15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

COVID -19 verrattuna aiempiin pandemioihin – numerot yhdellä silmäyksellä

Koronatapausten määrä kasvaa maailmanlaajuisesti edelleen nopeasti. Tämän seurauksena myös ihmisten pelko COVID-19-tartunnan saamisesta kasvaa. Tämä on tietysti normaalia, varsinkin kun koronakriisi käänsi jokapäiväisen elämämme ylösalaisin. Mutta verrattuna muihin historiamme pandemioihin asiat eivät näytä niin pahoilta. Esimerkiksi vuoden 1918 espanjalainen influenssa, joka pyyhkäisi maailman kolmella aallolla, tappoi 5 prosenttia maailman väestöstä – enemmän kuin ensimmäinen maailmansota. Sitten tulivat muutkin uhkaavat virukset, jotka ilmestyivät tyhjästä: vakava akuutti hengitysteiden oireyhtymä (SARS), 2009 -sikainfluenssa (H1N1) (pandemia -influenssa A) ja ebola. Lopulta saimme ne kaikki hallintaan.

COVID-19 verrattuna aiempiin virustautiin

Kuitenkin minkä tahansa sairauden vaikutukset riippuvat suurelta osin muista olosuhteista – kun saamme tartunnan, kuinka tarttuva ja tappava se on, kuinka hygieeniset ihmiset ovat ja kuinka nopeasti rokote tai lääke on saatavilla. Kuolleisuus ei ole ainoa tekijä, joka määrittää, kuinka tuhoisa ja tappava pandemia tulee olemaan, Dr. Christine Kreuder Johnson, UC Davisin epidemiologian ja ekosysteemien terveyden professori ja USAID: n (Yhdysvaltain kansainvälisen kehityksen viraston) PREDICT -projektin tutkija nousevista pandemiauhista.

Tässä aiomme tarkastella, miten COVID-19 on verrattuna muihin suuriin pandemioihin.

Espanjan flunssa vuonna 1918

Vuoden 1918 influenssaepidemia A oli tappavin influenssaepidemia

Vuoden 1918 influenssaepidemia A oli tappavin influenssaepidemia, jonka tiedämme ja tartutti noin kolmanneksen maailman väestöstä. “Vuoden 1918 pandemia -influenssakanta oli uusi useimmille alle 40- tai 50 -vuotiaille, mutta kuolleisuus siellä oli todella korkea – se on erilainen kuin tavallinen flunssa”, sanoi tohtori. Mark Schleiss, lasten tartuntatautien asiantuntija Minnesotan yliopistossa.

Sotilaat kantoivat espanjalaista influenssaa ympäri maailmaa

Silloin tiedemiehet eivät tienneet, että virukset aiheuttavat sairauksia. Meillä ei ollut rokotetta tai viruslääkkeitä influenssan ehkäisemiseksi tai hoitamiseksi tai antibiootteja toissijaisten bakteeri -infektioiden hoitoon. Elämä oli silloin hyvin erilaista. Ensinnäkin olimme keskellä sotaa ja sotilaat ympäri maailmaa kantoivat virusta mukanaan. Ihmiset asuivat myös erittäin huonoissa olosuhteissa, ahtaissa tiloissa, asunnoissa ja taloissa, ja heillä oli erittäin huono hygienia. Tämä vaikutti suuresti taudin leviämiseen.

Espanjan influenssan varotoimenpiteet vuonna 1918

Oireet: Kuume, pahoinvointi, kipu, ripuli

Ensimmäiset todisteet: Maaliskuu 1918

Maailmanlaajuiset tapaukset: 500 miljoonaa

Kuolleita maailmanlaajuisesti: yli 50 miljoonaa (675 000 Yhdysvalloissa, 544 000 Saksassa); kuolleisuus oli noin 2 prosenttia

tarttuminen: Pisaroinfektio

Eniten kärsineet ryhmät: Aikuiset 20-40 -vuotiaat

Hoitoja saatavilla: ei; Antibiootteja tai viruslääkkeitä ei ollut vielä olemassa

Saatavilla olevat rokotteet: ei

Pandemian loppu: Kesä 1919; johtuu pääasiassa kuolemista ja korkeasta immuniteetista

Covid-19 verrattuna normaaliin flunssaan

Covid-19 verrattuna normaaliin flunssaan aivasteluun ja yskään

Flunssa iskee joka vuosi, mutta ei ole kahta samanlaista vuodenaikaa. Koska kannat muuttuvat vuosittain, voi olla vaikea ennustaa, mitä tapahtuu. Toisin kuin COVID-19, meillä on tehokkaita rokotteita ja viruslääkkeitä, jotka voivat auttaa ehkäisemään flunssaa ja vähentämään sen vakavuutta.

Lisäksi monilla ihmisillä on jäljellä oleva immuniteetti influenssalle menneisyydestä, koska kehomme on kokenut taudin aiemmin. Mutta meillä ei ole immuniteettia COVID-19-tautia vastaan. Korona näyttää myös olevan tarttuvampi ja tappavampi kuin tavallinen flunssa, mutta se voi muuttua, kun opimme lisää uudesta viruksesta.

Normaalilla flunssalla on oireita, kuten kuume, yskä, kurkkukipu, väsymys

Oireet: Kuume, yskä, kurkkukipu, väsymys

Maailmanlaajuiset tapaukset vuosittain: 9 prosenttia väestöstä tai noin miljardi tartuntaa (joista jopa 5 miljoonaa on vakavia)

Kuolleita vuosittain maailmanlaajuisesti: 291 000 ja 646 000 välillä. Kuolleisuus noin 0,1 prosenttia

Tarttuminen: leviää pisarainfektiolla; jokainen diagnosoitu henkilö välittää sen 1,3 henkilölle

Eniten kärsineet ryhmät: ikääntyneet ja heikentynyt immuunijärjestelmä

Käytettävissä oleva hoito: viruslääkkeet (Tamiflu, Relenza, Rapivab, Xofluza) vähentävät influenssan kestoa ja vakavuutta

Saatavilla olevat rokotteet: Saatavilla on monia rokotusvaihtoehtoja, jotka tarjoavat immuniteetin useille influenssan kannoille

2002-2004 Vaikea akuutti hengitysoireyhtymä (SARS)

Sars leviää pisaratartunnan kautta

SARS on toinen Kiinasta tullut koronavirustyyppi, joka levisi nopeasti pisaratartunnan kautta. Vaikka SARS-kuolemantapaus on ollut erittäin korkea, COVID-19 on jo aiheuttanut enemmän kuolemia.

Johnsonin mukaan tautia sairastavien kanssa läheisessä kontaktissa olevien ihmisten jäljittäminen tai seuranta oli todella tehokasta SARS: ssä, lähinnä siksi, että oireet olivat vakavia ja siksi helpompi tunnistaa ja hillitä.

SARS -koronaviruskuolemien maailmankartta

Lisäksi Schleiss sanoi, että ihmisorganismi oli tarpeeksi vastustuskykyinen SARS -virukselle, mikä lopulta johti sen kuolemaan. Hän lisäsi, että näin ei näytä olevan COVID-19: n tapauksessa, joka voi levitä ja menestyä ihmiskehossa.

Vaikka SARS-tautien kuolleisuus oli korkeampi, kaiken kaikkiaan COVID-19 on aiheuttanut “enemmän kuolemia, enemmän taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia kuin meillä oli SARS-tautiin”, Johnson sanoi.

SARS -pandemian maailmanlaajuiset kuolematilastot

Oireet: Kuume, hengitysvaikeudet, yskä, huonovointisuus

Ensimmäiset todisteet: Marraskuu 2002 Kiinan Guangdongin maakunnassa

Globaalit tapaukset: 8 098 tapausta 29 maassa; 4 tapausta Saksassa

Maailmanlaajuiset kuolemat: 774; 15 prosentin kuolleisuus; Saksassa ei ole kuolleita

Tarttuminen: Levitä pisarainfektion ja tartunnan saaneiden pintojen läpi

Eniten kärsineet ryhmät: Yli 60 -vuotiailla potilailla kuolleisuus oli 55 prosenttia korkeampi

hoitoon: ei hoitoa tai parannuskeinoa, mutta viruslääkkeet ja steroidit toimivat joillekin ihmisille

rokote: Rokote oli valmis pandemian päättyessä

Pandemian loppu: Heinäkuu 2003

Sikainfluenssa 2009 (H1N1)

Sikainfluenssa 2009 H1N1

Vuonna 2009 syntyi uudenlainen influenssa – H1N1 -kanta – ja ihmiset panikoivat, koska meillä ei ollut rokotetta ja uusi kanta leviää nopeasti. Kuten COVID-19: n tapauksessa, meillä ei ollut immuniteettia uutta virusta vastaan ​​taudinpurkauksen alkaessa. Meillä oli viruslääkkeitä paranemisen helpottamiseksi, ja vuoden 2009 lopulla kehitettiin rokote, joka yhdessä korkeamman immuniteetin kanssa tarjoaisi suojan tulevia influenssa -aikoja varten. Kuitenkin Yhdysvalloissa kuoli yli 12 000 ihmistä. Saksassa kuoli 253 ihmistä.

Valittujen virusten puhkeamisen tapausten määrä ja kuolemantapaukset vuosina 1967--2020

Oireet: Kuume, vilunväristykset, yskä, kehon kipu

Ensimmäiset todisteet: Tammikuuta 2009 Meksikossa; Huhtikuuta 2009 Yhdysvalloissa

Maailmanlaajuiset tapaukset: noin 24 prosenttia maailman väestöstä; 60,8 miljoonaa tapausta Yhdysvalloissa, 226 000 tapausta Saksassa

Maailmanlaajuiset kuolemat: yli 284 000; 12 469 Yhdysvalloissa; kuolleisuus oli 0,02 prosenttia

Eniten kärsineet ryhmät: Lapsilla oli korkeimmat hinnat; 47 prosentilla 5–19 -vuotiaista lapsista kehittyi oireita verrattuna 11 prosenttiin 65 -vuotiaista ja sitä vanhemmista

Käytettävissä oleva hoito: viruslääkkeet (oseltamiviiri ja tsanamiviiri); useimmat ihmiset toipuivat ilman komplikaatioita

Rokote saatavilla: H1N1 -rokotteen tutkimus alkoi huhtikuussa 2009 ja rokote oli saatavilla joulukuussa 2009.

Pandemian loppu: Elokuu 2010

Ebola vuodesta 2014 vuoteen 2016

Ebolapandemia 2002 2004 erittäin hengenvaarallinen

Ebola oli äärimmäisen hengenvaarallinen ja tappoi jopa 50 prosenttia tartunnan saaneista. Kuitenkin, koska virus levisi pääasiassa kehon nesteiden, kuten hikeen ja veren, välityksellä taudin myöhemmässä vaiheessa, se ei ollut yhtä tarttuva kuin COVID-19. Ja koska oireet olivat niin vakavia, terveysviranomaiset pystyivät nopeasti tunnistamaan ne, jotka olivat joutuneet kosketuksiin sairaiden kanssa, ja eristämään heidät.

“Ei ole mitään suhteellisen terveitä [Ebola] -virusta sairastavia ihmisiä, jotka kävelevät ja välittävät viruksen – ajavat bussilla, käyvät ostoksilla, menevät töihin – kuten nyt”, Johnson sanoi.

Ebola leviää kehon nesteiden (veri, hiki, ulosteet) kautta

Oireet: Kuume, kipu, heikkous, ripuli, oksentelu

Ensimmäiset todisteet: ensimmäinen potilas vahvistettiin Guineassa joulukuussa 2013; ensimmäinen taudinpurkaus maaliskuussa 2014

Maailmanlaajuiset tapaukset: 28 652 tapausta 10 maassa

Maailmanlaajuiset kuolemat: 11 325 kuolemaa; kuolleisuus oli noin 50 prosenttia

tarttuminen: Levitä kehon nesteiden (veri, hiki, ulosteet) ja läheisen kosketuksen kautta; tarttuvin taudin loppuvaiheessa

Eniten kärsineet ryhmät: 20 prosenttia kaikista tapauksista lapsilla

Hoito saatavilla: ei; Tarjottiin tukihoitoa, mukaan lukien suonensisäiset nesteet ja suun nesteytys

Saatavilla olevat rokotteet: ei

Taudinpurkauksen loppu: Maaliskuuta 2016

Uusi koronavirus (COVID-19)

Uusi koronavirus COVID-19

Alustavat todisteet osoittavat, että COVID-19 on tarttuvampi kuin influenssa. Ja joidenkin varhaisten raporttien mukaan COVID-19: n kuolleisuus voi olla korkeampi kuin kausi-influenssa. Mutta tilastot eivät ole täydellisiä, koska monilla COVID-19-potilailla on lieviä oireita tai he ovat oireettomia eivätkä siksi käy lääkärissä ja heidät jätetään suurelta osin huomiotta. Koronatilanne kehittyy nopeasti ja luvut ja arviot todennäköisesti muuttuvat.

ensimmäiset todisteet covid19: stä Wuhanissa Kiinassa

Oireet: Yskä, kuume, hengenahdistus; 80 prosenttia tapauksista on helppoja

Ensimmäiset todisteet: Joulukuuta 2019 Wuhanissa, Kiinassa

Aiemmat maailmanlaajuiset tapaukset: Yli 491566 tapausta. Tällä kortilla voit seurata kaikkia numeroita reaaliajassa

Maailmanlaajuiset kuolemat tähän mennessä: Yli 22,169; maailmanlaajuisen kuolleisuuden arvioidaan olevan 3,4 prosenttia, mutta joillakin alueilla kuolleisuus on vain 0,4 prosenttia

tarttuminen: leviää pisarainfektion kautta ulosteiden ja muiden kehon nesteiden mukana; jokainen välittää sen 2,2 muulle

Eniten kärsineet ryhmät: Yli 65 -vuotiaat aikuiset, joilla on perussairaus; Lapset näyttävät säästyneiltä ja heillä on lievempiä oireita (Kiinassa lapset muodostavat vain 2,4 prosenttia tapauksista)

Hoitoja saatavilla: ei; Tarjotaan tukihoitoa, kipulääkkeet ja kuumelääkkeet voivat lievittää oireita, ja antibiootit voivat auttaa sekundäärisen bakteeri -keuhkokuumeen hoidossa. Virusten vastaisia ​​lääkkeitä, joita käytetään muihin viruksiin, annetaan palautumisen helpottamiseksi.

Saatavilla olevat rokotteet: ei vielä; rokote valmistuu todennäköisesti vuoden päästä

Milloin COVID-19-tilanne normalisoituu??

Desinfioi maanalainen perusteellisesti koronavirusta vastaan

Schleissin mukaan viruksen leviämisen hidastamiseen tarvitaan lauman immuniteetti ja tehokas rokote. Kuitenkin karjan immuniteetti COVID-19: lle syntyy vain, kun noin 60 prosenttia väestöstä on immuuni. Lauman koskemattomuuden saavuttamiseksi jokaisen tartunnan saaneen on tartuttava keskimäärin vähemmän kuin toinen henkilö. Kun tartuntojen määrä on alle yksi, populaatio on saavuttanut lauman immuniteetin.

“Tarvitsemme todella rokotteen koronavirusta vastaan”, hän sanoi ja lisäsi, että siitä voi kulua vuosi tai kaksi, sillä Elintarvike- ja lääkeviraston on osoitettava, että rokote on turvallinen – parhaimmillaan.

Kehitä Covid-19-rokote

Meillä on vielä paljon opittavaa: infektion esiintyvyys (tietyn väestöryhmän tartunnan saaneiden prosenttiosuus), viruksen tartuntatavat ja kaikki erilaiset tartuntatiet. Siihen asti meidän on harjoiteltava sosiaalista etäisyyttä viruksen leviämisen hidastamiseksi, Johnson sanoo.

Meidän on työskenneltävä yhdessä rajoittaaksemme altistumista toisillemme – erityisesti ikääntyneillä aikuisilla ja ihmisillä, joilla on perussairaus ja joilla on suurin riski saada vakavia oireita.

Meidän ei tarvitse panikoida. Muista: valtaosa COVID-19-tapauksista on lieviä. Mutta meidän on ryhdyttävä toimiin hidastamaan leviämistä ja suojelemaan eniten vaarassa olevia.

Johtopäätös

COVID-19, uuden koronaviruksen aiheuttama tauti, ei ole eikä tule olemaan ensimmäinen uhkaava pandemia, joka raivoaa ympäri maailmaa.

Milloin COVID-19-tilanne normalisoituu?

Previous Post
Talo dyyneillä – kestävää arkkitehtuuria meren rannalla ilman toimitusverkkoa
Next Post
20 terassikasveja suoralle auringonpaisteelle, jotka kestävät paljon lämpöä ja kuivuutta