kamomillan masokistista taipumusta: “Mitä enemmän sitä tallataan, sitä nopeammin se kasvaa.” Koska hänen väitteensä on täysin totta, monet puutarhurit suosivat laitosta nurmikolle. Varoitus: Valitettavasti hän ei kestä raskaita kuormia, kuten lasten leikkiä, yhä uudelleen. Joten jos olet valinnut satunnaisen sisäänkäynnin maanpeitteen, tämä monivuotinen sopii hyvin puutarhaan.

Kamomilla näyttää suosittuja valkoisia kukkia kesäkuusta syyskuuhun. Ne kasvavat noin kuuden tuuman pituisiksi ja niitä on leikattava säännöllisesti. Leikkaat vain pystyyn kasvavia oksia. Roomalainen kamomilla leviää ajan myötä, joten sopivaa nurmikon reunaa suositellaan.

Käveltävä maanpeite – kasvattaa kamomillaa

walk-in-ground-cover-nurmikko-korvike-kasvi-roomalaiset-kamomilla-kukat

Avoin, aurinkoinen paikka on paras kamomilla nurmikolle, vaikka osittainen varjo on myös hyväksyttävää. Kamomillan kukat ovat Saksan laajimmin käytetty lääkekasvi ja niissä on voimakas tuoksu. Jotta istutus onnistuu, maaperä on valmisteltava. Koska kamomilla suosii kuivaa maaperää, savimaata on rikastettava hiekalla. Syksyä ja kevättä suositellaan myös tämän maanpeitteen istutusajaksi.

Käveltävä maanpeite – Tähtisammal (Sagina subulata) 

walkable-ground-cover-star-moss-nurmikon korvike-white-sagina-subulata

Seuraava vinkkimme on tähti sammal (Sagina subulata), joka voi lisätä tyylikkyyttä maisemaasi. Se tunnetaan ympäri maailmaa käveltävistä ominaisuuksistaan ​​ja sitä kasvatetaan eniten puutarhoissa. Lisäksi tähti sammal ei ole ollenkaan sammal, vaan lihottava yrtti. Kasvi tekee vaikutuksen ruohonkaltaisella kasvullaan ja on siksi erityisen suosittu nurmikon korvikkeena. Nimi tähti sammal tulee tähtimäisistä valkoisista kukista, jotka sopivat täydellisesti kävelevälle maanpeitteelle. Kukinta -aika on kesäkuusta elokuuhun.

Tähti sammal nurmikon korvikkeena puutarhassa

walk-in-ground-cover-garden-star-moss-nurmikon korvike-sagina-subulata

Sagina subulata kasvaa kostealla, hyvin valutetulla ja hiekkaisella maaperällä, eikä sitä tarvitse huoltaa. Sinun on vain poistettava lehdet kasvista syksyllä. Tähtisamman lehdet ovat pieniä, kapeita ja kiilamaisia. Koska Sagina subulata kuuluu monivuotisiin kasveihin, se voi selviytyä useita vuosia. Kasvi näyttää erityisen kauniilta laattojen liitosten ja askelmien välissä, ja se istutetaan yleensä yhteen pienissä ryhmissä.

Yrtit nurmikon korvikkeena – hiipivä timjami 

kävelykelpoinen maanpäällinen-nurmikko-korvike-puutarha-nopeasti kasvavat yrtit-timjami-violetti

Pehmustettu timjami on ihanteellinen tuoksuva nurmikon korvike tai sitä kasvatetaan usein kivien välissä. Se näyttää erityisen kauniilta ja vilkkaalta, timjami nivelkasvina  käytettäväksi terassilla. Jos istut ulkona kesällä, hiipivä timjami ilahduttaa perhettäsi ja vieraitasi tuoksullaan.

Jos haluat luoda timjamin nurmikon, valitse aurinkoinen paikka, jolle on ominaista huono, hiekkainen maaperä. Istuta hiipivä timjami 15-20 senttimetrin etäisyydelle, koska kasvi kasvaa sivuttain. Keväällä istutetut nuoret kasvit voivat luoda tiheän maton yhden kasvukauden aikana.

Timjami on kiinteä ja nopeasti kasvava

walk-in-ground-cover-nurmikko-korvike-nopeasti kasvava timjami-violetti-kukkiva mehiläinen

Tyyny-timjami on matalakasvuinen monivuotinen kasvi, jonka ylläpitovaatimukset ovat vähäiset. Toinen etu on se, että se kasvaa hyvin nopeasti ja kestää kovaa jalkaliikennettä, mikä tekee timjamista erittäin suositun etenkin jalankulkualueiden nurmikon korvikkeena. Suurin haittapuoli on, että tämä yrtti houkuttelee mehiläisiä. Siksi sinun ei pitäisi kävellä paljain jaloin tämän maanpeitteen yli, vaan aina kengillä.

Valitse cotoneaster nurmikon korvikkeeksi

walk-in-ground-cover-nurmikko-korvike-cotoneaster-red-marja-puutarha-kasvi

Cotoneaster kasvaa matalalle maahan, juurtuu ja istutetaan usein maanpeitteeksi kotipuutarhoissa. Useimmat kotoniittilajit ovat ikivihreitä ja kestäviä. Jos päätät kasvattaa coton-siemeniä, paras vaihtoehto on löytää aurinkoinen paikka ja hyvin valutettu, kosteutta säilyttävä maaperä.

 Cotoneasterissa on punaisia ​​marjoja 

walk-in-ground-cover-marjat-punainen-cotoneaster-kasvi-nurmikon korvike

Hedelmät ovat punaisia ​​ja muistuttavat pieniä marjoja. Varoitus: Cotoneasterin kukat ja lehdet sisältävät prunasiinia, kun taas hedelmistä löytyy glykosidiamygdaliinia (kasvimyrkkyä). Jos nautit suurempia määriä marjoja (10-20 kpl), se voi aiheuttaa polttavaa tunnetta suussa ja huulten turvotusta.

Käveltävä maanpäällinen – kestävä pennywort 

walk-in-ground cover-nurmikko-korvike-pennywort-hardy-yellow-lysimachia-nummularia

Pennywort, joka tunnetaan myös nimellä coinwort tai Lysimachia nummularia, on myös kävelykenttä. Pennywort on ikivihreä monivuotinen kasvi, ja se on täydellinen nurmikon korvikkeeksi kivikkopuutarhoissa, etenkin askelmien välissä ja peittämään alueita, joilla mikään muu kasvi ei voi kasvaa.

Laita päälle pennywort (mintun yrtti)

walkable-ground cover-nurmikko-korvike-pfennigkraut-coinwort-hardy-yellow-lysimachia-nummularia

Pennywortin kasvattaminen ja hoito on melko helppoa. Vankka kasvi voi menestyä sekä auringossa että varjossa ilman ongelmia. Leikkaamista suositellaan niiden vaakasuoran kasvun hallitsemiseksi.

Previous Post
Rikkaruohot nurmikolla – miten hallita 10 yleisintä lajia
Next Post
Upeat joogaharjoitukset sinulle ja vauvallesi sävyttävät koko kehon