15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Terveellinen vegaaniruokavalio: yhdeksän yleisintä myyttiä ja harhaluuloa!

Riippumatta siitä, onko poliittisista, uskonnollisista, sosiaalisista tai eettisistä syistä – vegaaneja ja kasvissyöjiä on aina ollut olemassa. Uusimpien tilastojen mukaan yli miljoonalla saksalaisella on puhtaasti kasvipohjainen ruokavalio ja maailmanlaajuisesti jopa miljardi, mikä vastaa noin 13% maailman väestöstä. Mutta muista ravitsemusmuodoista ei keskustella niin usein kuin veganismista. Jokainen, joka on valinnut puhtaasti kasvipohjaisen ruokavalion, on tuomittu päätöksestään useita kertoja ja hänen on puolustettava itseään useilta väitteiltä. Onko vegaaniruokavalio terveellistä ja mitkä ovat yleisimmät ruokavalion myytit? Kaikki tämä ja paljon muuta löytyy vain artikkelistamme!

mikä on vegaaninen ruokavalio myyttejä kokonaisia ​​elintarvikkeita elintarvikkeita

Kasviperäisen ruokavalion yhä kasvavasta suosiosta huolimatta on vielä monia asioita, joita ihmiset eivät vain ymmärrä tai tiedä. Maailman terveysjärjestö suosittelee tällaista ruokavaliota useiden sairauksien, kuten tyypin 2 diabeteksen, sydänsairauksien, korkean verenpaineen ja muiden, hoitoon ja ehkäisyyn. Ja vaikka terveyshyödyt on vahvistettu useissa tieteellisissä tutkimuksissa, monet ihmiset ajattelevat, että vegaaninen ruokavalio on vain suuntaus, joka voi johtaa puutosoireisiin.

Vegaaninen ruokavalio on terveellistä, mutta yksipuolista ja rajoittavaa?

Vegaaniruokavalioon siirtyminen Proteiinipitoisten vihannesten edut

Vegaanisella ruokavaliolla lihaa, kalaa, munia ja kaikkia eläinperäisiä tuotteita ei kuluteta ja syöt vain kasvipohjaisia ​​ruokia. Se, että kasvipohjainen ruokavalio on yksipuolinen ja tylsä, on kuitenkin vain myytti. Kasvikset lihalle, juustolle ja maidolle ovat yleisempiä kuin koskaan, ja niitä löytyy jokaisesta supermarketista. Englannissa tehdyn tutkimuksen mukaan 98% ihmisistä, jotka ostavat säännöllisesti lihan korvikkeita, syö myös tavallista lihaa. Jokainen, joka tutkii laajasti veganismin käsitettä, huomaa nopeasti, että kielletylle ruoalle on uskomattoman paljon terveellisempiä vaihtoehtoja. Maitotuotteet voidaan helposti korvata manteli- tai kauramaidolla. Palkokasvit ja täysjyväriisi sisältävät runsaasti proteiinia ja kuitua ja ovat erittäin suosittu vaihtoehto lihalle. Erityisesti aloittelijat, jotka tarvitsevat inspiraatiota herkullisiin resepteihin, löytävät etsimänsä lukuisilta verkkosivustoilta ja blogeista. Vegaaniset pähkinäkiilot, juustokakku, lasagne tai pizza – mikään näistä ei kuulosta tylsältä.

Vegaani on liian kallista

vegaaninen ruokavalio myyttejä laihdutus terveellistä ruokaa

Usein ihmiset ajattelevat, että vaikka vegaaninen ruokavalio on terveellistä, se on myös ylellisyyttä, johon kaikilla ei ole varaa. Kyllä, vegaaniruokavalio voi olla kallista, mutta sen ei tarvitse olla. Tästä myytistä vastuussa ovat markkinoilla olevat lukuisat liha- ja juustovaihtoehdot tai muut vegaanituotteet, kuten jäätelö, jotka eivät ole aivan halpoja. Esimerkiksi 200 grammaa “kasvislihaa” maksaa jopa 1 kiloa kanaa, kun taas tölkki papuja ja kikherneitä maksaa alle yhden euron. Tasapainoinen kasvipohjainen ruokavalio keskittyy kuitenkin vain hedelmien, vihannesten, palkokasvien ja kokonaisten elintarvikkeiden kulutukseen. Jalostettujen elintarvikkeiden pitäisi olla vain poikkeus. Myös eksoottisten siementen ja hedelmien pitkät kuljetusreitit vaikuttavat hintaan. Käytä lompakkosi rauhassa ja mieluummin kausiluonteisia ja paikallisia tuotteita.

Vegaanit kärsivät puutosoireista ja joutuvat syömään ravintolisiä.

Proteiinipitoinen ruoka kikherneet vegaaninen ruokavalio urheilijoille

Tämä on kiistatta yleisin myytti kasvipohjaisesta ruokavaliosta, eikä se voisi olla kauempana totuudesta. Tiesitkö, että noin 30% saksalaisista joutuu ottamaan ravintolisiä, mutta vain 2% heistä on vegaaneja? Se, saako keho kaikki tarvittavat vitamiinit ja ravintoaineet, riippuu ennen kaikkea elintarvikkeiden yhdistelmästä ja ruokavalion oikeasta toteutuksesta. Vain B12 -vitamiinia pidetään erityisen kriittisenä, koska sitä esiintyy vain eläinperäisissä elintarvikkeissa. Jotkut ihmiset ovat tietoisia siitä, että vegaanit saavat paremmin foolihappoa, C -vitamiinia ja kuitua verrattuna lihansyöjiin. Lisäksi vitamiineilla (D-vitamiini myslissä, B12-vitamiini ja kalsium kasvimaidossa ja omega-3-rasvahapot leivällä) lisättyjen elintarvikkeiden valikoima kasvaa jatkuvasti.

Suurin osa vegaaneista on kalsiumin puutteessa

Vegaaninen ruokavalio terveellisiä etuja haitat b12 -vitamiinia

Kuinka vegaaniruoka voi olla terveellistä, jos saat kalsiumia yksinomaan maitotuotteista? Se on vain toinen väärinkäsitys, ja on olemassa monia erinomaisia ​​kasvislähteitä. Kalsium on välttämätön luuston terveydelle ja tehokkaalle veren hyytymiselle, ja sen puute voi johtaa osteoporoosiin ja alhaiseen luun mineraalitiheyteen. Terveen aikuisen päivittäinen tarve on 1000 mg ja 1200 mg 50 -vuotiaille ja sitä vanhemmille miehille ja naisille. Puhtaasti kasvipohjaisen ruokavalion tarpeiden tyydyttämiseksi on erittäin tärkeää yhdistää elintarvikkeet oikein. Ruoat, joissa on paljon kalsiumia, ovat:

 • Vihreät lehtivihannekset
 • Lehtikaali
 • parsakaali
 • Kyssäkaali
 • palkokasveja
 • Johanneksenleipäjauho
 • tofua
 • Soijapavut
 • seesaminsiemeniä
 • Chian siemenet
 • Mantelit
 • kuivattuja goji -marjoja ja viikunoita

Vegaanit eivät kykene tyydyttämään proteiinitarpeitaan

Vegaaniruokavalion edut Haitat Elintarvikkeet, joissa on paljon kalsiumia

On karkea harhaluulo, että ainoa tapa täyttää päivittäinen proteiinitarpeesi on vain lihan syöminen. Aikuinen nainen tarvitsee 46 grammaa proteiinia päivässä ja mies 56 grammaa. Proteiinia löytyy kaikista elintarvikkeista ja kasviperäisten vaihtoehtojen valikoima on valtava. Monipuolisella ja järkevällä vegaaniruokavaliolla, jossa on riittävästi kaloreita, vegaanit voivat helposti täyttää proteiinitarpeensa. Erityisesti palkokasveissa, hiivassa ja makean veden levissä on korkea proteiinipitoisuus. Seuraavat ovat parhaat kasviproteiinin lähteet:

 • Soijapavut
 • linssit
 • herneitä
 • Kidney-pavut
 • Kvinoa
 • Sienet
 • pinaatti
 • Vesikrassi
 • parsakaali
 • Sinappi lähtee
 • Vehnänalkio
 • pähkinöitä
 • Hampunsiemeniä

Kasvipohjainen ruokavalio väsyttää eikä sovi urheilijoille

kasviproteiiniruoat vegaaniruokavalio terveellisiä myyttejä

Tämä lausunto voi koskea ihmisiä, jotka eivät ole käsitelleet riittävästi ravitsemuskäsitettä. Kuitenkin suuri määrä vegaaniurheilijoita maailmanlaajuisesti osoittaa, että vegaaniruokavalio on terve ja voi vaikuttaa myönteisesti suorituskykyyn. Aterian ja endoteelitoiminnan välillä on suora korrelaatio. Endoteeli on verisuonikerros, joka säätelee verenkiertoa koko kehossa. Toisin sanoen – se tietää, mitkä elimet tai lihakset tarvitsevat enemmän verta. Jos se on vaurioitunut, se vaikuttaa urheilijan suoritukseen. Erään tutkimuksen mukaan yksi hampurilainen ei voi vain vaikuttaa verenkiertoon, vaan se voi myös lisätä tulehdustasoja jopa 70%. 

vegaaninen urheilija Novak Djokovicin ruokavalio

Kasviproteiinit on pakattu mineraaleihin, antioksidantteihin, kasvikemikaaleihin ja vitamiineihin, jotka vähentävät tulehdusta ja ovat hyviä mikrobille. Tällä tavoin verenkierto ja suorituskyky optimoidaan. Vegaaniruoan ammattilaisia ​​ovat esimerkiksi Serena Williams, Lewis Hamilton, Novak Djokovic ja myös saksalainen “voimamies” Patrick Boboumian. Ne ovat kaikki selvä todiste siitä, että voit rikkoa maailmanennätyksiä ilman eläintuotteita. Hedelmien ja vihannesten suurella osuudella vegaaniruokavaliolla on muita etuja aktiivisille ihmisille. Ne toimittavat kehollemme täydellisiä mineraaleja, vitamiineja ja sekundaarisia kasviaineita, joilla on tulehdusta ehkäisevä vaikutus. Tämä puolestaan ​​edistää lihasten nopeampaa uudistumista ja immuunijärjestelmän vahvistumista.

Kasvipohjainen ruokavalio ei täytä sinua

vegaaninen ruokavalio terveys hyödyttää terveellistä ruokaa

Tämä myytti perustuu suurelta osin siihen, mitä ihmiset ajattelevat siitä, mitä vegaanit syövät. Vielä on väärä käsitys, että vegaaniruokavaliolla syödään vain tylsää salaattia ja tofua. Palkokasvit, jyvät, pähkinät ja vihannekset ovat myös osa ruokalistaa, ja koska nämä elintarvikkeet ovat erittäin kuitupitoisia, ne takaavat pidemmän kylläisyyden tunteen. Ja kuten mikä tahansa muu ravitsemusmuoto, suunnittelu on välttämätöntä ainakin alussa.

Soijan syöminen on epäterveellistä 

Kasvipohjaiset proteiiniruoat palkokasvit Terveelliset vegaaniruokavalion myytit

Kasvisjauheliha, soijajogurtti tai maito – soijapohjaisista tuotteista on tulossa yhä suositumpia ja niistä on tullut olennainen osa vegaanista ruokavaliota. Soijapavulle on ominaista korkea proteiinipitoisuus, kuitu ja antioksidantit, ja se on erittäin terveellinen palkokasvi. Soijatuotteet eivät lisää estrogeenitasoja. Ne sisältävät yhdisteitä, jotka näyttävät estrogeeniltä, ​​mutta toimivat päinvastaiseen suuntaan ja voivat estää joitain estrogeenireseptoreitamme. Näin estät todellisten estrogeenilähteiden telakoitumisen. Nämä yhdisteet kuitenkin liukenevat vähitellen ruoansulatusprosessissa, eikä niillä ole juuri mitään vaikutusta kehoomme. Elintarvikkeita, jotka sisältävät todellista estrogeenia, ovat eläintuotteet, kuten munat, kana ja maitotuotteet. Ne voivat merkittävästi vaikuttaa kehon hormonitasoihin. Pelkkä lehmänmaidon juominen voi nostaa miehen estrogeenitasoa 26% ja alentaa testosteronitasoa 18% vain tunnissa. Useat tieteelliset tutkimukset ovat jo kiistäneet kaikki nämä soijapapuja koskevat myytit ja osoittaneet, että soijatuotteiden kulutuksella ei ole kielteisiä vaikutuksia terveyteen.

Veganismi on syömishäiriö

kasvipohjainen ruokavalio vitamiinipuutoksen myytit vegaaniruokavalio

Tiedotusvälineet yrittävät yhä enemmän yhdistää vegaaniruokavalion mielisairauksiin, kuten anoreksiaan tai ortoreksiaan. On tärkeää ymmärtää, että kasvipohjainen ruokavalio voi olla oire syömishäiriöstä, mutta sen ei välttämättä tarvitse olla syy. Orhorexia nevrosalle on ominaista pakkomielteinen ja liioiteltu kiinnittyminen terveellisiin elintarvikkeisiin. Tämä voi johtaa epäterveellisten eläinperäisten tuotteiden poistamiseen valikosta, mutta sillä ei ole mitään tekemistä kasvipohjaisen ruokavalion kanssa. Jotkut ihmiset jopa välttävät hedelmiä ja vihanneksia, koska ne voivat olla saastuneita torjunta -aineilla. Veganismista on tullut eräänlainen elämänfilosofia monille. Painopiste ei ole vain ruoassa, vaan myös luopuu nahasta, villasta, turkista, silkistä ja untuvista valmistetuista vaatteista ja käyttää vain kosmetiikkaa, jota ei ole testattu eläimillä. Siksi olisi väärin kutsua veganismia syömishäiriöksi.

vegaani, korkea proteiinipitoinen ruoka, kasvispohjainen ruokavalio kunto

Previous Post
Talo dyyneillä – kestävää arkkitehtuuria meren rannalla ilman toimitusverkkoa
Next Post
20 terassikasveja suoralle auringonpaisteelle, jotka kestävät paljon lämpöä ja kuivuutta