15 49.0138 8.38624 1 1 5000 https://www.1154lill.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Dekonstruktivismi – määritelmä, ominaisuudet ja tunnetut edustajat

deconstructivism seattle-library-modern-city-building

Dekonstruktivismi on liikettä muun muassa arkkitehtuurissa, mutta se näkyy myös sisustuksessa. Rakennusten ja esineiden muodot eroavat suuresti tyypillisistä geometrisista muodoista ja kuvioista, mikä johtaa ylelliseen ja joskus epärealistiseen ulkoasuun. Virta on suhteellisen moderni ja epäilemättä kiinnittää kaikkien huomion. Mikä on dekonstruktivismi tyylinä, jonka katsotaan olevan vastuussa arkkitehtonisen tyylin ja joidenkin alkuperäisten rakennusten alkamisesta, haluamme esitellä teille tässä artikkelissa.

Mitä dekonstruktivismi tarkoittaa?

dekonstruktivismi vitra-design-museo-gehry-orgaaninen-reuna-kierreportaat

Vaikka voisi aluksi olettaa tämän, “dekonstruktivistinen” tai “dekonstruktiivinen” ei tässä tapauksessa tarkoita arkkitehtonisten asioiden purkamista tai tuhoamista. Sen sijaan se rikkoo tyypillistä rakennetta ja muotoilua suorilla ja symmetrisillä viivoilla. Huomiota kiinnitetään epäsäännöllisyyteen. Näennäisesti epävakaat muodot seisovat tukevasti maassa ja leikkivät tottumuksillamme tällä tavalla. Harmoniset pyramidit, kuutiot ja kuutiot korvataan epätasaisilla kulmilla ja reunoilla, muuten tiukat linjat ja muodot korvataan vapailla ja leikkisillä elementeillä, jotka voivat edustaa rakennusten lisäksi myös rakennuksen huonekaluja. Materiaalien käytölle ei ole rajoituksia, ja ne voidaan myös yhdistää täydellisesti toisiinsa.

dekonstruktivismi zaha-hadid-arkkitehti-pritzker-price-orangisch

Ja juuri tämä tekee tästä tyylistä niin mielenkiintoisen ja omaperäisen. Periaatteessa dekonstruktivismi selitetään näin yksinkertaisesti. Olet todennäköisesti nähnyt monia tämän tyylin taloja ja muita rakennuksia ja katsonut niitä enemmän taiteeksi, mikä ei ole niin väärin. Koska niiden ainutlaatuiset muodot muistuttavat taiteellisia veistoksia ja tekevät ympäristöstä merkittävämmän. Nyt tiedät myös, mikä tyyli se oli tarkalleen.

Dekonstruktivismi arkkitehtuurissa – epäsäännölliset rakenteet

Kelluvat huonekalut – 11 futuristista muotoilua

Nykyaikaisen arkkitehtuurin mestariteos – Shanghain luonnonhistoriallinen museo

Tyylin edustaja

dekonstruktivismi-rakennukset-modernit design-lasiritilät

Arkkitehtuurin alalla näyttely, jonka nimi on ”Dekonstruktivistinen arkkitehtuuri” vuodelta 1988, nähdään yleensä trendin alkuaineena. Sen järjestivät Philip Johnson, Heiko Herden ja Mark Wigley New Yorkissa “Modernin taiteen museossa”. Näyttely esitteli tunnettujen arkkitehtien kuten Zaha Hadidin, Frank Gehryn, Daniel Libeskindin ja Bernard Tschumin töitä. Todellisuudessa Frank Gehryn talosta 10 vuotta sitten oli kuitenkin jo viittaus dekonstruktiiviseen rakentamismenetelmään.

dekonstruktivismi-määritelmä-ominaisuudet-metalli-materiaalit-informaatio

Seuraavassa haluamme esitellä teille joitakin edustajia ja heidän tärkeimpiä tai tunnetuimpia rakenteitaan. “Ensimmäisestä” edustajasta Gehrystä mahdollisesti tunnetuimpaan ja menestyneimpään rouva Hadidiin jotkut arkkitehdit ovat mainitsemisen arvoisia rakennustensa vuoksi. Voit nyt katsoa pienen valikoiman.

Frank Gehryn arkkitehtuuri

dekonstruktivismi-frank-gehry-building-arkkitehtuuri-orgaaninen-muotoja

Frank Gehryn rakennukset ovat yhtä hyviä kuin missä tahansa maailmassa. Muun muassa Gehry -rakennukset Düsseldorfissa, joista on tullut maamerkki. Siellä on myös Vitra Design Museum, joka koostuu sekoituksesta suoria ja pyöristettyjä reunoja ja jota käytetään erilaisiin näyttelyihin ja työpajoihin. Tunnetaan myös Espanjan Bilbaon Guggenheim -museo, joka sijaitsee Nérvionin rannalla. Museolle on tunnusomaista orgaaniset muodot, jotka toteutettiin lasin, titaanin ja kalkkikiven avulla. Walt Disney Concert Hall, joka sijaitsee Los Angelesissa, on yksi arkkitehdin tunnetuimmista rakennuksista. Tyypillisiä dekonstruktivismin piirteitä löytyy myös täältä: Leikkisiä muotoja, jotka muistuttavat veistosta. Ruostumattoman teräksen käyttö, jota käytettiin rakentamiseen ja joskus kiiltävä ja joskus matta, vaikuttaa myös vaikuttavaan ulkonäköön. Metalleja käytetään harvoin Gehryn rakennuksissa.

Rakennus Zaha Hadid

dekonstruktivismi-zaha-hadid-palokunta-saksa-tähti-arkkitehti-betoni

Tietenkin on mainittava myös Zaha Hadid, luultavasti tunnetuin dekonstruktivismin edustaja ja ensimmäinen nainen, joka sai Pritzker-palkinnon. Hänen mestariteoksiaan ovat paloasema Weil am Rheinissa, MAXXI -museo Roomassa, Heydar Aliyev -keskus, Lontoon olympiapuiston uimahalli, Michiganin yliopiston Eli ja Edythe Broad -taidemuseo ja Wangjing Soho -rakennus. Pekingissä ja Riverside -museo Glasgow’ssa. Niiden tyypillinen arkkitehtoninen tyyli luo vaikutelman, että rakennuksesi liikkuvat. Erityisesti betoni löytyy usein materiaalina arkkitehdin rakennuksista.

Daniel Libeskind

dekonstruktivismi-daniel-libeskind-konversio-sotilasmuseo-abstrakti

Myös juutalais-puolalaista alkuperää oleva amerikkalainen arkkitehti Daniel Libeskind on mainittava. Vaikka hän opiskeli alun perin musiikkia, hän kiinnostui pian arkkitehtuurista ja suoritti sitten toisen tutkinnon. Tuloksena on lukuisia tunnettuja dekonstruktivistiseen tyyliin kuuluvia rakennuksia, kuten Monsin kongressikeskus, Dresdenin sotahistoriallisen museon kunnostus, Denverin taidemuseo, Berliinin juutalaismuseo ja hänen ensimmäinen rakennuksensa Felix-Nussbaum -Haus, jossa juutalainen taiteilija Felix Nussbaum asuu, kunnioittaa ja talottaa hänen teoksiaan.

Coop Himmelb (l) au

dekonstruktivismi-coop-sky-blue-ufa-dresden-glas-oblique

Coop Himmelb (l) au: n rakennukset ovat yhtä vaikuttavia. Se on hyvin tunnettu arkkitehtuuritoimisto, joka on ollut olemassa vuodesta 1968 ja on myös osallistunut dekonstruktivismin kehittämiseen ja on yksi tärkeimmistä edustajista. Tunnettuja rakennuksia ovat Ufa-Palast Dresdenissä, Gasometer Wienissä, BMW Welt Münchenissä, Musée des Confluences Lyonissa, Martin Lutherin kirkko Hainburgissa ja Grazin teknillisen yliopiston liekkisivu. Yhtiö toimii kaikkialla maailmassa ja edustaa trendiä täydellisesti.

Bernard Tschumi

dekonstruktivismi-bernard-chumi-blue-tower-new-york

Myös tämän arkkitehdin kanssa on mielenkiintoisia rakennuksia, jotka edustavat dekonstruktivismia. Näitä ovat Ateenan Akropolis -museo, MuséoParc Alésia, Sininen torni New Yorkissa, Zénith -konserttisali Rouenissa ja Le Fresnoy Tourcoingissa. Abstrakteja ja orgaanisia muotoja käytetään hänen rakennuksissaan huomaamattomammin, mutta tämä ei muuta niiden ainutlaatuisuutta.

Previous Post
Optimistinen ajattelu on tärkeä tekijä paremman unen saavuttamisessa
Next Post
Joulupallot täyttävät alkuperäiset DIY -joulukoristeet