15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Vauvanruoka esitetään tällä tavalla – paras tapa tarjota kiinteää ruokaa

Vauvanruoka on tärkeä askel vauvan kehityksessä

Kuten monet asiat, jotka liittyvät vauvoihin, täydentävien elintarvikkeiden käyttöönotto on aihe, josta on monia erilaisia ​​mielipiteitä. Jotkut ovat sitä mieltä, että sinun pitäisi aloittaa täydentävä ruoka aikaisin ja tarkemmin viidennestä kuukaudesta, kun taas toiset odottavat kuudetta kuukautta tai jopa pidempään. Mutta mikä on juuri nyt? Mitä kannattaa varoa ja mitä välttää? Mitkä ovat parhaita ruokia täydentävän ruokavalion aloittamiseen? Haluamme yrittää antaa sinulle vastaukset näihin ja muihin kysymyksiin, koska useimmat äidit eivät ole varmoja siitä, miten parhaiten edetä asiassa. Ja toivottavasti vauvojen ja äitien täydentävien ruokien käyttöönotto on rentouttavaa, hauskaa ja mielenkiintoista eikä turhauttavaa ja epämukavaa.

Täydennysravinto vauvoille – mistä lähtien?

Vauva näyttää itsensä, kun se on valmis täydentävään ruokintaan

Ensinnäkin on sanottava, että tässä ei ole oikeaa tai väärää. Ja jos teet niin, vain mitä vauva yrittää kertoa sinulle. Ja kuten olette jo huomanneet viime kuukausina, vauva pystyy aina ilmoittamaan, mitä se tarvitsee, haluaa ja pitää tai ei vain pidä. Sama koskee täydentäviä elintarvikkeita. Yleisesti ottaen Maailman terveysjärjestö (lyhenne: WHO, englanninkielisestä ”Maailman terveysjärjestöstä”) suosittelee, että vauvojen lisäravinteet otetaan käyttöön vasta kuudennesta kuukaudesta, ei ennen viidennen kuukauden ajan, ja että siihen asti käytetään vain rintamaitoa. (tai vaihda maito tarvittaessa). Miksi sitten, voit kysyä itseltäsi nyt.

Käytä pehmeitä lusikoita vauvanruokaan

Syynä tähän on se, että vauva saa siihen mennessä kaikki tarvittavat ravintoaineet ja kivennäisaineet rintamaidon kautta. Kaikki muut ravintoaineet, joita vauva ei saa rintamaidon kautta, varastoidaan vauvaan jo ennen syntymää. Näitä ravintoaineita ovat rauta ja sinkki, ja juuri ne loppuvat hitaasti kuudennesta kuukaudesta alkaen. Siksi niitä on nyt annettava jälkeläisillemme eri tavalla, ja se on mahdollista vain vauvojen täydentävän ruoan kautta.

Tämä ikä ei tietenkään ole tiukka sääntö vauvojen täydentävien ruokien käyttöönotolle, vaan vain likimääräinen ohje. Jokainen vauva kehittyy yksilöllisesti, joten voi hyvinkin olla, että se on valmis uusiin ruokalähteisiin etukäteen. Mutta vaikka hän ei halua syödä kiinteää ruokaa vasta myöhemmin, älä panikoi. Voit olettaa, että vauva vaistomaisesti tietää, mikä on hänelle oikein. On tärkeää, että jatkat rintamaidon tai korvaavan maidon antamista. Alussa puuro korvaa vain yhden aterian päivässä, mutta ei kaikkia muita. Siksi koko asiaa kutsutaan myös “täydentäväksi ruoaksi”.

Esittele vauvan täydentäviä ruokia – Mistä tiedän, onko vauva valmis?

Ota puuroa täydentäväksi ruoaksi, kun lapsi on valmis

Tiedätkö kuinka vauva avaa suunsa tai lyö huuliaan, kun hän haluaa rintaruokintaa? Tai miten se soittaa korvillaan tai hieroo silmiään väsyneenä? Kuten sanoin, vauva voi kommunikoida ihmeellisesti siitä, mitä puuttuu ja mitä se tarvitsee. Se ei ole toisin täydentävien ruokien kanssa. Vaikka vauva alkaa osoittaa kiinnostusta kiinteisiin elintarvikkeisiin, se näyttää sen tietyillä signaaleilla ja eleillä. Nämä voivat näyttää muun muassa seuraavalta ja osoittaa, että voit aloittaa vauvojen täydentävästä ruoasta:

 • Vauva katselee sinua innokkaasti, kun syöt ja on kiinnostunut, jopa yrittää tavoittaa lautasesi tai ruoan.
 • Se ottaa esineitä suuhunsa ja tekee myös pureskeluliikkeitä.
 • Tavalliset imettävät ateriat eivät enää riitä. Vauva on nälkäinen useammin tai haluaa imettää pidempään.

Vauvanruoan aloittamiseksi vauvasi pitäisi myös pystyä tekemään mahdollisimman paljon seuraavaa:

 • istua yksin ja vakaasti
 • pidä pää vakaana istuessasi

Jos olet huomannut lapsessasi yhden tai useamman näistä signaaleista, voit kokeilla ensimmäistä puuroa. Voit selvittää, miten tämä tehdään alla. Kieltäytyykö vauva täydentävästä ruoasta? Sitten se ei ole vielä olemassa eikä sitä pitäisi pakottaa. On tärkeää tehdä ruokavaliosta positiivinen kokemus! Väkisin voit paitsi pelottaa ruokaa myös tukehtua, koska vauva ei vielä osaa pureskella ja niellä kunnolla. Loppujen lopuksi kiinteät elintarvikkeet eroavat maidosta. Älä kiirehdi vauvojen täydentävien ruokien kanssa!

Mitä tarvitset

Kiinteät elintarvikkeet vauvoille - vinkkejä ja suunnitelma täydentävään ruokintaan

Jotta täydentävä ruokinta alkaisi hyvin sinulle ja lapsellesi, on parasta hankkia itsellesi lisätuotteita ja apuvälineitä etukäteen. Nämä ovat:

Syöttötuolin on oltava vakaa ja helppo puhdistaa

Korkea tuoli

Varmista, että sinulla on vakaa kehys ostaessasi. Lisäksi tuolin tulee olla valmistettu materiaaleista, jotka on helppo ja nopea puhdistaa. Myös jalkojen tukeminen on suositeltavaa, koska roikkuvat jalat eivät ole vain epämukavia syödessään, vaan ne ovat myös haaste, erityisesti vauvoille, jotka ovat juuri oppineet istumaan. Ateria -ajat tulee tehdä mahdollisimman mukaviksi. Loppujen lopuksi lapsi viettää tietyn ajan kuluttua pidempiä aikoja syöttötuolissa useita kertoja päivässä. On myös vaihtoehtoja, jotka voidaan kiinnittää ruokapöytään tai jopa ruokapöytään. Katso vain, mikä toimii parhaiten sinulle ja lapsellesi. Kuten rattaiden valinnassa, sinun pitäisi olla hyvin perillä. Aloita tämä muutama viikko ennen vauvojen täydentävien ruokien käyttöönottoa.

Valitse astiat ja ruokailuvälineet vauvanruokaan oikein

Astiat ja ruokailuvälineet vauvanruokaa varten

 • Astiat ja ruokailuvälineet on valmistettava rikkoutumattomista materiaaleista. Valitse muovi tai silikoni ja varmista, ettei se sisällä BPA: ta.
 • Lusikat ovat parhaita pehmeitä, koska vauvat haluavat pureskella niitä. On myös hyvä antaa lapsen leikkiä lusikalla muutama päivä ennen vauvojen täydentävien ruokien käyttöönottoa, jotta he voivat tuntea sen eikä myöhemmin pelästyä uutta esinettä, joka tulee yhtäkkiä heidän suuhunsa.
 • Lautasia ja kulhoja on saatavana imukupilla, jotka estävät lapsen kaatumisen, mutta eivät ole pakollisia.
 • Kuppeja ja mukeja on saatavana myös monenlaisina. Tässä sinun on vain kokeiltava mikä toimii parhaiten. Jotkut pitävät mukista, jossa on suukappale, ja toiset mieluummin tavallisesta mukista.

Ruokalapun avulla vauva ei likaannu yhtä likaiseksi syödessään

ruokalappu

Jopa ruokalaput ovat nyt saatavilla eri versioina. He ovat suuria apuja vauvojen täydentävien ruokien käyttöönoton aikana, jotta lapsi pysyy suhteellisen puhtaana. On sinun valintasi, valitsetko klassiset kangaslaput vai pidätkö silikonista ja ehkä jopa elintarvikekerääjästä. Tämä riippuu myös muun muassa tavasta, jolla esittelet uuden ruoan (puuroa tai vauvan johtamaa vieroitusta – mutta enemmän jälkimmäisestä alla). On myös ruokalapuja, jotka ovat vedenpitäviä, mutta joiden päällä on kangaskerros. Nämä ovat myös erittäin hyödyllisiä, jos vauva tulee hampaita ja kuolaa paljon.

Reseptejä ja vinkkejä vauvan täydentäviin ruokiin

Onnellinen vauva, jolla on iso ruokalappu, on iloinen ateriasta

Jos sinä, tai tarkemmin sanottuna vauva, olet nyt päättänyt siirtyä kiinteään ruokaan, voit valita kahden vauvanruoan vaihtoehdon välillä. Toinen on klassinen puuro ja toinen ns. “Baby Led Weaning”. Haluamme selittää ne molemmat yksityiskohtaisemmin.

Täydentävä vauvan suunnitelma vauvanruokaa varten

Lounaspuuro porkkanoilla lisäravinteena vauvoille ja muita reseptejä

Lounaspuuro (5. ja 7. kuukauden välillä)

Kun vauvanruoka on vauvojen täydentävä ruoka, aloitat mistä tahansa vihanneksesta. Tämä pitäisi sietää hyvin. Äidit valitsevat mieluummin porkkanaa tai palsternakkaa, koska ne maistuvat makeilta ja ovat suosittuja vauvojen keskuudessa. Mutta kesäkurpitsa sopii myös, samoin kuin parsakaali ja kurpitsa. Ensimmäinen puuro on parasta antaa lounasaikaan. Vauva ei syö paljon, varsinkin ensimmäisinä päivinä. Sitten on suositeltavaa imettää hieman puuron jälkeen. Noin kolmen viikon kuluttua, kun vauva on tottunut puuroon ja syö riittävästi, perunoita lisätään vihanneksiin. Noin kahden tai kolmen viikon kuluttua lisätään lihaa tai kalaa. Edellinen antaa lapsellesi rautaa. Ihannetapauksessa lisää jokaiseen puuroon hieman appelsiinimehua ja rypsiöljyä. Lihaa kannattaa myös vaihtaa. Naudanliha, sianliha, siipikarja ja karitsa ovat kaikki mahdollisia muunnelmia. Kerran viikossa kalan tulisi olla vauvan täydentävässä ruokavaliossa. Rasvainen kala on ihanteellinen vauvalle tärkeiden omega-rasvahappojen saamiseksi.

Valmista iltapuuro riisin ja maidon kanssa

Iltapuuro (6. ja 8. kuukauden välillä)

Illan puuro vauvojen täydentävänä ruokana ja toisina kiinteinä aterioina koostuu maidosta ja viljoista ja korvaa imettävän aterian ennen nukkumaanmenoa. On parasta käyttää lehmänmaitoa, jonka rasvapitoisuus on 3,5%, ja välttää sokeria joka tapauksessa. Muut maut, kuten vanilja, kaakao ja vastaavat tai puurot, joissa on banaania, eivät myöskään ole välttämättömiä. Sopiva vilja:

 • kaura
 • Speltti
 • vehnä
 • hirssi

Iltapäiväpuuro päärynän, omenan tai muiden hedelmien kanssa korvaa kolmannen imetysaterian

Iltapäivä puuroa (7. ja 9. kuukauden välillä)

Jos iltapuuro on myös otettu hyvin vastaan ​​ja säännöllisyys, hedelmiä ja muroja sisältävä iltapäiväpuuro voidaan ottaa käyttöön lisäravinteena vauvoille noin kuukauden tai hieman pidemmän ajan kuluttua. Omena ja päärynä ovat erittäin suosittuja, mutta banaani on myös yksi suosikeista. Sinun tulisi välttää toistaiseksi eksoottisia hedelmiä ja erityisesti sitrushedelmiä. Koska maitoa käytetään jo iltapuuroon, hedelmäpuuroa ei saa sisältää. Tämä koskee myös muita maitotuotteita, kuten jogurttia.

Vauvan täydentävän ruokinnan aikana on myös tarjottava lisää nesteitä

Huomio! Viimeistään tämän massan alkaessa tai aikaisintaan 6 kuukauden kuluttua vauva tarvitsee lisää nesteitä rintamaidon lisäksi. Pääjuomana pitäisi olla vesi, mutta sitä voidaan myös vaihtaa makeuttamattomien yrtti- ja hedelmäteiden kanssa. Saksassa vesijohtovettä pidetään juotavana ja riskittömänä. Mutta silloin sinun on myös oltava varma, että kaapelit eivät ole lyijyä, koska lyijy on myrkyllistä!

Porkkana ja bataatti ovat erittäin suosittuja täydentävien ruokien esittelyssä

Perheen ruoka vauvanruoana (10. kuukaudesta alkaen)

Noin kymmenennestä kuukaudesta lähtien voit alkaa valmistaa puuroa karkeasti lisäravinteeksi vauvoille ja totuttaa lapsesi hitaasti perheen ruokaan. Vaikka imetät vielä aamulla, voit nyt ottaa käyttöön muita ruokia. Kun lapsi on tottunut isompiin paloihin, aamiaiseksi voidaan tarjota esimerkiksi maitoa sisältävää mysliä. Voileipä on myös hyvää. Toorijuusto puolestaan ​​tekee aamuleivästä monipuolisemman. Lisäksi voit tarjota vauvalle mukin maitoa. Vain jos valmistat myslin maidolla, tämä ei ole tarpeen, koska maito on jo sisällytetty mysliin.

Välipalaksi voit nyt tarjota hedelmiä ja mahdollisesti leipää, kun taas vanhempien ateria sopii lounaalle. On tärkeää, että suolaat ruokaa sitten vain hyvin säästeliäästi tai et ollenkaan, koska munuaiset eivät vielä pysty käsittelemään liikaa suolaa. Mausteita käytetään myös säästeliäästi. Sen sijaan vain mausta annoksesi.

Osta vauvanruoka tai tee se itse?

Osta puuroa tai tee se itse ja pakasta se herkullisilla resepteillä

Hyvin usein äidit kysyvät itseltään, onko parempi tehdä puuro itse lisäravinteena vauvoille vai onko purkista ostettu yhtä sopiva. Jotkut ihmiset eivät luota valmiiseen puuroon. Ja täälläkin mielipiteet jakautuvat. Vaikka tuotantoa ja ainesosia valvotaan tiukasti EU: ssa ja tuotannon aikana huolehditaan tuotteiden (yleensä luomutuotteiden) hellävaraisesta käsittelystä saadakseen mahdollisimman paljon ravinteita, on myös kriitikkoja. Jos puuroa valmistetaan kotona, ainekset voivat kypsyä liian kauan ja suurin osa vitamiineista saattaa kadota. Se ei tietenkään tee puurosta haitallisempaa. Sinun pitäisi myös hankkia luomutuotteita, jos mahdollista. Mutta kuten kaikessa muussakin, sinun on lopulta itse päätettävä, mikä vaihtoehto on sinulle parempi. Olet tervetullut yhdistämään molemmat. Esimerkiksi kun olet liikkeellä, lasit ovat yleensä käytännöllisempiä, koska ne eivät mene huonosti.

Valmis puuro voidaan pakastaa jääpalamuotissa ja tarjoilla annoksina

Aloittelijoille voit myös keittää vihannekset ja pakastaa ne jääpalamuotteihin, koska tarvitset vain pieniä annoksia vauvanruokaa varten. Voit siis aina sulattaa vauvan tarvitseman määrän. Sen sijaan ostettua vauvanruokaa on suurempi määrä ja se on hävitettävä myöhemmin. Kun se on avattu, sitä ei saa enää säilyttää. Jos haluat tehdä puuroa itse, voit myös käyttää monenlaisia ​​vauvanruokareseptejä. Katso esimerkiksi tätä aihetta käsittelevää artikkeliamme ja kokeile mitä tahansa täydentävää vauvan reseptiä luettelostamme.

Lisäravinteet “Baby Led Weaning”

Vauvan johtama vieroitus täydentävänä ruokana vauvoille itsenäiseen tutkimiseen

Baby Led Weaning on toinen tapa ottaa käyttöön kiinteää ruokaa, ja se on suhteellisen uusi menetelmä, jonka on kehittänyt entinen kätilö Gill Rapley. Täällä ei valmisteta puuroa. Sen sijaan vauva saa keitetyn ruoan palasina, voi leikkiä sen kanssa, tutkia sitä ja pureskella ja imeä sitä halutessaan. Kuten puuron kohdalla, on tärkeää, että vauvanruokaa ei suolata. Keitä sen sijaan ilman suolaa ja lisää yksinkertaisesti suolaa ja mausteita annoksillesi. Tällä tavalla vauva voi oppia istumaan pöydän ääressä ja syömään heidän kanssaan alusta alkaen. Tämä vaihtoehto on hyvä myös motorisille taidoille, koska vauva oppii ottamaan ja laskemaan ruoan sormillaan ja lyömään ruokaa suuhunsa.

Tarjoa ruokaa palasina ja anna vauvan napostella itse

Jos päätät tämän vauvanruoan muunnelman, valmistaudu likaisempaan vauvaan ja jääneen ruoan syöttötuolin ympärille. Mutta kun mietit, kuinka hauskaa lapsen on löytää uusi ruoka tällä tavalla, voit sulkea silmäni.?

Previous Post
Tee itse suklaan juominen: jälkiruokia lahjaideana
Next Post
Röyhkeä ruohonpää, sileää tai muuta materiaalia – yksinkertaisia ​​ideoita ja ohjeita