15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Rasittava fyysinen työ lisää dementian riskiä

Voisiko kova fyysinen työ lisätä tai vähentää dementian riskiä? Viimeisimmät tutkimukset viittaavat siihen, että rankalla työllä, kuten rakennustöillä tai muutolla, voi olla kielteisiä vaikutuksia. Uuden tutkimuksen mukaan selitys voi olla kahden liikuntatyypin erilaisissa fysiologisissa vaikutuksissa.

Miten fyysinen työ vaikuttaa psyykeen??

kova ja rasittava fyysinen työ voi johtaa dementiaan

Tanskan Kööpenhaminan yliopiston johtamat tutkijat uskovat, että fyysisesti vaativa toiminta sisältää usein pitkiä seisonta -aikoja, staattisen asennon ylläpitämistä, raskaiden esineiden nostamista ja työskentelyä toistuvissa tai fyysisesti epämiellyttävissä olosuhteissa. Tällainen työ voi myös sisältää lähes jatkuvaa työtä. Tämä olisi esimerkiksi raskaiden kuormien siirtämistä tai sähkötyökalujen heilumista. Usein tämä on tehtävä ilman taukoja välillä, jotta keho tuskin toipuu. Päinvastoin, fyysinen työ ja liikunta vapaa -ajalla on usein intensiivistä, mutta lyhytaikaista, ja toipumisaika on pitkä. Kyse on myös yleensä dynaamisemmista asennoista, kuten kilpaurheilulajeista, kuten tennis tai koripallo.

vanha mies istuu pyörätuolissa potilaana sairaalassa

On runsaasti todisteita siitä, että virkistysliikunta parantaa sydän- ja verisuonitautia ja vähentää tulehdusta kehon alueella. Dementiaa ehkäistään parantamalla aivojen verenkiertoa, edistämällä hermojen kasvua ja ylläpitämällä hippokampusta. Toisaalta pitkäaikainen ja toistuva liikunta voi heikentää kardiovaskulaarista kuntoa ja lisätä tulehdusta. Aiemmat tutkimukset ovat löytäneet yhteyden intensiivisen fyysisen työn ja korkeamman sydän- ja verisuonisairauksien riskin ja kuolleisuuden välillä. Joten ihmisillä, joiden työ vaatii paljon fyysistä rasitusta, huono sydän- ja verisuonitoiminta voivat myös lisätä dementian todennäköisyyttä. Alzheimerin taudin ja dementian ehkäisyyn liittyvissä kansanterveysneuvonnoissa Maailman terveysjärjestön (WHO) kaltaiset viranomaiset suosittelevat liikuntaa erottelematta eri tyyppejä.

Tutkimustulokset

Sairaanhoitaja ja lääkäri selittävät sairautensa syyt iäkkäälle potilaalle covid 19 -pandemian aikana

Tämän vuoksi tämä tutkimus ehdottaa, että sen on oltava ”hyvä” liikuntamuoto. Kova fyysinen työ ei todellakaan tarjoa sitä. Terveysviranomaisten ohjeissa olisi sen vuoksi erotettava toisistaan ​​vapaa -ajan liikunta ja tällainen työ. Uskotaan, että näillä kahdella liikunnan muodolla on vastakkaiset vaikutukset. Tutkijat käyttivät kansallisia rekistereitä tunnistaakseen yhteensä 697 dementiatapausta osallistujien kesken tutkimuksen aikana. Analyysissään he ottivat huomioon muita tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa dementian riskiin. Nämä olivat osallistujien ikä, sosioekonominen asema, siviilisääty ja psykologinen stressi. He tekivät myös muutoksia siihen, tupakoivatko osallistujat, kuinka paljon alkoholia he joivat ja mikä oli heidän painoindeksinsä ja verenpaineensa.

huolestunut vanha mies kädet päähän

Jopa näiden tekijöiden huomioon ottamisen jälkeen osallistujilla, jotka ilmoittivat korkeasta fyysisestä työstä, oli lähes 1,5 -kertainen dementian määrä tutkimuksen lopussa kuin ne, jotka ilmoittivat työnsä olevan istumatonta. Kirjoittajat huomaavat, että yksi vahvuuksista heidän tutkimuksensa joka oli hyvin pitkä seuranta. Tämä on tärkeää, koska dementiaan liittyvät patologiset muutokset voivat alkaa vuosikymmeniä ennen tilan ilmaantumista. Tämä taipumus aliarvioida dementiaa olisi voinut vääristää tuloksia, jos se olisi tapahtunut yhdessä tutkimusryhmässä eikä toisessa. Naispuolisten osallistujien puute oli kuitenkin tärkeä rajoitus analyysissä. Joten fyysisellä työllä ja vapaa -ajan liikunnalla ei ehkä ole samaa vaikutusta sukupuoliin.

Previous Post
Joulukuusen koristelu – 25 erilaista tyyliä ja koristeideaa
Next Post
Ideoita kotiin – kunnosta kotisi vuoden 2014 trendiväreissä